Hm, tak tahulah. Aku rasa dulu2, kerajaan dah wartakan kawasan ibadah ni sebagai kawasan larangan merokok. Tapi daripada pemerhatian aku baru-baru ni, macam ya tak ya saja. Aku tengok ramai jugak orang smoking kat kawasan masjid. Tambah2 lak bila hari Jumaat. Maklumla, pergi sembahyang jumaat (setakat sembahyang je la, khutbah entah ke mana...), jumpa la ramai geng kat masjid. sambil2 manunggu azan Zohor masuk, sembang2 la kejap.

Dah sembang2 sambil makan pisang percuma, keluarkan lah rokok and lighter. Terus sja menghisap rokok. Lpas tu, rasa segan dekat member, offer la sebatang rokok kat dia. Yang member tu pulak memang da sangap rokok, ape lagi, terus la sambar. Daripada sorang saja merokok, dah jadi dua.

Datang pulak budak ofis sebelah, join sembang2. Salam2 tangan, bertanya khabar, lepas tu mintak sebatang rokok. Berasap lagi sorang...

Agak-agak la weh. Nak berasap pun, tgk2 la masa dan tempat. Masjid tu bro!

p/s: Original image courtesy of Google

NUke

5 Comments:

  1. charco said...
    haha..ptutnye letak sign larang merokok tu besar2..certain negeri pon da fatwakan merokok tu haram, tp nk wat cmne, da ketagih..

    buat2 perokok kt luar tu, berenti la merokok cpat supaya org sekeliling tak jd "pasive smoker". xpsl2 org yg x smoke kne tempias skali.

    mode: kureng sket ngn perokok tegar!
    kumbang hitam said...
    betul, kita2 yang kt sekeliling "passive smoker" yang dapat penyakit bagai..
    FaizalSulaiman said...
    merokok tak kira time.entahla weh.cam takde kesedaran sivik la plak.
    aZizoL said...
    krajaan mampu melarang jek, depa xdak kesedaran dlm diri nk bt camne..
    NUke_Rude said...
    charco:
    rasanya sign tu mmg da besar da. tapi, itu lah..

    kumbang:
    :) hehe.

    faizalsulaiman:
    tu la. aku takde la benci org yg hisap rokok ni, cuma berpada2 la, tgk la tempat jugak..

    azizol:
    sebab undang2 pun tak ketat. mmg la smua buat sambil lewa saja.
    :)

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.