Seperti tahun-tahun sebelumnya, berikut disenaraikan 100 buah lagu yang kerap dimainkan oleh NUke Rude sepanjang tahun 2012. Formatnya masih sama seperti tahun-tahun sebelumnya, dan ini merupakan tahun ke-7 senarai ini dikeluarkan. Mungkinkah muzik buatan Malaysia berjaya merampas semula dominasi lagu Barat pada tahun ini?

Sedia? Mulakan countdown anda!


Ranking Title Artist
100 Bangkit DJ Fuzz, Altimet & Salam
099 Anti Graviti Faizal Tahir
098 Majnun Hazama
097 Whistle Flo Rida
096 Muara Hati Hafiz ft. Siti Nurhaliza
095 Deja Vu Shila Amzah
094 Good Life One Republic
093 Terasa Di Syurga Sofazr
092 Separuh Aku Noah
091 Dancin' Away With My Heart Lady Antebellum
090 Moves Like Jagger Maroon5 ft. Christina Aguilera
089 Go!! Malaysia Go!! Faizal Tahir
088 Sedang Apa Dan Dimana Sammy Simorangkir
087 Pendam Shahir
086 Waiting Outside The Line Greyson Chance
085 Don’t You Wanna Stay Kelly Clarkson & Jason Aldean
084 Malaysian Boy Altimet, DJ Fuzz, Ila Damiaa, Point Blanc, Rabbit Mac
083 Good Girl Carrie Underwood
082 Watak Hafiz
081 One Thing One Direction
080 Fantastic Baby Big Bang
079 Rumour Has It Adele
078 Lepaskan Wanna
077 Begini Caranya Shaheizy Sam ft. Yana Samsudin
076 Hold Your Horses Busco
075 Pencinta Terbaik Sofazr
074 We Are Never Ever Getting Back Together Taylor Swift
073 Tiga Kata KRU
072 Feel So Close Calvin Harris
071 Ku Pinang Kau Dengan Bismillah Ungu ft. Rossa
070 Part of Me Katy Perry
069 Memo Yuna
068 If This Was a Movie Taylor Swift
067 Aku Yang Tersakiti Judika
066 Safe & Sound Taylor Swift ft. The Civil Wars
065 Burn It Down Linkin Park
064 Aku Suka Dia Ainan Tasneem
063 Bila Aku Jatuh Cinta Awi Rafael
062 Anak Kampung Jimmy Palikat
061 Drive By Train
060 You & Me Guba
059 Tiba Mafa
058 Cinta Bersatu Liyana Jasmay
057 Lighters Bad Meets Evil ft. Bruno Mars
056 Someone Like You Adele
055 Biar Sampai Ke Bintang Asmidar
054 The One That Got Away Katy Perry
053 AdaMu Najwa Latif
052 Cinta Harus Memiliki Anuar Zain
051 Mr. Know It All Kelly Clarkson
050 Give Your Heart a Break Demi Lovato
049 Sudah Cukup Sudah Nirwana Band
048 Call Me Maybe Carly Rae Jepsen
047 Both of Us B.o.B ft. Taylor Swift
046 Tentang Rasa Astrid
045 Harapan Hyper Act
044 Sesal Mendua Klangit
043 Live Your Life Yuna
042 Idola Azlan & the Typewriter
041 Payphone Maroon5 ft. Wiz Khalifa
040 Ombak Rindu Hafiz & Adira
039 Teman Pengganti Black ft. Malique
038 Aku Yang Berdosa Shahir
037 Pelangi Senja Stacy
036 Andai Ku Bercinta Lagi MOJO
035 Untuk Dia Sleeq ft. Najwa Latif
034 Terlalu Mencintaimu Suki
033 Baru Estranged
032 Menyanyilah La La La Ella
031 Disaat Aku Mencintaimu Dadali
030 Sesaat Kau Datang Ramlah Ram ft. Sleeq
029 Sparkle Yuna
028 Aku Maafkan Kamu Malique ft. Jamal Abdillah
027 Jerrypah Aizat
026 Aku Bersahaja Rossa ft. Taufik Batisah
025 Buta Faizal Tahir
024 Number One For Me Maher Zain
023 Got To Go Najwa
022 Patah Seribu Shila Amzah
021 Itu Ini Begitu Begini Mirwana ft. Altimet
020 Somebody That I Used to Know Gotye ft. Kimbra
019 I Won't Give Up Jason Mraz
018 What Makes You Beautiful One Direction
017 Dark Side Kelly Clarkson
016 We Found Love Rihanna ft. Calvin Harris
015 Penerang Hati 6ixth Sense ft. Saujana
014 Hatimu Milikku Nera
013 Sebelah Jiwaku Jaclyn Victor
012 Wish You Were Here Avril Lavigne
011 Semua Isi Hatimu Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah
010 Kosong Najwa Latif
009 Set Fire to the Rain Adele
008 Blue Big Bang
007 Tapi Bagaimana Spider
006 If I Told You This Was Real, Would You Believe Me? An Honest Mistake
005 Angkasa Diandra Arjunaidi
004 Panik Bunkface
003 Tanpamu Amir Jahari
002 What Doesn't Kill You (Stronger) Kelly Clarkson
001 Terukir Di Bintang Yuna


