kalau diikutkan, memang tak elok nak bercerita pasal bad words during fasting month ni, tapi, dah itu je idea yang terlintas, maka ku turutkan jua. Haha. Aku percaya, semua pernah memaki hamun org lain. Tak kisah lah time memandu ke, dianiaya, or tertipu. Hm, usually, apekah word yang korang lemparkan as cacian?

The 8 kali ini menyenaraikan lapan perkataan yang sering digunakan untuk memaki hamun.

#8 : Bengong / Bangang
Well, perkataan ni selalunya terpacul kalau kita tersilap teka or kita tertipu dgn soalan teka-teki yang rendah tahapnya. Oleh itu, perkataan yg sesuai digunakan sama ada utk mengeji soalan itu or kebodohan diri sendiri adalah "Bengong". Sometimes, ada juga yang menggunakan "Bangang". Quite famous until managed to be listed in the top 8.

#7 : Pant_t
Demi menjaga kesucian blog ni, aku terpaksa mencensored skit word tu. Bukan lah mahu berlagak suci, tapi aku kena konsider gak sensitiviti readers yg lain. Berbeza ngan Bangang, word keji ni lagi famous sebab ia mmpunyai 2 suku kata dan mudah disebut. Lazimnya, ia digunakan dalam pelbagai situasi yg mengundang caci maki. Sometimes, bila melatah pun tak semena2 keluar carutan ni. Oleh itu, ia berada di kedudukan nombor 7.

#6 : Sengal
Sengal merupakan 1 perkataan yg berunsurkan kejian scara halus dan sdikit terlapik. Jadi, penggunaannya tak selalu mengundang kemarahan yg melampau. Camnepun, kita kena akui yg perkataan ni semakin famous sejak kblakangan ni. "Sengal lah kau" or "Kau memang sengal..!" memang dah lali didengari dan menjadi satu trend skang ni. Syabas!

#5 : Sial / Lahanat
Ungkapan "perangai macam sial...", or "Lahanat punya budak!" selalunya dgunakan oleh kaum lelaki. Tapi, jgn terkejut pula kalo words ni kuar dr mulut perempuan. Bila dah terlalu geram dan marah, perkataan feveret adalah 'sial'. Siapa je yg tak pernah menyumpah seranah org lain dgn word ni? Ada? Ada?

#4 : Puk_m_k
Maknanya sama je dengan yg nombor 7 tu. Tapi cara penyampaiannya lagi menarik kan? perlukah aku explain ttg pnggunaan perkataan ni dgn lbh lanjut? Mungkin tidak, sebab semua org tahu dan pernah (malah sentiasa) menggunakannya. Dan ianya sgt kerap digunakan bila seseorg tu berada dlm keadaan sgt MARAH dan EMOSI!

#3 : Fu*k
Jujurnya, dr aku darjah 6 aku dah tau guna word ni. Cuma tak tau meaning saja. So, bila dah besar ni baru lah tau. hahaha! One of people's choice jugak word ni. Especially bila masing2 dah besar dan matang. Suka je guna perkataan ni. Dan ianya tak terhad ketika someone tu tgh marah. Fu*k juga selalu terpacul dr mulut bila kita tersalah send mesej kat org lain, kalah main game dlm handphone, juga bila sos cili tertumpah pada baju. Tak heranlah kalau skang ni ramai je fu*ker...kat mana2 boleh jumpa. Huhu.

#2 : Bodoh!
"kau ni bodoh ke?", "Bodoh sial!", "Ape lah bodoh sangat kau ni" or "wei! tepi lah bodoh!". Tu antara contoh makian yg mnggunakan pkataan bodoh. Bodoh sangat ke seseorg itu sampai dia dimaki sebegitu rupa? Adakah aku terlalu bodoh sampai tak berupaya nak menerangkan cacian yg mnggunakan perkataan ini? Atau kalian yg terbodoh sikit nak faham? Entah lah. Bodoh Bodoh Bodoh! Kan best kalau tukar jadi Pandai Pandai Pandai!!!

#1 : BABI!!!
Hahaha! Mungkin ramai yg menyangka perkataan Babi menjadi juara dlm kategori ni. bagus2! Yeap, sedar tak sedar, binatang haram ni jugak lah yg menjadi kesayangan kita tatkala hati panas membara! Betul tak? mengaku saja... Semua benda nak kita diBABIkan. kenapa ya? tapi, apape pun, memang aku akui, aku juga sering memaki hamun dgn perkataan ni. Sebab apa? Sebab semuanya macam Babiiii.....! (tak semua lah!). Oleh tu, aku rasa ia memang layak di-ranking kan pada kedudukan nombor 1! Tahniah Babi!

Overall, ia hanya pendapat peribadi dan segelintir individu saja. Tak elok memaki hamun sebenarnya ni. But sometimes, kita terlepas cakap juga. Dalam masa yg sama, kita kna cuba mnahan diri dan bykkan bersabar. Kan?

NUke

11 Comments:

  1. LuVidA^^ said...
    dalam seari2...biase gune bongok ngan sengal je...
    no 7 ngn 4 xpenah lgsg gune. :)
    no 3 pon x.. :)

    yg len2...biase gune tapi dengan ejaan yang berbeza.
    contoh : vavi...syial...chelake...

    :D
    Indera said...
    salam nuke;
    hehehe..yg no 1 tu mang takle nak dipersoalkan lagi.hehe
    ammaR said...
    yeah, babi, i like, hak2.. :p
    Adam Arjuna said...
    this one quite nice..

    bravo!!
    bijen m. said...
    heh.
    fcuking awesome post ni!
    haha.
    yg ni kire mencarut gak x?
    5h4z4 said...
    Bab Tahniah B*** tuh plg xtahan..hohooh...I used to curse jgk zaman tok kaduk dulu but I guess skrg pn msh dlm proses to stop saying d curse word..

    I think u miss out yet another famous 1 la nuke...SH*T...do u reckon it shud be in ur list too? hooohoh...just my 2cents though..=p~

    papepn, bebulan puase nieh, kurg2kanlah or better bhenti tros mencarut...hheheheh
    [r][a][y] eusouff said...
    aiyooo
    ray kalo maki akan sebut

    "Karipap !!!"
    tengku_fir21 said...
    huhu
    yang paling disebut
    no 1...no 2...no 5...dan no 6
    *selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin
    HanaKimi said...
    Wah!!
    "Cik b" juara!!,congrats "cik b", anda popular skang..haha
    farish sinclair said...
    hahaha cik vaviii juge mnjadi juara..ant pling top getew kan nuke heheeeeeeeeeee
    NUke_Rude said...
    thx, and the conclusion is we all agreed that 'babi' mmg famous!

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.