Here we are (again)! At this date, and hour, I am proudly here presenting you my 100 most-played songs of 2016! Just FYI, this is going to be the 11th edition; since I started this "routine" back in 2006. And of course, the list is totally personal and only represents my own play list.

Ready for the countdown? Let's begin.



Ranking Title Artist
100 Sahabat Dalam Tubuh (S.D.T) Mawi ft. Filsuf
099 Arena Cahaya Zee Avi
098 Pop Style Drake
097 NO Meghan Trainor
096 Terlalu Rindu Eleena Harris
095 Evo SonaOne ft. Joe Flizzow
094 Kamu Yang Kutunggu Rossa ft. Afgan
093 Hingga Ke Jannah KRU
092 i hate u, i love u Gnash ft. Olivia O'Brien
091 Kau Bagai Udara Bahrain Rahman
090 Dekat Tapi Jauh Forteen
089 Hey! Kau Sandra
088 Anugerah Terindah Black
087 Pulang Yuna ft. SonaOne
086 Cakerawala Eyza Bahra
085 Out of the Woods Taylor Swift
084 Locked Away R. City ft. Adam Levine
083 Feelings Maroon5
082 Takdir Cinta Fauziah Latiff
081 Knock Me Out Afgan
080 Hanya Padamu Akim & The Majistret
079 Ratusan Purnama Melly Goeslow & Marthino Lio
078 #SUPERGIRLS De Fam
077 Can't Stop the Feeling! Justin Timberlake
076 Love Yourself Justin Bieber
075 Kalah Dalam Menang Mawi ft. Syamsul Yusof
074 Alive Sia
073 Takkan Pergi Hyper Act
072 Jangan Jangan Wani Kayrie
071 Dirgahayu Faizal Tahir & Siti Nurhaliza
070 Sayang Faizal Tahir
069 Selamanya Cinta Alif Satar ft. Shila Amzah
068 Into You Ariana Grande
067 Work From Home Fifth Harmony ft. Ty Dolla $ign
066 Kisah Dua Muka Sufi
065 Oh No Tasha Manshahar ft.Viral
064 Pencuri Hati Ayda Jebat
063 Pemicu Gila Hujan
062 Stone Cold Demi Lovato
061 Ingga Amir Jahari
060 Demi Cinta Ezad Lazim
059 Katakan Harris Baba
058 Jatuh Faizul Sany
057 Bagai Hidup Semula Aizat
056 Engkau Milikku Alyah
055 Negaraku Joe Flizzow, Altimet, SonaOne & Faizal Tahir
054 Places to Go Yuna
053 Kelabu MOJO
052 Kekal Bahagia Ippo Hafiz
051 Ku Rela Dibenci Aiman Tino
050 Tetap Dalam Jiwa Isyana Sarasvati
049 We Don't Talk Anymore Charlie Puth ft. Selena Gomez
048 Writing's On the Wall Sam Smith
047 Dangerous Woman Ariana Grande
046 Kill Em with Kindness Selena Gomez
045 Up&Up Coldplay
044 Hancur Aku Estranged ft. Fazura
043 Manusia Sempurna Awi Rafael ft. Ayai
042 Langit Cinta Dayang Nurfaizah
041 Cinta Sukar Ditafsirkan Mal Imran
040 Closer The Chainsmokers ft. Halsey
039 Di Amaran Mama Hazama
038 Kiss It Better Rihanna
037 Polaroid Sakura Band
036 Andai Kaer Azami
035 Needed Me Rihanna
034 Hidup Dalam Mati Syamel
033 Mungkin Saja Janna Nick
032 Terima Kasih Kaka Azraff
031 7 Years Lukas Graham
030 Adventure of a Lifetime Coldplay
029 This Is What You Came For Calvin Harris ft. Rihanna
028 Satu Najwa Latif
027 Tabah Elizabeth Tan
026 Sorry Justin Bieber
025 Peace Be Upon You Maher Zain
024 One Dance Drake ft. Wizkid & Kyla
023 Romeo Stacy
022 Setia Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir
021 Mencinta Azhael
020 Menatap Dalam Mimpi Siti Nurhaliza
019 Cheap Thrills Sia
018 Send My Love (To Your New Lover) Adele
017 Lanes Yuna
016 Sudah Ku Tahu Projector Band
015 PILLOWTALK Zayn Malik
014 Terimaku Seadanya Misha Omar ft. Hafiz
013 Hymn For the Weekend Coldplay
012 New Romantics Taylor Swift
011 Ragu-Ragu Syed Shamim & Tasha Manshahar
010 Levitasi Fynn Jamal ft. Zizi Kirana & Kaka Azraff
009 Sejati Faizal Tahir
008 Work Rihanna ft. Drake
007 Terakhir Sufian Suhaimi
006 Lelaki Teragung Dayang Nurfaizah
005 When We Were Young Adele
004 Obses Akim & The Majistret
003 Crush Yuna ft. Usher
002 Hati-Hati Amira Othman

