I am very sure that each and every one of you here pernah makan nasi goreng, bukan? Well, too bad if you tak pernah makan nasi goreng. Sebab, nasi goreng tu... hmm. you know.. nasi? and goreng? nasi goreng?

Okay, seriously kau tak pernah makan nasi goreng?

But, have you ever tried Nasi Goreng Budak? Or sometimes, dia panggil 'Nasi Goreng Budak Baik'. Pernah? haha. first time dengar? Meh sini Tok Andak nak story-telling seround.

~~~

Tersebutlah kisah di pinggir kotaraya, seorang lelaki berbual bersama yang terchinta. Sama seperti pasangan merpati dua sejoli yang diibaratkan pinang dibelah dua yang lain, lelaki itu bertanya kepada kekasih hatinya:

"Adinda, adinda.. Adinda sudah bersantap?"
"Sudah kekanda. Siang tadi, adidas adinda sudah bersantap dengan lahapnya..."
"Benarkah, adinda?"
"Benar kekanda..."

"Apakah menu santapan siang adinda sebentar tadi?"
"Alah... menu biasa-biasa saja, kekanda.. hanyalah Nasi Goreng Budak?"

"Nasi goreng budak?"

Adakah nasi goreng itu dicampur daging budak? Atau nasi itu digoreng oleh seorang budak? Atau nasi budak yang digoreng? Atau tersalah dengar 'nasi goreng badak'? Maka, si lelaki itu terus bertanya apakah yang dimaksudkan oleh nasi goreng budak itu. Alangkah terkejutnya apabila si kekasih hatinya itu menakrifkan pengertian kepada persoalan yang diajukan kepadanya...

"Nasi Goreng Budak tu hanyalah nasi goreng biasa yang ada sayur campur...alah! yang ada jagung, carrot dan kacang peas warna hijau tu... Lepas tu, takde apa-apa lauk lain..."

"Whatt??", balas si lelaki itu, spontan.
"Kenapa panggil nasi Goreng Budak?"

"Ye lah! Sebab nasi goreng tu... macam budak-budak kecik je yang selalu makan. Haha!"







Sayang, you are damn cute!



NUke

Remember on last entry? I did mention about my near-death experience. well, this is the story.

(AMARAN: Kandungan cerita tidak sesuai bagi mereka yang mempunyai darah rendah. Lol(s))





17 tahun lampau. 1996.
Haritu merupakan hari terakhir kami sekeluarga berada di Cameron Highlands, Pahang. Setelah semua barang diletakkan dalam van Nissan bernombor plat WBM6723, kami sekeluarga mengambil tempat duduk masing-masing. Ayah memandu laju. Sebab turun bukit, so laju lah jugak. After all, time aku kecik-kecik dulu, aku rasa ayah bawak kereta memang laju.. padahal kadang-kadang tu 60 km/j je pun.

Anyway, aku ingat lagi, ketika tu, trafik tak berapa nak bagus sebab ada minor landslide kat Cameron Highlands, Pahang. Aku ingat lagi moment di mana van ayah lalu di atas jalan, yang tebingnya masih sedang 'meruntuh'. Of course, kenderaan yang lalu di situ di-guide oleh bomba, polis, dan a few pekerja JKR.

Minor landslide je pun. 

setelah perjalanan yang dirasakan seperti 5 jam lamanya itu berlalu, akhirnya ibu dan ayah mengambil keputusan untuk 'pitstop' kejap di Lata Iskandar.

Plannya, macam nak main kat gigi gigi air je. Tapi... dah namanya pun budak2... setelah memujuk rayu ibu dan ayah, maka kami adik-beradik dibenarkan untuk mandi di sungai / air terjun tu. Gumbira! Gumbira!

"Abang tak nak mandi?", tanya ibuku yang ketika itu sudah bertudung sementelah balik dari menunaikan Haji.

"Tak mahu lah.", balas ayahku yang kurus, tapi berketak-ketak juga tubuhnya. Rasanya, time tu dia buka baju je kot, ambil angin bukit. Maklumlah, sejuk kat Cameron Highlands, Pahang.

