Seperti tahun-tahun sebelumnya, blog ini sekali lagi meneynaraikan 100 lagu yang paling kerap dimainkan oleh penulis sepanjang tahun 2015 ini. Walaupun asalnya senarai ni dibuat atas dasar suka-suka. Lelama macam dah kena jadi rutin pulak untuk publishkan list Top100 ni every year-end. Dah sedia semua?

Jom kita kiraturun!


Ranking Title Artist
100 Drag Me Down One Direction
099 Langit Yuna
098 Al Nuraa…Yang 5…Yang 6 Mawi ft. Hazama & Daly Filsuf
097 Mengingat Dia Cakra Khan
096 Kamu Yang Kutunggu Rossa ft. Afgan
095 Remedy Jaclyn Victor
094 Lagu Cinta Asmara
093 Malam Ini Kita Punya Bunkface
092 Obses Akim & The Majistret
091 Dikoyak Waktu Ronnie Hussein
090 Biar Saja De Meises
089 Don't Ed Sheeran
088 Beautiful Aziz Harun
087 Satu Hari Nanti Najwa Latif
086 Tangis Sebatang Tamar Daqmie
085 Cool for the Summer Demi Lovato
084 Istimewah Ella
083 Give You What You Like Avril Lavigne
082 Sampai Kau Jadi Milikku Judika
081 Hilang Adira
080 Lay Me Down Sam Smith
079 Hijrah Cinta Rossa
078 Selalu Ada Amir Jahari
077 Aku Najwa Latif
076 #Peristiwa Sofazr ft. Asfan & RJ
075 Bintang Diandra Arjunaidi
074 Hakeleh SonaOne
073 Good for You Selena Gomez ft. A$ASP Rocky
072 Biasa Zahid
071 #1 Sleeq
070 Andai Kaer Azami
069 Senyum Lagi Qierra ft. Mark Adam
068 7/11 Beyonce
067 Rahsia Ippo Hafiz
066 Heartbeat Song Kelly Clarkson
065 #SUPERGIRLS De Fam
064 Wildest Dreams Taylor Swift
063 Cerita Cinta Kita Ewal ft. Indah Ruhaila
062 Hanya NamaMu Caliph Buskers
061 Ingatkan Dia Wings
060 Sabar Brothers
059 Evo SonaOne ft. Joe Flizzow
058 Bunga Dhia Aiman
057 I Really Like You Carly Rae Jepsen
056 Biarkanlah Drama Band
055 Locked Away R. City ft. Adam Levine
054 What Do You Mean Justin Bieber
053 A Sky Full of Stars Coldplay
052 Setia Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir
051 Zai Jian Bu Zai Jian 见不再见 Shila Amzah
050 Sugar Maroon5
049 Untuk Cinta Hafiz & Adira
048 One Last Time Ariana Grande
047 Love Me Like You Do Ellie Goulding
046 Elastic Heart Sia
045 Terima Kasih Cinta Tasha Manshahar ft. RJ
044 Aku Tahu Ungu
043 Darah Muda Bunkface
042 Syurga Alyah
041 Patah Stacy
040 Semua Tentang Kita Asfan
039 Hantu Atau Buaya Nanasheme
038 Marvin Gaye Charlie Puth ft. Meghan Trainor
037 Material Yuna
036 Uma Thurman Fall Out Boy
035 Selimut Tetangga Repvblik
034 Berteman Sepi Ungu ft. Stacy
033 Langit Tetap Biru Aizat
032 Bad Blood Taylor Swift ft. Kendrick Lamar
031 Terima Kasih Kekasih Azhael
030 The Hills The Weeknd
029 Jaga Dia Untukku Siti Nurhaliza
028 Sempurna Waktu Ir Radzi
027 Jauh Hani & Zue
026 Mikraj Cinta Siti Nurhaliza
025 Tak Pernah Menyerah Dayang Nurfaizah
024 Photograph Ed Sheeran
023 Marry Me Mark Adam
022 Style Taylor Swift
021 I'm Not the Only One Sam Smith
020 Not For Sale Stacy ft. Altimet
019 Bukan Hal Aku Kaka Azraff ft. Sleeq
018 See You Again Wiz Khalifa ft. Charlie Puth
017 Linangan Terakhir Forteen
016 Taubat Qa'rabah ft. RJ
015 Mana Mungkin Black
014 Dahsyat MOJO
013 Wanita Terbahagia Bunga Citra Lestari
012 Seindah Mimpi Jaclyn Victor
011 Sampai Mati Hazama
010 Assalamualaikum Faizal Tahir
009 Thinking Out Loud Ed Sheeran
008 Masih Berdiri Tengku Adil
007 Seluruh Cinta Siti Nurhaliza ft. Cakra Khan
006 Knock Knock Elizabeth Tan
005 Blank Space Taylor Swift
004 Apakah Ini Cinta Judika
003 Terbaik Bagimu Siti Nurhaliza
002 Senyum Aziz Harun

