12 lagu telah dipilih untuk ke pentas AJL27 (yang akan berlangsung 6 Januari 2013) setelah kesemua 30 lagu bertanding di medan separuh akhir. Dan daripada 12 lagu jangkaan aku (yang disenaraikan sebelum ini), tujuh buah lagu diramal TEPAT. Not bad lah kan? Hahaha.





Senarai 12 lagu yang layak ke Anugerah Juara Lagu ke-27; seperti berikut:-

* - Jangkaan lagu yang layak ke AJL27 (yang aku ramalkan)

  1. Idola (Azlan & the Typewriter / Audi Mok / Azlan)
  2. Pelangi Senja (Stacy / Taja / Tun Teja)*
  3. Anak Kampung (One Nation Emcees & Jimmy Palikat / Jimmy Palikat / ONE & Jimmy Palikat)
  4. Terukir Di Bintang (Yuna / Yuna / Yuna)*
  5. Ombak Rindu (Hafiz & Adira / Zaidi / Zaidi)*
  6. Tanpamu (Amir Jahari / Amir Jahari / Amir Jahari)*
  7. Lagu (Bedroom Sanctuary / Bo Amir Iqram / Bo Amir Iqram)
  8. Teman Pengganti (Black & Malique / Malique / Malique)*
  9. Ku Akui (Hafiz / Ajai / Ajai)
  10. Simetri (Hazama & Amy Search / Audi Mok / Zel Firdaus Haduan)
  11. Andai Ku Bercinta Lagi (MOJO / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)*
  12. Patah Seribu (Shila Amzah / Shila Amzah / Shila Amzah)*

Pemerhatian aku:

Idola sememangnya dalam senarai "ya atau tidak" aku sebelum ini memandangkan ada persaingan daripada 'Tapi Bagaimana' oleh Spider dan 'Panik' oleh Bunkface. Tetapi, kemenangan Idola dalam kategori Lagu Rock Terbaik AIM19 tempoh hari membuktikan kekuatan lagu ini.

Pelangi Senja; seperti yang aku ramalkan sebelum ini. Stacy lebih menyerlah dalam lagu ini berbanding rentak seperti Kasanova yang sudah lama 'membayangi' dirinya. Manakala Anak Kampung pula diramalkan menjadi salah satu 'punca' rating AJL27 yang akan datang ini tinggi. Tak dinafikan yang lagu Anak Kampung tu sedap; kolaborasi Jimmy Palikat dgn One Nation Emcees ini dilihat sebagai 'pemula' kepada kemasukkan elemen-elemen hip hop dalam AJL.

Yuna is the new 'Siti Nurhaliza' now. AJL would be less 'uumph' kalau tiada Yuna. Bezanya, Siti Nurhaliza usually akan bawak pulang trofi dalam setiap penglibatannya dalam AJL. In addition, Terukir Di Bintang is simply awesome.

Ombak Rindu continues to remind us about the popularity of the movie; so as the song. Dah diramal layak. Meanwhile, it is not everyday in Malaysian music industry to find a new material like Amir Jahari's Tanpamu. The song is simply meaningful and convincing (to be listed among the finalists); so as the singer.

Lagu is no other ordinary-typical rock song in Malaysia. Wait, is it rock, or pop? Jazz? I don't really know. That's why it qualified to the final. Unique. It was in my "yes or no" list before. As for Teman Pengganti... (seperti yang dijangka) ... couldn't find any suitable words to describe the song.

Aku akui yang Ku Akui bukanlah di antara lagu yang aku ramal layak ke AJL walaupun aku tahu kekuatan lagu ini majoritinya terletak kepada liriknya. Simetri yang turut menampilkan Amy Search memang pernah disebut-sebutkan oleh aku sebelum ini...sebab ikon rock ini bakal membantu menaikkan rating AJL. It's either Amy Search or Ainan Tasneem... but Amy made it to the final...with Hazama.

Mojo dengan Andai Ku Bercinta Lagi boleh dikategorikan sebagai 'Song of the Year' lah. Lagu ini masih lagi berada dalam carta lagu di beberapa stesen radio. So, memang layak lah; due to its popularity and the melody itself.

