Well, saban tahun, peminat & pemerhati scene muzik tanahair akan menantikan penghujung rancangan  Muzik Muzik yang mula diterbitkan oleh TV3 sejak 26 tahun lalu. Sama situasinya pada kali ini, TV3 menyenaraikan 30 lagu yang layak ke peringkat separuh akhir Anugerah Juara Lagu.



Tak pasti pula pada edisi ke-26 ni berapa banyak lagu yang akan dipilih ke peringkat akhir. Tapi kalau sama kuantitinya dengan tahun lepas, mungkin 14 lagu lah kot. Berikut merupakan lagu-lagu yang layak ke peringkat Separuh Akhir:-

  1. Sungai Lui - Aizat (Aizat, Anas / Aizat, Anas)
  2. Janji - Akim (Akim / Akim)
  3. Awan Nano - Hafiz (M. Nasir / Budi Hekayat)
  4. Menyesal - 6ixth Sense (Gjie / 6ixth Sense)
  5. Maaf Dari Hati - Sofazr (Mohd Atlas / Mohd Atlas)
  6. Kisah Hati - Alyah (Manusia Putih / Manusia Putih)
  7. Bagaikan Bidadari - Tomok (Aubrey Suwito / Tomok)
  8. Babak Pertama - Drama (Ammar Habir / Aepul)
  9. Perpisahan Ini - 1st Edition ft. Aizat (Erol 1st Edition / Jijo 1st Edition)
  10. Ilusi - Adira (Audi Mok / Audi Mok)
  11. Pokok - Meet Uncle Hussain ft. Nubhan (Taja / Tun Teja)
  12. Kalau Berpacaran - Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali, Altimet (Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali, Altimet)
  13. Beribu Sesalan - Jaclyn Victor, Ning Baizura, Shila Amzah (Kevin Chin / Tinta)
  14. Muda - Hujan (Noh Hujan / Noh Hujan)
  15. Wanita Seluruh Dunia - Projek Pistol (Boy Clifford / Boy Clifford)
  16. Kurnia - Mizz Nina ft. Noh Hujan (Noh Hujan / Noh Hujan)
  17. Luar Biasa - Shahir (Audi Mok / Zelfirdaus)
  18. Karma - Faizal Tahir (Audi Mok, Faizal Tahir / Audi Mok, Faizal Tahir)
  19. Mata Hati - Nubhan (Audi Mok / Audi Mok)
  20. Kekanda Adinda - Monoloque & Atilia (Monoloque / Monoloque)
  21. Gadis Semasa - Yuna (Yuna / Yuna)
  22. Cinta Matiku - 6ixth Sense (6ixth Sense / 6ixth Sense)
  23. Penakut - Yuna (Yuna / Yuna)
  24. Kisah Dongeng - Stacy (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  25. Aku Permata - Salma (Taja / Tun Teja)
  26. Sedetik Lebih - Anuar Zain (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  27. Di Penghujungnya - Iqa (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  28. Cinta Teragung - Hazama (Kuncidemak / Kuncidemak)
  29. Cinta Muka Buku - Najwa Latif (Najwa Latif / Ika Latif)
  30. Bila Bertemumu - Shiha (Ajai / Ajai)

Kalau dilihat daripada dominasi penyanyi, yang mengungguli senarai adalah 6ixth Sense, Noh (Hujan) & Yuna, yang layak dengan 2 buah lagu.

Dari segi penggubah (komposer) dan penulis lirik... Audi Mok lebih menyerlah. 4 lagu ciptaannya (dan ciptaan bersama) layak ke peringkat Separuh Akhir kali ni.
Apa-apa pun, senarai semi finalis ni memang menggambarkan scene music tanah air sekarang ni. From love-song 'Cinta Muka Buku', to the fairy tale song 'Kisah Dongeng', lagu-lagu yang layak turut merangkumi genre rock yang 'heavy' dengan riff seperti 'Wanita Seluruh Dunia', 'Menyesal', 'Karma'; juga masih merangkumi lagu-lagu balada yang sinonim dengan Muzik Muzik; 'Sedetik Lebih', 'Beribu Sesalan', 'Kisah Hati'. Elemen Hip-Hop & Etnik juga kembali memeriahkan pentas semi final dengan lagu 'Kalau Berpacaran' dan 'Kekanda Adinda'; yang juga menampilkan lagu 'groove' 'Gadis Semasa'.

Pilihan aku? Heh. Adalah.


NUke

5 Comments:

  1. BiQa HatmiN said...
    beribu sesalan!!! HEHE
    farhana said...
    Semestinya Beribu Sesalan!

    Tahun ni banyak lag yg best tersenarai. Mesti juri pening kepala..hehe
    FaizalSulaiman said...
    i go for beribu sesalan!

    especially on vokal terbaik:P
    razy san™® said...
    amir: nt kot2 aku dpt tket AJL free ke n aku rase taknka pegi, aku bg ko la...ok? Tket ASK ko nk?mungkin dpt kot...
    NUke_Rude said...
    Biqa, farhana & faizalsulaiman:
    hahaha. ramai juga yg predict lagu tu!

    razy:
    haa.. macam best juga tu!!

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.