Lagu Terukir Di Bintang dimainkan tepat sebanyak 200 kali pada tahun ini! Tahniah Yuna!

Lagu mana yang menjadi pilihan korang sepanjang tahun ni? Share sikit!


Selamat Tahun Baru 2013!


NUke

Recap: Tahun 2011, blog ini dinamakan sebagai 'Best Variety Blog 2011' oleh blogger Awie Omar (rujuk sini), akan tetapi, aku tak pasti sama ada tahun 2012 ni aku mampu untuk mendapat apa-apa penghargaan lagi. Cewah.

Tapi, itu semua tidak mengapa. sebab niat asal aku ber-blogging, hanyalah sekadar minat cuma. Jauh sekali untuk merebut sebarang anugerah. Tapi, kalau ada yang nak bagi, aku terima saja. Haha!


Anyway, 2012 memberikan SANGAT banyak makna dalam hidup aku. Lebih-lebih lagi dalam perihal kerjaya dan peribadi aku sendiri. Bermula dengan awal tahun, yang menyaksikan aku bermula sebagai seorang pekerja yang baru. Then, di pertengahan tahun (bulan Jun), aku sekali lagi bertukar profession; kini menjadi sebahagian daripada 1.4 juta kakitangan yang lain. Dan aku semakin selesa dengan profession ini walaupun ada ketikanya sangat meletihkan. Stress tu jangan dikira lah. Cuti pun kadang-kadang rasa macam tak cuti. But after all, aku rasa selesa.

Financial wise, masih dalam par yang sama seperti tahun-tahun sebelum ini. Aku masih lagi mencari baki untuk memulakan simpanan demi masa depan. Walaubagaimanapun, ada beberapa perkara dan impian telah berjaya aku tunaikan hasil daripada wang ringgit gaji yang aku perolehi selama ni.

Soal peribadi, tak banyak songeh kot. Cuma ada beberapa ketika, aku diganggu oleh mimpi-mimpi yang misteri dan penuh persoalan macam yang aku ceritakan dalam entry ?. Aku anggap itu adalah mimpi yang paling menakutkan bagi aku sepanjang tahun ni.


Blogging: aku telah berjaya menyempurnakan trilogi Ku Ampunkan Cintamu dengan terhasilnya koleksi siri KAC yang ketiga pada bulan Mac lepas. KAC3 pada aku adalah satu karya spontan, tetapi digarap teliti dari segi penyusunan plot dan penghuraian watak; supaya kelihatan lebih teratur. This is by far, my favourite novel-blog, compared to my previous works lah. Just my own thoughts.


One thing, aku dah berada dalam dunia blogging selama 10 tahun. 2003 - 2012. Dan tahun ke-4 menggunakan platform blogspot. Terima kasih semua pembaca, bekas pembaca, dan bakal pembaca blog ini.


Minat membaca aku pun semakin menebal pada tahun 2012; menyaksikan aku buat pertama kalinya membeli naskah Fixi aku yang pertama - Kasino. Kemudiannya berjangkit pula kepada Hilang, Murtad, Dendam dan lain-lain.

Dan mungkin tahun 2012 ini juga adalah tahun yang paling sedikit aku sentuh dalam bab cinta. Let it be that way, I am comfortable with that.

Kesimpulannya, 2012 telah menjadikan aku lebih paranoid. Aku lebih berhati-hati dan sangsi... bukan dengan sesiapa pun, tetapi diri sendiri. Sehinggakan aku berjaya mewujudkan 'Chong' sebagai pengganti diri.


