Hola!

Seperti kebiasaan, saya kembali lagi dengan senarai 100 lagu yang paling kerap dimainkan sepanjang tahun ini... for the 12th year! Jujurnya, setelah menyemak semula senarai lagu yang ada dalam list ni, boleh disimpulkan bahawa banyak lagu Malaysia yang best-best (jugak) sebenarnya untuk tahun ini. Dan of course, senarai lagu ni adalah bersifat peribadi dan tak perlu lah dijadikan sebagai panduan untuk kajian atau literature review korang ya.

Jom, untuk kesekian kalinya, kita kira turun senarai 100 lagu yang kerap dimainkan untuk tahun ini.

Ranking Title Artist
100 All We Know The Chainsmokers ft. Phoebe Ryan
099 Anugerah Akim & The Majistret
098 Harus Aku Sufian Suhaimi
097 Lygophobia Akim & The Majistret
096 Water Under the Bridge Adele
095 Mercy Shawn Mendes
094 The Cure Lady Gaga
093 Dangerously Charlie Puth
092 Bila Bila Stacy
091 Sedalam Dalam Rindu Tajul
090 Rempuh Black & Tomok
089 Ku Takkan Mampu Ippo Hafiz
088 Seperti Dia Cassidy
087 Tunjuk Belang Monoloque, Lan & Malique
086 Terbanglah Sekumpulan Orang Gila
085 Aku Wanita Bunga Citra Lestari ft. Dipha Barus
084 Terima Kasih Kaka Azraff
083 Setiaku Hez Hazmi
082 Pasti Ada Kamu Projector Band
081 Apa Ini Cinta Forteen
080 Perfect Ed Sheeran
079 Aku Sanggup Sufi Rashid
078 Biar Najwa Latif
077 Aisyah Projector Band
076 Sabar Ismail Izzani
075 That's What I Like Bruno Mars
074 Don't Call Me TOKiMONSTA ft. Yuna
073 Hidayah Mu Shila Amzah
072 Save Me From Myself Harris J
071 Pesan Irfan Haris
070 Sign of the Times Harry Styles
069 Side to Side Ariana Grande ft. Nicki Minaj
068 Malibu Miley Cyrus
067 Bukan Untukku Hyper Act
066 Luluh Khai Bahar
065 There's Nothing Holding Me Back Shawn Mendes
064 Too Good At Goodbyes Sam Smith
063 Dusk Till Dawn Zayn Malik ft. Sia
062 Lust For Life Lana Del Rey ft. The Weeknd
061 Bad Liar Selena Gomez
060 Sandiwara Xpose Band
059 Amboi Altimet
058 Lagu Untuk Laila Akim & The Majistret
057 Believer Imagine Dragons
056 Lebih Sempurna Syamel
055 Buta Caliph Buskers ft. Faizal Tahir
054 Look What You Made Me Do Taylor Swift
053 Green Light Lorde
052 Chained to the Rhythm Katy Perry ft. Skip Marley
051 Mencari Cinta Sejati Cakra Khan
050 So Many Hands Mia Palencia
049 Sepertinya Fynn Jamal
048 Lebih Dari Cinta Judika
047 Bayang Khai Bahar
046 Wangikanlah Hatimu Noraniza Idris & Tyka
045 Rockabye Clean Bandit ft. Sean Paul & Anne-Marie
044 Menatap Dalam Mimpi Siti Nurhaliza
043 Boneka Sheila Majid
042 HUMBLE. Kendrick Lamar
041 Thunder Imagine Dragons
040 Sejati Faizal Tahir
039 It Ain't Me Kygo & Selena Gomez
038 Jangan Menangis Aizat
037 Despacito Luis Fonsi ft. Daddy Yankee
036 Let Me Love You DJ Snake ft. Justin Bieber
035 Praying Ke$ha
034 Bisa Apa Fazura
033 Aku Yang Sebenar Hazama
032 I Feel It Coming The Weeknd ft. Daft Punk
031 Jalan Terus Afgan
030 Nisan Cinta Siti Nordiana & Jaclyn Victor
029 Attention Charlie Puth
028 24K Magic Bruno Mars
027 Bukan Yang Pertama Faizal Tahir
026 Stay With Me Chanyeol & Punch
025 Castle On The Hill Ed Sheeran
024 I Don't Wanna Live Forever Zayn Malik & Taylor Swift
023 Asal Kau Bahagia Armada Band
022 Shape of You Ed Sheeran
021 Something Just Like This The Chainsmokers & Coldplay
020 Dari Jauh Saja Khai Bahar
019 Cinta Takkan Berakhir Anuar Zain
018 Warkah Untukku Ara
017 Menahan Rindu Wany Hasrita
016 Kullul Hubbi Faizal Tahir, Noh Salleh, Aizat & Mu'adz Dzulkefly
015 Love on the Brain Rihanna
014 Segalanya Haqiem Rusli
013 Love Lana Del Rey
012 Pejamkan Mata Malique ft. Dayang Nurfaizah
011 Mannequin Yuna
010 Andainya Takdir Anuar Zain
009 Terus Mencintai Siti Nordiana
008 Rapuh Nastia
007 Pamit Tulus
006 Segala Perasaan Siti Nurhaliza
005 Pulang Yuna ft. SonaOne
004 Dirgahayu Faizal Tahir & Siti Nurhaliza
003 Tergantung Sepi Haqiem Rusli
002 Separuh Mati Ku Bercinta Dayang Nurfaizah

