Heh! Walaupun blog ni agak kurang dikemaskini sepanjang tahun 2014, tapi 'entry' wajib dan tahunan ini tetap tidak dilupakan, ya! (Dah masuk tahun ke-9 ni!) Masih mengekalkan tradisi & format lama, ayuh kita kira turun 100 lagu yang paling kerap dimainkan sepanjang tahun 2014! Kalau tahun lepas, buat pertama kalinya lagu Indonesia mengungguli senarai, kita tengok pula tahun ni siapa yang jadi 'juara carta'!

Untuk makluman, senarai ini merupakan senarai peribadi penulis saja ya.

Sedia?


Mula!


Ranking Title Artist
100 Wake Me Up Avicii
099 My Crush #Tag
098 Guilty All the Same Linkin Park ft. Rakim
097 Malam Ini Kita Punya Bunkface
096 She Looks So Perfect 5 Seconds of Summer
095 Masih Mencintainya Papinka
094 Not a Bad Thing Justin Timberlake
093 Gilalah Stacy
092 Penglipur Lara Hazama
091 Something I Need One Republic
090 Dark Horse Katy Perry ft. Juicy J
089 Kasih Tak Bersyarat NowSeeHeart
088 Let It Go Demi Lovato
087 Instant Crush Daft Punk ft. Julian Casablancas
086 Immortal Love Song Mahadewa
085 Really Don't Care Demi Lovato ft. Cher Lloyd
084 Menagih Cintamu Nomad
083 Come Back Yuna
082 Problem Ariana Grande ft. Iggy Azalea
081 Wrecking Ball Miley Cyrus
080 Birthday Katy Perry
079 Let Her Go The Passenger
078 Summer Calvin Harris
077 Bulan dan Matahari Diandra Arjunaidi & Tengku Adil
076 Janji Khalifah Hijjaz
075 Si Putih Si Merah Black ft. RJ
074 Clarity Zedd ft. Foxes
073 Si Katak Mark Adam
072 Royals Lorde
071 Lebih Indah Siti Nurhaliza
070 Rentak Laguku Bunkface ft. Amy Search
069 I Love You Najwa Latif
068 Say Something A Great Big World ft. Christina Aguilera
067 Red Taylor Swift
066 7 Faizal Tahir
065 Angin Kencang Noh Salleh
064 Teka-Teki Maya Karin
063 Get Lucky Daft Punk ft. Pharrell Williams
062 Jodoh Pasti Bertemu Afgan
061 Counting Stars One Republic
060 Untuk Kamu Suki
059 Kasih Jangan Pergi Pria Band
058 Stay The Night Zedd ft. Hayley Williams
057 Tidak Pernah Berjumpa Forteen
056 Permaisuri Faizal Tahir
055 Kayangan Hyper Act
054 Indah Imran Ajmain
053 Chandelier Sia
052 Perempuan Faizul
051 Sampai Akhir Judika ft. Duma
050 Arjuna Beta Fynn Jamal
049 Happy Pharrell Williams
048 Katakan Tidak Afgan
047 Bukan Wanita Sempurna Ning Baizura
046 Maafkan Aku Asfan
045 Ayuh Tinggalkan Dia Encik Mimpi
044 Pompeii Bastille
043 On Top of the World Imagine Dragons
042 Kau Ditakdirkan Untukku InTeam ft. Edcoustic
041 Let Me Go Avril Lavigne ft. Chad Kroeger
040 Menunggu Karma Nidji
039 Unconditionally Katy Perry
038 Maps Maroon5
037 Matahari Hafiz
036 Selamaku Bernafas SyamKamarul
035 Falling Yuna
034 Lautan Yuna
033 Mewangi Akim & The Majistret
032 Pasti Sempurna Kristal ft. Ronnie
031 Masih Aku Cinta Shila Amzah
030 Demons Imagine Dragons
029 Salahkah Rossa & Hafiz
028 Rude Magic!
027 Apa Khabar Joe Flizzow ft. SonaOne
026 Magic Coldplay
025 Cinta Hati Shila Amzah
024 Malaikat Hazama
023 Hujung Dunia Hanie Soraya
022 Cinta Sesungguhnya Sabhi Saddi ft. Marsha
021 Hujung Waktu Azhael
020 The Monster Eminem ft. Rihanna
019 Terbang Tunduk Fynn Jamal
018 Team Lorde
017 Sesal Separuh Nyawa Alyah
016 All of Me John Legend
015 Shake It Off Taylor Swift
014 Hello Altimet ft. Trisno Trio
013 Gadis Jolobu W.A.R.I.S. ft. Hattan
012 Akhiri Penantianku Alif Satar
011 Bila Tiba Ungu
010 Jodoh Berdua Hafiz Hamidun
009 Rescue Yuna
008 Hilang Najwa Latif
007 Romancinta MOJO
006 Tepi Sikit Sleeq ft. Joe Flizzow
005 Aku Juga Manusia Amir Jahari
004 Di Pintu Syurga Dayang Nurfaizah
003 Rindukanlah Encik Mimpi
002 Jaga Dia Untukku Siti Nurhaliza

