No. Bukan kisah sedih sebab kawan aku mati.


Just an ordinary entry; to say and express my thank you to a colleague of mine; which his last day bersama-sama kami pada hari ini. Tiba-tiba, aku rasa sangat jahat dan kejam kepada dia! Hahaha.

Mula-mula dia masuk; dia memang macam seorang yang naif. Tak tahu apape. Blur. Ye lah. He was in the property line; tiba-tiba kena handle and buat event. 180 degree lari bidang tu. Sama macam aku dulu. But yet, aku kagum dengan semangat enthuathism (ah sudah, tak reti nak eja) yang ditunjukkan itu.

Macam-macam dia kena tegur. Macam-macam dia kena marah. Daripada bos. Dan juga aku. Sebab aku marah kepada dia ialah:-

"Bos akan marah aku dulu bila things go wrong."

Keji bukan? But. I know I can handle that. Eventually, banyak dah kerja-kerja 'damage control' yang aku pernah buat selama ni.

Back to this colleague of mine. He was so hardworking and hard for us to hear a 'NO' when we requested or instructed him to do any single task. Dia sangat penyabar.

Dan pernah sekali kakinya sakit akibat cedera main futsal; menyebabkan dia jalan terhenjut-henjut selama hampir 2 minggu. Lalu aku memberikannya nickname 'OKU'.


Ku Faiz nama pendeknya. Kini menjadi OKU.

Jahat bukan?


Faiz! All the best to you! Thank you for the time, laugh, lawak-lawak bodoh dan sengal; dan juga kerja-kerja yang telah kau siapkan. Yang mana banyak daripadanya memudahkan kerja-kerja kami. We do hope that you will have a better future in the new-working place. Looking forward to work together with you again; somewhere, someday in the future.

Last but not least; you will always be remembered by us..... as our very own OKU.




Haha! Farewell buddy!


NUke

Aku selalu online. Most of my time in that 24-hours; kebanyakkannya diluangkan denagn aktiviti on-line. Termasuk kerja, riadah, dan berblogging. But yet, I still have time to ask my other siblings on what they're up to. That includes my younger sis yang sekarang ni tengah cuti semester.

She once asked me to create a FB account for her; in which I turned her request down.

Aku bukan lah kejam dan naif sangat. Tak tahu perihal social networking ni semua. Cuma, pada pandangan aku; she's not ready for that. Dan dia pun masih belajar. Ijazah pun takde dalam tangan lagi. Jadi, biarlah dia berkomunikasi dengan kawan2 dia tu melalui medium yang terkawal je. Macam SMS, or call. Or just meet them ramai-ramai. She's in the phase of mengenal erti kebebasan dalam dunia realiti.

Bukan macam FB. Maya.

Dan aku masih tak faham kenapa segelintir family / parents yang amik acuh tak acuh dengan social networking ni towards anak-anak mereka. Umur 10 tahun, dah ada FB; with 1000+ of friends. Aku yang 23 tahun hidup ni pun, yet jumpa macam2 orang / clients pun takdelah sampai nak ber-kawan sampai beribu-ribu. Bila difikirkan semula, logik kah bagi budak umur 10 - 12 tahun ada kawan2 sampai beribu-ribu?

Persoalan di situ.




Kawan online. Itu kata mereka.

Apa benda yang dikongsikan bersama-sama kawan online itu? Budak. Masih mentah. Belajar mengenali dunia. Masih muda. Susah. Tersilap bagi info. Mungkin menjadi mangsa bunuh. Tersilap langkah; barangkali menjadi umpan orang Afrika untuk seludup dadah.

Lagilah kalau perempuan. Kau sanggup memperjudikan orang yang kau sayang; dengan sesuatu yang tidak pasti di luar sana? 

Tidak. Bukan aku bertindak kejam. Jauh sekali untuk meragui dan tidak mempercayai. Aku cuma risau. Aku cuma dan cuba menjadi seorang yang 'melindungi'. Aku sendiri pun me-limit-kan masa untuk ber-social networking.


p/s: I don't have facebook.


NUke

It was a peaceful night after the last day of our event in Brunei. Masing-masing bersyukur dan bergembira setelah berjaya menyelesaikan event yang penuh dengan pancaroba itu. Haha. Lepas bergembira dan makan malam; kami pun dengan rasa gembira pun mahu chow ke hotel smula.

And it was then; at the Ground Floor of the shopping mall, aku terserempak dengan Lisa Surihani.

Dia sangat cantik dan berseri. Manis, berselendang putih.



Mungkin dengan keajaiban Garnier.


Heh.

NUke

Anugerah Lagu Terbaik AIM18 ditarik balik!

Dan aku memang penakut...

