salam.

tahun 2008 dah nak habis.. berbaki hanya 5 - 6 hari je lagi.. but entry kali ni bukan nak wrap the story yg berlaku dlm tahun ni, it just an expression that need to be expressed.

Result exam semester lpas dah pun kuar, and Alhamdulillah, aku bersyukur sgt2 pada Allah sbb memakbulkan doaku. Result aku meningkat semester baru2 ni. Okay, end of discussions.

Just now, aku bukak website Youthsays (youthsays.com), and read things related to d big event next year which is Youth'09. honestly, aku agak excited nak join event ni sebab banyak sangat xtvt.


YOUTH'09 - Malaysia's Largest Youth Lifestyle Festival


kalo nak tau lebih detail, klik la mana2 banner Youth09 yg ada kat blog aku ni okay.



Then, aku terbaca pasal muzik tempatan. One of local music fan mengeluh ttg kualiti muzik bahasa melayu yang makin kurang kualitinya sekarang ni (bak kata dia la), and somehow aku pun sedikit sebanyak setuju ngan pandangan dia.

bukan apa, aku masih ingat lagi zaman2 10 thn lpas, time aku skolah rendah, banyak lagu2 Malay yang aku leh kata jauh lagi bagus dr lagu2 skarang. cthnya lagu Aishah, Ziana Zain, lagu2 dr band2 lama mcm Headwinds, Search.. dan tak lupa gak dari M. Nasir. Bukan nak kata hasil seni diorg sekarang makin tak bagus... cuma, kureeng skit la dr segi pnggunaan bahasa tu. Maybe ni semua dsebabkan prubahan zaman..yes... and ade jugak lagu2 yg sangat berkualiti yg terhasil zaman2 skrg ni.. misalnya lagu2 beriramakan Pop dan Rock yang aku rasa rupa bentuknya mmg 360 degree punya pusing dari zaman2 dulu.

Lets compare these few songs:

Pada Syurga Di Wajahmu (Nash) & Itu Kamu (Estranged)

2 2 lagu ni pnh jadi Juara Lagu dlm AJL... basically, bagi aku la kan, lirik lagu Nash tu jauh lbh baik daripda lagu Estranged tu (no offence). But kalo dilihat dr segi muzik n guitars.. Estranged hebat jugak.. n muziknya lebih fresh. but both of them mmg rocks la..

And kalo nk dinilai dr kemampuan vokal pulak, aku leh katakan yg penyanyi time thn 80 - 90an dlu agak hebat.. zaman2 tu, sapa yg tak kenal kak Melah kita, Ramlah Ram... and aku yakin vokal Ziana Zain adalah antara vokal paling power. tak lupa gak pada Shima, Ella, Ning Baizura and Siti Nurhaliza. Most of songs zaman2 10 thn lpas byk mnguji vokal penyanyi... cthnya lagu Puncak Kasih, Purnama Merindu, Anggapanmu, and banyak lagi. But berbeza ngan zaman skarang, yang mana lagu2 baru skrng ni hanya memerlukan tahap vokal yg biasa2 je.. kot.. boleh dikatakan, lagu2 zaman skng ni, semua type suara leh nyanyi...

Then, kemunculan indie band yang sememangnya mmbawakan muzik yang lain drpd yg lain trus mewarnai industri muzik tnh air. BAnd like Meet Uncle Hussain, Hujan, and Bunk Face byk hasilkan lagu2 yg menarik n lebih segar...

most notable songs:

Pagi Yang Gelap & Dugaannya(Hujan)
Lagu Untukmu (MUH)
Silly Lily & Situasi (Bunk Face)

but still, org kita ni lebih minat kepada hasil seni muzik Indonesia.. maybe sebb komposisi muzik and word yg diorg guna dlm mnyampaikan lagu.. dengar je lah lagu2 drpd kump Ungu, Dewa... n artis mcm Ari Lasso, and Melly Goeslow.. Lirik yg diorg tulis.. peergh.. layan tu.. Siti Nurhaliza pun siap leh collaborate lagi ngan Melly utk lagunya (Pastikan). Rumors saying that Pastikan boleh diangkat sbg Lagu Terbaik waktu AIM dlu, but ia tak layak sbb ditulis n dihasilkan oleh artis indonesia. The same thing goes to Biarlah Rahsia, and recently, lagu Hanya Kau Yang Mampu (Aizat) pun terpaksa dinafikan kelayakannya menyertai Muzik2 sbb hasil dari seberang.

Tapi dalam2 diam, lagu tempatan pun dilihat makin matang. contoh terbaik yg aku leh bagi:

Sampai Syurga (Faizal Tahir)
Mantera Beradu (Malique & M.Nasir)
Sekian Lama (Siti Nurhaliza)
Kalis Rindu (Elyana)
Aurora (Estranged) <
lagu2 ni menampakkan kematangan dalam susunan muzik dan penulisan lirik. kalau ade masa, korg dgr2 la lagu2 ni.

Aku rasa itu je lah kot pendapat aku. Comments are much appreciated.


NUke

0 Comments:

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.