Saban tahun, penyanyi nombor satu Malaysia, Dato' Siti Nurhaliza akan menghasilkan karya baharu bagi memenuhi kehendak peminatnya di serata nusantara. Terdahulu, album studionya, Fragmen (2014) dan album rakaman secara langsung, Unplugged (2015) telah pun diiktiraf sebagai Album Terbaik pada AIM21 dan AIM22, sekaligus menambahkan lagi beban tanggungjawab beliau untuk sentiasa menghasilkan karya yang terbaik selepas ini.




SIMETRISITI
Siti Nurhaliza
2017

Dibuka dengan trek "Bersandar Cinta", pendengar akan hanyut dengan keindahan susunan muzik yang boleh dikatakan cemerlang yang terdapat dalam karya ini. Perasaan yang serupa boleh dirasakan dalam "Ikrar Cinta". Album ini penuh dengan lagu balada yang begitu sinonim dengan jenama 'Siti Nurhaliza', di mana kekuatan lagu-lagu ini adalah pada kelunakan vokal beliau. Tidak berniat untuk menafikan keindahan sebarang karya dalam album ini, tetapi majoriti lagu yang dimuatkan dalam SimetriSiti kedengaran seperti "just another collection of ballads/pop songs". Berbeza auranya, tidak seperti album 'Fragmen' yang penuh dengan eksperimental elemen muzik baharu.

Kolaborasi SN dengan Judika dalam "Kisah Ku Inginkan" juga dirasakan tidak mencapai tahap 'ummph' yang diharapkan dan sukar menarik minat pendengar pada kali pertama. Seperti sesuatu yang kurang, tidak seperti 'Seluruh Cinta' (menampilkan Cakra Khan) terdahulu. Ditambah pula kolaborasi dengan Faizal Tahir (Dirgahayu) yang boleh dikatakan masih segar, tentunya bukan sesuatu yang mudah bagi SN untuk menandingi 'masterpiece' tersebut. Manakala lagu-lagu seperti "Manis Terindah", "Hiasi Duniaku" dan "Kau Takdirku" pula akan terus menambah lambakan koleksi lagu balada SN, seperti lagu-lagunya sedia ada. Walau bagaimanapun, jika diberi pilihan, lagu "Hiasi Duniaku" adalah yang terbaik untuk diketengahkan sebagai salah satu single pada masa akan datang; dek kerana keunikannya yang berbeza (in a good way) dari segi kualiti rakaman dan susun atur muzik.

"Penghiburku" (menampilkan Joe Flizzow) akan memaksa pendengar untuk mengimbau era 'Dua Dunia' (lagu duet bersama Too Phat). Karya ini seharusnya dipuji kerana melodinya yang rancak, dibantu dengan lirik yang mudah difahami (selain usaha SN menghargai peminatnya yang sentiasa menyokong karier muzik selama ini). Kualiti rakaman lagu ini tidak boleh dinafikan, namun, terdapat sedikit kesamaan di antara lagu ini dengan style muzik Ed Sheeran, khususnya dari segi vibe dan susunan muzik (gitar).

Lagu "Tak Perlu Ragu" adalah karya seni yang sangat 'comel' dalam album ini - sesuai untuk diketengahkan sebagai salah satu single. Ianya secara bersahaja akan menunjukkan sisi 'ceria' seorang penyanyi terunggul Malaysia ini. Manakala on the other side, "Aku Bukan Malaikat" menonjolkan sisi paling gelap dalam SimetriSiti. 

Highlight album terbaru ini adalah single pertamanya, "Segala Perasaan", yang dinilai lengkap dan sempurna dari komposisi susunan muzik, lirik, vokal dan melodi. Outro yang sengaja 'dilewatkan' itu seolah-olah berjaya memberikan impak kepada pendengar yang awalnya menjangkakan lagu tersebut sudah tamat pada ulangan korus yang terakhir. Dalam trek ini, kekuatan vokal SN benar-benar dicabar oleh bait-bait lirik dan saling berlawan dengan elemen muzik yang besar (grand). Sayangnya, lagu ciptaan komposer Indonesia ini, tidak akan menerima pencalonan Lagu Pop Terbaik pada AIM yang akan datang.

