Masih lagi mengekalkan tradisi! Sama seperti tahun-tahun yang lepas, blog ini sekali lagi menyenaraikan 100 lagu yang paling kerap dimainkan sepanjang tahun 2013. Dan ini merupakan tahun yang ke-8 senarai ini dikeluarkan. Heh, kalau tahun lepas lagu  Terukir Di Bintang berjaya mengungguli senarai, tahun ni korang rasa siapa? Lagu Malaysia? Lagu Antarabangsa?

Sedia? Mula. 

Ranking Title Artist
100 If You Could See Me Now The Script
099 Babak Cinta Tengku Adil
098 Kau Yang Terindah Alyah
097 Pesan Cinta Afgan
096 Tak Berhujung Pagi Sofazr
095 Wanita KRU
094 Come and Get It Selena Gomez
093 Rock N Roll Avril Lavigne
092 Vortex Faizal Tahir
091 Bosan Stacy
090 Rabbi Zidni Hafiz Hamidun
089 KL Kita Yuna ft. Qi Razali
088 Masih Aku Cinta Shila Amzah
087 I Still Love You Once
086 Try P!nk
085 Monster Big Bang
084 Everything Has Changed Taylor Swift ft. Ed Sheeran
083 Thief Mark Adam
082 Teman Pengganti Black ft. Malique
081 Putih-Putih Melati ST12
080 Bukan Milik Kita 6ixth Sense
079 Tuhan Jagakan Dia Motif Band
078 Red Taylor Swift
077 Galau Five Minutes
076 Deja Vu Shila Amzah
075 Neng Neng Nong Neng (Ku Ingin Lama Pacaran Di Sini) TRIAD
074 Tak Cuba Kembali Asfan
073 Ku Tiba Lagi Hyper Act
072 Catch My Breath Kelly Clarkson
071 Ikut Rentakku Jaclyn Victor
070 Daylight Maroon5
069 Begin Again Taylor Swift
068 Kehilangan Firman
067 Anugerah Hidup Estranged
066 Bersama Kamu Velvet ft. Rich
065 Lebih Indah Siti Nurhaliza
064 Blurred Lines Robin Thicke ft. T.I. & Pharrell
063 Denganmu Aizat
062 Terima Kasih iamNEETA
061 Bukan Dia Tapi Aku Judika
060 Untuk Bermimpi Misha Omar
059 Pendusta Alif Satar
058 Al Haq (Yang Satu) Mawi ft. AC Mizal
057 Skyfall Adele
056 Jangan Pergi Loka
055 Hanya Aku Hyper Act
054 Setelah Kau Tiada Cakra Khan
053 Concrete Wall Zee Avi
052 I Wanna Go Yuna
051 Lights Ellie Goulding
050 Applause Lady Gaga
049 Penglipur Lara Hazama
048 Thrift Shop Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz
047 Love Will Prevail Maher Zain
046 Aku Mahu Dia Hazama
045 Dia Yang Kau Pilih Shahir
044 Agenda Jahilliah Bunkface
043 Suara Azan Fitri Haris
042 Sandiwara Cinta Repvblik
041 Tetap Menantimu Nomad
040 22 Taylor Swift
039 One More Night Maroon5
038 Roar Katy Perry
037 AdaMu Najwa Latif
036 Dwihati Aizat ft. Yuna
035 When I Was Your Man Bruno Mars
034 Takkan Terpisah Black
033 I Love You Najwa Latif
032 Kalau Aku Kaya Altimet ft. Awi Rafael
031 We Are Never Ever Getting Back Together Taylor Swift
030 Angin Syurga Misha Omar
029 Relakan Jiwa Hazama
028 Gelisah Amir Jahari
027 Penghibur Jalanan Amir Jahari
026 Here's to Never Growing Up Avril Lavigne
025 Sahabat Najwa Latif ft. Syam Kamarul & Sleeq
024 Sayang Shae
023 Mirrors Justin Timberlake
022 Diamonds Rihanna
021 Ajari Aku Anuar Zain
020 Locked Out of Heaven Bruno Mars
019 Kita Forteen
018 Girl On Fire Alicia Keys
017 Just Give Me a Reason P!nk ft. Nate Ruess
016 Hall of Fame The Script ft. will.i.am
015 Iman & Aman InTeam
014 Heart Attack Demi Lovato
013 Harus Terpisah Cakra Khan
012 Pencuri Mark Adam
011 Rembau Most Wanted W.A.R.I.S.
010 Muara Hati Hafiz ft. Siti Nurhaliza
009 Jagalah Diri Jaclyn Victor
008 Dikalung Kasihan Imran Ajmain
007 Tanda Tanya Azlan & the Typewriter
006 Lelaki Yuna
005 Setengah Mati Merindu Judika
004 Bahagiamu Deritaku Hafiz
003 Galau Siti Nurhaliza
002 I Knew You Were Trouble. Taylor Swift
001 Aku Yang Tersakiti Judika





Lagu 'Aku Yang Tersakiti' oleh Judika ni telah dimainkan sebanyak 117 kali sepanjang tahun ini. Ha! First time lagu dari Indonesia berjaya mengungguli senarai ni!