Kesilapan paling besar AJL27 adalah sekiranya tidak memasukkan lagu Patah Seribu oleh Shila Amzah. Nasib baik lagu ini layak. After all, lagu ini telah pun menerima penganugerahan tertinggi sebagai Lagu Terbaik di AIM19 tempoh hari. Kalau tak layak, tak tahulah. Congrats Shila. Lagu ciptaan Shila ni menjadi pesaing TERBESAR dalam AJL27.


NUke



What would you do, if:-


Kamu sedang melawat opah kamu yang sedang tenat di Wad 2, Hospital Tanjung Karang, Kuala Selangor bersama-sama dengan adik-beradik dan anak-anak buah kamu yang lain. Perjalanan kamu semua itu memakan masa kira-kira dua jam, dan tanpa rasa penat, kamu berhibur bersama-sama dengan saudara-mara yang lain.

Semua itu bagi menghilangkan perasaan muram dan negatif yang mengelilingi opah kamu.

Tiba-tiba, berbisik sepupu kepada diri kamu tentang seperkara yang berkait rapat dengan diri kamu.

"Sebelum Opah jatuh sakit, dia ada belikan kamu hadiah."
"Hadiah hari jadi kamu, katanya..."

Dan kamu hanya mampu berpaling dan tersenyum menekup mulut, mengangkat kening; keliru untuk tersenyum suka atau terharu atau mungkin tidak percaya. Bagaimana?

"Sungguh... Opah kamu memang ada kata 'yang ini untuk kamu, hadiah hari jadi kamu'..."

Tidak lama berselang, datang si ibu saudara mengesahkan perkara itu. Lalu lantas kamu rapatkan dirimu ke tubuh Opah dan membisu sambil tersengih keliru. Dan ketika itu, Opah pun bersuara;

"Hadiah tu ada di bawah katil kat rumah Cu (ibu saudara) kamu tu. Nanti pergi lah rumah dia, ambil lah hadiah tu."

"Ala... tuala saja..."


Kamu kaget. Sementelah 10 tahun yang lampau pada hari jadi kamu, berlaku perang besar di antara Opah dan Ayah, yang merubah segala dimensi dan pandangan orang kepada keluarga kamu. Dan pada mlalam sebelum hari lahir kamu 10 tahun yang lepas, Opah pernah berjanji untuk memberikan kamu RM10 sebagai hadiah pada esoknya; namun tidak dikotakan.

Kamu tidak kisah tentang wang RM10 itu. Jauh sekali mengungkitnya.

Kamu hanya keliru dengan perasaan diri kamu ketika itu.


What would you do; if hadiah tuala yang diberikan pada tempoh hari itu adalah pengganti RM10 yang dijanjikan 10 tahun lampau? Hadiah terakhir daripada opah?



Kamu! what would you react to this situation?



Ya. Kamu di dalam nukilan ini adalah aku.




NUke




Anugerah Industri Muzik ke-19 kembali, mengiktiraf karya-karya terbaik yang dihasilkan pemuzik, karyawan tempatan. Dan berikut adalah keputusan pemenang AIM 19 yang telah diumumkan sebentar tadi:-


TEBAL - Pemenang.
* - Jangkaan pemenang.