SimetriSiti dinilai sebagai sebuah album yang (dirasakan dihasilkan secara tergesa-gesa bagi mengekalkan kelangsungan era Fragmen) mementingkan kualiti, berbanding pemilihan lagu mengikut pasaran semasa. Ianya mengingatkan kita kepada 'Hadiah Daripada Hati', di mana SN berdepan dengan kritikan kerana album tersebut dirasakan tidak mampu menandingi 'Transkripsi' (Album Terbaik AIM14). Sungguhpun begitu, kekuatan 'SimetriSiti' terletak pada kualiti rakaman yang disifatkan sangat baik dan juga elemen muzik skala besar (terima kasih kepada Orkestra Kebangsaan Bulgaria yang memainkan peranan besar). SitiZoners akan menggemari album ini dengan serta-merta, namun, banyak masa diperlukan oleh pendengar neutral untuk menerima buah tangan terbaru Siti Nurhaliza kali ini.

Album ini mungkin akan mengungguli kategori Rakaman Album Terbaik, tetapi sukar untuk dinobatkan sebagai Album Terbaik pada AIM23.


Verdict: 3/5


NUke

Semenjak kejayaan Dayang Nurfaizah dalam 3 siri Anugerah Juara Lagu kebelakangan ini, tak salah dikatakan fan base beliau semakin berkembang. Tak salah juga dikatakan penantian dan kesabaran Dayang Nurfaizah selama bergelar anak seni ini akhirnya berbayar. Dan yang paling penting, ianya tidak berhenti setakat itu.



Dayang Nurfaizah
Dayang Nurfaizah
2017


Kelahiran album terbarunya, 'Dayang Nurfaizah', ini sememangnya dinanti-nantikan oleh semua, termasuklah aku yang baru sahaja bergelar peminat. Bukannya menutup sebelah mata akan setiap usaha beliau sebelum ini, namun aku rasakan ketika inilah kemuncak kerjaya seni DN, di mana beliau akhirnya mampu membuka mata masyarakat sekaligus membuktikan dirinya sebutir permata yang berharga.

Album terbarunya, dengan mudah memikat hati pendengar. Sebab? Senang. Pendengar tahu akan genre DN, dan beliau melantunkan karya-karya (dalam album itu) dengan penghayatan yang sangat baik. Bersesuaian dengan gaya nyanyiannya, lagu seperti "Layarlah Kembali", "Nanti" dan "Takdir" sememangnya berjaya dibawakan dengan baik! Jika diberikan pilihan untuk single seterusnya, saya akan memilih "Layarlah Kembali" atau "Usah Bilang Cinta"- atas 3 sebab iaitu, kualiti vokal, kualiti kekemasan rakaman dan corak bahasa pada liriknya. Namun, sekiranya DN ingin memperluaskan CV muziknya ketika ini, pemilihan lagu "Dia" sebagai single seterusnya dirasakan bakal menjadi taruhan besar. Kerana, tidak selalu kita mendengar DN mendendangkan lagu (truely) pop dan acapkali pembawakan DN menerusi lagu pop (seperti lagu 'Dayang Sayang Kamu') ini diambil peduli secara serius oleh masyarakat. "Dia", adalah highlight dalam album ini. Manakala lagu "Dalam Diam" pula dilihat sebagai pelengkap kepada album ini - sungguhpun dirasakan ada sesuatu yang 'hilang' pada lagu tersebut.

Usah diperjelaskan tentang lagu "Di Pintu Syurga", "Lelaki Teragung" dan "Tak Pernah Menyerah" kerana karya-karya inilah yang membuka laluan dan telinga masyarakat terhadap kualiti yang ada pada DN. Buktinya? Kesemua lagu ini merangkul kemenangan di AJL - selayaknya.

