Couple of days ago, I have had a nice time, chatting with a friend. And we were like asking on each others' lives. Well, it's normal lah kan kalau dah lama tak jumpa, dan bertanya itu ini. And the conversation was so fruitful that we did talk about books, life as a single man, and eventually leads to an interesting topic.

Marriage.

I was laughing in my heart, of course, whenever people asked me about marriage. Lebih-lebih lagi, bila diajukan soalan "Bila pulak turn kau nak naik pelamin ni?". And spontaneously, I'll say 8 years to go. Or maybe 7. Sometimes, 9. Occasionally, 10.

Memang. Sekarang ni ramai kawan-kawan kita dah berumah tangga. Dan pada usia yang muda, aku memerhati kehidupan mereka ini penuh dengan kegembiraan dan kebahagiaan. Aku gembira bagi pihak mereka. Ya lah, kalau boleh biarlah perkahwinan mereka itu kekal sepanjang hayat dan hingga ke alam syurga nanti.

But, when it comes to our own-self, kenapa kita merasa awkward pula?

Age. And marriage.

Some people memang dah letak penanda aras untuk sesuatu perkahwinan dalam keluarga. For example, in my family, my eldest sister (Along) dulu berkahwin pada usia 24 tahun. Angah pun begitu. Cuma Alang bernikah pada usia 25 tahun. So, adakah abang aku, aku, dan adik aku juga perlu untuk memastikan diri 'berkahwin' pada usia 24 tahun?

Damn! Aku 24 tahun lah tahun ni!

Jawapannya tidak. Lucky enough, our parents tak pernah pun mendesak dan sekeras-kerasnya mahu anak-anak mereka yang lain ni kahwin semata-mata nak 'mengikuti jejak langkah' adik-beradik yang terdahulu. They're so memahami.

Cuma, persoalannya berbalik kepada diri sendiri. When will be the suitable age for your own marriage?

Aku sendiri meletakkan penanda aras pada usia 32 tahun. Tetapi, jodoh pertemuan, ajal dan maut; semua itu terletak di tangan Allah.


-Sebenarnya, aku sangat takut akan kegagalan sebuah perkahwinan.

Kalian?





NUke

9 Comments:

  1. FaizalSulaiman said...
    me myself on 31. masih ada 4 yrs to go.

    kawan2 sibuk tanya. I do have my own reasons. Likewise, my parents takdela sibuk2.


    nice entry nuke:)
    cik violet said...
    nape kau takut?
    W. Hidney said...
    umo 24 ker? ala la la la mudanya *gentel dagu*
    Ri said...
    i'm sure u'll make a wonderful husband, father, grandfather etc..
    farhana said...
    Suke entry ni!!!! *tepuk tangan*
    Erm..dulu masa pakcik makcik tnya, mesti jawab "lepas hbis study".
    Tp skrg dah habis study, rasa mcm awal sgt pulak nak kawin, umur pn muda lagi maaa :)
    Mungkin 26 atau 27.
    BUT....sbg anak perempuan dah tentu parents dah bising2 kenapa tak nak kawen lagi. Stress tau tak?!!! haha
    Lelaki xpe, sebab mesti nak kukuhkan kewangan dulu, lgpun lelaki kan lambat matang. Opss...hehe

    Tapi nak tanya...lelaki memang ramai nak kawin bila dah masuk 3 series ek? (soalan serius)
    NUke_Rude said...
    faizalsulaiman:
    haha. yeap. this things kadang2 boleh memberi tekanan kpd segelintir org.

    cik violet:
    takut la.. all the times, money spent, then kalo failure.. mcm..ruginya.. and then, have to start all over again :(

    Hidney:
    ;)
    NUke_Rude said...
    Ri:
    Hahaha. thanks :)

    farhana:
    terima kasih. about 3 series tu.. sbnrnya tak semua lelaki prefer camtu. some of them je. maybe sbb nk mempersiapkan diri n status kwngan dlu kot. dan juga... nak enjoy2. lol. hahaha.
    Joey said...
    it definitely scares me either.
    especially with so growing expenses.

    i maybe not going married if i cant afford to fulfill basic men should have mcm keta, rumah.

    lagipun, i still didnt know what I want.

    p/s Ok. Duit penting bagiku.
    NUke_Rude said...
    Joey:
    yeap. betul. dgn perebelanjaan kahwin yg smakin tinggi skang ni... pening gak kpala bila nk memikirkannya.

    :|

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.