It was a wonderful day (at least at that day lah!) when Pingu suddenly asked me a question; "Kau nak jadi pengapit aku tak?". I did not reply him ASAP as this offer, to be someone's best man is not an easy thing. Though it has nothing to do with beliefs towards pantang larang pengapit (rujuk entry ni), it took me almost a week or two to reply him. I said, yes. Why not, kan?

Background info: Pingu is a friend of mine that shares some significant mutual friends, among them is Ren. Remember Ren? The famous travel blogger tu? Yeah. I made friend with Ren first, then Pingu. So, who is Pingu? He is a famous novelist. He writes book about...apa ek? Basically, dia penulis buku lah. So, dia nak kahwin. Dia perlukan pengapit. Aku bersetuju untuk jadi pengapit.

Bila aku story morey kat Ibu aku, respon dia cenggini:

Asyik jadi pengapit je. Kau punya giliran bila lagi?

Senyum jelah yang aku mampu balaskan.




On May 27th, we carpooled together (Aku, Pingu dan Ren - kamilah #Trisam) to JB. Untuk bermalam di rumah pakcik Pingu. Kat Kg. Melayu Majidee. We took a chance to have Murtabak and Nasi ayam Penyet there. Then, that night we went to Pasar Karat and had dinner at Pots near Danga Bay. Konon2 nak makan satay, penyudahnya makan benda lain. Aku makan nasi goreng kot. Ren makan ayam, Pingu amik spaghetti; together we were accompanied by Ren's friends. :)



The next day; pagi2 dah bangun menuju ke Larkin sebab nak amik bas ke Temasek. Breakfast jap kat kedai Melayu "Cafe Mana Lagi". Then, decided to have a new hairdo before boarding our bus to Temasek. :)



Uuuu.. First time pergi Singapore. Jakun jap.



Kami disambut oleh Paklong Pingu kat ICQ Woodlands; dan dibawa ke hotel Raintr33, Changi menaiki teksi. Paklong then bawak kitorang jalan2 ke Changi Village kejap dan makan cendol before dia balik rumah dia. He lives somewhere nearby juga; in Tampines. Basically our mode of transportaion there were buses and MRTs. Petang tu, we went to Bugis because Pingu needs to do some fitting.



Arab Street - where we had our early dinner / late lunch?; kat Maimunah. Seriously, makanan dan lauk pauk nya sedap! and staff dorang friendly. Friendly ya. Aku rasa kalo bro bro sado yg datang singgah makan situ, konfirm lagi friendly. Mostly staff dorg lelaki, btw.

 

Sekitar Arab Street tu jugak la aku membeli beberapa cenderahati dan minuman utk dibawa balik ke hotel / simpanan sendiri. Lepas tu, Ren (since dia juga seorang backpackers yang banyak menjelajah dunia) bawak kitorang pergi somewhere near Raffles dan Kallang River utk tgk sunset. Tempat favourite dia, katanya. It's a nice place actually. Later in the late evening, we went to Merlion Park to take some photos.

Favourite photo ni! Thanks to Ren!




Apalah guna kalau ke Temasek, tapi tak bergambar kat Merlion, ye dop?

Day 3 (29/5): Pagi tu, kitorang breakfast kat Changi Village kot (lupa?) before berjalan sakan tak ingat dunia kat Downtown. So, syurga souvenirs di Chinatown; syurga perfume dan macam2 lagi benda murah kat Mustapha Centre, Little India; dan finally Orchard Road. Letih baqhang! Pingu ni macam tak sedar diri je yang the next day tu dia dah nak kahwin.






Itu lah cara dia spend saki baki kebujangannya dengan kitorang.


-- Bersambung...


NUke


5 Comments:

  1. Umar Kadir said...
    Uuuu besh!
    aefitbentuah said...
    :)
    Ren said...
    pegi tak ajak!
    NUke_Rude said...
    umar:
    uuuu besh jugak lah!

    aefit:
    :) mana bendera nepal?? hahaha

    Ren:
    ecececece..paduhal.. ;)
    aefitbentuah said...
    lepas raya saya kasi ok......hari tu tak sempat...ko asyik bz ja....mmmm

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.