Hahaha. Okay, itu bodoh.

Oh ya! tahun 2012 juga merupakan tahun 'bertuah' aku. Banyak sangat contest yang berjaya dimenangi. antara yang paling diingati adalah menang tiket konsert Simple Plan, menang dari peraduan di era.fm.

Bersabar. Dan kelak kau akan peroleh apa yang kau harapkan.



Salam tahun baru buat semua pembaca.

NUke

I always say this to my friends:

"I am 0.78% Chinese maa..."
Don't ask me how did I get the figures. I just don't know. The numbers like...just popped out of my head.

Introducing; Chong.




Chong likes to eat; a lot. But Chong doesn't consume pork; and other exotic foods. He believes that he has converted into Islam; that actually he was born as a Muslim.

Chong maa...

Why can't chinese use their chinese name even though he/she is a Muslim?

Nuke Rude Chong.

I think that's my other me.


NUke R. Chong

It's been a while since my last entry. Blame it on my busy schedule and my laziness, readers! semua salah mereka. Cewah!

Awal bulan haritu, aku kena menghadiri seminar di Sg. petani, Kedah. Lima hari saja. Dan seminar itu sangat stress. Dan ketika seminar sudah tiba ke penghujungnya, aku berpakat dengan beberapa orang rakan yang turut menghadiri seminar itu itu singgah semalam di Pulau Pinang, Pulau Mutiara. Alang-alang dah pergi utara, kan?

Then, berlakulah satu peristiwa yang tak mungkin aku lupakan sepanjang hidup aku yang dah mencecah 25 tahun ni (kalau ikut tahun Islam la). Kalau tahun Masihi, masih lagi muda - 24.

Back to the main story, aku pergi ke fun fair. Ya fun fair. Mungkin itu kali pertama (yang aku ingat lah) aku menjejakkan kaki ke fun fair ketika dewasa. Not a fun fair actually, it's Tapak Pesta Pulau Pinang. Pergi time malam2 baru rasa best. Mula-mula tu macam nak tengok-tengok je. But then, terhasut dengan hasutan kawan-kawan lain untuk main fun fair.




alah, tak main banyak pun. main satu benda alah ni namanya 'Challenger'. Dusuk kat kusi, then benda tu berayun for more than 180 degrees, sambil2 tu deretan seat tu pun pusing2 sekali.

Mula-mula tu rasa cuak. maklumlah, first time nak naik ni. first time jugak masuk fun fair.

haramjadah.

Lepas je main benda alah binawe tu, muka aku terus pucat. Aku hilang keyakinan diri. Muka hensem aku ni rasa macam palat. Perut tak selesa. Nasib baik tak muntah.

Haha.

Aku takkan naik benda alah tu lagi lepas2 ni. Yet, at the same time, aku dengan penuh bangganya boleh berkata kepada orang lain yang aku pernah naik la Challenger bodo tu.

Sialan.


p/s: Anak-anak aku nanti diharamkan untuk menaiki benda alah tu. Muktamad.


NUke

Al-kisahnya dah masuk bulan terakhir dalam setiap tahun. Disember. usually, pada bulan inilah orang akan konon-kononnya recap kan perjalanan hidup atau kerjaya atau apa-apa sepanjang 11 bulan kebelakangan ini. Kiranya macam 'time to check on our objectives' nak tahu sama ada tercapai atau tidak.

About resolutions, i will post a separate entry lah ya. Entry kali ni hanya membincangkan tentang 2012 Wishlist yang aku pernah senaraikan pada penghujung tahun 2011 yang lalu; iaitu:-


1. Samsung Galaxy Tab 10.1




2. Perodua Myvi SE 1.5




3. Rumah. Kalau boleh nak cari rumah kat Alam Sari, Bangi.



Memandangkan segala macam idaman aku tu memerlukan pengeluaran wang yang besar dan banyak, maka hanya satu benda sahaja yang mampu dijadikan kenyataan.

Tekalah. Baru ada thrill sikit, kan?


But, after all, aku berpuas hati dengan benda yang telah aku miliki itu. Sekurang-kurangnya aku tahu yang aku membelinya dengan usaha aku sendiri.


Korang pulak, apa cer?