001 Potret Akim & The Majistret


Lagu 'Potret' telah dimainkan sebanyak 141 kali (2.18%) sepanjang tahun 2015!

Additional facts
Jumlah koleksi lagu (2014): 2,339
Jumlah koleksi lagu (2015): 2,575
Total playcounts (2015): 429 songs been played for 6,481 times

Lagu-lagu Top3 tu memang aku admit aku memang banyak kali play tahun ni. And kalau korang perasan jugak, lagu #029 sekali lagi muncul dalam senarai untuk tahun kedua berturut-turut. Memang banyak pun aku play since awal tahun haritu.

All and all, I wish all of you a very good days and may you have a great 2016!

Selamat Tahun Baru 2016!!



NUke

Despite the haywire in my personal life; 2015 was great. Kalau tahun sebelumnya, kehidupan aku diuji dengan kehilangan seorang insan yang tersayang - digelar Ayah; tetapi tahun 2015 ini (boleh lah) dikatakan penuh dengan banyak kisah suka (berbanding duka).




About myself:
Masih bekerja.
Masih sihat. Alhamdulillah.
Masih bujang.
Masih belum sasa. Hahaha!

About my journey:
I have got a chance to explore beautiful places. Which is good. Not only for leisure, but charity and other work-related too. From there, I learned to be grateful for whatever He gives me; be it family, clean water, nice food to eat and a proper job that gives me salary every end of month.

  • Langkawi.
  • Kelantan.
  • Melaka.
  • Temasek.
  • Jakarta.
  • Penang.
  • Melaka.
  • Melaka.


About my financial:
A little bit hectic, I must say.
Boros (as usual). Kadang-kadang spent on unnecessary things. But after all, ianya menggembirakan hati kan? So, okay lah.


Emotional-wise?
Aku rasa aku semakin tua (literally). Memandangkan simptom-simptom 'tua' tu makin menjelmakan diri. Once in a while, I do think about settling down somewhere, with someone. Get married, have kids, grow old together. Lawan siapa kentut paling kuat. Main dengan anak kucing. Beli rumah. Travel with soulmate. Pergi buat haji. (Dulu dah ada orang melamar, ko tak jawab! Lepas tu macam nak menyesal! Padan muka!)

Life's short, anyway?

And most important thing. 2015 mengajar aku untuk lebih menghargai apa yang kita ada; dan apa yang kita pernah ada. In fact, I've learnt to let things go and be the way they should be. There's nothing to rush pun. Things happen for a reason. Definitely.


So, the question is. Should I continue blogging?



NUke


Ha, kalau haritu abang cerita pasal trip abang ke Singapura sebab jadi pengapit, la ni abang nak habaq mai pasal trip abang ke Jakarta, Indonesia pulak. No, kali ini bukan sebab jadi pengapit ke apa. Kali ni, abang saja pi berjalan dengan kengkawan.

No. Abang bukan orang Kedah naa. Kedah kalah Piala Malaysia dengan Selangor ya. 2 - 0. Tapi, orang cakap.. orang Kedah ni besar-besar...