001 Hello Adele

Lagu 'Hello' telah dimainkan sebanyak 146 (2.39%) kali sepanjang tahun ini.

Additional Facts
Jumlah koleksi lagu (2015): 2,575
Jumlah koleksi lagu (2016): 2,763
Total playcounts (2016): 285 songs been played for 6,104 times 

Judging from my own list, aku rasa tahun ni punya senarai lagu macam bercampur-aduk sedikit. I don't have much themes dan besar kemungkinan, tahun ni aku lebih cenderung mendengar lagu ballad, berbanding genre lain. Mungkin juga dipengaruhi oleh faktor usia yang semakin meningkat. Sebab tu laa asyik layan lagu2 slow je. Haha.

Apa-apa pun, aku ucapkan Selamat Maju Jaya dan

Selamat Tahun Baru 2017!


NUke




Hola, Amigo!

It's really hard to admit that; with the kecanggihan technology, sometimes it brings more negativity rather than something positive. For instance, I am no longer have more time sitting in front of my desktop and writing blogs. Instead, I (still) get too attached with smart phone(s) and do stuffs.

*tiup habuk kat blog*

Anyway, how's life?

I know some of you still checkin' out this page, craving for more things or maybe just browsing my archive and read those "Pantang Larang" section. lol. I promise, I will update the pantang larang soon. I have some good stuffs.

2016. Have been slightly amazing to me. I had (and still experiencing) the ups and downs of what we call - life. But most important is that I've got the chance to travel to some part of the world. Which is amazing. Kadang-kadang kan, bila dah semakin berusia, kita akan lebih menghargai apa yang ada di sekeliling kita, contohnya parents. Sebab tu dalam tahun ni, aku nasihat kepada diri sendiri untuk kerap balik rumah untuk jenguk keluarga. But the definition of keluarga ni berbeza, especially in the work life. Sebab hanya orang yang dah berkahwin je ada keluarga. Orang bujang macamana? Takde. Yes. Orang bujang takde parents, sibling and relatives to spend our time with. Isn't it?

2016. I try to appreciate myself more. After all, what's the point of spending so much money, time and attention to other people/thing? At the end of the day, will they appreciate you? I have learnt at least a lesson in 2016. Work still continues tomorrow though you die today. Never that I thought that I will have to pack my colleague's workstation at this age. You went too soon, my friend. Al-Fatihah.

2016. Sometimes, you just had to say "No" to certain things. Saying "Yes" all the times will eventually backfired you. 


Yeap, we still have few days remaining to travel 2016. And I hope I will, eventually progress; and be ready to travel 2017.


NUke

Happy Birthday!


NUke



Bismillahirrahmanirrahim.

Setelah sekian lama, cewah, saya akan cuba mengaktifkan diri semula dalam bidang penulisan. Sebenarnya banyak saja benda yang nak dikongsikan, cumanya kebelakangan ni masa-masa senggang lebih terisi dengan aktiviti riadah seperti swimming, membongkang, makan dan aktiviti yang tak bermanfaat. Huhuhu.