Artis Baru Terbaik
  • Keroz Nazri (Suatu Hari Nanti)
  • MOJO (Andai Ku Bercinta Lagi)*
  • SalamMusik (Alamak ft. Altimet)
  • Stephen Rahman Hughes (Bertemu di Syurga)
  • The Malayan (Aku Bukan Lagenda)
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam lagu (Lelaki)
  • Azlan & the Typewriter : Idola*
  • Faizal Tahir : Buta
  • Hazama : Majnun
  • Jamal Abdillah : Bahagia Sementara
  • Stephen Rahman Hughes : Bertemu di Syurga
Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Lagu (Wanita)
  • Jaclyn Victor : Counting Days
  • Jaclyn Victor : Jagalah Diri
  • Nora : Doa
  • Shila Amzah : Patah Seribu
  • Dato' Siti Nurhaliza : I Cry Out*
Persembahan Vokal Duo/Berkumpulan Terbaik di Dalam Lagu
  • Firdaus : Saat Terindah
  • Forteen : Seperti Dulu
  • GX4 : Kerana Kasihmu
  • Prince of Pop : Main Jauh Jauh
  • Ramlah Ram & Sleeq : Sesaat Kau Datang
Kulit Album Terbaik
  • Muka Surat Satu (Filsuf) - Anuar Sujud (Raunajud)
  • Sang Enemy (Hujan) - Sanjay*
  • World Wide Transgression (Love Me Butch) - Wing Meng
  • Take Over (Mizz Nina) - Even Odds Sdn. Bhd.
  • Terukir Di Bintang (Yuna) - Zul Amran Hilmi
Rakaman Album Terbaik
  • Zikir Terapi Diri (Hafiz Hamidun) - Hafiz Hamidun / CL Toh
  • Raja Pop 2 (Jamal Abdillah) - Eddie Slam / Greg Henderson / Voodoo / Illegal
  • Menggoda (Kat Hassan) - Edry Hashim / Manusia Putih / Cat Farish
  • Hikmah (Nora) - Rahmad Ayob
  • Perjalanan (Shanel) - Azlan Abu Hassan / Lee Stephen / Arief Renald
Video Muzik Terbaik
  • Kerna-Nya Aku Menolakmu (Firdaus) - Sahak
  • Bila Seharusnya (Goldfish and Blink ft. Noh Saleh) - Michael Weicker / Marcus Weicker
  • Pelangi Senja (Stacy) - Ghaz Abu Bakar
  • Terlalu Mencintaimu (Suki) - Jeremy Zainal
  • Sparkle (Yuna) - Quek Shio Chuan*
Lagu Pop Etnik Terbaik
  • Endang Endong Cintaku Satu : Noraniza Idris (Wan Mohammad Logan / Noraniza Idris / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Hari Demi Hari : Noraniza Idris (Mohd Shahril / Noraniza Idris / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Kuasa Cinta : Noraniza Idris ft. Black (Edrie Hashim / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Mahligai : Noraniza Idris (Helen Yap / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Menarik Hati : Noraniza Idris (Asmin Mudin / Ahmad Fedtri Yahya)
Lagu Nasyid Terbaik
  • Asmaulhusna : Mawi (Hafiz Hamidun / Hafiz Hamidun)
  • Allah : Hafiz Hamidun (Hafiz Hamidun / Hafiz Hamidun)
  • Garisanmu : Izzat Mahadi (Hafiz Hamidun / Hafiz Hamidun)
  • Doa : Nora (Gjie 6ixth Sense / Lukhman S)
  • Erti Al-Fatihah : Voice of Ummi (Johan Nawawi / Johan Nawawi)
Lagu Rock Terbaik
  • Idola : Azlan & the Typewriter (Audi Mok / Dark)*
  • Buta : Faizal Tahir (Audi Mok / Faizal Tahir)
  • Simetri : Hazama (Audi Mok / Omar K)
  • Mati Senyap : Silent Death (Stone / Zizie Hashim)
  • Bebas : The Azenders (Sam / Sam)
Lagu Pop Terbaik
  • Sebelah Jiwaku : Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  • Harapan : Hyper Act (Hyper Act / Frozen)
  • Patah Seribu : Shila Amzah (Shila Amzah / Shila Amzah)
  • Terukir di Bintang : Yuna (Yuna / Yuna)*
  • Jagalah Diri : Jaclyn Victor (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
Lagu Hip Hop Terbaik
  • Teman Pengganti : Black & Malique (Malique / Malique)*
  • Sendiri di Kuala Lumpur : Filsuf (Belle Fatah / Filsuf / Bob Yusuf)
  • Aku Maafkan Kamu : Jamal Abdillah & Malique (Malique / Jamal Abdillah / Tripdizs / Malique)
  • Just You and Me : Mizz Nina (Saph / Shazrina Azman)
  • Tenang Sayang : SSK (DJ Jocular / Saph & NBE)
Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
  • Memo : Yuna (Yuna / Yuna)*
  • Counting Days : Jaclyn Victor (Aubrey Suwito / Aubrey Suwito / Lin Li Zhen)
  • Stand Up : Dato' Siti Nurhaliza (Bryan Bouro / Bryan Bouro)
  • Haircut : ZE! (Sarah Zainal Abidin / Sarah Zainal Abidin)
  • Photo of You : Yuna (Yuna / Yuna)
Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara
  • Tentang Rasa : Astrid
  • Sudah Cukup Sudah : Nirwana Band
  • Aku Bersahaja : Rossa ft. Taufik Batisah
  • Ku Pinang Kau Dengan Bismillah : Rossa ft. Ungu
  • Aku Kembali : Sammy Simorangkir
Susunan Muzik Terbaik di Dalam Lagu
  • Gerimis Mengundang : Brenda & Budi (Arman, Alex, Aye, Rifai & Andy)
  • Counting Days : Jaclyn Victor (Aubrey Suwito)
  • Kasanova : Stacy (Edry Abdul Halim)
  • Bertemu di Syurga : Stephen Rahman Hughes (Azlan Abu Hassan)
  • Terukir di Bintang : Yuna (AG Coco)*
Anugerah Sri Wirama
  • Kumpulan Alleycats
Anugerah Kembara
  • Mizz Nina
Lagu Terbaik
  • Kuasa Cinta : Noraniza Idris ft. Black (Edrie Hashim / Ahmad Fedtri Yahya)
  • Doa : Nora (Gjie 6ixth Sense / Lukhman S)
  • Idola : Azlan & the Typewriter (Audi Mok / Dark)
  • Patah Seribu : Shila Amzah (Shila Amzah / Shila Amzah)
  • Aku Maafkan Kamu : Jamal Abdillah & Malique (Malique / Jamal Abdillah / Tripdizs / Malique)
  • Counting Days : Jaclyn Victor (Aubrey Suwito / Aubrey Suwito / Lin Li Zhen)
Album Terbaik
  • Sang Enemy : Hujan (Noh Salleh / AG Coco)*
  • Hikmah : Nora (Johan Nawawi)
  • Take Off : Pesawat (Pesawat)
  • SalamMusik : SalamMusik (Salam)
  • Stay-C : Stacy (Muhammad / Kuncidemak)