001 Jampi Hael Husaini

Woot! Aku rasa, no doubt Hael Husaini memang berjaya men-JAMPI-kan kita semua dengan lagu dia tu tahun ni!

'Jampi' dimainkan sebanyak 166 kali sepanjang tahun ini (3.12% of total playcounts)

Additional Facts
Jumlah koleksi lagu 2016: 2,763
Jumlah koleksi lagu 2017: 3,005
Total playcounts: 277 lagu dimainkan sebanyak 5,327 kali

Lagu yang bertemakan "cinta" "putus cinta" dan "kehidupan" ternyata memberi inspirasi kepada aku sepanjang tahun 2017. Jadi, ada lagu faveret korang tak dalam senarai tahun ni?


Apa-apa pun, 

SELAMAT TAHUN BARU 2018


NUke


Delayed Entry.

Eventually, I became a husband to someone.

Hard to believe. Even until now. Not that I never have any intention, but acknowledging the fact that we faced a lot of challenge through out the relationship - back when we're still "friends". Of course, she asked on what's next... 2 years ago. But, silly me had kept myself shut which was way worst that saying "no comment".

Anyhow. We were destined to meet again. A simple text eventually developed into a new kind of start-over. I man-ed up this time to give her explanation. And eventually decided to be together. don't ask me how and why? I don't even know what am I doing, back then.

But yeah. I feel blessed; holding onto the phrase "kalau betul dia jodohku, Kau permudahkanlah."

If you were to ask me my major achievement this year... definitely jawapannya: Aku jadi laki orang!

Tak sangka ada yang nak aku, weh.





til then.


NUke

Saban tahun, penyanyi nombor satu Malaysia, Dato' Siti Nurhaliza akan menghasilkan karya baharu bagi memenuhi kehendak peminatnya di serata nusantara. Terdahulu, album studionya, Fragmen (2014) dan album rakaman secara langsung, Unplugged (2015) telah pun diiktiraf sebagai Album Terbaik pada AIM21 dan AIM22, sekaligus menambahkan lagi beban tanggungjawab beliau untuk sentiasa menghasilkan karya yang terbaik selepas ini.




SIMETRISITI
Siti Nurhaliza
2017

Dibuka dengan trek "Bersandar Cinta", pendengar akan hanyut dengan keindahan susunan muzik yang boleh dikatakan cemerlang yang terdapat dalam karya ini. Perasaan yang serupa boleh dirasakan dalam "Ikrar Cinta". Album ini penuh dengan lagu balada yang begitu sinonim dengan jenama 'Siti Nurhaliza', di mana kekuatan lagu-lagu ini adalah pada kelunakan vokal beliau. Tidak berniat untuk menafikan keindahan sebarang karya dalam album ini, tetapi majoriti lagu yang dimuatkan dalam SimetriSiti kedengaran seperti "just another collection of ballads/pop songs". Berbeza auranya, tidak seperti album 'Fragmen' yang penuh dengan eksperimental elemen muzik baharu.

Kolaborasi SN dengan Judika dalam "Kisah Ku Inginkan" juga dirasakan tidak mencapai tahap 'ummph' yang diharapkan dan sukar menarik minat pendengar pada kali pertama. Seperti sesuatu yang kurang, tidak seperti 'Seluruh Cinta' (menampilkan Cakra Khan) terdahulu. Ditambah pula kolaborasi dengan Faizal Tahir (Dirgahayu) yang boleh dikatakan masih segar, tentunya bukan sesuatu yang mudah bagi SN untuk menandingi 'masterpiece' tersebut. Manakala lagu-lagu seperti "Manis Terindah", "Hiasi Duniaku" dan "Kau Takdirku" pula akan terus menambah lambakan koleksi lagu balada SN, seperti lagu-lagunya sedia ada. Walau bagaimanapun, jika diberi pilihan, lagu "Hiasi Duniaku" adalah yang terbaik untuk diketengahkan sebagai salah satu single pada masa akan datang; dek kerana keunikannya yang berbeza (in a good way) dari segi kualiti rakaman dan susun atur muzik.

