Okay, bila aku post entry ni, aku tau ada sorang girl yang akan berasa mual dan tak suka. Ya, itulah dia Lissa, my colleague. Sebab apa? Aku rasa dah dekat seminggu aku asyik menyanyi lagu ni kat ofis. Skang ni dia dah pergi bercuti kat Cameron Highland, dan aku akan cuba menghantuinya dgn lagu ini. hahaha.

Apa yang best sangat dengan lagu ni? Nothing. Really nothing.

Of course la aku tipu! Okay, selain berjaya memukau aku dgn intro keyboard and synth (kot?) yg unik, aku suka gak effect electronics yg ada dlm lagu ni. Not to mention yg lagu ni jugak ada element strings (yg mana mmg aku suka). Oryte, kalau nk dilihat pada lirik pulak, maybe aku leh katakan yg lagu ni agak imaginative. But for some people lagu ni agak childish.

Betul sebab kalau korg amati liriknya, Adam Young ni lebih suka utk stay dlm mimpinya; where everything is never as it seems... Tambah2 lak the way he sing "The planet Earth turns slowly..." mmg da mnunjukkan expressionnya yg very imaginative.

According to Billboard, lagu ni masuk carta Hot100 pada kedudukan #97. Since lagu ni makin famous dan melodinya yg (boleh-lah) dikatakan menarik perhatian, then lagu ni suddenly jadi satu hits! Slowly climbing the chart and managed to top the chart (#1) for 2 non-consecutive weeks.

tak pernah-pernah aku tau kewujudan Owl City ni. Thanks to 'Fireflies', now aku tau kewujudannya. Haha.

Fireflies - Owl City

You would not believe your eyes
If ten million fireflies
Light up the world as i fell asleep

Cause they fill the open air
And leave teardrops everywhere
You'd think me rude
But i would just stand and stare

I'd like to make myself believe that planet earth turns slowly
It's hard to say that i'd rather stay awake when i'm asleep
Cause everything is never as it seems

Cause i'd get a thousand hugs
From ten thousand lightning bugs
As they tried to teach me how to dance

A fox trot above my head
A sock hop beneath my bed
A disco ball is just hanging by a thread

I'd like to make myself believe that planet earth turns slowly
It's hard to say that i'd rather stay awake when i'm asleep
Cause everything is never as it seems
When i fall asleep

Leave my door open just a crack
(Please take me away from here)
Cause i feel like such an insomniac
(Please take me away from here)
Why do i tire of counting sheep
(Please take me away from here)
When i'm far too tired to fall asleep

To ten million fireflies
I'm weird cause i hate goodbyes
I got misty eyes as they said farewell

But i'll know where several are
If my dreams get real bizzare
Cause i saved a few and i keep them in a jar

I'd like to make myself believe that planet earth turns slowly
It's hard to say that i'd rather stay awake when i'm asleep
Cause everything is never as it seems
When I fall asleep

I'd like to make myself believe that planet earth turns slowly
It's hard to say that I'd rather stay awake when I'm asleep
Cause everything is never as it seems
When I fall asleep

I'd like to make myself believe that planet earth turns slowly
It's hard to say I'd rather stay awake when I'm asleep
Because my dreams are bursting at the seams


MyRate : 4.3 / 5.0


NUke

4 Comments:

  1. FaizalSulaiman said...
    warghhh aku ingat aku sorg je suka lagu ni.hahaha.slow tapi serius best!
    a.t.O.k.c.o.0.L said...
    x ke sgt dem faking es hol bile aku nk play,


    "this video is not available in your country"




    x cibai kan?
    sigh.
    farhana said...
    yup..i like dis song 2..
    dats y i comment bout it which is b ur 'background song' in ur previous entry.
    double thumbs up 2 dats song :)
    NUke_Rude said...
    faizalsulaiman:
    yeah! geng! geng!

    atok:
    aku takleh nk kata apa la.. takkan country yg ko duk skang tu mundur sgt?! hahah.. anyway, komplen kat youtube la..

    farhana:
    yeah! i notice that! :)

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.