Kehabisan idea untuk masak bagi menikmati makan malam? Saya ada caranya!
Klik la image kalau nak besarkan. Apa susah!
Bahan-bahan
(seperti yang diceritakan di dalam gambarajah di atas).
Cecara masak (mengikut firasat aku):
- Defrost daging burger itu sebelum memasaknya di atas api yang kecil. Tak perlu terlalu masak. Cukup sekadar half-cooked. Setelah itu dibiarkan sejuk pada suhu dapur untuk seketika.
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan bersama 1/2 sudu mayonnaise dan garam (secukup rasa, 3/4 sudu kecil pun okay). Pukul telur kira-kira 5 minit atau sehingga campuran sudah berbuih halus.
- Daging burger yang sudah sejuk pada suhu dapur itu kemudiannya dipotong dadu.
- Masakkan campuran telur dan daging burger yang telah dipotong tadi dengan api yang kecil. Since nama resepi ni pun 'scramble' maka korang scramble kan telur dan daging burger itu bersama-sama sehingga betul-betul masak.
- Siap dan sedia dihidang.
- Best served with sos lada hitam.
Enjoy!
Konsep dan idea asal oleh NUke Rude & Apai.
NUke
4 Comments:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.
xcept xsuka lada hitam :P
mesti cuba! memang sedap! lagi2 kalau tgh lapar! haha.
bukankosong:
oh! rugi la kalau tak suka black pepper sauce. mungkin boleh cuba dgn sos thai! ;)
hidney:
pergh! biasa-biasa je bro. masak telur je pun. (malu...~)
Mesti cuba. =)