Oh, sekadar makluman (bagi mana-mana pembaca yang tak tahu) - senarai ni hanyalah senarai lagu yang kerap dimainkan oleh penulis blog ini. Tiada mana-mana kaitan dengan playcounts dari mana-mana radio tempatan atau luar negara ya!

So, lagu mana yang menjadi pilihan korang untuk tahun 2013 ni? Share sikit...



SELAMAT TAHUN BARU 2014!


NUke

Sedar tak sedar, setahun sudah pun berlalu sejak aku siarkan 'Bungkusan Tahunan 2012'. Dan dalam setahun itulah, macam-macam perkara berlaku dalam hidup aku. Perkara yang membuatkan aku senang, susah, suka, duka, amarah dan gelora. Lol. GELORA! (gelora nafsu ke apa...)

Header blog yang baru!


Walau apa pun yang telah berlaku, aku rasa aku telah berjaya mengahadapinya dengan tabah...kot. Otherwise, aku dah tak ada di sini, mengarang satu lagi entry yang entah kan dibaca ataupun tidak oleh kalian di luar sana.

Bermula dengan pengiktirafan oleh blogger Awie Omar (sekali lagi), yang telah menamakan blog NUke Rude ini sebagai 'Blog of the Year' 2012 dalam 'Anugerah Ekstravaganza' beliau. Hahah. Budget anugerah secara besar-besaran lah kan... aku takde hal. Orang nak iktiraf, aku terima. Nak kutuk, aku makan dalam. Hahahaha. Terima kasih encik Awie, by the way. Awal tahun 2013 sebenarnya menyaksikan kepergian seorang insan yang sangat rapat dengan aku; Opah. Beliau sempat lagi membelikan aku hadiah harijadi yang tertangguh untuk diberikan sejak tahun 2002. Cuma selepas 11 tahun, baru aku dapat 'menebus' kembali hadiah itu. Opah kini dah pergi menemuiNya, si Pencipta. "Bestlah Opah... dapat jumpa Atuk!" - adalah ungkapan yang aku bisikkan pada telinga arwah Opah sewaktu mengucupnya untuk kali terakhir.



On the bright side of my life; 2013 juga menyaksikan aku berjaya memiliki harta pertama aku yakni - Motosikal. Yezza! Mac 2013, aku habis bayar duit motor, sekali gus menjadikannya milik aku sepenuhnya. Harta kedua aku yakni sang kereta masih belum habis dibayar... so, takleh nak bergembira sangat lah, kan? Besides, in term of career, tahun ini aku banyak travel; basically untuk attend kursus dan seminar. Well, sambil menyelam, minum air. Alang-alang dah berjalan tu, sempat juga lah beli fridge magnet utk dijadikan souvenirs. Hehe.

Aku juga banyak travel dalam Malaysia untuk tujuan peribadi sepanjang tahun ni. Termasuklah jadi pengapit untuk majlis kahwin kawan ofis kat Kelantan dan Baling, Kedah. Humaakaaiiih. Jauh noo.. Agak-agak kalau si kawan aku tu tak datang time aku kahwin nanti.. memang aku ugut untuk putus sahabat! Other than that, aku travel to Sarawak (sebab nak tengok Rainforest World Music Festival 2013) dan Kota Kinabalu, Sabah (sebab nk lari sekejap dari kesibukan office, dan terjumpa 'Nemo' yang comel).



LUCK. Year of LUCK. Untuk aku.

Sebab aku...banyak juga lah menang peraduan itu ini... mostly tiket konsert. Alhamdulillah, aku menang tiket Rainforest World Music Festival 2013; dan tiket konsert Linkin Park Live in Kuala Lumpur 2013. Ada juga menang tiket wayang dan tiket utk tengok live Jazz performance, tapi aku tak sempat sangat nak book program. So.. burn. Dan yang paling 'bertuah', aku berjaya mendapatkan 2 BlackBerry (Z30 + Z10) pada harga RM780+ on the launching day. Haha. Celcom buat promo.. siap dapat 2 tix konsert Alicia Keys, Headphone (value RM300+) plus Alicia Keys punyer album. Ok lah kan?



In terms of social life, aku akhirnya terjebak dengan IG. Lol. Dah 2013 baru nak ada IG. Lambat kan?



Personal life? Ayah aku kena 'serangan' kanser sekali lagi tahun ini, sejak ia dikesan pertama kali pada penghujung 2010. So, family members sekali lagi diuji dengan ujian daripadaNya. Dan untuk pertama kalinya, aku kena 'Panic Attack' - menyebabkan aku 2 hari berulang alik ke Hospital untuk mendapatkan rawatan. 

Apa?
Kahwin? Entah. Dah malas nak beria-ia mencari. Biar bakal si isteri datang sendiri mencari aku. Okay?



Oh, 'kerjaya' blog aku memuncak pada 2013 apabila blog ini di-feature-kan dalam Utusan Melayu pada 22 Jun 2013. Yeay! :P

Apa-apa pun, 2013 merupakan tahun yang baik bagi aku dan aku harapkan 2014 akan beri lebih banyak peluang aku untuk memperluaskan pandangan dan minda dengan mengunjung ke tempat-tempat orang; baik di dalam or luar negara.