NUke




12 lagu telah dipilih untuk ke pentas AJL27 (yang akan berlangsung 6 Januari 2013) setelah kesemua 30 lagu bertanding di medan separuh akhir. Dan daripada 12 lagu jangkaan aku (yang disenaraikan sebelum ini), tujuh buah lagu diramal TEPAT. Not bad lah kan? Hahaha.





Senarai 12 lagu yang layak ke Anugerah Juara Lagu ke-27; seperti berikut:-

* - Jangkaan lagu yang layak ke AJL27 (yang aku ramalkan)

  1. Idola (Azlan & the Typewriter / Audi Mok / Azlan)
  2. Pelangi Senja (Stacy / Taja / Tun Teja)*
  3. Anak Kampung (One Nation Emcees & Jimmy Palikat / Jimmy Palikat / ONE & Jimmy Palikat)
  4. Terukir Di Bintang (Yuna / Yuna / Yuna)*
  5. Ombak Rindu (Hafiz & Adira / Zaidi / Zaidi)*
  6. Tanpamu (Amir Jahari / Amir Jahari / Amir Jahari)*
  7. Lagu (Bedroom Sanctuary / Bo Amir Iqram / Bo Amir Iqram)
  8. Teman Pengganti (Black & Malique / Malique / Malique)*
  9. Ku Akui (Hafiz / Ajai / Ajai)
  10. Simetri (Hazama & Amy Search / Audi Mok / Zel Firdaus Haduan)
  11. Andai Ku Bercinta Lagi (MOJO / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)*
  12. Patah Seribu (Shila Amzah / Shila Amzah / Shila Amzah)*

Pemerhatian aku:

Idola sememangnya dalam senarai "ya atau tidak" aku sebelum ini memandangkan ada persaingan daripada 'Tapi Bagaimana' oleh Spider dan 'Panik' oleh Bunkface. Tetapi, kemenangan Idola dalam kategori Lagu Rock Terbaik AIM19 tempoh hari membuktikan kekuatan lagu ini.

Pelangi Senja; seperti yang aku ramalkan sebelum ini. Stacy lebih menyerlah dalam lagu ini berbanding rentak seperti Kasanova yang sudah lama 'membayangi' dirinya. Manakala Anak Kampung pula diramalkan menjadi salah satu 'punca' rating AJL27 yang akan datang ini tinggi. Tak dinafikan yang lagu Anak Kampung tu sedap; kolaborasi Jimmy Palikat dgn One Nation Emcees ini dilihat sebagai 'pemula' kepada kemasukkan elemen-elemen hip hop dalam AJL.

Yuna is the new 'Siti Nurhaliza' now. AJL would be less 'uumph' kalau tiada Yuna. Bezanya, Siti Nurhaliza usually akan bawak pulang trofi dalam setiap penglibatannya dalam AJL. In addition, Terukir Di Bintang is simply awesome.

Ombak Rindu continues to remind us about the popularity of the movie; so as the song. Dah diramal layak. Meanwhile, it is not everyday in Malaysian music industry to find a new material like Amir Jahari's Tanpamu. The song is simply meaningful and convincing (to be listed among the finalists); so as the singer.

Lagu is no other ordinary-typical rock song in Malaysia. Wait, is it rock, or pop? Jazz? I don't really know. That's why it qualified to the final. Unique. It was in my "yes or no" list before. As for Teman Pengganti... (seperti yang dijangka) ... couldn't find any suitable words to describe the song.

Aku akui yang Ku Akui bukanlah di antara lagu yang aku ramal layak ke AJL walaupun aku tahu kekuatan lagu ini majoritinya terletak kepada liriknya. Simetri yang turut menampilkan Amy Search memang pernah disebut-sebutkan oleh aku sebelum ini...sebab ikon rock ini bakal membantu menaikkan rating AJL. It's either Amy Search or Ainan Tasneem... but Amy made it to the final...with Hazama.

Mojo dengan Andai Ku Bercinta Lagi boleh dikategorikan sebagai 'Song of the Year' lah. Lagu ini masih lagi berada dalam carta lagu di beberapa stesen radio. So, memang layak lah; due to its popularity and the melody itself.

Kesilapan paling besar AJL27 adalah sekiranya tidak memasukkan lagu Patah Seribu oleh Shila Amzah. Nasib baik lagu ini layak. After all, lagu ini telah pun menerima penganugerahan tertinggi sebagai Lagu Terbaik di AIM19 tempoh hari. Kalau tak layak, tak tahulah. Congrats Shila. Lagu ciptaan Shila ni menjadi pesaing TERBESAR dalam AJL27.


