Few months back, I bought a pair of shoes. Ferrari shoes. lol. It helps me walk faster than usual, though. either it is damn real, or it's just me perasan konon-konon jalan laju. To cut it short, habis jugak lah duit beratus-ratus ringgit. Haha!

By the way, one day, I decided to wear that new shoes, and went to Pesta Buku Antarabangsa at PWTC, KL with my friend. And to make a story (Nak dijadikan cerita), I wore a pair of short socks yang betul2 cover my ankle, just nice, dengan kasut tu. But, apparently, hujung kasut di bahagian belakang tu eventually bergesel-gesel dengan kaki, lalu menyebabkan kemelecetan.

Sakit, tahu tak? Tapi, sebab keluar dengan kawan perempuan, so, cover la jugak kemachoan tu sekali-sekala. sampailah kesakitan itu tak terbendung lagi. Lalu, aku mengambil keputusan untuk singgah di Vitacare di The Mall, untuk membeli plaster Hansplas (somethg mcm tu lah namanya).

Tapi, memandangkan aku tak pakai plaster tu kat tangan, aku rasa mcm awkward pulak kalau namanya dipanggil Hansplas... mungkin lebih afdhal dipanggil Legplus.

Dan, kejadian ini telah menimbulkan persoalan yang first time aku dengar... oleh si kawan aku tu:-

"You tak gigit kasut you dulu ke, haritu?"

Like, seriously, GIGIT? Siapa kat dunia ni yang gigit kasut?

"Oh, itu petua orang dulu-dulu rasanya. Bila beli kasut baru, kena gigit sikit hujung kasut tu... sebabnya tak nak bagi kasut tu 'gigit' tuannya semula... That's what orang dulu-dulu kata lah...", she explained.

seriously, korang pernah dengar tak pasal Petua dan Pantang Larang sebegini??



NUke

5 Comments:

  1. Anonymous said...
    petua gigit tu bukan pasal tahyul tapi bertujuan untuk melembutkan hujung kasut tu dan menjadikan kasut tu lebih agile bile berjalan... cewah ayat aq - FERDI :)
    Mie Zackry said...
    haha.. yup weih,gigit kasut tu sbb nk lembut kat hujung kasut tu.. bukan gigit tapak kasut, tp gigit kat "gigi" yg nk masuk kaki, supaya tak lar kaki korang cepat melecet..

    aku pernah buat, dan berkesan!!!
    NUke_Rude said...
    ferdi:
    seriously Ferdi? ko tak pernah cerite pun kat aku dlu..

    Mie:
    hahaha. maybe lpas2 ni boleh cuba kot. hahaha. thanks.
    Anonymous said...
    Ilmu hitam mmg x boleh share nanti ada pengeras... hahahaha... Ferdi :)
    Muhammad Zulhelmy said...
    Macam aku. Aku buat sup dulu kasut tu. Baru pakai

Post a Comment



Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.