Sejak awal tahun haritu, aku banyak je pergi aktiviti-aktiviti setempat dan luar tempat yg berdekatan. Antaranya Pesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya 2016.

Sama macam tahun-tahun lepas, penganjuran pesta ni selalunya pada bulan Mac. Cumanya tahun ni, macam tak berapa meriah sangat kot. Aku rasa la. Official merchandise event ni pun macam suam-suam kuku je. Tak macam last year.




  Aku sebenarnya takde lah beria sangat nak naik belon tu pun; more to pergi tengok booth2 jualan yang menawarkan pelbagai makanan dan minuman tatkala perut lapar di pagi hari. So, aku ajak Maman, a friend of mine who lives nearby; untuk jenguk2 kat tapak pesta tu.



Adalah macam2 benda yang dijualnya; mostly makanan and adalah barang mainan bebudak dan juga pakaian. Ada gak la yang jual barang deko2 rumah (like, apa kaitan semua ini dengan hot air balloon, kan?) tapi, itulah. Layan jugak lah!

Yang paling menangkap perhatian aku adalah booth 'Wonderful Indonesia' yang terletak ditengah2 tapak pesta. Memang tahun ni macam ada plan nak gi travel Indonesia, sebenarnya, so layan jugak lah.



Paling best, aku dan Maman saja je join pertandingan susun surat kat booth Pos Malaysia. Kiranya, kena susun 27 surat mengikut nama jalan, poskod, bangunan etc pada rak yang disediakan lah! Ok apa, sesekali merasa jadi posman. Too bad untuk Maman sebab tak dapat beat record peserta sebelumnya.



But, Alhamdulillah; bila tiba turn aku, aku dapat bested the record; 1'35". Ok lah kan. Dapat lah hadiah 'sampul surat hari pertama' daripada penganjur!



Dan bila nak balik tu, kitorang tertangkap satu figura yang sedap mata memandang; rupa2nya figura itu boleh didapati di sebuah booth jualan! Makanya, dengan tidak berfikir panjang, kitorang pun singgah dan membeli belah di situ. Sedap baq hang! Popcorn dan air minuman yang dijual kat situ!



Agak2 dah panas terik tengahari tu, kami pun balik! Tu je.



NUke

I know you have been checking on my blog frequently. So this entry is for you.

Dear,

Things happened for reasons. And sadly, things were (and are) not working quite well with us. We once were buddies, we shared most of our times together - doing things, travels, the sleepovers, etc. But, things changed. I am no longer a friend once you knew very well. And you are no longer a friend whose emotions I can easily predict. Not anymore.

We have got too close that it seems very hard for us (especially you) to put everything we once share at the back of your head; back of your life; back to the place called 'memory' or 'lesson learnt'.

We are adults. No longer teenagers, growing up and still figuring our lives. You have created your own life path as I have started to embark my adventurous journey. We are good with it. Supposedly, nothing to be worried because that's how things work. The life.

So, let bygones be bygones; by moving on to the next chapter(s) of your own life; as I do on mine. Do not ask forgiveness from me but yourself. Do not continuously blame yourself for what you have lost.

We may no longer be friends now, and let the time flies. Who knows what will happened in the future -  whether in this remaining life on dunya or the hereafter.

I have always proud of you; your achievements. But never proud of you torturing your soul over what happened.

So, unless you can prove to me that you can continue to be a great person (includes no longer stalking my blog), after reading this; you can fuck off and do not ever think to (even) dream about me again.

Sorry, not sorry, pal.




NUke

You,
I have a story to tell.
You got to listen to this story.

Okay, go on.

Alright! So there is a guy. He is just an ordinary guy. Typical layman; working eight-to-five job except on some occasions that require him to stay longer at the office. So, along the way... working, he met this bunch of people, soon became his clique and close friends. He would go out lunch, dinner, movies and some occasion together. But he later found that there is this one girl, that keep catching his attention.

Is she hot?

She is just an ordinary girl. A lady, to be precise. Full with emotions, funny, knows how to make jokes and fun of him. She always spare some of her time to be with him, apparently. She is nice and beautiful.

