Hola!

Seperti kebiasaan, saya kembali lagi dengan senarai 100 lagu yang paling kerap dimainkan sepanjang tahun ini... for the 12th year! Jujurnya, setelah menyemak semula senarai lagu yang ada dalam list ni, boleh disimpulkan bahawa banyak lagu Malaysia yang best-best (jugak) sebenarnya untuk tahun ini. Dan of course, senarai lagu ni adalah bersifat peribadi dan tak perlu lah dijadikan sebagai panduan untuk kajian atau literature review korang ya.

Jom, untuk kesekian kalinya, kita kira turun senarai 100 lagu yang kerap dimainkan untuk tahun ini.

Ranking Title Artist
100 All We Know The Chainsmokers ft. Phoebe Ryan
099 Anugerah Akim & The Majistret
098 Harus Aku Sufian Suhaimi
097 Lygophobia Akim & The Majistret
096 Water Under the Bridge Adele
095 Mercy Shawn Mendes
094 The Cure Lady Gaga
093 Dangerously Charlie Puth
092 Bila Bila Stacy
091 Sedalam Dalam Rindu Tajul
090 Rempuh Black & Tomok
089 Ku Takkan Mampu Ippo Hafiz
088 Seperti Dia Cassidy
087 Tunjuk Belang Monoloque, Lan & Malique
086 Terbanglah Sekumpulan Orang Gila
085 Aku Wanita Bunga Citra Lestari ft. Dipha Barus
084 Terima Kasih Kaka Azraff
083 Setiaku Hez Hazmi
082 Pasti Ada Kamu Projector Band
081 Apa Ini Cinta Forteen
080 Perfect Ed Sheeran
079 Aku Sanggup Sufi Rashid
078 Biar Najwa Latif
077 Aisyah Projector Band
076 Sabar Ismail Izzani
075 That's What I Like Bruno Mars
074 Don't Call Me TOKiMONSTA ft. Yuna
073 Hidayah Mu Shila Amzah
072 Save Me From Myself Harris J
071 Pesan Irfan Haris
070 Sign of the Times Harry Styles
069 Side to Side Ariana Grande ft. Nicki Minaj
068 Malibu Miley Cyrus
067 Bukan Untukku Hyper Act
066 Luluh Khai Bahar
065 There's Nothing Holding Me Back Shawn Mendes
064 Too Good At Goodbyes Sam Smith
063 Dusk Till Dawn Zayn Malik ft. Sia
062 Lust For Life Lana Del Rey ft. The Weeknd
061 Bad Liar Selena Gomez
060 Sandiwara Xpose Band
059 Amboi Altimet
058 Lagu Untuk Laila Akim & The Majistret
057 Believer Imagine Dragons
056 Lebih Sempurna Syamel
055 Buta Caliph Buskers ft. Faizal Tahir
054 Look What You Made Me Do Taylor Swift
053 Green Light Lorde
052 Chained to the Rhythm Katy Perry ft. Skip Marley
051 Mencari Cinta Sejati Cakra Khan
050 So Many Hands Mia Palencia
049 Sepertinya Fynn Jamal
048 Lebih Dari Cinta Judika
047 Bayang Khai Bahar
046 Wangikanlah Hatimu Noraniza Idris & Tyka
045 Rockabye Clean Bandit ft. Sean Paul & Anne-Marie
044 Menatap Dalam Mimpi Siti Nurhaliza
043 Boneka Sheila Majid
042 HUMBLE. Kendrick Lamar
041 Thunder Imagine Dragons
040 Sejati Faizal Tahir
039 It Ain't Me Kygo & Selena Gomez
038 Jangan Menangis Aizat
037 Despacito Luis Fonsi ft. Daddy Yankee
036 Let Me Love You DJ Snake ft. Justin Bieber
035 Praying Ke$ha
034 Bisa Apa Fazura
033 Aku Yang Sebenar Hazama
032 I Feel It Coming The Weeknd ft. Daft Punk
031 Jalan Terus Afgan
030 Nisan Cinta Siti Nordiana & Jaclyn Victor
029 Attention Charlie Puth
028 24K Magic Bruno Mars
027 Bukan Yang Pertama Faizal Tahir
026 Stay With Me Chanyeol & Punch
025 Castle On The Hill Ed Sheeran
024 I Don't Wanna Live Forever Zayn Malik & Taylor Swift
023 Asal Kau Bahagia Armada Band
022 Shape of You Ed Sheeran
021 Something Just Like This The Chainsmokers & Coldplay
020 Dari Jauh Saja Khai Bahar
019 Cinta Takkan Berakhir Anuar Zain
018 Warkah Untukku Ara
017 Menahan Rindu Wany Hasrita
016 Kullul Hubbi Faizal Tahir, Noh Salleh, Aizat & Mu'adz Dzulkefly
015 Love on the Brain Rihanna
014 Segalanya Haqiem Rusli
013 Love Lana Del Rey
012 Pejamkan Mata Malique ft. Dayang Nurfaizah
011 Mannequin Yuna
010 Andainya Takdir Anuar Zain
009 Terus Mencintai Siti Nordiana
008 Rapuh Nastia
007 Pamit Tulus
006 Segala Perasaan Siti Nurhaliza
005 Pulang Yuna ft. SonaOne
004 Dirgahayu Faizal Tahir & Siti Nurhaliza
003 Tergantung Sepi Haqiem Rusli
002 Separuh Mati Ku Bercinta Dayang Nurfaizah

001 Jampi Hael Husaini

Woot! Aku rasa, no doubt Hael Husaini memang berjaya men-JAMPI-kan kita semua dengan lagu dia tu tahun ni!

'Jampi' dimainkan sebanyak 166 kali sepanjang tahun ini (3.12% of total playcounts)

Additional Facts
Jumlah koleksi lagu 2016: 2,763
Jumlah koleksi lagu 2017: 3,005
Total playcounts: 277 lagu dimainkan sebanyak 5,327 kali

Lagu yang bertemakan "cinta" "putus cinta" dan "kehidupan" ternyata memberi inspirasi kepada aku sepanjang tahun 2017. Jadi, ada lagu faveret korang tak dalam senarai tahun ni?


Apa-apa pun, 

SELAMAT TAHUN BARU 2018


NUke


0 Comments:

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.