Nak dijadikan cerita, kami terbelilah tiket ke Jakarta tempoh hari. Makanya, bila dah terbeli tiket kapal terbang, terpaksalah book hotel. Untuk trip kali ni, abang first time aikh naik KLM; dan stay di Morrissey Jakarta. Comey sungguh aih hotel depa tuh!




Trip ini juga dilakukan dengan hajat untuk menemui sobat yang menetap di negeri jiran itu.

Sebenarnya kan, banyak masa abang di Jakarta tu habis disebabkan berjalan kaki untuk menjari street foods, naik teksi dan tuk tuk (yang macam kat Thailand tu). Selain menghabiskan masa dengan aktiviti-aktiviti tak berfaedah seperti melepak di Starbucks, mencari fridge magnets dan bendera Indonesia, abang juga adalah melawat beberapa tempat yang signifikan dengan Jakarta, iaitu Monumen Nasional (MONAS) dan Masjid Istiqlal.




(haa... macam tu)

Basically, Jakarta ni lebih kurang sama macam KL or any other big city in Malaysia. Bezanya, di Jakarta, anda akan rasa lebih panas berbanding KL sebab bandarnya relatively dekat juga la dengan laut, dan terletak kat pulau Jawa. So, normal lah kan. Pulau memang panas. Put aside the environmental issues, you may found that people of Jakarta (termasuk orang kebanyakan dan hot stuffs there) sangat ramah. :)



Barista Starbucks diorang pun ramah!

Orang kat hotel pun ramah! dan hot!

Pemandu teksi pun ramah!

Laundry? Memang tak lah. I choose the latter.

Ok. Tu je lah.



NUke

There are two kinds of people.

Bazaar Ramadan vs Pasar Ramadan

Bazar vs Param





Aku Team Bazar.



Sebab perkataan 'Param' tu macam word tamil. No offense. 



NUke



The fact that aku ke seberang tambak sebenarnya adalah untuk menjadi pengapit kepada Pingu. Seperti dalam entry sebelum ni; lepas dah puas berjimba-jimba kat town Singapore; maka tibalah harinya di mana Pingu kelihatan tak senang duduk, tetiba hilang selera makan, kuat berpeluh dan gemuruh. Ha! tau pun cuak nak kahwin! hue hue hue.

2 days earlier (as I mentioned in the previous entry), Pingu did the fitting. Alhamdulillah,semuanya berjalan lancar. Pingu berjaya memaintainkan bentuk badannya yang padu itu (khususnya his babelbat) untuk berjaya muat dalam persalinan2nya itu. hue hue hue.

"Aku lapar lah!" - Pingu

Cut short, at 8.30 am on Saturday; we checked out from the Raintr33 Hotel and went to Paksu's house, another relative of Nirosette (bakal wife). Dipelawa untuk menjamu selera, aku dan Ren on je. Pingu je yang tetiba hilang selera. hahaha. Gementor yobb! At around 10, we got ourselves ready in the designated clothes (Baju Melayu for both me and Ren) and Pingu in his 'pure' white baju Melayu untuk akad nikah. Kononnya putih tu melambangkan kesucian lah? Puiii... hahahaha,

 

At 1130 hrs, dengan sekali lafaz, Pingu pun bergelarlah sang suami. 


And at around 1.30 noon, tukar persalinan untuk bersanding pulak.



Korang tak tau betapa gighnya REN dan aku menjadi 'pak andam' (minus the solek) mengadjust sang pengantin ni punya sampin dan rerantai. But, kudos to REN yang banyak do the hard works seperti mengepinkan bekung, sampin dan membuat bunga pada sampin. Aku? Aku mostly tolong pakaikan rantai dan lap2 peluh je.

Dan oh, pegang payung!


They had 3 persalinan on that day. The last one was meant for cake-cutting ceremony. Awwww!


Majlis resepsi tamat lebih kurang jam 6.00 pm. Immediately after that, Aku dan Ren terus bergerak ke ICQ Woodlands. At first, ingat nak lepak JB malam tu, tapi bila pikir2 balik dan setelah berbincang dengan Ren, kitorng decided utk terus balik ke Putrajaya malam tu juga. Letih tu memanglah letih; but the journey and memories gained were priceless.