Orang yang paling hampir itulah yang menggembirakan hati!



Selamat tahun baru kepada semua pembaca setia blog ini.


NUke






Situasi:

Jamal sedang memakan bersama-sama keluarganya dan mertua di kampung Rahmat Changkat Sulaiman. Dia tidak sedar bahawa dia sedang makan menggunakan dua lapis pinggan sehinggalah ditegur oleh ibu mertuanya yang garang...

"Aikh, Jamal! Kome ni dah gataii sangat ke nak kahwin dua? Bini kome tu baru je beranok oi. Kome jangan nak cari paseii..."

Jamal terkelu. Tak pasti apa yang dimaksudkan oleh mertuanya itu.

Penjelasan:

Tahukah anda, orang-orang terdahulu sebelum kita mendakwa adalah tidak baik untuk seseorang itu untuk menjamah makanan dengan pinggan berlapis. Atau bahasa mudahnya, makan guna dua pinggan (atau lebih) bertindih. Ini karena, dakwa mereka perbuatan tersebut seolah-olah 'mahu makan lebihh' a.k.a 'mahu kahwin lebihh', dan perkara ini acapkali mendatangkan kegusaran kepada kaum wanita, terutamanya ibu-ibu mertua. Jika mahu difikirkan logik akal, apa kaitannya makan guna 2 pinggan bertindih dengan kahwin dua?

Wallahu'alam. Aku tak tahu apa kaitannya.

Tapi yang nyata, perlakuan sebegitu memang nampak tak elok dan tak sopan pada pandangan mata kasar. Mungkin orang dulu2 takut pinggan bawah tu pecah or retak or sumbing... maklumlah, dulu-dulu mana ada pinggan polisterin or plastik ni, semuanya seramik! Siap ada corak bunga merah lagi kat tepi!

Atas dasar itu, mereka berkemungkinan mengeluarkan dalil dan hujah bagi membanteras penggunaan pinggan secara bertindih semasa menikmati hidangan! Cewah!

Korang pernah dengar tak pasal pantang larang ni? Ke aku sorang je?



pic: Google.

NUke

Okay, makanya kali ini tuan punya blog nak menceritakan tentang kisah percutian hujung minggu yang telah pun berlangsung pada penghujung November yang lalu. Ya, maafkan saya karena lambat untuk mengemaskini blog ini yang kelihatan semakin bersawang dan syahdu.

Apa-apa pun, pada 22 hingga 24 November lepas, aku bersama sahabat telah mengambil keputusan untuk melarikan diri daripada kesibukan hidup dan kerja sementara waktu. Actually, dari dulu lagi 'verbally' plan nak bercuti tetapi asyik tak jadi je sebab masing-masing sibuk and budget constrain. So, at the end, jadi juga. Kota Kinabalu, Sabah.



It will be not fair if I said I travel to 'Sabah' kan, walhal hanya meng-explore KK je.

Flight tengahari, sampai KK around petang. Ambil teksi dan terus ke Hotel Garden, situated exactly next to Signal Hill (Bukit Bendera). FYI, korang boleh naik ke Signal Hill tu untuk menikmati permandangan matahari terbenam. We did that. Yeay! Panjat tangga laa tapi! Sampai je KK petang tu, kami ke Wisma Sabah untuk mencari tour package yang sesuai untuk dijoin pada hari esoknya. Setelah berbincang2, we all decided to pick Island Packages instead of Mountain Package. Kebiasannya, 2 packages ni yang popular among local & foreign tourists.



Dan kitorang tak menyesal pun! Harga asal pakej (2 pulau) RM 225 per person, but nego, kitorang dapat RM 175 per pax! Plus, we got to know that both of us were the only tourist yg ambil package tu on Saturday (23 Nov). Advantage sebab the tour guide bawak kitorang pusing2 and explore pulau-pulau. We went to Sutera Harbour Jetty before taking a speedboat ride to Pulau Sapi. There, we snorkel and FOUND NEMO. You know.. Nemo, the clown fish... Jumpa kat celah-celah batu karang tu. Almost half day kat Pulau Sapi, kami dijamu dengan makanan laut masakan tempatan yang super awesome. Then, around 1.30 pm, we went to Pulau Manukan. Try google Borneo Trails, the company.



Instead of snorkel, kitorang suruh our tour guide, Gan, bawak kitorang pusing-pusing pulau. And he brought us to the 'other side' of the island yang sedikit berbatu-batu tetapi ada very nice view! Far away from the crowded spot. Bliss. Bless! Both islands were among the five islands yang membentuk Taman Laut Tunku Abdul Rahman.

At Kota Kinabalu... tempat yang wajib pergi adalah Pasar Kraftangan, where you can find those accessories made from the pearls. And the price is quite cheap though! So, I bought hellot of souvenirs there for the family yang menanti di Kolumpo. Harapnya diorang suka. Kalau tak suka, pulangkan balik!!



At night, you should try KK's seafood near the Waterfront and the Central Market. Fresh and sedap!