NUke



What would you do, if:-


Kamu sedang melawat opah kamu yang sedang tenat di Wad 2, Hospital Tanjung Karang, Kuala Selangor bersama-sama dengan adik-beradik dan anak-anak buah kamu yang lain. Perjalanan kamu semua itu memakan masa kira-kira dua jam, dan tanpa rasa penat, kamu berhibur bersama-sama dengan saudara-mara yang lain.

Semua itu bagi menghilangkan perasaan muram dan negatif yang mengelilingi opah kamu.

Tiba-tiba, berbisik sepupu kepada diri kamu tentang seperkara yang berkait rapat dengan diri kamu.

"Sebelum Opah jatuh sakit, dia ada belikan kamu hadiah."
"Hadiah hari jadi kamu, katanya..."

Dan kamu hanya mampu berpaling dan tersenyum menekup mulut, mengangkat kening; keliru untuk tersenyum suka atau terharu atau mungkin tidak percaya. Bagaimana?

"Sungguh... Opah kamu memang ada kata 'yang ini untuk kamu, hadiah hari jadi kamu'..."

Tidak lama berselang, datang si ibu saudara mengesahkan perkara itu. Lalu lantas kamu rapatkan dirimu ke tubuh Opah dan membisu sambil tersengih keliru. Dan ketika itu, Opah pun bersuara;

"Hadiah tu ada di bawah katil kat rumah Cu (ibu saudara) kamu tu. Nanti pergi lah rumah dia, ambil lah hadiah tu."

"Ala... tuala saja..."


Kamu kaget. Sementelah 10 tahun yang lampau pada hari jadi kamu, berlaku perang besar di antara Opah dan Ayah, yang merubah segala dimensi dan pandangan orang kepada keluarga kamu. Dan pada mlalam sebelum hari lahir kamu 10 tahun yang lepas, Opah pernah berjanji untuk memberikan kamu RM10 sebagai hadiah pada esoknya; namun tidak dikotakan.

Kamu tidak kisah tentang wang RM10 itu. Jauh sekali mengungkitnya.

Kamu hanya keliru dengan perasaan diri kamu ketika itu.


What would you do; if hadiah tuala yang diberikan pada tempoh hari itu adalah pengganti RM10 yang dijanjikan 10 tahun lampau? Hadiah terakhir daripada opah?



Kamu! what would you react to this situation?



Ya. Kamu di dalam nukilan ini adalah aku.




NUke




Anugerah Industri Muzik ke-19 kembali, mengiktiraf karya-karya terbaik yang dihasilkan pemuzik, karyawan tempatan. Dan berikut adalah keputusan pemenang AIM 19 yang telah diumumkan sebentar tadi:-


TEBAL - Pemenang.
* - Jangkaan pemenang.