"Ayah. Tak dalam ke kat situ?" tanya aku memandang ayah yang mencangkung di batu di hadapanku.

"Tak." Ringkas.

"kalau kat sini?" tanya ku sambil tangan kiri menunjukkan kawasan di sebelah kiriku.

"Cubalah pergi." kata ayahku seakan-akan berbisik. Seolahnya, itu hanyalah rancangan kami berdua. Hanya ayah yang memberikan kebenaran kepada aku seorang.

Perlahan-lahan, aku melangkah ke kawasan itu.. sambil tangan memegang batu licin berhampiran ayahku.

"Ceplup."

Aku hilang. Magik.






Angah cakap dia nampak aku terkapai-kapai.

'Keceburrr...'
Dek kerana panik dan takut akan aku lemas, ayah terus terjun ke dalam air... tanpa menukar seluar... tanpa mengeluarkan walletnya yang berisi ratusan wang ringgit dan kad kredit emas Citibank ketika itu. Dan oh! kunci van sekali.

Sekali rentap, aku kembali ke permukaan air. Dan segera diangkat oleh ibuku yang kerisauan.

To cut it short, on the way balik haritu, aku seolah-olah dimarahi oleh adik-beradik yang lain kerana cuai dan 'menggatal-gatal' nak mandi kat tempat dalam. semuanya seolah-olah memberikan ejekan 'padan muka' pada aku... strett tepat kat muka!

Ayah yang selalunya akan naik hantu bila insiden2 macamni terjadi, sebaliknya hanya diam membisu. Sehinggalah semuanya selamat tiba di rumah di KL.

Sekitar 2008 (rasanya).
Aku menceritakan situasi sebenar ini kepada adik beradik ku yang lain. Dan respon mereka...

"Patutlah ayah tak marah kau....! Dia yang suruh pergi situ rupanya!"



Ayah. I still love you.


pic credit: Cameron Highlands Info

NUke

Hampir sebulan yang lepas, aku kena mengahdiri seminar di Cameron Highlands, Pahang. At that moment, aku cuma tahu yang aku kena pergi ke Cameron Highlands sahaja. Aku tak diberitahu apa-apa selain aku kena pergi ke Cameron Highlands di Pahang.

Lagipun, waktu tu, aku agak busy dengan lambakkan kerja-kerja yang melimpah ruah bagaikan dedaunan teh yang memenuhi Cameron Highlands di Pahang.

Keji, bukan? baru dua paragraph.. asyik duk mention Cameron Highlands, Pahang.

Bukan apa, kali terakhir aku pergi ke Cameron Highlands di Pahang adalah pada tahun 1996. Jom buat kira-kira sikit:-

 2013
-1996
     17

Huiyoo! 17 tahun tuh.

Back to the story, on the way ke Cameron Highlands, Pahang, aku singgah di kampong ayah sebentar, untuk sama-sama menikmati juadah tengahari bersama orang tuanya. Then, ibu bukak semula cerita pasal Cameron Highlands, Pahang. Ibu tanya aku stay kat hotel mana.

"Heritage Hotel".

"Oh! Tempat yang sama kita pergi dulu!"


Heritage Hotel in 2013


Demm! Nostalgic sial! Korang pernah pergi tak tempat yang dah lama korang tak pergi? heh, faham tak soalan aku ni?

p/s: Ada tragedi yang hampir meragut nyawa berlaku pada aku time di Cameron Highlands dulu. Nanti aku story eh. ;P

NUke

My first (fully-owned) property is NUkeMotor. Haha.

Sedar tidak sedar, dan setelah usai dua tahun membayar duit tiap-tiap bulan, maka pada 2 Mac 2013 (yakni sebentar tadi), aku dengan penuh yakinnya melangkah ke kedai motor untuk mengambil geran hak milik motorsikal ku. Cewah.





Gembira pulak rasanya bila dah habis bayar motor ni. Setel satu perkara. Lepas-lepas ni boleh memfokus kepada bil-bil yang lain pulak, terutamanya PTPTN.

Ingat ya. PTPTN kena bayar jugak. Huhu.



NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.