Memandu kereta memang best. Menunggang motorsikal pun best jugak. Bawak la ape jenis kenderaan pun. Motor, kereta, lori, treler, bas, and so on. Perasaannya sama. Cuma kalau kita jadi co-driver or penumpang, perasaannya lagi best. Nak nak pulak kalau dalam kreta tu, kita lak jadi penumpang and duk kat bahagian belakang. Gaya macam bos pula. haha.


Okay. Since memandu memerlukan perkongsian jalan raya, maka entry kali ni aku buat khas sebagai cara memperingati diri sendiri dan juga para pembaca. Entry kali ni lebih berkisarkan "Dos and Don'ts : Driving A Vehicle"

Mungkinkah beliau seorang pemandu berhemah?

Jalan raya tu kita gunakan bersama. ye lah, sebab kita bayar road tax, jiran sebelah pun bayar roadtax juga. so, ko jangan ingat jalan raya tu kau sorang je yang punya. Cut it short la. Kat sini aku senaraikan bberapa perkara yang kita patut buat semasa memandu di atas jalan raya:

Dos:
  1. Memandu dgn kelajuan sepatutnya. Yes, kalau dah masuk highway, ape hal lak kau nak drive kereta ngan klajuan 20km/j. Even kat lorong paling kiri sekalipun. Agak2 lah weh. Kalau dah namanya highway, speed up sikit lah bro... koman2 pun 60 or 70 km/j. (tu pun paling slow lah~) So, dengan cara ni... anda tak kena maki.
  2. Memandu di lorong yang sepatutnya. Aku pun heran ngan segelintir org yg bengap ni. aku leh maafkan la kalo org tu 1st time masuk sesuatu area tu, n maybe dia tgh carik jalan ke rumah kenduri kawin. Ni tidak.. dah la ko amik lane paling kanan, pastu ko leh lak memakan angin sambil drive 40 km/j. Ape kes? Drive ikut lorong la bro!
  3. Awasi kenderaan di belakang. Babe, cermin-pandang-belakang tu dibuat sbb ade fungsinya la... jadi rajin2 la jenguk kenderaan di belakang kereta anda so anda tau ape sebenarnya yg berlaku.. mana tau tiba2 je ade ambulans kat blakang kete kamu...
  4. Berborak & Berinteraksi. Kalau ada partner dalam kereta, ajak lah dia beborak sekali. sekurang2nya anda takde lah terasa bosan dan mengndang kemengantukan. Kalau drive sensorang.. senang je. berkaraoke lah sepuas2nya~
  5. Beri signal untuk membelok / menukar lorong. Aku rasa benda ni mmg sangat penting. dah banyak kes kereta main redah kereta lain disebbkan tak bagi signal time tukar lorong. Kan? Sama jugak ngan masuk simpang. Please la bagi signal.
  6. Cermin sisi dan blindspot. Sama seperti cermin pndang belakang, gunakan cermin sisi utk mengetahui keadaan sekeliling. Sebelum menukar lorong, pastikan takde kete or motor dalam kawasan blindspot tu dulu ye sayang....
  7. Pakai sunglasses. ko faham je la kan... Malaysia ni panas. kadang2 tu terik matahari leh sebabkan silau kpd pemandu. Aku sarankan utk spare 1 sunglasses dalam kereta. Kalau silau, leh la pakai sambil bergaya~
  8. Pakai kasut yang sesuai. Ye, pilih kasut yg selesa dan mudah utk mengetahui clutch, brake, or minyak ditekan sempurna atau tak. Kalo pakai kasut tapak tebal2 ni pun susah gak sebenarnya.. huhu
  9. Bertolak ansur & beri laluan. Senang je kan. Semua org nak cepat sampai, tapi kadang2 kita takleh nak mementingkan diri sendiri gak...
  10. Memakai baju dan seluar. Ye lah. kalo tak mau ter-distract driver kiri kanan ko...