Okay... So?

So, that is the thing.

The... what?

The thing. He is totally confused then. Because he has forgotten how to be in love, again. Though he knows the hints and so on, he's just like, confused; you know... Like, panicking. What to do now, what to do next. How he is supposed to react, and such.

Uh-huh.

So, he consulted with his brother. Later his mother. And he's still do not know what to do. Eventually, the girl probably lost hopes in him and things aren't like before. Their eyes no longer met; they lose words. They become a complete stranger. Mostly because of him; keeping his feelings to himself, by not telling the truth. Probably, that guy is no longer the girl's muse.

Duh! What a stupid guy.

Yes. Coward, actually.

Has he seek guidance from Him?

Eventually yes. And everything's heading towards one thing. That girl.

That must be a sign.

Perhaps, but you know, 'Decent man is for a decent woman" thing.

So, is she not a good kind of person?

Not that girl. But him. He knows he is not a good person. Never a good person; at least not for her.

So, you are a God, now? How do you know?

... I don't know. He felt that way. Always.

...Or, could it be that the girl will be the reason for him to be a better man?




Hm, I got your point.


So, who is this she?

Urm, a girl?

Sigh, and who is this 'he'?







NUke

First off, maaf sebab lama tak update pasal muzik Malaysia. Sungguhpun lama kita tak membincangkan pasal arena muzik Malaysia, saya masih mengikuti perkembangan muzik tanahair dari semasa ke semasa ya. Cewah.

Secondly, tahniah kepada TV3 kerana akan menganjurkan Anugerah Juara Lagu edisi ke-30. Sedar tak sedar, dah nak masuk 30 tahun dah AJL ni kan? Kalau, ikut usia manusia, averagenya, umur 30 tahun ni, dah ada anak dua. Aku? masih tak kahwin lagi. Macam mana?



Back to #AJL30, saya personally merasakan yang pentas AJL kali ini bukan boleh dibawa main. Generally, juri-juri yang menilai lagu-lagu untuk dilayakkan ke pentas akhir, ter-amat-sangat-lah brilliant! Syabas. Sebab apa saya cakap cenggitu? Sebabnya, for this edition, kita macam susah sikit nak predict lagu mana yang bakal diangkat sebagai Juara Lagu. This... has somehow reminds me pada AJL21 (yang mana ketika itu, lagu 'Terlalu Istimewa' diangkat sebagai Juara Lagu). Remember in that year, calon2 akhir utk kategori balada, semuanya tip top. But this time around (besides the absence of those categories), persaingan lebih terfokus kepada 2 jenis muzik. Nope, bukan melancholy ballad vs indie; tapi

Mainstream Music vs Underrated Music. I purposely sort these finalist mengikut yang paling mainstream kepada yang paling underrated. Senang cakap, yang paling underdog lah. But again, this is just my personal opinion saja ya. ;)

#1 : Potret | Akim & The Majistret
Good enough, dengan aura dan pengaruh Akim & The Majistret yang tengah memuncak since 'Mewangi' sampai lah sekarang... lagu 'Potret' ni memang paling mainstream dan dapat heavy rotation kat stesen2 radio (even from myself). So, berbekalkan aura itu, lagu Potret ni memang highly likely akan diangkat sebagai Juara Lagu 30. Or at least, mesti ada placing. Kalau tak, ia akan jadi macam... awkward. For me, aura Akim & The Majistret tu sendiri yang akan menjadi main factor kemenangan mereka (kalo dorg menang lah ya), sebabnya... kalau nak dinilai pada lagu, 'Potret' ni kalau Faizal Tahir, or maybe Estranged nyanyi pun, definitely akan layak ke AJL30. Cuma, bila ia dinyanyikan oleh Akim & The Majistret, aura dia lain macam sikit. Lebih penjiwaan.