Kerjasama DN dengan komposer Ajai menerusi "Separuh Mati Ku Bercinta" pula merupakan langkah yang sangat bijak. Ajai bertanggungjawab meletakkan nama DN dalam arena seni muzik Malaysia menerusi karya 'Seandainya Masih Ada Cinta' lebih sedekad lalu. Dan kali ini, beliau sekali lagi menggalas tanggungjawab tersebut bagi memastikan nama DN kekal relevan, khususnya ketika masyarakat kini lebih cenderung ke arah muzik yang dibawakan oleh artis baharu seperti Aiman Tino, Khai Bahar dan sebagainya. Lagu "Separuh Mati Ku Bercinta" selayaknya diberikan kepada DN dan sepatutnya dicipta khas hanya untuk DN. It is just meant for her.

No doubt, this album will also be nominated in few categories in the upcoming AIM23. I am hoping for it to be short-listed in Best Album Cover, Best Pop Song, Best Engineered Album, Best Female Vocal as well as Best Album. Another must-have album for local music lovers.


Verdict: 4.5/5


NUke

Let's talk about music.

Actually dah lama nak menyuarakan pendapat berkenaan dengan muzik semasa Malaysia ni, cumanya masa macam tak berapa nak mengizinkan. Thanks to my new hobbies (cycling and travelling!) Dan alang-alang ada beberapa artis yang baru sahaja mengeluarkan album baharu, baik kita ambil peluang ni untuk buat review sekaligus.



ANATOMI
Faizal Tahir
2016

Tak salah kalau kita katakan yang percubaan Faizal Tahir kali ini menjadi! Album terakhir beliau sebelum ini didapati kurang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat kita. Tak terkecuali aku (walaupun aku ni peminat FT jugalah). Semuanya disebabkan formulasi yang aku kira "tak kena pada waktunya". Albumnya terdahulu dirasakan melangkaui masa di mana genre yang diketengahkan pada ketika itu tidak boleh diterima orang. Namun, berbeza dengan 'Anatomi' yang telahpun menjengah pasaran sejak November 2016 lepas. Dalam album ini, terdapat keseimbangan di antara lagu yang "radio-friendly" dan lagu berat (yang juga akan menjadi "radio-friendly" kalau diulang dengar banyak kali). Pendekatan pop rock seperti "Assalamualaikum" (winner of Best Malaysian Song & Best Song at APM 2015) dan "Sejati" (Best Pop Song & Best Song AIM22) secara mudah akan melekat dalam kepala para pendengar. Apatah lagi balada seperti "Sayang", "Setia" dan "Menang" yang mana muziknya sangat mudah diterima pendengar. Memang senang diakui, FT sounds good in his ballad (songs). "Menang" sekiranya dikeluarkan sebagai single, will definitely be on the top of music charts - a similar effect macam 'Sampai Syurga' dulu.

However, the highlights of the album is not on the above-mentioned songs, but "Suriram" and "Bukan Yang Pertama". If I got to choose between these two, I would pick "Suriram" as the best song of the album. Thanks to its catchy-ness sounds and beautifully-crafted lyrics; menjadikan lagu klasik (reference) itu sebuah rock-ethnics yang dramatik. Sekali dengar, memang tak akan cukup. While, "Bukan Yang Pertama" akan menyebabkan kita berfikir sejenak "really? FT sings this?" - dalam keadaan yang kekaguman. It is a new kind of pop (at least from FT) and will definitely lasts long in music chart (namun, memerlukan masa yang sangat lama untuk mengungguli carta).

Anatomi will receive a lot of nomination in the upcoming awards (probably AIM23). One of the reason is, "Dirgahayu". This power ballad (with Dato' Siti Nurhaliza) - though serves as bonus track; is the perfect nominee for Best Duo/Collaboration Vocal and Best Pop Song in the upcoming AIM23 (if any).

