First off, maaf sebab lama tak update pasal muzik Malaysia. Sungguhpun lama kita tak membincangkan pasal arena muzik Malaysia, saya masih mengikuti perkembangan muzik tanahair dari semasa ke semasa ya. Cewah.

Secondly, tahniah kepada TV3 kerana akan menganjurkan Anugerah Juara Lagu edisi ke-30. Sedar tak sedar, dah nak masuk 30 tahun dah AJL ni kan? Kalau, ikut usia manusia, averagenya, umur 30 tahun ni, dah ada anak dua. Aku? masih tak kahwin lagi. Macam mana?



Back to #AJL30, saya personally merasakan yang pentas AJL kali ini bukan boleh dibawa main. Generally, juri-juri yang menilai lagu-lagu untuk dilayakkan ke pentas akhir, ter-amat-sangat-lah brilliant! Syabas. Sebab apa saya cakap cenggitu? Sebabnya, for this edition, kita macam susah sikit nak predict lagu mana yang bakal diangkat sebagai Juara Lagu. This... has somehow reminds me pada AJL21 (yang mana ketika itu, lagu 'Terlalu Istimewa' diangkat sebagai Juara Lagu). Remember in that year, calon2 akhir utk kategori balada, semuanya tip top. But this time around (besides the absence of those categories), persaingan lebih terfokus kepada 2 jenis muzik. Nope, bukan melancholy ballad vs indie; tapi

Mainstream Music vs Underrated Music. I purposely sort these finalist mengikut yang paling mainstream kepada yang paling underrated. Senang cakap, yang paling underdog lah. But again, this is just my personal opinion saja ya. ;)

#1 : Potret | Akim & The Majistret
Good enough, dengan aura dan pengaruh Akim & The Majistret yang tengah memuncak since 'Mewangi' sampai lah sekarang... lagu 'Potret' ni memang paling mainstream dan dapat heavy rotation kat stesen2 radio (even from myself). So, berbekalkan aura itu, lagu Potret ni memang highly likely akan diangkat sebagai Juara Lagu 30. Or at least, mesti ada placing. Kalau tak, ia akan jadi macam... awkward. For me, aura Akim & The Majistret tu sendiri yang akan menjadi main factor kemenangan mereka (kalo dorg menang lah ya), sebabnya... kalau nak dinilai pada lagu, 'Potret' ni kalau Faizal Tahir, or maybe Estranged nyanyi pun, definitely akan layak ke AJL30. Cuma, bila ia dinyanyikan oleh Akim & The Majistret, aura dia lain macam sikit. Lebih penjiwaan.

#2 : Assalamualaikum | Faizal Tahir
Even though dah banyak kali masuk bertanding, dan selalunya berakhir dengan kemenangan salah satu placing, karya nyanyian FT masih belum pernah diangkat sebagai pemenang Juara Lagu. Bila FT released 'Assalamualaikum' tahun lepas, semua orang macam dah boleh jangka yang lagu ni definitely akan ke AJL30. It is definitely a new kind of music and sound; with a heavy message on world peace and respecting each other. Something yang maybe kita boleh dengar dalam karya2 M. Nasir atau Loloq. The recent example is 'Awan Nano'. Plus point for this song is that lagu ni sudah pun diangkat sebagai 'Lagu Terbaik APM2015' tempoh hari. (Recap:... 'Awan Nano' juga adalah Lagu Terbaik APM2011). So, adakah juri akan turut mengangkat 'Assalamualaikum' sama seperti di APM haritu? Mungkin ya. :)

#3 : Knock Knock | Elizabeth Tan
Honestly, aku tak faham kenapa orang pertikaikan pasal lagu ni. Sama macam #2, lagu 'Knock Knock' ni definitely 'the crowd puller' untuk AJL30; sama macam 'Cinta Muka Buku' oleh Najwa Latif dulu; cuma 'Knock Knock' ni lebih matang dalam penghasilan melodinya. Lagu ni pun sama macam 'Potret', dapat heavy rotation kat radio2 sejak akhir 2014. And for me, Elizabeth Tan is the perfect singer untuk lagu ini; especially part 'jangan abaikanku' yang annoyingly catchy. Not to say it is some sort like a masterpiece, but, it is definitely going to be her signature song for a long time.

#4 : Sampai Mati | Hazama
Another pesaing sengit untuk Akim & The Majistret, FT dan Black. Lebih kurang macam 'Potret', lagu 'Sampai Mati' ni boleh je dinyanyikan oleh other mainstream artists, tetapi vokal Hazama yang membuatkan lagu ni ada 'tarikan' tersendiri. To be honest, lagu ni mungkin tak tersenarai dalam Top 3, tetapi, akan bagi tentangan yang sangat hebat di pentas AJL30.

#5 : Mana Mungkin | Black
Personally, vokal Black dalam lagu ini yang menjadi faktor utama penentu kejayaan lagu ni di AJL30. Berbeza dengan lagu 'Sampai Mati', lagu ini memang rasanya dicipta dan serasi dengan vokal Black.

#6 : Not For Sale | Stacy
A good example of mainstream music; but not as much as the first three. Stacy is another 'AJL crowd puller'. Tak kisah lah kalau dia nyanyi lagi dance, pop atau balada (macam 'Pelangi Senja'), penonton akan tertanya2 dan tertunggu2 konsep persembahan Stacy. Kalau nak compare dengan 'Knock Knock', kekuatan lagu ni terletak pada lirik dan rap verse oleh Altimet; berbanding 'Knock Knock' yang ada elegennya tersendiri. And considering penerimaan peminat dan juri terhadap genre hip hop, tak mustahil lagu ni akan dapat placing Top 3 AJL30 nanti.