Trivia:
#1: Tahun ni memang tahun Shila Amzah & Jaclyn Victor!
#2: Ini merupakan kali ke dua Dato' Siti Nurhaliza tewas kepada Jaclyn Victor dalam kategori vokal.
#3: Persembahan kumpulan Klangit dirasakan sangat tak memuaskan.
#4: Persembahan Dato' Siti Nurhaliza dan Hafiz adalah yang paling menarik dan hebat!


Tahniah kepada pemenang!

NUke



Murtad karya Hasrul Rizwan ini boleh dianggap sebagai novel 'sederhana berat'. Pembaca dinasihatkan untuk membaca Murtad dalam waktu yang sangat lapang dan santai bagi memudahkan minda untuk menerima hakikat jalan cerita ini bisa menjadi realiti di dunia kini.

Selesai membaca Murtad, pembaca berkemungkinan berasa was-was dengan beberapa individu yang dirasakan mengikuti kita; sekiranya pembaca acapkali melakukan dosa lah. Ini semua adalah kemungkinan yang akan berlaku di dalam dunia kini.

Adam dan Akhil merupakan sepasang kembar seiras yang berhajat besar untuk bekerja di Kuala Lumpur, sementelah kehidupan zaman kecilnya dibelenggu masalah hasil daripada kelakuan buruk bapanya. Namun, apa yang menyedihkan bagi mereka pabila persoalan tentang masa rehat dan solat yang diajukan seolah-olah dipermainkan oleh penemuduga. Berang.

Jadi, adakah mereka menjumpai kerjaya idaman mereka selepas itu? Tidak pasti. Apa yang jelas, kad hitam berkalimah syahadah itu telah membawa kedua-dua insan ini ke sebuah gudang usang. Briefcase hitam yang mengandungi dua pucuk pistol hitam, sekeping sampul surat, kunci kereta dan wang ringgit dibuka dan hanya dilihat; sebelum keputusan tekad dibuat.

Dalam penceritaan kerjaya mereka ini, mereka menjumpai semula insan yang bergelar Ayah, yang dahulunya hilang meninggalkan mereka bersama-sama si ibu. Si kembar ini juga berdepan dengan konflik dan dilema cinta daripada wanita-wanita yang bertentangan personalitinya. Tak lupa juga watak jahat yang sangat kejam.

Novel ini dikarang bagus oleh Hasrul Rizwan, namun beberapa 'typo' terutamanya di penghujung karya menjadikan ia sedikit 'slack'. Namun, intipatinya tetap terbaik disempurnakan dengan loghat 'Kedah' yang asli.

Membunuh orang yang Murtad. Pembunuh atau pejuang agama?

Anda sendiri mampu mencari jawapannya.



...dan mungkin si kembar ini akan mencari anda juga? Siapa yang tahu?