On a down side, the inclusion of three versions of "Assalamualaikum" in the album seems like unnecessary...? But, I am very sure, Faizal Tahir has a lot of reason for that.


Anatomi is undoubtedly the best album Faizal Tahir has ever produced and will definitely win big in the next AIM23, most likely to grab the "Best Album" title.


Verdict: 4.7/5




NUke



Here we are (again)! At this date, and hour, I am proudly here presenting you my 100 most-played songs of 2016! Just FYI, this is going to be the 11th edition; since I started this "routine" back in 2006. And of course, the list is totally personal and only represents my own play list.

Ready for the countdown? Let's begin.



Ranking Title Artist
100 Sahabat Dalam Tubuh (S.D.T) Mawi ft. Filsuf
099 Arena Cahaya Zee Avi
098 Pop Style Drake
097 NO Meghan Trainor
096 Terlalu Rindu Eleena Harris
095 Evo SonaOne ft. Joe Flizzow
094 Kamu Yang Kutunggu Rossa ft. Afgan
093 Hingga Ke Jannah KRU
092 i hate u, i love u Gnash ft. Olivia O'Brien
091 Kau Bagai Udara Bahrain Rahman
090 Dekat Tapi Jauh Forteen
089 Hey! Kau Sandra
088 Anugerah Terindah Black
087 Pulang Yuna ft. SonaOne
086 Cakerawala Eyza Bahra
085 Out of the Woods Taylor Swift
084 Locked Away R. City ft. Adam Levine
083 Feelings Maroon5
082 Takdir Cinta Fauziah Latiff
081 Knock Me Out Afgan
080 Hanya Padamu Akim & The Majistret
079 Ratusan Purnama Melly Goeslow & Marthino Lio
078 #SUPERGIRLS De Fam
077 Can't Stop the Feeling! Justin Timberlake
076 Love Yourself Justin Bieber
075 Kalah Dalam Menang Mawi ft. Syamsul Yusof
074 Alive Sia
073 Takkan Pergi Hyper Act
072 Jangan Jangan Wani Kayrie
071 Dirgahayu Faizal Tahir & Siti Nurhaliza
070 Sayang Faizal Tahir
069 Selamanya Cinta Alif Satar ft. Shila Amzah
068 Into You Ariana Grande
067 Work From Home Fifth Harmony ft. Ty Dolla $ign
066 Kisah Dua Muka Sufi
065 Oh No Tasha Manshahar ft.Viral
064 Pencuri Hati Ayda Jebat
063 Pemicu Gila Hujan
062 Stone Cold Demi Lovato
061 Ingga Amir Jahari
060 Demi Cinta Ezad Lazim
059 Katakan Harris Baba
058 Jatuh Faizul Sany
057 Bagai Hidup Semula Aizat
056 Engkau Milikku Alyah
055 Negaraku Joe Flizzow, Altimet, SonaOne & Faizal Tahir
054 Places to Go Yuna
053 Kelabu MOJO
052 Kekal Bahagia Ippo Hafiz
051 Ku Rela Dibenci Aiman Tino
050 Tetap Dalam Jiwa Isyana Sarasvati
049 We Don't Talk Anymore Charlie Puth ft. Selena Gomez
048 Writing's On the Wall Sam Smith
047 Dangerous Woman Ariana Grande
046 Kill Em with Kindness Selena Gomez
045 Up&Up Coldplay
044 Hancur Aku Estranged ft. Fazura
043 Manusia Sempurna Awi Rafael ft. Ayai
042 Langit Cinta Dayang Nurfaizah
041 Cinta Sukar Ditafsirkan Mal Imran
040 Closer The Chainsmokers ft. Halsey
039 Di Amaran Mama Hazama
038 Kiss It Better Rihanna
037 Polaroid Sakura Band
036 Andai Kaer Azami
035 Needed Me Rihanna
034 Hidup Dalam Mati Syamel
033 Mungkin Saja Janna Nick
032 Terima Kasih Kaka Azraff
031 7 Years Lukas Graham
030 Adventure of a Lifetime Coldplay
029 This Is What You Came For Calvin Harris ft. Rihanna
028 Satu Najwa Latif
027 Tabah Elizabeth Tan
026 Sorry Justin Bieber
025 Peace Be Upon You Maher Zain
024 One Dance Drake ft. Wizkid & Kyla
023 Romeo Stacy
022 Setia Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir
021 Mencinta Azhael
020 Menatap Dalam Mimpi Siti Nurhaliza
019 Cheap Thrills Sia
018 Send My Love (To Your New Lover) Adele
017 Lanes Yuna
016 Sudah Ku Tahu Projector Band
015 PILLOWTALK Zayn Malik
014 Terimaku Seadanya Misha Omar ft. Hafiz
013 Hymn For the Weekend Coldplay
012 New Romantics Taylor Swift
011 Ragu-Ragu Syed Shamim & Tasha Manshahar
010 Levitasi Fynn Jamal ft. Zizi Kirana & Kaka Azraff
009 Sejati Faizal Tahir
008 Work Rihanna ft. Drake
007 Terakhir Sufian Suhaimi
006 Lelaki Teragung Dayang Nurfaizah
005 When We Were Young Adele
004 Obses Akim & The Majistret
003 Crush Yuna ft. Usher
002 Hati-Hati Amira Othman

