Entry serius tak perlukan gambar!

16 Mei 2013 (sekitar 1.00 pagi): Aku mengalami insomnia, yang mana aku langsung tak boleh melelapkan mata. Pada aku, ingatkan hal-hal biasa je, macam aku takleh nak tidur pada hari-hari biasa. But, deep inside my heart, aku rasa macam something else. This is no ordinary insomnia.

The moment aku lelapkan mata, aku diajukan beberapa persoalan oleh benak fikiran. Yang mana, aku yakin soalan-soalan tu langsung tidak ada kena mengena dengan aku, kerja aku, dan mana-mana individu rapat disekeliling aku. Soalan ini asyik berulang-ulang kali diajukan oleh satu suara dalam fikiran aku yang kemudiannya menyebabkan aku paranoid:-

Apa kesalahan dia?


Siapa dia? Dia tu siapa? Aku berulang kali jawab yang aku tak tahu apa yang dimaksudkan dengan soalan tu, aku tak kenal siapa dia. Kenapa tanya aku soalan ni. Dan last sekali aku ada terjawab "boleh tak kalau aku nak tidur...?"

To the extend, aku rasa macam orang gila, that it is better for me to die rather than to suffer this kind of thing - alone. Aku bangun, minum, basahkan badan, dan berwuduk sebab time tu aku rasa badan dah panas. Early symptom of demam. demam panas. But then, the moment aku letakkan kepala atas bantal, that sort of questions hit me back. And I could not sleep at all.

Until around 3 to 4 am, I finally reached my phone and called Apai. I remembered telling Apai that I didn't know siapa dia and apa salah 'dia' yang dimaksudkan oleh fikiran aku tu. Nearly an hour later, he came to my place, and brought me to the nearest clinic.

That time, I've had this 'anxiety disorder' already. My breathing became unusual and superfast menyebabkan tangan dan perut cramp. The doc buat reference letter to Hospital Putrajaya.

My body temperature at that time is 38.8 degree Celsius. The two doctors in the hospital later gave me paracetamol and aku kena drip. Around 2 hours later, aku discharged and got a medical leave for that day.

17 Mei 2013 (around 1.00am) - Temperature badan malam tu tiba-tiba naik semula and force me to no sleep. I woke Apai up, and he drove me to Hospital Putrajaya again. That time, I ensured myself to ask the doc about my anxiety disorder; instead of just hearing a normal explanation on high fever. Semua orang tahu kot.. pasal demam.

"It's psychological. Let's say kalau orang lain demam, diorang biasa-biasa saja, kalau awak...akan selalu datang hospital. Lepas ni doctors kat sini akan selalu jumpa awak lah..."



That sounds huge.

Recovering mode now.

NUke

3 Comments:

  1. Janggel / Rain said...
    semoga cepat semboh. sekarang ni musim sakit.
    Miss Orahome1 said...
    ubat dia senang je sakit nih- jgn stress .. hehe..

    serius, anxiety disorder ni lebih ke emosi x stabil, bimbang terlampau pasal benda kecik, yg blh menyebabkan sesak nafas,jantung berdegup laju, seram sejuk, dan menggigil.

    Banyakkan bersabar dan berdoa, InsyaAllah semua akan ok.
    NUke_Rude said...
    Ren:
    thanks rain. demam dah kebah now. but still ada ragu2 dgn anxiety ni. takut panic attacks.

    miss:
    ya. doc pun advised utk tidak stress dan bertenang. thak you ya! :)

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.