Naskah Dendam nukilan Affifudin Omar dinilai sebagai sebuah karya berat yang berlatarbelakangkan 'sesuatu situasi' di Malaysia. Yang mana, ada ketikanya, pembaca akan berasa akan kisah yang disampaikan ini sebetulnya berlaku, ataupun sekadar fiksyen...?

Dalam Dendam, penulis berjaya menghuraikan kekesalan Khalil Gibran, seorang billionaire yang sebelum ini mempunyai banyak 'cable' dan kroni dalam bidang politik dan jenayah bagi memperkasakan kuasanya. Namun, di sebalik penyesalan yang ditonjolkan pada separuh kedua nukilan ini, sudah tentu, para pembaca diperkenalkan dengan Khalil Gibran yang lampau - seorang anggota keselamatan yang cenderung menggunakan kekerasan bagi mendapatkan sesuatu yang diingini.

Pun begitu, semua yang menjadikan dirinya ketika itu adalah disebabkan perasaan dendam yang sudah lama tertanam dalam benak hatinya.

Ringkasnya, Dendam ini disimpulkan dalam ayat dibawah:

Too good to be true, too bad, it's just a fiction.

For me, this is by far, the most realistic story among Buku Fixi's novels.

Judul: Dendam
Penulis: Affifudin Omar
Terbitan: Buku Fixi
Tahun: 2011
Skor: Wajib Beli, Wajib Baca

p/s: Picture is courtesy of Buku Fixi


NUke

1 Comment:

  1. Ri said...
    sempat ek baca buku sekrg? ;)

Post a CommentSegala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.