Artis Baru Terbaik
  • Keroz Nazri (Suatu Hari Nanti)
  • MOJO (Andai Ku Bercinta Lagi)*
  • SalamMusik (Alamak ft. Altimet)
  • Stephen Rahman Hughes (Bertemu di Syurga)
  • The Malayan (Aku Bukan Lagenda)
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam lagu (Lelaki)
  • Azlan & the Typewriter : Idola*
  • Faizal Tahir : Buta
  • Hazama : Majnun
  • Jamal Abdillah : Bahagia Sementara
  • Stephen Rahman Hughes : Bertemu di Syurga
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Wanita)
  • Jaclyn Victor : Counting Days
  • Jaclyn Victor : Jagalah Diri
  • Nora : Doa
  • Shila Amzah : Patah Seribu
  • Dato' Siti Nurhaliza : I Cry Out*
Persembahan Vokal Duo/Berkumpulan Terbaik di Dalam Lagu
  • Firdaus : Saat Terindah
  • Forteen : Seperti Dulu
  • GX4 : Kerana Kasihmu
  • Prince of Pop : Main Jauh Jauh
  • Ramlah Ram & Sleeq : Sesaat Kau Datang
Kulit Album Terbaik
  • Muka Surat Satu (Filsuf) - Anuar Sujud (Raunajud)
  • Sang Enemy (Hujan) - Sanjay*
  • World Wide Transgression (Love Me Butch) - Wing Meng
  • Take Over (Mizz Nina) - Even Odds Sdn. Bhd.
  • Terukir Di Bintang (Yuna) - Zul Amran Hilmi
Rakaman Album Terbaik
  • Zikir Terapi Diri (Hafiz Hamidun) - Hafiz Hamidun / CL Toh
  • Raja Pop 2 (Jamal Abdillah) - Eddie Slam / Greg Henderson / Voodoo / Illegal
  • Menggoda (Kat Hassan) - Edry Hashim / Manusia Putih / Cat Farish
  • Hikmah (Nora) - Rahmad Ayob
  • Perjalanan (Shanel) - Azlan Abu Hassan / Lee Stephen / Arief Renald
Video Muzik Terbaik
  • Kerna-Nya Aku Menolakmu (Firdaus) - Sahak
  • Bila Seharusnya (Goldfish and Blink ft. Noh Saleh) - Michael Weicker / Marcus Weicker
  • Pelangi Senja (Stacy) - Ghaz Abu Bakar
  • Terlalu Mencintaimu (Suki) - Jeremy Zainal
  • Sparkle (Yuna) - Quek Shio Chuan*
Lagu Pop Etnik Terbaik
  • Endang Endong Cintaku Satu : Noraniza Idris (Wan Mohammad Logan / Noraniza Idris / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Hari Demi Hari : Noraniza Idris (Mohd Shahril / Noraniza Idris / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Kuasa Cinta : Noraniza Idris ft. Black (Edrie Hashim / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Mahligai : Noraniza Idris (Helen Yap / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Menarik Hati : Noraniza Idris (Asmin Mudin / Ahmad Fedtri Yahya)
Lagu Nasyid Terbaik
  • Asmaulhusna : Mawi (Hafiz Hamidun / Hafiz Hamidun)
  • Allah : Hafiz Hamidun (Hafiz Hamidun / Hafiz Hamidun)
  • Garisanmu : Izzat Mahadi (Hafiz Hamidun / Hafiz Hamidun)
  • Doa : Nora (Gjie 6ixth Sense / Lukhman S)
  • Erti Al-Fatihah : Voice of Ummi (Johan Nawawi / Johan Nawawi)
Lagu Rock Terbaik
  • Idola : Azlan & the Typewriter (Audi Mok / Dark)*
  • Buta : Faizal Tahir (Audi Mok / Faizal Tahir)
  • Simetri : Hazama (Audi Mok / Omar K)
  • Mati Senyap : Silent Death (Stone / Zizie Hashim)
  • Bebas : The Azenders (Sam / Sam)
Lagu Pop Terbaik
  • Sebelah Jiwaku : Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  • Harapan : Hyper Act (Hyper Act / Frozen)
  • Patah Seribu : Shila Amzah (Shila Amzah / Shila Amzah)
  • Terukir di Bintang : Yuna (Yuna / Yuna)*
  • Jagalah Diri : Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
Lagu Hip Hop Terbaik
  • Teman Pengganti : Black & Malique (Malique / Malique)*
  • Sendiri di Kuala Lumpur : Filsuf (Belle Fatah / Filsuf / Bob Yusuf)
  • Aku Maafkan Kamu : Jamal Abdillah & Malique (Malique / Jamal Abdillah / Tripdizs / Malique)
  • Just You and Me : Mizz Nina (Saph / Shazrina Azman)
  • Tenang Sayang : SSK (DJ Jocular / Saph & NBE)
Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
  • Memo : Yuna (Yuna / Yuna)*
  • Counting Days : Jaclyn Victor (Aubrey Suwito / Aubrey Suwito / Lin Li Zhen)
  • Stand Up : Dato' Siti Nurhaliza (Bryan Bouro / Bryan Bouro)
  • Haircut : ZE! (Sarah Zainal Abidin / Sarah Zainal Abidin)
  • Photo of You : Yuna (Yuna / Yuna)
Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara
  • Tentang Rasa : Astrid
  • Sudah Cukup Sudah : Nirwana Band
  • Aku Bersahaja : Rossa ft. Taufik Batisah
  • Ku Pinang Kau Dengan Bismillah : Rossa ft. Ungu
  • Aku Kembali : Sammy Simorangkir
Susunan Muzik Terbaik di Dalam Lagu
  • Gerimis Mengundang : Brenda & Budi (Arman, Alex, Aye, Rifai & Andy)
  • Counting Days : Jaclyn Victor (Aubrey Suwito)
  • Kasanova : Stacy (Edry Abdul Halim)
  • Bertemu di Syurga : Stephen Rahman Hughes (Azlan Abu Hassan)
  • Terukir di Bintang : Yuna (AG Coco)*
Anugerah Sri Wirama
  • Kumpulan Alleycats
Anugerah Kembara
  • Mizz Nina
Lagu Terbaik
  • Kuasa Cinta : Noraniza Idris ft. Black (Edrie Hashim / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Doa : Nora (Gjie 6ixth Sense / Lukhman S)
  • Idola : Azlan & the Typewriter (Audi Mok / Dark)
  • Patah Seribu : Shila Amzah (Shila Amzah / Shila Amzah)
  • Aku Maafkan Kamu : Jamal Abdillah & Malique (Malique / Jamal Abdillah / Tripdizs / Malique)
  • Counting Days : Jaclyn Victor (Aubrey Suwito / Aubrey Suwito / Lin Li Zhen)
Album Terbaik
  • Sang Enemy : Hujan (Noh Salleh / AG Coco)*
  • Hikmah : Nora (Johan Nawawi)
  • Take Off : Pesawat (Pesawat)
  • SalamMusik : SalamMusik (Salam)
  • Stay-C : Stacy (Muhammad / Kuncidemak)

