Meski tak seindah yang kau mau, tak sesempurna cinta yang semestinya.
- Tak Seindah Cinta Yang Semestinya; Naff

Tak disangka, perkhabaran yang dianggap sekadar khabar angin itu sebetulnya akan terjadi. Jasmyn kini memilih  Zack, sahabat sekelas mereka ketika di Tingkatan Tiga. Dalam tren menuju ke Kelana Jaya, Hafiz cuma mampu memekakkan telinga dengan segala macam lagu dalam playlist iPodnya itu. Segala perbualan dan hingar rel tren yang bergesel ditulikan.

-

Farah, you're right. Jasmyn is getting married.
Next month.
Yes. You're right.
With Zack.
She asked me to pass you the invitation card. You want to come over to my place or you want me to go over there?
Okay then. I'm going there kejap lagi.
Okay. See ya later. I nak solat Isya' dulu.

Talian dimatikan. Blackberry-nya diletakkan di atas meja komputer. Sejadah yang disidai di kerusi segera diambil dan dibentangkan. Hafiz menunaikan solat. Walaupun pergelangan tangannya masih berhias gelang kayu pemberian Jasmyn; buah tangan dari Auckland.

Liberal dan naif.

-

Here's your invitation card. Anyway, where's your mom? Dari tadi I tak nampak dia.
Thank you. Oh, my mom ada kat atas. Tengah update blog dia kot. She told me dia ada new collection.
What collection? Antiques?
Ye la! Apa lagi? Dia nak share dengan kawan dia la tu. You know la my mom kan? Such a big fan of local antiques.
Cool apa! Not like you, suka barang-barang IKEA je!
Shut up! I nak baca kad kahwin Jasmyn ni...

Oh my God!!!!! She's really getting married!!!!!
Farah tiba-tiba menjerit girang! Seolah-olah tidak percaya dengan apa yang dilihatnya. Sebetulnya Jasmyn terlebih dulu memberitahu khabar gembira itu kepadanya, cuma tidak berpeluang untuk memberikan jemputan itu sendiri ke tangannya. Farah ternyata teruja dengan berita kenalannya yang bakal bergelar isteri orang itu. Tambahan pula berkahwin dengan rakan sekelas mereka juga. Namun, girangnya itu cuma sementara setelah terlihat akan Hafiz yang sedari tadi menghadap televisyen.

Beb! Kau macam tak happy je?
Beb!
Beb!
Farah menepuk kuat bahu kanan Hafiz. Serentak lamunannya hilang.

Sakit la!
Macam pondan! Tepuk sikit dah sakit. Anyway, apsal kau macam tak teruja je ni?
Takde apa.
Sudah lah tu Hafiz. Let bygones be bygones. Just face the fact that she's chosen Zack. Not you.

Terdiam seketika. Belum sempat hafiz menjawab segala dialog yang dilemparkan Farah ibarat peluru berpandu itu, kedengaran Puan Zakiyah, ibu Farah turun dari tangga menuju ke arah mereka.

Eh, Hafiz! Dah lama sampai?
Aunty, takde lah. baru je kejap ni.
Tangan dihulur. Bersalam. Tangan lembut wanita itu dikucup.

Hafiz dah makan ke? Kalau belum, marilah kita makan sekali.
Farah... ajak Hafiz makan sekali, nak.

Eh, tak payah lah aunty. Susah-susah saja.
Betul tak mahu? Kalau macam tu, duduk dulu. Nanti aunty suruh maid buatkan kopi.
Thanks aunty.
It's okay mom. Nanti Farah buatkan. Kalau mom nak makan dulu, makanlah. Farah nak diet ni!

Kembali menghadap Farah yang kemudiannya duduk di sofa.

Aku menyesal lah Farah. Aku rasa, aku yang patut berada pada tempat Zack sekarang ni.
Hafiz...
No. Aku rasa macam bodoh sangat lepaskan Jasmyn dulu.

Lepaskanlah diriku, kerna aku tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu.
- Cinta Sempurna; Yuna

-End of Part 2-

NUke

5 Comments:

  1. FaizalSulaiman said...
    mesti hafiz ni kapel ngan si jasmin dulu neh.
    ismael zaharee said...
    Aku baca sekali imbas je.. So, x dapat nk komen ape2.. Nanti2 aku recap balik...

    belum hari ahad da kuar ep baru.. =)
    Lizquek said...
    awwww ur sister so cantik! :D
    tengku_fir21 said...
    ahaha..J..watajk utama nyer J :)

    *saya dh solat istikharah, saya tak jadi bersara..offer pun dah makin byk..-rozita che wan
    NUke_Rude said...
    faizalsulaiman:
    laa.. dari part 1 lagi aku da bgtau. hahaha.

    ismael:
    bro, siri ni timingnya stiap hari ahad & rabu :)

    liz:
    hahaha. eh! how u know?

    tengku:
    ape ni ? ape ni?? tak faham! ahhaha.

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.