001 Alasan Untuk Bahagia Asfan


Lagu 'Alasan Untuk Bahagia' nyanyian Asfan ni telah dimainkan sebanyak 120 kali sepanjang tahun 2014. Dan menjadi artis solo lelaki Malaysia yang pertama mengungguli senarai ni! Tahniah, Asfan! Ko memang saja je cari alasan untuk bahagia, kan?


Last but not least, to all readers:

SELAMAT TAHUN BARU 2015!




NUke

Another year has passed by. It is now the time for me to 'wrap' my one-year 'journey' in a blog entry. Chewah.. speaking kononnya. But, practice makes perfect, right? After all, tak salah pun menggunakan bahasa Inggeris kan? So, 2014; secara umumnya merupakan satu tahun yang paling BEREMOSI sepanjang berpuluh tahun aku hidup di muka bumi ini.




Babak 1 : Awal Tahun yang Hectic!

Disebabkan perkhabaran perlu untuk menghadiri kursus selama 7 bulan, akan tetapi tak tahu bila ia bermula, maka awal tahun 2014 tempoh hari berlalu dengan rasa tak sabar, gementar dan tertunggu-tunggu. Dalam pada itu, sempat lagi ofis hantar aku untuk attend kursus lain selama seminggu, walau pun tiada jaminan aku akan kembali berkhidmat di tempat / unit yang sama setelah kembalinya aku dari kursus 7 bulan tu nanti. 

However, later in February; I finally 'got' to enroll the above-mentioned 7 months course. Haha. TUJUH bulan bhai, gila tak gila lah jugak. Mulanya agak kekok untuk menyesuaikan diri untuk berdampingan bersama kawan2 yang jarang2 kita jumpa dan kenal. Sehari dua, boleh la tunjuk baik; masuk sebulan dua, perangai sebenar memasing pun menyerlah jua. Aku pun tak boleh tipu diri sendiri juga. Kadang2 aku cepat marah dengan segelintir orang yang macam takde common sense ni.

Anyhow, the course somehow allowed me to travel and visit places. I got to know some good places for food in Sg. Petani, Kedah. I got a chance to explore Pulau Pinang more than once throughout my 'stay' there in the northern region of Peninsular Malaysia. And most important thing, I got the chance to do things that no ordinary people get to do - like 'fighting fire', shootings, rowing whaler, solo camping, yada yada yada... and oh, jadi 'Floor Manager' yang garang.




Babak 8 : Personal Matter(s)

Tahun yang paling pahit (setakat ini), disebabkan hal yang obvious - my dad passed away - paling pahit bila dia meninggal on the week yang aku decide untuk tidak balik ke KL sebab nak buat preparation untuk satu modul kursus ni. Oh ya, my dad passed away during that 7-month course.