Itu lah berita yang paling kecoh dan hangat diperkatakan oleh penggemar dan penggiat muzik tanah air buat masa sekarang ni. Sebagai pemerhati dan peminat, aku rasa sangat sedih juga bagi pihak Yuna dan Anuar Zain memandangkan mereka ni ibarat 'tersepit' di tengah-tengah kekecohan ini.

Semuanya gara-gara penganjur AIM18 yang memberikan kemenangan kepada lagu Penakut nyanyian dan gubahan Yuna pada malam penganugerahan 12 November lepas. Difahamkan, pemenang Lagu Terbaik ini sepatutnya dipilih di kalangan pemenang kategori lagu terbaik mengikut genre; tetapi kriteria ini terlepas pandang daripada juruaudit dan set penjurian yang ditugaskan untuk menilai dan memilih lagu terbaik. Menurut artikel yang dibaca dalam Murai; Anuar Zain sendiri berasakan malu untuk berhadapan dengan Yuna, dan pemuzik-pemuzik yang lain akibat insiden ini. Yuna, bagaimanapun redha dan pasrah dengan perkara ini namun meminta penjelasan terperinci daripada pihak penganjur. Lagu Terbaik diberikan kepada Sedetik Lebih ciptaan Edry Abdul Halim, nyanyian Anuar Zain.

Komen aku:
Dalam pada AIM cuba untuk membuktikan 'kematangan' anugerah berprestij ini; mereka barangkali terlepas pandang dan tidak menjangkakan perkara sebegini berlaku. Lebih buruk; persoalan kemenangan Penakut sebelum ini sudahpun diperjelaskan dalam sidang media selepas anugerah berlangsung. Tapi, sekarang, lain pula ceritanya.

Ini tidak adil
Tidak adil baginya
Ini tidak adil
Tidak adil bagiku
-- Penakut; Yuna

NUke



I am in Brunei Darussalam.

So, I decided to take this opportunity to post an entry here.



Yeah. Brunei. Maybe someday I can say "Yeah, I was there..."



NUke

presenting the 2-hour in the making Vlog. 

This time; no speeches, texts, or voices from me.

video







NUke

 
Malaysia Showcase 2011 to Showcase Malaysia’s Innovation
Putrajaya Holdings Sdn Bhd, Tourism Malaysia and AIC Exhibitions join forces to promote Malaysian products and services in Brunei

BANDAR SERI BEGAWAN – Negara Brunei Darussalam will host the second Malaysia Showcase 2011 from 18 to 20 November at the Times Square Mall Shopping Centre. Putrajaya Holdings and Tourism Malaysia, together with Majlis Amanah Rakyat (MARA), Ministry of Higher Education Malaysia and Enterprise Asia are supporting and participating in the event which is organized by AIC Exhibitions Sdn Bhd.


BOBOIBOY AND JAMBU MAHARAJA LAWAK TO BE IN BRUNEI

A 100-strong business contingent from Malaysia will participate in the event, which is expected to attract some 15,000 trade visitors and consumers from Brunei, as well as the Brunei, Indonesia, Malaysia and the Philippines – East ASEAN Growth Areas (BIMP-Eaga). 

Among the participants include popular animation characters BoBoiBoy by Animonsta Studios Sdn Bhd, comedians Jambu Maharaja Lawak, and young mentalist and magician Chris Cheong.

Malaysia Showcase 2011 is open from 18 to 20 November 2011, 10 am to 7 pm at the Times Square Shopping Centre, Bandar Seri Begawan. For more information, visit www.aicone.com/malaysiashowcase / www.facebook.com/malaysiashowcase or contact +603 7880 8692.


NUke







Can't help it. So in love.

NUke






Anugerah Industri Muzik ke-18 (AIM18) yang diberi sentuhan baru tahun ini sekali lagi bakal menyaksikan perebutan gelaran 'Terbaik' di antara yang terbaik dalam arena muzik tanah air. AIM yang sama levelnya dengan Grammy di Malaysia ni menghimpunkan karya-karya sepanjang 18 bulan lalu (Jan 2010 - Jun 2011) sudahpun berlangsung malam tadi di Stadium Bukit Jalil. Berikut merupakan Senarai pemanang bagi Anugerah Industri Muzik kali ini (AIM18):-

* Jangkaan pemenang
TEBAL - Pemenang

ARTIS BARU TERBAIK
1. James Baum
2. Kyoto Protocol
3. Najwa *
4. Project Pistol
5. Reza Salleh

PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (LELAKI)
1. Anuar Zain - Sedetik Lebih *
2. Azlan & the Typewriter - Jeritan Batinku
3. Black - Sofea Jane
4. Reza Salleh - What The Hell Just Happened I'm Not Really Sure
5. Tam Spider - Kitasatu

PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (WANITA)
1. Anita Sarawak - Asmara
2. Jaclyn Victor - Noel
3. Najwa - How Long Must I Wait
4. Yuna - Penakut *
5. Yuna - Gelora Jiwa

PERSEMBAHAN VOKAL DUO/BERKUMPULAN TERBAIK DI DALAM LAGU
1. Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah - Beribu Sesalan *
2. A.P.I. - Pelita
3. Caipifruta - Menceceh Bujang Lapok
4. Dayang Nurfaizah & Marcell -Sayang
5. Inteam - Salamun Salam 2

KULIT ALBUM TERBAIK - Pereka
1. Urusan Aizat Amdan (Aizat) - Kasi Gegar Entertainment
2. Lonely Soldier Boy (Hujan) - Aidi Idham
3. Bumi Akhir Usia (Mirwana) - Subky Hj Bebit & Hafiz Mohtar
4. Cherry Blossom Love (Pop Shuvit) - Martojaks
5. Decorate (Yuna) - Zel Atif *

RAKAMAN ALBUM TERBAIK - Jururakam
1. Urusan Aizat Amdan (Aizat) - Keith Yong & Nick Lee
2. Indah (Atilia) - Adam Sofian
3. Lonely Soldier Boy (Hujan) - Ully Muhammad
4. Dewa (Ning Baizura) - Audi Mok
5. Realize (Reza Salleh) - Keith Yong

VIDEO MUZIK TERBAIK - Pengarah
1. Susun Silang Kata (Aizat) - Ahmad Farish
2. Kotarayaku (Altimet feat Noh Hujan) - DJ CZA
3. Sedetik Lebih (Anuar Zain) - Yusry KRU
4. Karma (Faizal Tahir) - Tan Chee Meng
5. Inspektor Remos (Hujan) - Ahmad Farish

LAGU POP ETNIK TERBAIK
1. Adibah Noor - Joget Tak Senang Hati
2. Amirah Ali - Katakanlah
3. Castury feat Ayati Tasrip - Santun Berpesan
4. Mawi & Akhil Hayy - Hambamu
5. Zalee Redang - Falsafah Laksamana


LAGU NASYID TERBAIK
1. Devotees - Hadirnya Cahaya S.A.W.
2. Nazrey Johani - Permata Hati
3. Nora feat. VOU - Pedoman
4. Rabbani, Inteam, Saujana & Nowseeheart - Bebas Palestin
5. Saujana - Pahlawan Gaza

LAGU ROCK TERBAIK
1. A.P.I. - Pelita
2. Bunkface - Ekstravaganza *
3. Meet Uncle Hussain feat. Hazama - Pokok
4. Project Pistol - Wanita Seluruh Dunia
5. Spider - Kitasatu


LAGU POP TERBAIK
1. Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah - Beribu Sesalan *
2. Aizat Amdan - Sungai Lui
3. Anuar Zain - Sedetik Lebih
4. Sheila Majid - Dengarkanlah
5. Yuna - Penakut

LAGU INGGERIS TEMPATAN TERBAIK
1. Aizat Amdan - Years From Now
2. Najwa - Innocent Soul *
3. Najwa - Go To Go
4. Reza Salleh - What The Hell Just Happened I'm Not Really Sure
5. Reza Salleh - Stracciatella

LAGU BAHASA MELAYU TERBAIK YANG DIPERSEMBAHKAN OLEH ARTIS LUAR NEGARA
1. Maher Zain - Insha Allah *
2. Nidji - Indahnya Cinta
3. Padi - Sahabat Selamanya
4. Rossa - Ku Menunggu
5. Sandhy Sondoro - Bunga Mimpi

SUSUNAN MUZIK TERBAIK DI DALAM LAGU - Penggubah
1. Asmara (Anita Sarawak) - Helen Yap
2. Sedetik Lebih (Anuar Zain) - Edry KRU
3. Jeritan Batinku (Azlan & the Typewriter) - AG
4. Jeritan Batinku (Sheila Majid) - Syed Shahir Faizal
5. Ku Mohon (Sheila Majid) - Jenny Chin

ARTIS MOBILE CELCOM
6ixth Sense

ANUGERAH KEMBARA
Yuna

ANUGERAH SRI WIRAMA
Pn. Ben Suat Pheng

LAGU TERBAIK
Penakut - Yuna (Yunalis Zarai / Yunalis Zarai)
Sedetik Lebih - Anuar Zain (Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim)

ALBUM TERBAIK
1. 3 Suara - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah
2. Urusan Aizat Amdan - Aizat Amdan
3. Sayang & Cahaya - Dayang Nurfaizah
4. Dewa - Ning Baizura
5. The MPO Celebrates 25 Years of Sheila Majid - Sheila Majid