"Penghiburku" (menampilkan Joe Flizzow) akan memaksa pendengar untuk mengimbau era 'Dua Dunia' (lagu duet bersama Too Phat). Karya ini seharusnya dipuji kerana melodinya yang rancak, dibantu dengan lirik yang mudah difahami (selain usaha SN menghargai peminatnya yang sentiasa menyokong karier muzik selama ini). Kualiti rakaman lagu ini tidak boleh dinafikan, namun, terdapat sedikit kesamaan di antara lagu ini dengan style muzik Ed Sheeran, khususnya dari segi vibe dan susunan muzik (gitar).

Lagu "Tak Perlu Ragu" adalah karya seni yang sangat 'comel' dalam album ini - sesuai untuk diketengahkan sebagai salah satu single. Ianya secara bersahaja akan menunjukkan sisi 'ceria' seorang penyanyi terunggul Malaysia ini. Manakala on the other side, "Aku Bukan Malaikat" menonjolkan sisi paling gelap dalam SimetriSiti. 

Highlight album terbaru ini adalah single pertamanya, "Segala Perasaan", yang dinilai lengkap dan sempurna dari komposisi susunan muzik, lirik, vokal dan melodi. Outro yang sengaja 'dilewatkan' itu seolah-olah berjaya memberikan impak kepada pendengar yang awalnya menjangkakan lagu tersebut sudah tamat pada ulangan korus yang terakhir. Dalam trek ini, kekuatan vokal SN benar-benar dicabar oleh bait-bait lirik dan saling berlawan dengan elemen muzik yang besar (grand). Sayangnya, lagu ciptaan komposer Indonesia ini, tidak akan menerima pencalonan Lagu Pop Terbaik pada AIM yang akan datang.

SimetriSiti dinilai sebagai sebuah album yang (dirasakan dihasilkan secara tergesa-gesa bagi mengekalkan kelangsungan era Fragmen) mementingkan kualiti, berbanding pemilihan lagu mengikut pasaran semasa. Ianya mengingatkan kita kepada 'Hadiah Daripada Hati', di mana SN berdepan dengan kritikan kerana album tersebut dirasakan tidak mampu menandingi 'Transkripsi' (Album Terbaik AIM14). Sungguhpun begitu, kekuatan 'SimetriSiti' terletak pada kualiti rakaman yang disifatkan sangat baik dan juga elemen muzik skala besar (terima kasih kepada Orkestra Kebangsaan Bulgaria yang memainkan peranan besar). SitiZoners akan menggemari album ini dengan serta-merta, namun, banyak masa diperlukan oleh pendengar neutral untuk menerima buah tangan terbaru Siti Nurhaliza kali ini.

Album ini mungkin akan mengungguli kategori Rakaman Album Terbaik, tetapi sukar untuk dinobatkan sebagai Album Terbaik pada AIM23.


Verdict: 3/5


NUke

Semenjak kejayaan Dayang Nurfaizah dalam 3 siri Anugerah Juara Lagu kebelakangan ini, tak salah dikatakan fan base beliau semakin berkembang. Tak salah juga dikatakan penantian dan kesabaran Dayang Nurfaizah selama bergelar anak seni ini akhirnya berbayar. Dan yang paling penting, ianya tidak berhenti setakat itu.



Dayang Nurfaizah
Dayang Nurfaizah
2017


Kelahiran album terbarunya, 'Dayang Nurfaizah', ini sememangnya dinanti-nantikan oleh semua, termasuklah aku yang baru sahaja bergelar peminat. Bukannya menutup sebelah mata akan setiap usaha beliau sebelum ini, namun aku rasakan ketika inilah kemuncak kerjaya seni DN, di mana beliau akhirnya mampu membuka mata masyarakat sekaligus membuktikan dirinya sebutir permata yang berharga.

Album terbarunya, dengan mudah memikat hati pendengar. Sebab? Senang. Pendengar tahu akan genre DN, dan beliau melantunkan karya-karya (dalam album itu) dengan penghayatan yang sangat baik. Bersesuaian dengan gaya nyanyiannya, lagu seperti "Layarlah Kembali", "Nanti" dan "Takdir" sememangnya berjaya dibawakan dengan baik! Jika diberikan pilihan untuk single seterusnya, saya akan memilih "Layarlah Kembali" atau "Usah Bilang Cinta"- atas 3 sebab iaitu, kualiti vokal, kualiti kekemasan rakaman dan corak bahasa pada liriknya. Namun, sekiranya DN ingin memperluaskan CV muziknya ketika ini, pemilihan lagu "Dia" sebagai single seterusnya dirasakan bakal menjadi taruhan besar. Kerana, tidak selalu kita mendengar DN mendendangkan lagu (truely) pop dan acapkali pembawakan DN menerusi lagu pop (seperti lagu 'Dayang Sayang Kamu') ini diambil peduli secara serius oleh masyarakat. "Dia", adalah highlight dalam album ini. Manakala lagu "Dalam Diam" pula dilihat sebagai pelengkap kepada album ini - sungguhpun dirasakan ada sesuatu yang 'hilang' pada lagu tersebut.