Trivia:
#1: Tahun ni memang tahun Shila Amzah & Jaclyn Victor!
#2: Ini merupakan kali ke dua Dato' Siti Nurhaliza tewas kepada Jaclyn Victor dalam kategori vokal.
#3: Persembahan kumpulan Klangit dirasakan sangat tak memuaskan.
#4: Persembahan Dato' Siti Nurhaliza dan Hafiz adalah yang paling menarik dan hebat!


Tahniah kepada pemenang!

NUke



Murtad karya Hasrul Rizwan ini boleh dianggap sebagai novel 'sederhana berat'. Pembaca dinasihatkan untuk membaca Murtad dalam waktu yang sangat lapang dan santai bagi memudahkan minda untuk menerima hakikat jalan cerita ini bisa menjadi realiti di dunia kini.

Selesai membaca Murtad, pembaca berkemungkinan berasa was-was dengan beberapa individu yang dirasakan mengikuti kita; sekiranya pembaca acapkali melakukan dosa lah. Ini semua adalah kemungkinan yang akan berlaku di dalam dunia kini.

Adam dan Akhil merupakan sepasang kembar seiras yang berhajat besar untuk bekerja di Kuala Lumpur, sementelah kehidupan zaman kecilnya dibelenggu masalah hasil daripada kelakuan buruk bapanya. Namun, apa yang menyedihkan bagi mereka pabila persoalan tentang masa rehat dan solat yang diajukan seolah-olah dipermainkan oleh penemuduga. Berang.

Jadi, adakah mereka menjumpai kerjaya idaman mereka selepas itu? Tidak pasti. Apa yang jelas, kad hitam berkalimah syahadah itu telah membawa kedua-dua insan ini ke sebuah gudang usang. Briefcase hitam yang mengandungi dua pucuk pistol hitam, sekeping sampul surat, kunci kereta dan wang ringgit dibuka dan hanya dilihat; sebelum keputusan tekad dibuat.

Dalam penceritaan kerjaya mereka ini, mereka menjumpai semula insan yang bergelar Ayah, yang dahulunya hilang meninggalkan mereka bersama-sama si ibu. Si kembar ini juga berdepan dengan konflik dan dilema cinta daripada wanita-wanita yang bertentangan personalitinya. Tak lupa juga watak jahat yang sangat kejam.

Novel ini dikarang bagus oleh Hasrul Rizwan, namun beberapa 'typo' terutamanya di penghujung karya menjadikan ia sedikit 'slack'. Namun, intipatinya tetap terbaik disempurnakan dengan loghat 'Kedah' yang asli.

Membunuh orang yang Murtad. Pembunuh atau pejuang agama?

Anda sendiri mampu mencari jawapannya.



...dan mungkin si kembar ini akan mencari anda juga? Siapa yang tahu?


Judul: Murtad
Penulis: Hasrul Rizwan
Terbitan: Buku Fixi
Tahun: 2012
Skor: Wajib Beli, Wajib Baca


p/s: Picture is courtesy of Buku Fixi

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.