Despite the city yang tak sebesar mana, you can still enjoy the traditional and modern influences in the city. Near the Tourism Board, ada satu tempat yang macam dah abandoned, tapi penuh dengan graffiti yang cantik-cantik. :)



While at the Jesselton Jetty Point, ada banyak juga kedai makan, and I recommend you to have 'Nasi Katok'. Jangan tanya macamana rupanya... aku tinggalkan untuk korang rasa sendiri. On Sunday morning, there will be Sunday Market yang korang boleh jumpa macam-macam jenis benda - daripada lauk pauk, keychains, sampailah binatang peliharaan. Tak tipu! The local people here selalu rekomen Roti Kahwin dan Teh C Peng (Beng) dari kedai roti Fook Yuen. Serious sedap! Should try! Halal.

Overall, Kota Kinabalu is actually a nice city for those yang nak larikan diri daripada kesibukan kotaraya besar sekejap. Minimal. And trust me, pulau2nya sangat cantik.




So, lepas ni nak bawak parents pulak lah!

Oh, all the flight tickets and accommodation were booked via Expedia. Senang weh!

NUke





Berikut merupakan senarai penuh pemenang beserta serta review penganugerahan:-

* - Jangkaan pemenang AIM
# - Pilihan penulis
TEBAL - Pemenang



Artis Baru Terbaik

  • Alex Subryn
  • Jes Ebrahim
  • Mosyi
  • Sekumpulan Orang Gila
  • Yubi
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Lelaki)
  • Azlan & the Typewriter - "Tanda Tanya"
  • Faizal Tahir - "Biar"
  • Hafiz Suip - "Bahagiamu Deritaku" *#
  • Hazama - "Relakan Jiwa"
  • Ronnie (Hyper Act) - "Hanya Aku"

Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Wanita)
  • Adira -"Dewi Cinta"
  • Dato' Siti Nurhaliza - "Galau"*
  • Dayang Nurfaizah - "Seandainya Masih Ada Cinta"#
  • Jaclyn Victor - "Ikut Rentakku"
  • Najwa - "Impian Terindah"
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Berkumpulan)
  • Forteen - "Kita"
  • InTeam - "Syafaatmu"*#
  • NowSeeHeart - "Maafkan Aku"
  • Saujana - "Salam Atasmu"
  • UNIC - "Ya Hanana"
Persembahan Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik di Dalam Lagu
  • Anuar Zain & Dayang Nurfaizah - "Sedetik Lebih"*
  • Guba & Yuna - "You're So Fine"#
  • Noh Salleh & Aizat Amdan - "In Love With You"
  • Sleeq & Hazama - "Lari"
  • Velvet & Rich - "Bersama Kamu"
Lagu Pop Etnik Terbaik
  • "Sailing the Sahara" - Amirah Ali (Amirah Ali / Amirah Ali)#
  • "Pahlawan Zafana" - Ihab Ismail (Ihab Ismail / Ahmad Fedtri Yahya)
  • "Selamat Datang" - Noraniza Idris ft. Ihab Ismail (Ihab Ismail / Ihab Ismail)*
  • "Khilaf Pandangan" - Zehra Zambri (Sharon Paul / Ahmad Fedtri Yahya)
  • "Fantasi Sahara" - Zehra Zambri (Sharon Paul / Ahmad Fedtri Yahya)

Lagu Nasyid Terbaik
  • "Janji Khalifah" - Hijjaz (Isman Isam / Zuryati Isa)
  • "Pemula Langkah" - Hijjaz (Putra Aiman / Zuryati Isa)
  • "Zikir Susah Senang" - InTeam (Amin InTeam / Amin InTeam)*#
  • "Maafkan Aku" - NowSeeHeart (Azahari NSH / Azahari NSH)
  • "Mawar Berdarah" - Rabbani (B. Nury / B. Nury)

Lagu Rock Terbaik
  • "Di Bawah Gerbang Skaea" - Amy Search (Edrie hashim / Buddhi Hekayat)
  • "Tanda Tanya" - Azlan & the Typewriter (Light & Bakri / Dark)*#
  • "Panik" - Bunkface (Sam / Sam)
  • "Vortex" - Faizal Tahir (Omar K & Audi Mok / Faizal Tahir)
  • "Ulek Sayang" - Hazama (Omar K / Omar K)

Lagu Pop Terbaik
  • "Sekadar Mimpi" - Adira (Aubrey Suwito / Shathesh Raj)
  • "Senafas Baru" - Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  • "Ikut Rentakku" - Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  • "Bosan" - Stacy (Omar K, Kimberly Chin & Audi Mok / Omar K, Kimberly Chin & Audi Mok)
  • "Lelaki" - Yuna (Yunalis Zarai / Yunalis Zarai)*#

Lagu Hip-Hop Terbaik
  • "Ini Janjiku (R&B Mix)" - Amran Ismail (Amran Ismail / Amran Ismail)
  • "Aku Pelat" - Salammusik ft. Zion Dread (DJ Fuzz / Jay Tan, Eyza Bahra, Zion Dread & Salam)*
  • "Sebulatnya" - The Fabulous Cats (Cat Farish, Zizie & Adeeb Mahar / Cat Farish, Zizie & Adeeb Mahar)
  • "Rembau Most Wanted" - W.A.R.I.S (DJ Fuzz / W.A.R.I.S)#
  • "Botingkek" - W.A.R.I.S ft. Juzzthin (DJ Fuzz / W.A.R.I.S, Juzzthin)

Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
  • "Rave" - Goldfish & Blink ft. Sona One & Arabyrd (Alvin Teoh & Lau Hoe Yin / Sona One & Arabyrd)
  • "In the House" - Goldfish & Blink ft. Altimet & ZE! (Alvin Teoh & Lau Hoe Yin / Altimet & ZE!)
  • "You're So Fine" - Guba ft. Yuna (Gabriel Robert / Gabriel Robert & Yunalis Zarai)*#
  • "Keep On Movin'" - Joe PV & Joe Flizzow (Joe PV, Jeffrey Little & Saiful Riduan / Joe PV & Joe Flizzow)
  • "Play Some Reggae Music" - Salammusik (Talal Zahnan / Talal Zahnan & Eyza Bahra)

Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara
  • "Pesan Cinta" - Afgan (Afgan, Inu Numata & Nino Ran / Afgan, Inu Numata & Nino Ran)
  • "Segalanya Tentang Kita" - Kris Dayanti (Ajai / Ahmad Farid Abdul Jalal)
  • "Hilang Naluri" - Once (Dewi Q & Ariyanto / Dewi Q)
  • "I Still Love You" - Once (Youngky Soewarno, Marijati & Lina / Youngky Soewarno, Marijati & Lina)
  • "Sayang" - Shae (Posan Tobing / Posan Tobing)*#

Susunan Muzik Terbaik di Dalam Lagu
  • "Gelisah" - Amir Jahari (Anas Amdan & Mike Chan)#
  • "Bila Resah" - Anuar Zain & Dayang Nurfaizah (Jenny Chin)*
  • "Hadiah" - Go Gerila! (Go Gerila!)
  • "Perjalanan" - Go Gerila! ft. Loque (Go Gerila!)
  • "Mungkinkah" - Hafiz Suip (AG Coco)

Kulit Album Terbaik
  • Penghibur Jalanan - Amir Jahari (Kasi Gegar Entertainment / J Play)#
  • Faizal Tahir - Faizal Tahir (Zarul Eskandar)
  • Goldfish & Blink - Goldfish & Blink (Bombshelter Studios)*
  • Zikir Terapi Diri 2 - Hafiz Hamidun (Nizam Ahmad)
  • Penglipur Lara - Hazama (Zach Mohd Azriq)

Rakaman Album Terbaik
  • Akim Ahmad - Akim Ahmad (CL Toh & Kuncidemak)
  • Penghibur Jalanan - Amir Jahari (Felix Voon)
  • Kali Pertama - Asmidar (Audi Mok, Taja, Ben Tio, Aiyad Sakti, Riza, Nick Lee, Greg Henderson & Rumie)
  • Luahan Hati Anak Seni - Hafiz Suip (CL Toh)#
  • O - Salammusik (DubmalaS)*

Video Muzik Terbaik
  • "Dwihati" - Aizat Amdan ft. Yuna (Syahir Ismail & Ili Amdan)#
  • "Tanpamu" - Amir Jahari (Khairul Azri)*
  • "Jauh Ke Syurga" - Ana Raffali (Ahmad Aznaim Abdullah)
  • "Fearless Hearts" - Mr Fluff (Tan Hyon-Le)
  • "#1" - Pretty Ugly (Perez Oldskool)


Album Terbaik

  • Anuar & Dayang Live at Dewan Filharmonik Petronas - Anuar Zain & Dayang Nurfaizah (Jenny Chin)
  • Kali Pertama - Asmidar (Audi Mok, Taja, Acap, Reza Ramsey, Hang Dimas & Aiyad Sakti)
  • Asalkan Aku OK - Awi Rafael (Awi Rafael & Hang Dimas)
  • Luahan Hati Anak Seni - Hafiz Suip (LY, Hafiz Suip, AG Coco, Ajai, Satria Anggun (Indo), Kuncidemak, Mohd. Atlan, Manusia Putih, Mega Pandawa (Indo) & Aiman)*#
  • Penglipur Lara - Hazama (Omar K, Audi Mok & Mike Chan)


Lagu Terbaik
  • "Aku Pelat" - Salammusik ft. Zion Dread (DJ Fuzz / Jay Tan, Eyza Bahra, Zion Dread & Salam)
  • "Di Bawah Gerbang Skaea" - Amy Search (Edrie hashim / Buddhi Hekayat)
  • "In the House" - Goldfish & Blink ft. Altimet & ZE! (Alvin Teoh & Lau Hoe Yin / Altimet & ZE!)
  • "Lelaki" - Yuna (Yunalis Zarai / Yunalis Zarai)
  • "Mawar Berdarah" - Rabbani (B. Nury / B. Nury)
  • "Pahlawan Zafana" - Ihab Ismail (Ihab Ismail / Ahmad Fedtri Yahya)