Usah diperjelaskan tentang lagu "Di Pintu Syurga", "Lelaki Teragung" dan "Tak Pernah Menyerah" kerana karya-karya inilah yang membuka laluan dan telinga masyarakat terhadap kualiti yang ada pada DN. Buktinya? Kesemua lagu ini merangkul kemenangan di AJL - selayaknya.

Kerjasama DN dengan komposer Ajai menerusi "Separuh Mati Ku Bercinta" pula merupakan langkah yang sangat bijak. Ajai bertanggungjawab meletakkan nama DN dalam arena seni muzik Malaysia menerusi karya 'Seandainya Masih Ada Cinta' lebih sedekad lalu. Dan kali ini, beliau sekali lagi menggalas tanggungjawab tersebut bagi memastikan nama DN kekal relevan, khususnya ketika masyarakat kini lebih cenderung ke arah muzik yang dibawakan oleh artis baharu seperti Aiman Tino, Khai Bahar dan sebagainya. Lagu "Separuh Mati Ku Bercinta" selayaknya diberikan kepada DN dan sepatutnya dicipta khas hanya untuk DN. It is just meant for her.

No doubt, this album will also be nominated in few categories in the upcoming AIM23. I am hoping for it to be short-listed in Best Album Cover, Best Pop Song, Best Engineered Album, Best Female Vocal as well as Best Album. Another must-have album for local music lovers.


Verdict: 4.5/5


NUke

Let's talk about music.

Actually dah lama nak menyuarakan pendapat berkenaan dengan muzik semasa Malaysia ni, cumanya masa macam tak berapa nak mengizinkan. Thanks to my new hobbies (cycling and travelling!) Dan alang-alang ada beberapa artis yang baru sahaja mengeluarkan album baharu, baik kita ambil peluang ni untuk buat review sekaligus.



ANATOMI
Faizal Tahir
2016

Tak salah kalau kita katakan yang percubaan Faizal Tahir kali ini menjadi! Album terakhir beliau sebelum ini didapati kurang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat kita. Tak terkecuali aku (walaupun aku ni peminat FT jugalah). Semuanya disebabkan formulasi yang aku kira "tak kena pada waktunya". Albumnya terdahulu dirasakan melangkaui masa di mana genre yang diketengahkan pada ketika itu tidak boleh diterima orang. Namun, berbeza dengan 'Anatomi' yang telahpun menjengah pasaran sejak November 2016 lepas. Dalam album ini, terdapat keseimbangan di antara lagu yang "radio-friendly" dan lagu berat (yang juga akan menjadi "radio-friendly" kalau diulang dengar banyak kali). Pendekatan pop rock seperti "Assalamualaikum" (winner of Best Malaysian Song & Best Song at APM 2015) dan "Sejati" (Best Pop Song & Best Song AIM22) secara mudah akan melekat dalam kepala para pendengar. Apatah lagi balada seperti "Sayang", "Setia" dan "Menang" yang mana muziknya sangat mudah diterima pendengar. Memang senang diakui, FT sounds good in his ballad (songs). "Menang" sekiranya dikeluarkan sebagai single, will definitely be on the top of music charts - a similar effect macam 'Sampai Syurga' dulu.

However, the highlights of the album is not on the above-mentioned songs, but "Suriram" and "Bukan Yang Pertama". If I got to choose between these two, I would pick "Suriram" as the best song of the album. Thanks to its catchy-ness sounds and beautifully-crafted lyrics; menjadikan lagu klasik (reference) itu sebuah rock-ethnics yang dramatik. Sekali dengar, memang tak akan cukup. While, "Bukan Yang Pertama" akan menyebabkan kita berfikir sejenak "really? FT sings this?" - dalam keadaan yang kekaguman. It is a new kind of pop (at least from FT) and will definitely lasts long in music chart (namun, memerlukan masa yang sangat lama untuk mengungguli carta).

Anatomi will receive a lot of nomination in the upcoming awards (probably AIM23). One of the reason is, "Dirgahayu". This power ballad (with Dato' Siti Nurhaliza) - though serves as bonus track; is the perfect nominee for Best Duo/Collaboration Vocal and Best Pop Song in the upcoming AIM23 (if any).

On a down side, the inclusion of three versions of "Assalamualaikum" in the album seems like unnecessary...? But, I am very sure, Faizal Tahir has a lot of reason for that.


Anatomi is undoubtedly the best album Faizal Tahir has ever produced and will definitely win big in the next AIM23, most likely to grab the "Best Album" title.


Verdict: 4.7/5




NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.