#2 : Assalamualaikum | Faizal Tahir
Even though dah banyak kali masuk bertanding, dan selalunya berakhir dengan kemenangan salah satu placing, karya nyanyian FT masih belum pernah diangkat sebagai pemenang Juara Lagu. Bila FT released 'Assalamualaikum' tahun lepas, semua orang macam dah boleh jangka yang lagu ni definitely akan ke AJL30. It is definitely a new kind of music and sound; with a heavy message on world peace and respecting each other. Something yang maybe kita boleh dengar dalam karya2 M. Nasir atau Loloq. The recent example is 'Awan Nano'. Plus point for this song is that lagu ni sudah pun diangkat sebagai 'Lagu Terbaik APM2015' tempoh hari. (Recap:... 'Awan Nano' juga adalah Lagu Terbaik APM2011). So, adakah juri akan turut mengangkat 'Assalamualaikum' sama seperti di APM haritu? Mungkin ya. :)

#3 : Knock Knock | Elizabeth Tan
Honestly, aku tak faham kenapa orang pertikaikan pasal lagu ni. Sama macam #2, lagu 'Knock Knock' ni definitely 'the crowd puller' untuk AJL30; sama macam 'Cinta Muka Buku' oleh Najwa Latif dulu; cuma 'Knock Knock' ni lebih matang dalam penghasilan melodinya. Lagu ni pun sama macam 'Potret', dapat heavy rotation kat radio2 sejak akhir 2014. And for me, Elizabeth Tan is the perfect singer untuk lagu ini; especially part 'jangan abaikanku' yang annoyingly catchy. Not to say it is some sort like a masterpiece, but, it is definitely going to be her signature song for a long time.

#4 : Sampai Mati | Hazama
Another pesaing sengit untuk Akim & The Majistret, FT dan Black. Lebih kurang macam 'Potret', lagu 'Sampai Mati' ni boleh je dinyanyikan oleh other mainstream artists, tetapi vokal Hazama yang membuatkan lagu ni ada 'tarikan' tersendiri. To be honest, lagu ni mungkin tak tersenarai dalam Top 3, tetapi, akan bagi tentangan yang sangat hebat di pentas AJL30.

#5 : Mana Mungkin | Black
Personally, vokal Black dalam lagu ini yang menjadi faktor utama penentu kejayaan lagu ni di AJL30. Berbeza dengan lagu 'Sampai Mati', lagu ini memang rasanya dicipta dan serasi dengan vokal Black.

#6 : Not For Sale | Stacy
A good example of mainstream music; but not as much as the first three. Stacy is another 'AJL crowd puller'. Tak kisah lah kalau dia nyanyi lagi dance, pop atau balada (macam 'Pelangi Senja'), penonton akan tertanya2 dan tertunggu2 konsep persembahan Stacy. Kalau nak compare dengan 'Knock Knock', kekuatan lagu ni terletak pada lirik dan rap verse oleh Altimet; berbanding 'Knock Knock' yang ada elegennya tersendiri. And considering penerimaan peminat dan juri terhadap genre hip hop, tak mustahil lagu ni akan dapat placing Top 3 AJL30 nanti.

#7 : Tak Pernah Menyerah | Dayang Nurfaizah
Dayang sesungguhnya dalam bahaya untuk AJL30 sebab bayang-bayang 'Di Pintu Syurga' masih jelas dan penonton sudah pasti akan membandingkan karya itu dengan 'Tak Pernah Menyerah'. But, knowing Dayang, dia cool jer... Dan setelah menyaksikan sendiri her live performance semasa AJL29 tahun lepas; no doubt that she has a very good vocal. Placing dalam Top3, mungkin tidak, but I think, Dayang dah bersedia untuk kekalkan takhta Vokal Terbaik sekali lagi.


#8 : Malam Ini Kita Punya | Bunkface
Lagu ni paling neutral. Tak terlalu mainstream, tak terlalu underrated. Although karya Bunkface tak pernah diangkat sebagai pemenang mana2 placing di AJL, tapi 2 lagu mereka dah pernah diiktiraf di AIM. Lagu ni cukup baik untuk tersenarai sebagai finalis, tapi macam ada something yang missing. Not like 'Drama King' by Meet Uncle Hussein (ft. Black) yang mana liriknya strong. 'Malam Ini Kita Punya' tak dinafikan satu muzik rock yang segar tapi mungkin bukan dalam kalangan Top 3 kot.