Anugerah Kembara
  • Shila Amzah

Anugerah Sri Wirama
  • Tan Sri Dr. Tony Fernandez

ULASAN:
  1. Pertamanya, tahniah RIM dan AIM atas penganjuran AIM20; yang mana mengiktiraf bakat-bakat dan karaya muzik terbaik sepanjang tahun 2012/2013. Mengakui seperti yang diperkatakan oleh kebanyakan pemerhati muzik yang lain, AIM20 kali ini tampil dengan lebih 'matang' dengan production team yang hebat.
  2. Album 'Luahan Hati Anak Seni' oleh Hafiz memang layak dinobatkan sebagai Album Terbaik dan Rakaman Album Terbaik; sama seperti yang diramalkan.
  3. Lagu 'Lelaki' oleh Yuna sekali lagi dinobatkan sebagai 'Lagu Terbaik'; melayakkan Yuna berkongsi rekod dengan M. Nasir, Anuar Zain, Ning Baizura dan Nora untuk penyanyi paling banyak memenangi kategori itu, sebanyak 2 kali.
  4. Kemenangan 'Lelaki' juga menjadikan Yuna sebagai penyanyi, komposer dan penulis lirik paling banyak memenangi kategori 'Lagu Pop Terbaik' - sejak ia diperkenalkan pada AIM16, sebanyak 2 kali.
  5. Dayang Nurfaizah berjaya mengungguli 2 kategori vokal pada AIM20; iaitu Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Wanita) dan Persembahan Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik di Dalam Lagu (bersama Anuar Zain).
  6. Setelah 3 kali mengungguli kategori vokal lelaki pada Anugerah Juara Lagu (AJL), vokal Hafiz akhirnya diiktiraf AIM apabila memenangi kategori Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Lelaki) menerusi lagu 'Bahagiamu Deritaku'.

NUke




Anugerah Industri Muzik (AIM) kembali lagi untuk edisi ke-20; mengiktiraf karya-karya muzik terbaik yang dihasilkan dan diterbitkan oleh penggiat seni dan syarikat rakaman tempatan. Sama seperti tahun-tahun sebelumnya, AIM akan memberikan pengiktirafan kepada lagu-lagu yang menjadi 'penanda aras' dan 'phenomenal' (harapnya lah) dalam tempoh kelayakannya.

Berikut merupakan senarai penuh finalis beserta jangkaan pemenang (mengikut pandangan penulis); serta review pencalonan:-

* - Jangkaan pemenang AIM
# - Pilihan penulis


Artis Baru Terbaik
  • Alex Subryn
  • Jes Ebrahim
  • Mosyi
  • Sekumpulan Orang Gila
  • Yubi
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Lelaki)
  • Azlan & the Typewriter - "Tanda Tanya"
  • Faizal Tahir - "Biar"
  • Hafiz Suip - "Bahagiamu Deritaku" *#
  • Hazama - "Relakan Jiwa"
  • Ronnie (Hyper Act) - "Hanya Aku"
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Wanita)
  • Adira -"Dewi Cinta"
  • Dato' Siti Nurhaliza - "Galau"*
  • Dayang Nurfaizah - "Seandainya Masih Ada Cinta"#
  • Jaclyn Victor - "Ikut Rentakku"
  • Najwa - "Impian Terindah"
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Berkumpulan)
  • Forteen - "Kita"
  • InTeam - "Syafaatmu"*#
  • NowSeeHeart - "Maafkan Aku"
  • Saujana - "Salam Atasmu"
  • UNIC - "Ya Hanana"
Persembahan Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik di Dalam Lagu
  • Anuar Zain & Dayang Nurfaizah - "Sedetik Lebih"*
  • Guba & Yuna - "You're So Fine"#
  • Noh Salleh & Aizat Amdan - "In Love With You"
  • Sleeq & Hazama - "Lari"
  • Velvet & Rich - "Bersama Kamu"
Lagu Pop Etnik Terbaik
  • "Sailing the Sahara" - Amirah Ali (Amirah Ali / Amirah Ali)#
  • "Pahlawan Zafana" - Ihab Ismail (Ihab Ismail / Ahmad Fedtri Yahya)
  • "Selamat Datang" - Noraniza Idris ft. Ihab Ismail (Ihab Ismail / Ihab Ismail)*
  • "Khilaf Pandangan" - Zehra Zambri (Sharon Paul / Ahmad Fedtri Yahya)
  • "Fantasi Sahara" - Zehra Zambri (Sharon Paul / Ahmad Fedtri Yahya)

Lagu Nasyid Terbaik
  • "Janji Khalifah" - Hijjaz (Isman Isam / Zuryati Isa)
  • "Pemula Langkah" - Hijjaz (Putra Aiman / Zuryati Isa)
  • "Zikir Susah Senang" - InTeam (Amin InTeam / Amin InTeam)*#
  • "Maafkan Aku" - NowSeeHeart (Azahari NSH / Azahari NSH)
  • "Mawar Berdarah" - Rabbani (B. Nury / B. Nury)