Hm. itu cuma sebahagian saja. aku rasa korang semua tahu lagi banyak kan? Tapi takpelah. untuk mengimbangi perkara yg harus dilakukan... kat sini aku listkan jugak perkara2 yg tak seharusnya dilakukan bila memandu di atas jalan raya:-

Donts:
  1. Memandu dengan kelajuan tak sepatutnya. Kalo korang nk berspeeding kat PLUS aku leh terima lagi.. tapi janganla bila da masuk Jalan Kuching pun ko nak drive sampai 150km/j. Gila ke hape? dah la dalam bandar banyak kete, ko lak nk bwk lelaju, nak mampos?
  2. Memandu di lorong yang tak sepatutnya. Ni satu lagi perangai... kalo ko dah tahu yg lorong kiri tu pergi ke jalan Duta, yang ko ikut gak kenapa? Bila dah sampai susur keluar, baru tehegeh2 nak tuka lorong. Nak kena maki?
  3. Memandu sambil lewa. Tolong jangan bersikap "Ah-ini-jalan-aku-yang-punya". Please be alert ngan surrounding anda.
  4. Berborak dengan melampau.Tahu lah anda excited berborak dan bergosip. Tapi fikiran tu kena la jugak fokus on driving. Silap2, syok sangat bergossip, terlanggar pulak lori sampah. Hambik kau!
  5. Memaki driver lain dengan menunjukkan jari hantu! Aku pernah menyaksikan peristiwa ni. Dan percayalah, ianya bukan sebuah pengakhiran yang baik. Kedua2 pemandu tersebut kemudiannya mengalami kmalangan.... Huhu
  6. Memakai Sunglasses di waktu subuh / senja. Ko mereng eh? Or mata ko memang super?
  7. Drive kereta dengan memakai boot sawah. Melainkan kalu korang mmg expert, aku nasihatkan agar memakai kasut simple je.. or worst come to worst, berkaki ayam je. lagi senang kan?
  8. Membuang sampah keluar. Ewah2... suka2 ko je buang plastik murah kaler merah keluar tingkap kan... pastu ngam2 landing kat cemin depan keta aku. Kelakuan ni sangat tak baik. Begitu jugak dngan meludah.
  9. Hon, Kepoh & Tiada tolak ansur. Kalo dah tau jalan jammed, pandai2 la bg cooperation... bagi laluan mana2 yg patut, jangan la sombong sgt bro.. kang ade gak yang calar kereta tu nnti.
  10. Lampu tinggi. Kalau rasa tak perlu nk menggunakan lampu tinggi utk meng-alert-kan pemandu di hadapan, tak payah la guna... ko tau tak lampu tu menyilaukan?

Hm. mungkin ada beberapa penambahan yang korg nak buat? Just bagitahu ok. Lagipun aku buat ntry ni pun based on ape yg aku tahu n terlintas je. kalau korg ade terasa ngan penlisan kali ni, aku mintak maaf in advance. hahauhuh.




NUke

9 Comments:

  1. - eina - said...
    waaa... aku suka baca.. peringatan utk semua pemandu... utk aku gak.. wakakakak~~~
    rizz said...
    hahah sape yg drive angkat lmpu tinggi mmg harem!
    5h4z4 said...
    hurm...klaka la en3 kl nieh...nice...n yeah, semua nya benar2 blake...

    but juz nk comment bab pakai sunglasses di kala senja tuh...well, for some ppl, sbnrnye doctor lg galakkan die utk pakai shades di kale malam.. this is similar to reasoning nape kite pakai shades diwaktu matahri terik...sbb silau lampu kenderaan di kala mlm pun bleyh menyebabkan org hilang control of d car...

    so, jgnla ckp org pakai shades memlm tuh mereng...they hav their disabilities too...kesian diorg...

    bkn nk memandai ke ape tau nuke..it's juz my 2cents je...sbb i do hav fwen yg terpakse pakai shades di kale mlm...

    opss...sowie...pjg plak...=p~
    NUke_Rude said...
    eina:
    tengkiu2.

    rizz:
    yeah. mmg mcm haram..

    shaza:
    thks. oh, mmg ade eh org pakai shades time mlm. sorry la, sy mmg tatau lak ade kes2 camtu. no offense kay.
    Suhaimi said...
    salam bro....
    aku tgh jenjalan nih... jumpa blog ko.... tips yg menarik.. tapi aku ni pelupa.. paling aku lupa nak bagi signal masa nak pancong..hahaha.. tak sengaja weih.. bukan nak mampos.. lupa.. hehehe
    [r][a][y] eusouff said...
    nuke the driving instructor.
    Lelabah Hemu said...
    tu la, kalau ada interview cikgu sekolah memandu mmg lepas ni :D :D :D
    NUke_Rude said...
    suhaimi:
    haha. aku pun lbh kurg je bro. xpe, sama2 la kita beringat~

    ray:
    ha.. itu lah. driving instructor la pulak!

    hemu:
    thx bro! ye, jadi cikgu memandu la gamaknya lpas ni.
    wénkt said...
    nasib baik i pemandu berhemah.

    artikel ni khas utk kaum wanita je.

    terutama donts tu.

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.