So, Pingu; this is for you:-

Walaupun kita takdelah kenal satu sama lain secara detail, tapi aku tetap mendoakan yang terbaik untuk ko. Semoga rumahtangga yang terbina ini berkekalan sehingga ke syurga, hendaknya. Terima kasih juga sebab ajak aku jadi pengapit on your big day.



Tambahan:
Tahu tak, on the way balik Putrajaya tu, radio kereta aku lak buat hal??? Tak percaya, tanya Ren. Kitorang layan YouTube je sepanjang perjalanan tu.


p/s. All pics credited to REN; except the first one, from Nirosette's friend that I don't even know who. :)

NUke



It was a wonderful day (at least at that day lah!) when Pingu suddenly asked me a question; "Kau nak jadi pengapit aku tak?". I did not reply him ASAP as this offer, to be someone's best man is not an easy thing. Though it has nothing to do with beliefs towards pantang larang pengapit (rujuk entry ni), it took me almost a week or two to reply him. I said, yes. Why not, kan?

Background info: Pingu is a friend of mine that shares some significant mutual friends, among them is Ren. Remember Ren? The famous travel blogger tu? Yeah. I made friend with Ren first, then Pingu. So, who is Pingu? He is a famous novelist. He writes book about...apa ek? Basically, dia penulis buku lah. So, dia nak kahwin. Dia perlukan pengapit. Aku bersetuju untuk jadi pengapit.

Bila aku story morey kat Ibu aku, respon dia cenggini:

Asyik jadi pengapit je. Kau punya giliran bila lagi?

Senyum jelah yang aku mampu balaskan.




On May 27th, we carpooled together (Aku, Pingu dan Ren - kamilah #Trisam) to JB. Untuk bermalam di rumah pakcik Pingu. Kat Kg. Melayu Majidee. We took a chance to have Murtabak and Nasi ayam Penyet there. Then, that night we went to Pasar Karat and had dinner at Pots near Danga Bay. Konon2 nak makan satay, penyudahnya makan benda lain. Aku makan nasi goreng kot. Ren makan ayam, Pingu amik spaghetti; together we were accompanied by Ren's friends. :)



The next day; pagi2 dah bangun menuju ke Larkin sebab nak amik bas ke Temasek. Breakfast jap kat kedai Melayu "Cafe Mana Lagi". Then, decided to have a new hairdo before boarding our bus to Temasek. :)



Uuuu.. First time pergi Singapore. Jakun jap.



Kami disambut oleh Paklong Pingu kat ICQ Woodlands; dan dibawa ke hotel Raintr33, Changi menaiki teksi. Paklong then bawak kitorang jalan2 ke Changi Village kejap dan makan cendol before dia balik rumah dia. He lives somewhere nearby juga; in Tampines. Basically our mode of transportaion there were buses and MRTs. Petang tu, we went to Bugis because Pingu needs to do some fitting.



Arab Street - where we had our early dinner / late lunch?; kat Maimunah. Seriously, makanan dan lauk pauk nya sedap! and staff dorang friendly. Friendly ya. Aku rasa kalo bro bro sado yg datang singgah makan situ, konfirm lagi friendly. Mostly staff dorg lelaki, btw.

 

Sekitar Arab Street tu jugak la aku membeli beberapa cenderahati dan minuman utk dibawa balik ke hotel / simpanan sendiri. Lepas tu, Ren (since dia juga seorang backpackers yang banyak menjelajah dunia) bawak kitorang pergi somewhere near Raffles dan Kallang River utk tgk sunset. Tempat favourite dia, katanya. It's a nice place actually. Later in the late evening, we went to Merlion Park to take some photos.

Favourite photo ni! Thanks to Ren!




Apalah guna kalau ke Temasek, tapi tak bergambar kat Merlion, ye dop?

Day 3 (29/5): Pagi tu, kitorang breakfast kat Changi Village kot (lupa?) before berjalan sakan tak ingat dunia kat Downtown. So, syurga souvenirs di Chinatown; syurga perfume dan macam2 lagi benda murah kat Mustapha Centre, Little India; dan finally Orchard Road. Letih baqhang! Pingu ni macam tak sedar diri je yang the next day tu dia dah nak kahwin.