Lagu Rock Terbaik
  • "Di Bawah Gerbang Skaea" - Amy Search (Edrie hashim / Buddhi Hekayat)
  • "Tanda Tanya" - Azlan & the Typewriter (Light & Bakri / Dark)*#
  • "Panik" - Bunkface (Sam / Sam)
  • "Vortex" - Faizal Tahir (Omar K & Audi Mok / Faizal Tahir)
  • "Ulek Sayang" - Hazama (Omar K / Omar K)

Lagu Pop Terbaik
  • "Sekadar Mimpi" - Adira (Aubrey Suwito / Shathesh Raj)
  • "Senafas Baru" - Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  • "Ikut Rentakku" - Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  • "Bosan" - Stacy (Omar K, Kimberly Chin & Audi Mok / Omar K, Kimberly Chin & Audi Mok)
  • "Lelaki" - Yuna (Yunalis Zarai / Yunalis Zarai)*#

Lagu Hip-Hop Terbaik
  • "Ini Janjiku (R&B Mix)" - Amran Ismail (Amran Ismail / Amran Ismail)
  • "Aku Pelat" - Salammusik ft. Zion Dread (DJ Fuzz / Jay Tan, Eyza Bahra, Zion Dread & Salam)*
  • "Sebulatnya" - The Fabulous Cats (Cat Farish, Zizie & Adeeb Mahar / Cat Farish, Zizie & Adeeb Mahar)
  • "Rembau Most Wanted" - W.A.R.I.S (DJ Fuzz / W.A.R.I.S)#
  • "Botingkek" - W.A.R.I.S ft. Juzzthin (DJ Fuzz / W.A.R.I.S, Juzzthin)

Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
  • "Rave" - Goldfish & Blink ft. Sona One & Arabyrd (Alvin Teoh & Lau Hoe Yin / Sona One & Arabyrd)
  • "In the House" - Goldfish & Blink ft. Altimet & ZE! (Alvin Teoh & Lau Hoe Yin / Altimet & ZE!)
  • "You're So Fine" - Guba ft. Yuna (Gabriel Robert / Gabriel Robert & Yunalis Zarai)*#
  • "Keep On Movin'" - Joe PV & Joe Flizzow (Joe PV, Jeffrey Little & Saiful Riduan / Joe PV & Joe Flizzow)
  • "Play Some Reggae Music" - Salammusik (Talal Zahnan / Talal Zahnan & Eyza Bahra)

Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara
  • "Pesan Cinta" - Afgan (Afgan, Inu Numata & Nino Ran / Afgan, Inu Numata & Nino Ran)
  • "Segalanya Tentang Kita" - Kris Dayanti (Ajai / Ahmad Farid Abdul Jalal)
  • "Hilang Naluri" - Once (Dewi Q & Ariyanto / Dewi Q)
  • "I Still Love You" - Once (Youngky Soewarno, Marijati & Lina / Youngky Soewarno, Marijati & Lina)
  • "Sayang" - Shae (Posan Tobing / Posan Tobing)*#

Susunan Muzik Terbaik di Dalam Lagu
  • "Gelisah" - Amir Jahari (Anas Amdan & Mike Chan)#
  • "Bila Resah" - Anuar Zain & Dayang Nurfaizah (Jenny Chin)*
  • "Hadiah" - Go Gerila! (Go Gerila!)
  • "Perjalanan" - Go Gerila! ft. Loque (Go Gerila!)
  • "Mungkinkah" - Hafiz Suip (AG Coco)

Kulit Album Terbaik
  • Penghibur Jalanan - Amir Jahari (Kasi Gegar Entertainment / J Play)#
  • Faizal Tahir - Faizal Tahir (Zarul Eskandar)
  • Goldfish & Blink - Goldfish & Blink (Bombshelter Studios)*
  • Zikir Terapi Diri 2 - Hafiz Hamidun (Nizam Ahmad)
  • Penglipur Lara - Hazama (Zach Mohd Azriq)

Rakaman Album Terbaik
  • Akim Ahmad - Akim Ahmad (CL Toh & Kuncidemak)
  • Penghibur Jalanan - Amir Jahari (Felix Voon)
  • Kali Pertama - Asmidar (Audi Mok, Taja, Ben Tio, Aiyad Sakti, Riza, Nick Lee, Greg Henderson & Rumie)
  • Luahan Hati Anak Seni - Hafiz Suip (CL Toh)#
  • O - Salammusik (DubmalaS)*

Video Muzik Terbaik
  • "Dwihati" - Aizat Amdan ft. Yuna (Syahir Ismail & Ili Amdan)#
  • "Tanpamu" - Amir Jahari (Khairul Azri)*
  • "Jauh Ke Syurga" - Ana Raffali (Ahmad Aznaim Abdullah)
  • "Fearless Hearts" - Mr Fluff (Tan Hyon-Le)
  • "#1" - Pretty Ugly (Perez Oldskool)

Album Terbaik
  • Anuar & Dayang Live at Dewan Filharmonik Petronas - Anuar Zain & Dayang Nurfaizah (Jenny Chin)
  • Kali Pertama - Asmidar (Audi Mok, Taja, Acap, Reza Ramsey, Hang Dimas & Aiyad Sakti)
  • Asalkan Aku OK - Awi Rafael (Awi Rafael & Hang Dimas)
  • Luahan Hati Anak Seni - Hafiz Suip (LY, Hafiz Suip, AG Coco, Ajai, Satria Anggun (Indo), Kuncidemak, Mohd. Atlan, Manusia Putih, Mega Pandawa (Indo) & Aiman)*#
  • Penglipur Lara - Hazama (Omar K, Audi Mok & Mike Chan)

Lagu Terbaik
Akan diumumkan.