Judul: Murtad
Penulis: Hasrul Rizwan
Terbitan: Buku Fixi
Tahun: 2012
Skor: Wajib Beli, Wajib Baca


p/s: Picture is courtesy of Buku Fixi

NUke

Kejadian ini berlaku secara tidak disangka-sanagka di Alamanda, Ayajartup. Seorang kawan mengajak aku ke Alamanda, Ayajartup untuk menemani beliau membeli selipar yang hilang diambil orang. Maka, dengan rajin dan tabah, aku membontotinya ke hulu dan hilir. Lagipun, aku juga mempunya tujuan yang lain di Alamanda, Ayajartup itu... yakni untuk membayar bil broadband yang aku pun tak pasti berapa jumlahnya.



Lalu, selepas usai urusan membeli selipar dan membayar bil, sahabatku itu mengajak daku untuk masuk ke sebuah kedai di aras 1 Alamanda, Ayajartup itu. Dalam kedai tu ada jual Babi. Seriously, mula-mula aku tak perasan ada babi kat situ, lepas lah aku duk tengok kawan aku tu ralit duk belek-belek barang yang nak dicarinya itu... bila saja dia hampir nak memegang binatang haram tu, aku terkejut dan baru terperasan!

Eh kawan! Jangan pegang! Tu BABI!

Eh, mana? Mana?

Too late, dia dah terpegang Babi tu.

Woi! Tu! kau dah pegang babi!
Kena sertu dan sama' ni!


Ahhh.. Babi ni tak haram.







Babi kan?

Oh! Babi ini dijual di Toys 'R' Us.


NUke

Muzik Muzik menjadi medan terbaik untuk penggiat muzik tempatan mempertaruhkan karya mereka, sebab pada penghujung tahun, lagu-lagu yang terbaik akan bertanding di dalam salah satu anugerah muzik berprestij kat Malaysia - Anugerah Juara Lagu.




Senarai 30 lagu yang layak telah ke separuh akhir sudah pun diumumkan; seperti berikut:-

* - Jangkaan lagu yang layak ke AJL27

  1. Kasanova (Stacy / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  2. Sesaat Kau Datang (Ramlah Ram & Sleeq / ID Mifzal / Zie Syafruddin)
  3. Tanpamu (Amir Jahari / Amir Jahari / Amir Jahari)*
  4. Watak (Hafiz / Aidit Alfian / Ad Samad)
  5. Angkasa (Diandra Arjunaidi / Diandra Arjunaidi / Diandra Arjunaidi)*
  6. Ombak Rindu (Hafiz & Adira / Zaidi / Zaidi)*
  7. Patah Seribu (Shila Amzah / Shila Amzah / Shila Amzah)*
  8. Tapi Bagaimana (Spider / Tam / M. Nasir)*
  9. Biar Sampai Ke Bintang (Asmidar / Ajai / Ahmad Farid Abdul Jalal)
  10. Lagu (Bedroom Sanctuary / Bo Amir Iqram / Bo Amir Iqram)
  11. Terlalu Mencintaimu (Suki / Ajai / Jeremy Chong)
  12. Pencinta Terbaik (Sofazr / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  13. Mesti Ada Cinta (Akim & Fiq / Kuncidemak / Kuncidemak)
  14. Anak Kampung (One Nation Emcees & Jimmy Palikat / Jimmy Palikat / ONE & Jimmy Palikat)
  15. Sebelah Jiwaku (Jaclyn Victor / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)
  16. Aku Datang (Tomok / Tomok / Rafidah Abdullah)
  17. Jerrypah (Aizat / Aizat / Anas & Aizat)*
  18. Terukir Di Bintang (Yuna / Yuna / Yuna)*
  19. Simetri (Hazama & Amy Search / Audi Mok / Zel Firdaus Haduan)
  20. Andai Ku Bercinta Lagi (MOJO / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)*
  21. Cerita Dia (Drama Band / Ammar Habir / Aepul)
  22. Idola (Azlan & the Typewriter / Audi Mok / Azlan)
  23. Beginilah Caranya (Shaheizy Sam / Ajai / Ajai)
  24. Harapan (Hyper Act / Hyper Act / Frozen)*
  25. Pelangi Senja (Stacy / Taja / Tun Teja)*
  26. Panik (Bunkface / Sam / Sam)
  27. Ku Akui (Hafiz / Ajai / Ajai)
  28. Teman Pengganti (Black & Malique / Malique / Malique)*
  29. Aku Suka Dia (Ainan Tasneem / Ainan Tasneem / Ainan Tasneem)*
  30. Majnun (Hazama / Audi Mok / Audi Mok & Omar K)