Itu lah cara dia spend saki baki kebujangannya dengan kitorang.


-- Bersambung...


NUke


Okay lah. Actually, dah lama nak post entry pasal Langkawi ni, tapi (kononnya) sibuk memanjang. Panjang ke? Biasa je. Anyway, nak dijadikan cerita, awal Januari 2015 haritu (now dah June, kan?) aku decided to have a short trip to Langkawi, Kedah. Tujuannya hanya untuk bercuti membawa diri memandangkan almost 5 weeks before that aku bekerja non-stop (even during weekends).

So, cut it short; aku called Ri, ajak dia join trip ni sekali. He said OK! Great!

Jadinya, ke Langkawi lee kite.

Pantai Chenang baq hang!

Not that aku tak pernah pergi Langkawi sebelum ni. Kalau ta silap aku, masuk trip kali ni, dah 5 kali aku ke sana. What is good about Langkawi is, you'll always get a chance to do new things there. Contohnya, macam makan ais krim kat puncak gunung, lepas naik cable car; mandi laut di Tanjung Rhu, beli aircraft model A380 MAS; dan pergi Pantai Chenang, tapi tak mandi sebab dah tengahari.


Casa Fina baq hang! Tempat kitorang stay. Cara gak! Kat Pantai Chenang!

Cable Car baq hang! Sejuk baq hang!

Street Arts kat Pantai Chenang baq hang! Kalau nak amik gambaq, kena mai sini before 11am.

Nasi Dagang baq hang! Mai singgah! Sebelum simpang ke Makam Mahsuri! View cantik baq hang!

Tanjung Rhu baq hang! Banyak mat salleh shirtless and berbikini baq hang!


The point here is that sometimes, kita kena sayangi diri sendiri. Don't overwork because you will eventually put yourself in an unhealthy situation; and eventually dies. Hahaha. No, just don't overwork.



NUke


Siri Kosong

Maafkanlah, pintaku begitu. Tak terdaya tanpamu, menjaga cintamu.
Tak Cuba Kembali; Asfan

"Can we meet up?", bicara Xyryll, membuka kata sementelah sudah lama tidak berhubung dengan seseorang yang pernah bertakhta di hatinya - Alya'. Jauh di gagang telefon, satu kesunyian membisu. Tidak mengiya, tidak menafi. Tidak bersetuju, tidak menolak. Namun, apa yang pasti, kedua-dua insan itu sebenarnya merindui satu sama lain. Tetapi, mengenangkan kesongsangan lelaki bernama Xyryll itu, Alya' kembali menetapkan pendiriannya; untuk terus menyendiri sehingga bertemu insan yang lain. Bukan Xyryll. Bukan juga Asyraf. Walaupun, ingin sekali dia mengenali Asyraf. Ingin.

"Okay. Date and time?"

Mengalah.

--

Sudah lebih 4 tahun hubungan cintanya dengan jejaka itu putus. Semuanya dek perancangan bodoh untuk 'memberi peluang' kepada Asyraf yang mahu mengenalinya dengan lebih rapat. Akhirnya, apa yang dia dapat? Dapat tahu yang Xyryll, kekasihnya waktu itu juga memendam rasa dengan Asyraf. Dan peluangnya untuk mengenali Asyraf juga hancur. Apatah lagi 'peluang' yang kononnya mahu diberikan kepada Asyraf... hilang entah ke mana. Alya' berasa bodoh dengan tindakannya sendiri. Bodoh! Memang bodoh! Tetapi dia bersyukur dalam masa yang sama... memandangkan insiden itu telah menunjukkan belang Xyryll yang sebenar. Konklusinya mudah, iaitu "lelaki bertubuh sasa... majoritinya adalah gay!".

"Aku lebih percayakan lelaki kurus bak Osman Kering...", bisik nalurinya. Mengambil iktibar.