Other than that... how about me being single (still); and up to now, I am not yet ready for commitment. Thank you.





Babak 108 : The End

Tak ada apa yang aku harapkan sangat kecuali dikurniakan kepada keluargaku akan kesihatan yang baik, rezeki yang halal serta usia yang diberkati oleh-Nya. I think, it's time for me to be a family-type of person; otherwise, siapa yang nak jaga Ibu?


Kekasih hati boleh dicari ganti; kalau ibu bapa sendiri, mana nak cari ganti?


NUke

Apparently, NUke is back; and hopefully, he's back for good lah.

Assalamualaikum & salam sejahtera kepada semua pembaca... (sambil mengelap habuk dan sawang yang telah lama dibiarkan sejak Ogos 2014). Diharapkan kesemua pembaca yang terdiri daripada warga blogger famous, twitter famous, IG famous, silent readers, marhaen2.. dan adik2 sekolah menengah harian dan asrama penuh; berada dalam keadaan yang baik2 saja.

Tak lupa juga kepada kenalan2 baru dan lama yang ter-accidentally klik laman blog ni ya.

Actually, banyak benda nak diceritakan dalam blog ni, akan tetapi kekangan masa dan material menjadikan sang penulis 'mengabaikan' laman ini untuk tempoh masa yang lama. tapi, usah lah kalian bimbang, kerana encik NUke sudah kembali 'aktif' dalam dunia blogger... chewah.



Sikit tak banyak, saya mahu kongsikan apa yang telah terjadi sepanjang ketiadaan saya kebelakangan ini:-

#1 : Kursus 7 Bulan

Sedia maklum, sang penulis telah menghentikan aktiviti penulisan blog bagi memberikan fokus dan tumpuan penuh kepada Kursus yang mengambil masa selama 7 bulan bermula pada bulan Februari lepas. But still, I managed to post few entries untuk pembaca sekalian. Mungkin ramai yang tertanya2, kursus apakah itu? Usah bimbang, ianya bukanlah kursus pra-perkahwinan, kursus perkahwinan, mahupun kursus MLM... tetapi, kursus yang perlu dihadiri bagi pengesahan jawatan & perkhidmatan. :)

#2 : Kehilangan Sebahagian Jiwa

Sedia maklum juga, ayahanda penulis telah pun kembali menemui-Nya pada Jun lalu, beberapa minggu sebelum Ramadan. Saya dengan rasa rendah dirinya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada kalian yang mendoakan kesejahteraan ayahanda saya selama ini. Saya juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada sahabat handai yang banyak membantu dari segi bantuan kewangan, motivasi, keperluan ubatan, sokongan moral, sahabat2 yang sudi menemani saya dalam perjalanan pulang ke rumah yang mengambil masa kira2 5 jam, kawan2 yang sudi bertanya khabar, dan kawan2 yang cuba menceriakan saya sesudah itu. Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa baik kalian.

#3 : Menang Peraduan (lagi?)

Tahun ni, tak banyak sangat join peraduan, akan tetapi adalah juga menang. Paling saya ingat, menang peraduan BlackBerry, lalu dapat bertemu dengan penyanyi / komposer / penulis lirik / pemenang Juara Lagu iaitu AIZAT. Yeay! Nanti saya share more stories on this topic ya!

#4 : 'Sado'?

Awal tahun je saya berjaya menaikkan berat badan dengan banyaknya. Lepas attend kursus 7 bulan tu, ada lah moment sekejap untuk acah2 sado. Lepas tu, kurus balik sebab banyak pergerakan semasa kerja serta pengurusan stress yang mcm kelam kabut sikit. Yet, saya tak sado pun sebenarnya. Jangan tertipu sangat dengan gambar2 kat twidder and IG tu. Saya bukanlah macam Falliq si YouTuber Kekar itu. Keh keh keh.

#5 : Masih Bujang

The subtopic speaks itself. I am not yet ready for commitment; if you wonder.




More to come. Stay tune,


NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.