The fact that aku ke seberang tambak sebenarnya adalah untuk menjadi pengapit kepada Pingu. Seperti dalam entry sebelum ni; lepas dah puas berjimba-jimba kat town Singapore; maka tibalah harinya di mana Pingu kelihatan tak senang duduk, tetiba hilang selera makan, kuat berpeluh dan gemuruh. Ha! tau pun cuak nak kahwin! hue hue hue.

2 days earlier (as I mentioned in the previous entry), Pingu did the fitting. Alhamdulillah,semuanya berjalan lancar. Pingu berjaya memaintainkan bentuk badannya yang padu itu (khususnya his babelbat) untuk berjaya muat dalam persalinan2nya itu. hue hue hue.

"Aku lapar lah!" - Pingu

Cut short, at 8.30 am on Saturday; we checked out from the Raintr33 Hotel and went to Paksu's house, another relative of Nirosette (bakal wife). Dipelawa untuk menjamu selera, aku dan Ren on je. Pingu je yang tetiba hilang selera. hahaha. Gementor yobb! At around 10, we got ourselves ready in the designated clothes (Baju Melayu for both me and Ren) and Pingu in his 'pure' white baju Melayu untuk akad nikah. Kononnya putih tu melambangkan kesucian lah? Puiii... hahahaha,

 

At 1130 hrs, dengan sekali lafaz, Pingu pun bergelarlah sang suami. 


And at around 1.30 noon, tukar persalinan untuk bersanding pulak.



Korang tak tau betapa gighnya REN dan aku menjadi 'pak andam' (minus the solek) mengadjust sang pengantin ni punya sampin dan rerantai. But, kudos to REN yang banyak do the hard works seperti mengepinkan bekung, sampin dan membuat bunga pada sampin. Aku? Aku mostly tolong pakaikan rantai dan lap2 peluh je.

Dan oh, pegang payung!


They had 3 persalinan on that day. The last one was meant for cake-cutting ceremony. Awwww!


Majlis resepsi tamat lebih kurang jam 6.00 pm. Immediately after that, Aku dan Ren terus bergerak ke ICQ Woodlands. At first, ingat nak lepak JB malam tu, tapi bila pikir2 balik dan setelah berbincang dengan Ren, kitorng decided utk terus balik ke Putrajaya malam tu juga. Letih tu memanglah letih; but the journey and memories gained were priceless.

So, Pingu; this is for you:-

Walaupun kita takdelah kenal satu sama lain secara detail, tapi aku tetap mendoakan yang terbaik untuk ko. Semoga rumahtangga yang terbina ini berkekalan sehingga ke syurga, hendaknya. Terima kasih juga sebab ajak aku jadi pengapit on your big day.



Tambahan:
Tahu tak, on the way balik Putrajaya tu, radio kereta aku lak buat hal??? Tak percaya, tanya Ren. Kitorang layan YouTube je sepanjang perjalanan tu.


p/s. All pics credited to REN; except the first one, from Nirosette's friend that I don't even know who. :)

NUke



It was a wonderful day (at least at that day lah!) when Pingu suddenly asked me a question; "Kau nak jadi pengapit aku tak?". I did not reply him ASAP as this offer, to be someone's best man is not an easy thing. Though it has nothing to do with beliefs towards pantang larang pengapit (rujuk entry ni), it took me almost a week or two to reply him. I said, yes. Why not, kan?

Background info: Pingu is a friend of mine that shares some significant mutual friends, among them is Ren. Remember Ren? The famous travel blogger tu? Yeah. I made friend with Ren first, then Pingu. So, who is Pingu? He is a famous novelist. He writes book about...apa ek? Basically, dia penulis buku lah. So, dia nak kahwin. Dia perlukan pengapit. Aku bersetuju untuk jadi pengapit.

Bila aku story morey kat Ibu aku, respon dia cenggini:

Asyik jadi pengapit je. Kau punya giliran bila lagi?

Senyum jelah yang aku mampu balaskan.