"What if... kita mula semula?", soal Xyryll memecah kebuntuan bicara di antara kedua manusia yang melepak di Starbuck itu. - Starbuck; simbol lokasi para lelaki songsang berkumpul.

"You mean?", segera gadis bertudung itu merapatkan pandangannya ke arah Xyryll. Sejak memulakan kerjaya sebagai akauntan di sebuah syarikat swasta di Kuala Lumpur, penampilannya diakui semakin menarik; sesuai dengan kerjayanya.

"Me and you... together.. again.. macam dulu-dulu?", soal gadis itu lagi. Gadis? Atau mungkin lebih profesional jika dipanggil wanita bekerjaya. Tas tangannya dicapai. iPhone-nya juga dicapai. Ingin memulakan langkah untuk pergi meninggalkan Xyryll yang termangu buntu. Sebelum dia sempat menggenggam tangan wanita itu, bahunya ditepuk dan ditekan oleh seorang lelaki; memaksanya untuk kekal duduk di kerusi.

"Sorry, Xyryll. But I think my sister dah buat keputusannya. Iaitu... Tidak!"

Amiroul, adik Alya' yang sengaja diajak dan diminta memerhati dari jauh bertindak menyelamatkan maruah kakaknya. Tak elok jika dia hanya membiarkan kakaknya disentuh oleh seseorang yang bukan mahramnya. At least, not in front of him.

"Assalamualaikum.", itulah kata terakhir Amiroul kepada Xyryll. Sebelum bersama-sama dengan kakaknya melangkah pergi.

***

[End of KAC series]


NUke


Few months back -  I think around August 2014 kot, aku ada join peraduan #StopMissingOut anjuran BlackBerry Malaysia.



Yeah, I knew what you're thinking. BlackBerry? Siapa je yang pakai BB? Or masih ada lagi ke BB kat dunia ni. TRUST me, aku guna phone BlackBerry. Problem?


Senang je contest tu btw, just snap pictures on how BB helps you in your daily life. So, aku hantar lah satu gambar ni. Tup tup! rupanya aku menang hadiah mingguan! Dapatlah voucher KFC bernilai RM50. Gila best time tu sebab boleh melantak KFC tetiap hari! Time aku gi tuntut hadiah tu kat KL, staff yang uruskan pasal peraduan tu siap tanya lagi, model BB apa yang aku pakai; which is Z30; so, qualified for another 2 entries.

Tak fikir panjang, aku hantar entry aku yang kedua. And I have forgotten about it pun, sebenanrnya. Not long after that, I got a call from the organizer saying that I'm among the grand prize winner...which is a fully-sponsored hang out session with singer-songwriter, Aizat Amdan!





Gembiraku bukan kepalang.

So, apa je aktiviti kitaorang? Lepak breakfast dengan Aizat & the BB team, and the other winner kat the Curve. Lepak makan sambil the BB team hulurkan bermacam-macam lagi hadiah kat aku. Among them are 2 GSC Signature tickets, Sony earphones & KFC vouchers worth RM100. While Aizat, courtesy of Kasi Gegar Entertainment handed over his album complete with his autograph. Not only that, semua pemenang dikejutkan dengan 'hadiah 3 CD/Album percuma dari kedai Rock Corner'. Pilih je lah apa yang ko suka - konsepnya!

And yang paling teruja - to appear in Aizat's latest music video 'Catwalk ke Balai'. So, dekat sejam yang terakhir daripada sesi pertemuan tu, kitorang basically merakam shots untuk Aizat's MV. But, if you guys really follow his updates, aku rasa project MV ni macam tak tahu development macamana. Mungkin proceed atau tidak. Kalau jadi, ada lah muka aku nanti kot kat dalam tu.

Kalau takde, makanya takde lah rezeki kome nak nengok wajah abang di dalam MV tu. Haaa.


Regardless anything,  I am very thankful to Allah for this opportunity - meeting Aizat and the rest of the team; spending times doing funny things and for the foods and drinks. And oh, Aizat secara peribadinya adalah seorang artis yang sangat humble and easy going. Looking forward to meet him (again) some day?! Who knows?



#StopMissingOut

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.