Ulasan: Jujurnya, penulis langsung tak 'kenal' dengan finalis Artis Baru Terbaik. Penulis menjangkakan artis seperti WARIS, Hyper Act, iamNEETA atau Mark Adam untuk tersenarai dalam senarai artis baru terbaik sepanjang tahun 2012/2013, tetapi penulis percaya pihak juri AIM lebih tahu kualiti yang dicari dan perlu dinilai. Adira masih lagi terlalu awal untuk diiktiraf vokalnya, apatah lagi dengan saingan hebat daripada Dayang, Siti dan Jaclyn. Manakala Hafiz berkemungkinan besar mengungguli kategori vokal lelaki. Antara kategori yang perlu diberi perhatian adalah Lagu Pop Terbaik; kerana sejak dua menjak ini AIM suka membuat 'kejutan' dengan penyenaraian dan pengiktirafan karya-karya oleh Edry. Apa-apa pun, diharapkan pengiktirafan kali ini benar-benar telus dan releven. Untuk Album Terbaik, penulis mengharapkan sama ada Hafiz atau Hazama, berdasarkan jumlah pencalonan yang diterima oleh kedua-dua album ini, tetapi tak terkejut kalau album 'Live' yang menang.


Sama-sama kita nantikan AIM20 yang akan berlangsung pada 14 Disember 2013 nanti.


NUke

Maka, dengan itu bermula lah kisah merapu penulis blog ini untuk kesekian kalinya. Alkisahnya pada suatu petang yang damai, burung tidak lagi berkicau. Karena burung itu tidak mempunyai suara. lol.






Macam ni je lah. Aku nak tahu juga, kenapa kalau kita makan (especuially di rumah lah) kan.. kalau nasi putih, kita boleh je nak makan guna tangan. Walaupun lepas-lepas tu kita tahu yang nasi putih tu akan dicampur dan digaulkan bersama kuah-kuah, gulai, sup bagai... semuanya tu.

Tapi, 

Bila kita nak makan nasi goreng ke... (walaupun di rumah), kita akan gunakan sudu dan garfu? Padahal, nasi goreng tu lagi lah best, siap dah digorengkan sekali dengan lauk-lauk bagai semua...


Agenda Yahudi ke apa semua ni? Korang pun akan buat benda yang sama ke tidak?


Atau aku seorang saja?




NUke

Jadi, kesimpulannya, itu hari aku masak Paprik Ayam, sementelah teringat yang aku pernah 'berjanji' dengan ibu untuk masakkan untuk beliau. Untuk makluman awal, sang ibu mengaku yang dia tak reti nak masak paprik. 

"Apa dia? Pap? Pape? Paper syirik?" - Ayat yang di-exaggerate oleh aku ketika mengajukan tentang persoalan paprik kepada beliau tempoh hari.

Jadi, bersempena dengan kepulangan si ibu daripada menunaikan ibadah haji tempoh hari, maka aku mengambil peluang keemasan ini untuk mengotakan janjiku pada beliau. So, hari Sabtu nan indah yang lalu, aku mencuba nasib diri untuk meng-impress-kan si ibu dengan masakan bujangku inieww. hewhewhew.





Cara masak Paprik Ayam Hensem:-

Bebahan yang kena ada:-

Ayam yang dipotong dedadu. (Kuantitinya bergantung kepada berapa orang yang nak melantak nanti)
Cili giling / mesin
3 Bawang putih
3 Bawang kecil
1 Bawang besar (dihiris)
Baby corn (pipotong panjang)
Separuh batang lobak merah (dipotong panjang)
Sos cili
4 cili padi (ikut tahap pedas korang lah!)
Daun limau purut.
2-3 Limau nipis (ikut level kemasaman yang korang nak lah!)

Garam
Gula

Cecara:
Tumis bawang putih dan kecil sehingga naik sehh bau. Lepas tu, masukkan cili giling/mesin. Biar menggelegak sikit. Masukkan ayam yang didadukan itu. Then, adjust water level dalam kuali. Chewah.

Lepas tu, masukkan lobak merah dan baby corn.

Lepas-lepas tu, adjust garam dan gula secukup selera korang. Then, kalau nak pedas-pedas hangat sikit, bubuh cili padi. Then, adjust guna sos cili. Recommended: Sos Cili Thai.

Ha! Lepas tu, perah limau nipis tu.

Tunggu la sekejap sampai kuah tu macam kering-kering sikit, lepas tu masukkan daun limau.

Rasa-rasa and adjust gula and garam (jika perlu).



Ta-da! Siap!

Paprik Ayam Hensem!




Selamat menchoba!

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.