Siri 11 (Akhir)

Membisu seribu bahasa. Asyraf masih tak pasti akan muslihat Meor mengajukan soalan itu kepadanya. Dia cuba berlagak biasa namun gementarnya jelas kelihatan daripada gerak gerinya yang tidak selesa. Meor yang sedari tadi duduk bersebelahan dan rapat dengannya meletakkan tangan di belakang tubuh Asyraf. Digosok belakang bahunya perlahan.

"Come on, Asyraf..."
"What is so special about Xyryll, tu?"

"Apa maksud kau ni, Meor?"

"I know lah yang korang berdua ni more than just a roomate..."
"...more than a best friend..."
"... you guys keep your secrets very well."

Panjang nafas yang ditarik Asyraf, sebelum menghembus. Dia buntu. Tidak mampu berfikir bagaimana untuk bertidak, apatah lagi untuk keluar daripada perangkap perbualan yang dipasang oleh Meor. Fikirannya bercelaru dan berbelah bagi; sama ada untuk terus meluahkan situasi yang sebenar ataupun terus berlakon dan menidakkan segala macam fakta yang berkemungkinan akan terungkai.

Pun begitu, dia juga tidak pasti akan risiko dan bahana yang menantinya jika dia berterus terang dan berhenti menipu perasaannya.

Dan dia mengambil keputusan untuk mengambil risiko itu.

"Meor."
"Aku mungkin tak perlu bercerita banyak dengan kau..."
"...since kau pun dah boleh agak keadaan aku yang sebenar."

"Maksud kau?", Meor memberikan respon, supaya Asyraf terus bercerita.

"Maksud aku, the relationship between aku dengan Xyryll."
"True.We are more than just a good friend."
"We are more than what you may call 'Bromance'..."
"I think aku dan Xyryll are more than just what we call brothers."

Meor menepuk perlahan bahu kiri Asyraf, dan menggosok pelahan belakang tubuh sahabatnya itu.Dia sememangnya faham dengan situasi dan apa yang dirasai Asyraf. Meor mengerti semua itu. Meor memahami semua perkara itu.

"Aku faham, Asyraf."
"Dan aku dari dulu lagi dah agak yang ada something between korang berdua."
"Dari dulu lagi..."

Pin-drop silence.
3 minit.
7 minit.

"Asyraf..."

"Ya?"

"Kenapa kau pilih Xyryll?"

"Sebab aku rasa selamat dengan dia."

"Selamat? Bukan dengan dia sepatutnya, Asyraf..."

"Kenapa tidak? Yang penting dia setia."

"Jangan jadi bodoh. Mana ada rasa kesetiaan dalam Xyryll tu!"

"Aku mungkin belum bodoh lagi. Kalau betul tuduhan kau tu, what proof do you have?"

"See this... These are all the SMS yang Xyryll hantar pada aku, malam lepas kita discuss assignment."
"He's flirting with me..."
"...behind you!"
"And to make it more worst, dia bagi respon bila aku kenyit mata pada dia malam tu."

"Fuck Xyryll..."
"Why are you telling me all this, Meor?"
"Why...?"

"Sebab aku dari dulu cuba menyayangi kau, Asyraf!"
"Sejak first day kita duduk dalam satu kelas tutorial..."
"...sejak mula-mula aku nampak kau."
"Dan sejak tu, aku cuba merapatkan diri dan cuba mengenali kau."

"Fuck Xyryll..."

"So, tell me now!"
"What is so special about Xyryll?"

"Aku tak tahu."
"Aku still sayang dia."
"Damn!"
"Fuck Xyryll!"

"Asyraf... kenapa Xyryll? Bukan aku?"

"Sebab kau lambat sangat, Meor..."
"Kau lambat sangat..."

--TAMAT--

Footnote: Not everyone will have the great-same instinct & feelings about something. Thus, not everything should be spoken. Sometimes, it's better left unspoken as we know that the real fact will only hurt someone's feeling...

...and it will change everything.
--

FaizalSulaiman said:
aku melihat KAC season 2 ni lebih telus penceritaannya. kalau KAC season 1 lebih bersifat linear, season 2 ni merungkai kisah yg lebih dekat khususnya kepada ahem..lelaki 'itu' (gay lah)

sebenarnya setting citer ni lebih kepada budak asrama kan, nuke? so no wonder depa (sama lelaki) will fall in love sebab hormone tak berapa nak stabil besides sometimes nak suka2 each other.

citer ni ada moralnya..bukan bermakna aku menyokong gay tetapi setiap manusia tu dikurniakan perasaan sayang..tp seharusnya di dalam Islam, perasaan sayang itu haruslah di berikan kepada yang hak (lelaki sama perempuan), etc.

heh nuke, kalau ko betul2 concentrate pada citer ni, boleh jadi epik cinta woo.hehehe.

sekadar meluah pandangan sebab aku selalu tinggalkan komen seciput cuma.lalalala


--
Terima kasih sebab sabar menanti & rajin membaca.

NUke

2 Comments:

  1. FaizalSulaiman said...
    :)

    cerita ni dah habis and i am still thinking, you might write a sequel after this kan?

    anyway,you did a good job, bro! teruskan menulis, k!

    ps:ada nama aku tuh..malu ok!:P
    tengku_fir21 said...
    1. saya membaca sambil mendengar lagu 'memeluk bulan'

    2. musim kedua cerita ini masih kuat walaupun konflik tidak begitu banyak diselitkan

    3. masih byk perkara perlu dirungkaikan dalam musim ke3 (kalau adalah)

    4. suka..suka..haahha (weih ko tk der fb kn)

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.