#7 : Tak Pernah Menyerah | Dayang Nurfaizah
Dayang sesungguhnya dalam bahaya untuk AJL30 sebab bayang-bayang 'Di Pintu Syurga' masih jelas dan penonton sudah pasti akan membandingkan karya itu dengan 'Tak Pernah Menyerah'. But, knowing Dayang, dia cool jer... Dan setelah menyaksikan sendiri her live performance semasa AJL29 tahun lepas; no doubt that she has a very good vocal. Placing dalam Top3, mungkin tidak, but I think, Dayang dah bersedia untuk kekalkan takhta Vokal Terbaik sekali lagi.


#8 : Malam Ini Kita Punya | Bunkface
Lagu ni paling neutral. Tak terlalu mainstream, tak terlalu underrated. Although karya Bunkface tak pernah diangkat sebagai pemenang mana2 placing di AJL, tapi 2 lagu mereka dah pernah diiktiraf di AIM. Lagu ni cukup baik untuk tersenarai sebagai finalis, tapi macam ada something yang missing. Not like 'Drama King' by Meet Uncle Hussein (ft. Black) yang mana liriknya strong. 'Malam Ini Kita Punya' tak dinafikan satu muzik rock yang segar tapi mungkin bukan dalam kalangan Top 3 kot.

#9 : Hanya NamaMu | Caliph Buskers
Selepas persembahan mereka di AJL29 menerusi 'Romancinta', mereka sendiri muncul dengan single 'Hanya NamaMu'. Lagu berunsur spiritual ni diakui memang susah untuk diangkat sebagai Juara Lagu; melainkan AJL30 buat kelainan. Kalau nak tengok pada recent history, lagu 'AdaMu' oleh Najwa Latif atau 'Jagalah Diri' oleh Jaclyn Victor adalah the perfect examples. These songs are not even made it to the final. Definitely an underrated song, with possible chance to be crowned as Juara Lagu.

#10 : Bukan Hal Aku | Kaka Azraff ft. Alyph (Sleeq)
Satu lagi lagu yang aku tak faham kenapa orang pertikaikan. For me, 'Bukan Hal Aku' ni sangat segar dari susunan muzik, melodi dan penyampaian. Boleh dikatakan the perfect continuation of 'Apa Khabar'-era. Kalau orang nak cemuh lagu ni sebab lirik yang berulang2; sama saja dengan 'Apa Khabar'; yang mana elemen itulah yang menjadi salah satu faktor ianya diangkat oleh juri sebagai Juara Lagu 29. Another plus point for 'Bukan Hal Aku' adalah konsepnya yang minimalis dan elemen electronic/synth yang tak ada dalam finalis lain. Jaranglah kalau nak tengok AJL mengangkat lagu yang similar sebagai Juara secara berturut2. Contoh terbaik mungkin 'Balqis' (2000) dan 'Mimpi Laila' (2001). We never know kot2 tahun ni muzik yang serupa akan diangkat sebagai Juara Lagu.

#11 : Angin Kencang | Noh Salleh
Lagu ni bijak. Dan underrated. Ia macam ada elemen country, etnik; or maybe we can simply say ada pengaruh Sudirman. Definitely the perfect song kalau AJL30 nak naikkan semula elemen Melayu/klasik dalam arena muzik semasa. 'Angin Kencang' ada vibe macam 'Terukir Di Bintang' (cuma lagu 'Terukir Di Bintang' tu boleh dikira sebagai mainstream lah). Bila dengar je, penonton dah boleh imagine suasana tepi pantai atau duduk seat belakang dalam kereta sambil tingkap terbuka; kena dengan lontaran vokal Noh. Kalau lagu ni jadi Juara Lagu, aku memang salute lah.

#12 : Biarkanlah | Drama Band
In my honest opinion, lagu ini paling underrated. Sebab muziknya yang seakan2 muzik Indonesia menyebabkan orang mungkin terlepas pandang. Tapi, good thing about the Indonesian influence is that ianya memberikan kelainan dan menunjukkan adaptasi semasa. 'Biarkanlah' sebenarnya berjaya menipu pendengar macam ni:
"Sedap lagu ni"
"Siapa nyanyi eh?"
"Drama Band"
"Band Indonesia ke?"
"Tak lah. Malaysia."
"Like, seriously??"

Sama macam lagu 'Hanya Aku' by Hyper Act dedulu, kan? Impaknya sama.
--

Overall, tahniah again kepada AJL30 dan semua finalis. Sememangnya anda memang layak untuk ke pentas akhir AJL30. Now, boleh fahamlah macamana punya pening juri2 nak buat keputusan semasa Semi Final MM30 haritu. Personally, lagu2 berikut adalah pilihan penulis untuk placing Top5 AJL30:-


  • Potret (Akim & The Majistret)
  • Assalamualaikum (Faizal Tahir)
  • Bukan Hal Aku (Kaka Azraff & Alyph)
  • Angin Kencang (Noh Salleh)
  • Hanya NamaMu (Caliph Buskers)



Tak puas hati? Komen lah!


pic credit: Hot.FM & rahmadgraphic

NUke

2 Comments:

  1. aefitbentuah said...
    ok...noted....
    Khairulanwar K said...
    Betul kata lu....Wa tahu Potret pasti menang AJL kali ni....Dn maksud gua juara AJL laaa....Terubatlah hati wa lps lagu bukan pilihan menang tahun lps yng paling hazab ni....

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.