On May 27th, we carpooled together (Aku, Pingu dan Ren - kamilah #Trisam) to JB. Untuk bermalam di rumah pakcik Pingu. Kat Kg. Melayu Majidee. We took a chance to have Murtabak and Nasi ayam Penyet there. Then, that night we went to Pasar Karat and had dinner at Pots near Danga Bay. Konon2 nak makan satay, penyudahnya makan benda lain. Aku makan nasi goreng kot. Ren makan ayam, Pingu amik spaghetti; together we were accompanied by Ren's friends. :)



The next day; pagi2 dah bangun menuju ke Larkin sebab nak amik bas ke Temasek. Breakfast jap kat kedai Melayu "Cafe Mana Lagi". Then, decided to have a new hairdo before boarding our bus to Temasek. :)



Uuuu.. First time pergi Singapore. Jakun jap.



Kami disambut oleh Paklong Pingu kat ICQ Woodlands; dan dibawa ke hotel Raintr33, Changi menaiki teksi. Paklong then bawak kitorang jalan2 ke Changi Village kejap dan makan cendol before dia balik rumah dia. He lives somewhere nearby juga; in Tampines. Basically our mode of transportaion there were buses and MRTs. Petang tu, we went to Bugis because Pingu needs to do some fitting.



Arab Street - where we had our early dinner / late lunch?; kat Maimunah. Seriously, makanan dan lauk pauk nya sedap! and staff dorang friendly. Friendly ya. Aku rasa kalo bro bro sado yg datang singgah makan situ, konfirm lagi friendly. Mostly staff dorg lelaki, btw.

 

Sekitar Arab Street tu jugak la aku membeli beberapa cenderahati dan minuman utk dibawa balik ke hotel / simpanan sendiri. Lepas tu, Ren (since dia juga seorang backpackers yang banyak menjelajah dunia) bawak kitorang pergi somewhere near Raffles dan Kallang River utk tgk sunset. Tempat favourite dia, katanya. It's a nice place actually. Later in the late evening, we went to Merlion Park to take some photos.

Favourite photo ni! Thanks to Ren!




Apalah guna kalau ke Temasek, tapi tak bergambar kat Merlion, ye dop?

Day 3 (29/5): Pagi tu, kitorang breakfast kat Changi Village kot (lupa?) before berjalan sakan tak ingat dunia kat Downtown. So, syurga souvenirs di Chinatown; syurga perfume dan macam2 lagi benda murah kat Mustapha Centre, Little India; dan finally Orchard Road. Letih baqhang! Pingu ni macam tak sedar diri je yang the next day tu dia dah nak kahwin.






Itu lah cara dia spend saki baki kebujangannya dengan kitorang.


-- Bersambung...


NUke


Okay lah. Actually, dah lama nak post entry pasal Langkawi ni, tapi (kononnya) sibuk memanjang. Panjang ke? Biasa je. Anyway, nak dijadikan cerita, awal Januari 2015 haritu (now dah June, kan?) aku decided to have a short trip to Langkawi, Kedah. Tujuannya hanya untuk bercuti membawa diri memandangkan almost 5 weeks before that aku bekerja non-stop (even during weekends).

So, cut it short; aku called Ri, ajak dia join trip ni sekali. He said OK! Great!

Jadinya, ke Langkawi lee kite.

Pantai Chenang baq hang!

Not that aku tak pernah pergi Langkawi sebelum ni. Kalau ta silap aku, masuk trip kali ni, dah 5 kali aku ke sana. What is good about Langkawi is, you'll always get a chance to do new things there. Contohnya, macam makan ais krim kat puncak gunung, lepas naik cable car; mandi laut di Tanjung Rhu, beli aircraft model A380 MAS; dan pergi Pantai Chenang, tapi tak mandi sebab dah tengahari.


Casa Fina baq hang! Tempat kitorang stay. Cara gak! Kat Pantai Chenang!

Cable Car baq hang! Sejuk baq hang!

Street Arts kat Pantai Chenang baq hang! Kalau nak amik gambaq, kena mai sini before 11am.

Nasi Dagang baq hang! Mai singgah! Sebelum simpang ke Makam Mahsuri! View cantik baq hang!

Tanjung Rhu baq hang! Banyak mat salleh shirtless and berbikini baq hang!


The point here is that sometimes, kita kena sayangi diri sendiri. Don't overwork because you will eventually put yourself in an unhealthy situation; and eventually dies. Hahaha. No, just don't overwork.



NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.