001 Hello Adele

Lagu 'Hello' telah dimainkan sebanyak 146 (2.39%) kali sepanjang tahun ini.

Additional Facts
Jumlah koleksi lagu (2015): 2,575
Jumlah koleksi lagu (2016): 2,763
Total playcounts (2016): 285 songs been played for 6,104 times 

Judging from my own list, aku rasa tahun ni punya senarai lagu macam bercampur-aduk sedikit. I don't have much themes dan besar kemungkinan, tahun ni aku lebih cenderung mendengar lagu ballad, berbanding genre lain. Mungkin juga dipengaruhi oleh faktor usia yang semakin meningkat. Sebab tu laa asyik layan lagu2 slow je. Haha.

Apa-apa pun, aku ucapkan Selamat Maju Jaya dan

Selamat Tahun Baru 2017!


NUke




Hola, Amigo!

It's really hard to admit that; with the kecanggihan technology, sometimes it brings more negativity rather than something positive. For instance, I am no longer have more time sitting in front of my desktop and writing blogs. Instead, I (still) get too attached with smart phone(s) and do stuffs.

*tiup habuk kat blog*

Anyway, how's life?

I know some of you still checkin' out this page, craving for more things or maybe just browsing my archive and read those "Pantang Larang" section. lol. I promise, I will update the pantang larang soon. I have some good stuffs.

2016. Have been slightly amazing to me. I had (and still experiencing) the ups and downs of what we call - life. But most important is that I've got the chance to travel to some part of the world. Which is amazing. Kadang-kadang kan, bila dah semakin berusia, kita akan lebih menghargai apa yang ada di sekeliling kita, contohnya parents. Sebab tu dalam tahun ni, aku nasihat kepada diri sendiri untuk kerap balik rumah untuk jenguk keluarga. But the definition of keluarga ni berbeza, especially in the work life. Sebab hanya orang yang dah berkahwin je ada keluarga. Orang bujang macamana? Takde. Yes. Orang bujang takde parents, sibling and relatives to spend our time with. Isn't it?

2016. I try to appreciate myself more. After all, what's the point of spending so much money, time and attention to other people/thing? At the end of the day, will they appreciate you? I have learnt at least a lesson in 2016. Work still continues tomorrow though you die today. Never that I thought that I will have to pack my colleague's workstation at this age. You went too soon, my friend. Al-Fatihah.

2016. Sometimes, you just had to say "No" to certain things. Saying "Yes" all the times will eventually backfired you. 


Yeap, we still have few days remaining to travel 2016. And I hope I will, eventually progress; and be ready to travel 2017.


NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.