# 12 lagu akan dipilih untuk ke AJL27.


Pemerhatian aku:

Diakui, tahun 2012 ni banyak sangat lagu yang bagus dihasilkan oleh karyawan Malaysia. Dan majoriti besarnya berjaya disampaikan dengan baik oleh si penyanyi. Aku tak berapa terkejut kalau ada beberapa lagu yang sepatutnya qualified tidak berjaya ke AJL27 sebab hampir semua yang disenarai pendek dlm semi final ni pun memang ada aura tersendiri... dan kebanyakkannya berada dalam par yang sama tinggi.

Walau apapun, kelayakan untuk lagu 'popular' pun perlu diambil kira sebab ini dijangka akan menaikkan rating AJL27 nanti. Dalam kes macam ni, aku meletakkan lagu Aku Suka Dia nyanyian Ainan Tasneem sebagai taruhan. Ataupun boleh jadi lagu Simetri yang menampilkan Amy Search yang akan menjadi punca ratings AJL27 tinggi.

Shila Amzah yang mencipta sejarah tersendiri perlu dimasukkan sebagai finalis AJL kerana karya Patah Seribu ciptaan sepenuhnya itu sememangnya akan memberikan saingan SENGIT kepada finalis yang lain. Begitu juga dengan lagu Harapan dan Teman Pengganti; yang diramal bakal menduduki kelompok lima teratas sekiranya kedua2nya layak ke AJL27 kelak.

Walaupun Stacy lebih terkenal dengan lagu-lagu pop dansa yang memaksa beliau menari di atas pentas, tetapi karya Pelangi Senja dirasakan dan diramalkan berjaya menandingi Kasanova.

Yuna (Terukir Di Bintang) masih dilihat relevan untuk layak ke AJL27 disebabkan dimensi baru muzik yang dibawanya; sama seperti Diandra Arjunaidi (Angkasa). Manakala karya juara AJL26, Dato' M. Nasir menerusi Tapi Bagaimana perlu juga diambil kira utk disenaraikan dlm finalis nanti, kan??



So, lagu apa pilihan korang yang dirasakan WAJIB ada dalam AJL27?



NUke

AMARAN: Entry ini hanyalah menyatakan pendapat penulis sahaja.




Bila kita semakin dewasa, banyak benda yang dipelajari. baik buruk atau tidak, semua itu boleh dikategorikan sebagai ilmu. cewah. Bezanya, kalau kita gunakan ia ke arah yang betul, maka baik lah ia. Kalau guna ke arah kejahatan, maka buruk lah ia.

Walaweh, ayat macam lecturer.

Dalam hal kali ni, aku cuma nak bincangkan pasal personaliti lelaki yang stereotype-ly dilabelkan 'punca' kepada perbincangan berunsur lucah. Haha! Bersedia semua? Go!


Kenapa bercakap lucah?

Aku rasa benda2 yang lucah ni senang nak tarik perhatian orang lain untuk sama-sama mendengar perbualan kita. Sebab benda ini adalah....tabu... mungkin? Bila unsur-unsur seks dimasukkan ke dalam perbincangan, banyak respon drpd banyak org dapat kita dengar. Dan ianya seringkali terhasil dalam bentuk ketawa terbahak-bahak.

Setuju?


Kenapa lelaki?

Sebab kelazimannya, lelaki je yang suka melucah ni. Bukannya nak cakap tak ada perempuan yang melucah, tapi obviously, memang kaum lelaki yang selalunya melucah pun. Sebab apa? Jawapan itu mungkin berbeza-beza di antara individu. But then, perbatasan pe-lucah-an tu kena sentiasa ada. Takut pulak orang sekeliling ingat kita ni gila seks ke apa. Lagipun, kita tak mahu lah orang yang join perbincangan kita tu nanti rasa offended pulak!



Sama dalam perbincangan sebelum2 ni pasal lelaki, boleh conclude lah yang 'insiden-insiden' berkaitan melucah ni memang selalu dikaitkan dengan lelaki. Haha! Kan?

But not to conclude that all men are the same; talking about sex every single time. But maybe every 8 minutes... kot!


Haha!




NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.