#9 : Hanya NamaMu | Caliph Buskers
Selepas persembahan mereka di AJL29 menerusi 'Romancinta', mereka sendiri muncul dengan single 'Hanya NamaMu'. Lagu berunsur spiritual ni diakui memang susah untuk diangkat sebagai Juara Lagu; melainkan AJL30 buat kelainan. Kalau nak tengok pada recent history, lagu 'AdaMu' oleh Najwa Latif atau 'Jagalah Diri' oleh Jaclyn Victor adalah the perfect examples. These songs are not even made it to the final. Definitely an underrated song, with possible chance to be crowned as Juara Lagu.

#10 : Bukan Hal Aku | Kaka Azraff ft. Alyph (Sleeq)
Satu lagi lagu yang aku tak faham kenapa orang pertikaikan. For me, 'Bukan Hal Aku' ni sangat segar dari susunan muzik, melodi dan penyampaian. Boleh dikatakan the perfect continuation of 'Apa Khabar'-era. Kalau orang nak cemuh lagu ni sebab lirik yang berulang2; sama saja dengan 'Apa Khabar'; yang mana elemen itulah yang menjadi salah satu faktor ianya diangkat oleh juri sebagai Juara Lagu 29. Another plus point for 'Bukan Hal Aku' adalah konsepnya yang minimalis dan elemen electronic/synth yang tak ada dalam finalis lain. Jaranglah kalau nak tengok AJL mengangkat lagu yang similar sebagai Juara secara berturut2. Contoh terbaik mungkin 'Balqis' (2000) dan 'Mimpi Laila' (2001). We never know kot2 tahun ni muzik yang serupa akan diangkat sebagai Juara Lagu.

#11 : Angin Kencang | Noh Salleh
Lagu ni bijak. Dan underrated. Ia macam ada elemen country, etnik; or maybe we can simply say ada pengaruh Sudirman. Definitely the perfect song kalau AJL30 nak naikkan semula elemen Melayu/klasik dalam arena muzik semasa. 'Angin Kencang' ada vibe macam 'Terukir Di Bintang' (cuma lagu 'Terukir Di Bintang' tu boleh dikira sebagai mainstream lah). Bila dengar je, penonton dah boleh imagine suasana tepi pantai atau duduk seat belakang dalam kereta sambil tingkap terbuka; kena dengan lontaran vokal Noh. Kalau lagu ni jadi Juara Lagu, aku memang salute lah.

#12 : Biarkanlah | Drama Band
In my honest opinion, lagu ini paling underrated. Sebab muziknya yang seakan2 muzik Indonesia menyebabkan orang mungkin terlepas pandang. Tapi, good thing about the Indonesian influence is that ianya memberikan kelainan dan menunjukkan adaptasi semasa. 'Biarkanlah' sebenarnya berjaya menipu pendengar macam ni:
"Sedap lagu ni"
"Siapa nyanyi eh?"
"Drama Band"
"Band Indonesia ke?"
"Tak lah. Malaysia."
"Like, seriously??"

Sama macam lagu 'Hanya Aku' by Hyper Act dedulu, kan? Impaknya sama.
--

Overall, tahniah again kepada AJL30 dan semua finalis. Sememangnya anda memang layak untuk ke pentas akhir AJL30. Now, boleh fahamlah macamana punya pening juri2 nak buat keputusan semasa Semi Final MM30 haritu. Personally, lagu2 berikut adalah pilihan penulis untuk placing Top5 AJL30:-


  • Potret (Akim & The Majistret)
  • Assalamualaikum (Faizal Tahir)
  • Bukan Hal Aku (Kaka Azraff & Alyph)
  • Angin Kencang (Noh Salleh)
  • Hanya NamaMu (Caliph Buskers)



Tak puas hati? Komen lah!


pic credit: Hot.FM & rahmadgraphic

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.