(Trivia)
#1: Biggest winner: Yuna Anuar Zain (3 awards)
#2: Maher Zain tidak berjaya menambat hati juri AIM18; sebaliknya juri lebih menggemari hasil muzik Rossa.
#3: Kejayaan Rossa itu sekaligus menjadikan dia artis luar negara yang paling banyak memenangi kategori itu (AIM15 - Terlalu Cinta; AIM16 - Ayat Ayat Cinta; AIM18 - Ku Menunggu)
#4: Persoalan dan kontroversi mungkin menyusul apabila lagu 'Penakut' oleh Yuna dinobatkan sebagai lagu terbaik; walhal ianya tewas kepada 'Sedetik Lebih' oleh Anuar Zain dalam kategori Lagu Pop Terbaik.
#5: Akhirnya, ada kemenangan AIM untuk Adibah Noor.
#6: Yuna menepati ramalan ramai pihak untuk mengungguli kategori vokal wanita; dengan lagunya 'Penakut'.

NUke



Late.
I was in a meeting.

Waiting.
Keep waiting.

Not talking.

No 'Goodnight' wish for me tonight.
No 'Thank you, sayang' today.

I think I shall drink cups of caffeine,
So I won't fall asleep.

As the fact that I am actually missedthe wish-es.

-Silent treatment.




















Mode: Everybody Hurts (Avril Lavigne)



NUke

Just want to share some pieces of shits that's inspire me to stay a-live.



 

Favourite.


Background song: Luar Biasa (Shahir)

NUke

We were made to understand that Opah & Arwah Atok (which we have never got an opportunity to meet him)  originally came from Teluk Anson; that Atok at that time was serving the government as a policeman has to be relocated to a small town named Sungkai.



In that small town of Sungkai, Opah gave birth to her daughters and sons.

And in that small town of Sungkai, Atok was shot to death during a communist attack, somewhere in 1950. Atok was in the police station at that time. The death of Atok has made Opah as a 'Balu'...at the very young age of 26. Rumours saying among the villagers of Kg Rahmat Changkat Sulaiman, that Opah has somehow made a promise to herself that she'll never marry another man (again) - as a sign of loyalty to her beloved 'killed-by-a-communist-husband'.




Ayah; the 4th of the 5, has only spent 2 years with Atok. Ayah has never get a chance to remember his own father's face; until the discovery of Atok's photo years back.

Sungkai.



p/s:  Macam haramjadah je English aku kali ni.


NUke

Al-kisahnya, perkara ini berlaku pada pagi 10 Zulhijjah di dalam sebuah kampung. Bergegas-gegas dan ke hulu hilir lah seorang ibu, mengejutkan anak-anaknya untuk bangun pagi dan bersiap-siap untuk segera ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidil Adha secara berjemaah nanti.

Tahu sajalah, sebagai seorang ibu, sebaiknya dia mahu semua yang terbaik untuk ahli keluarga. Ini tidak terkecuali kepada mertuanya. Yakni, Opah aku.

Setelah mengambil giliran untuk mandi, semuanya segera berwudhu' dan memakai baju2 yang cantik. Maklumlah, bukan nak keluar berdating saja nak kena lawa-lawa, mengadap Tuhan pun perlu lah juga.

Opah. Beliau dah lama dah mandi. Pun begitu, opah jugalah insan yang tidak sempat ke masjid di belakang rumah itu untuk menunaikan solat sunat bersama-sama.

Sebab?

Time-time bilal dah ber-iqamah itu lah opah sibuk menjerang air...nak minum kopi; bagai lah.

Apa saja lah opah aku kali ni.


p/s: Opah sudah berusia 88 tahun.

NUke

Berikut merupakan senarai pemenang Anugerah Skrin 2011 (ASK 2011) mengikut turutan penganugerahan:-

Lakon Layar Terbaik
Aku Tak Bodoh (Erhan Baharudin / Sujin Lee)

Lakon TV Terbaik
Sanggul Beracun (Sabri Yunus)

Videografi Terbaik
Sanggul Beracun (Balang Rimbun Sdn Bhd)

Laporan Khas / Berita Terbaik
Buletin Utama - Pengemis Terhormat

Rancangan Dokumentari / Majalah Terbaik
Suatu Ketika: Ep 12 (Yuen Yuet Leng)

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Filem)
Nadiya Nisaa (Cun)

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Filem)
Sidek Hussin (Karak)

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Drama)
Elfira Loy (Kum Kum)

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Drama)
Allahyarham Faizal Yusof (Jangan Hantar Aku Ke Neraka)

Drama Komedi Terbaik
Geng Surau (Pena Creative Sdn Bhd)

Rancangan Realiti Terbaik
Showdown 2011 : Top 12 Show

Rancangan Muzikal Terbaik
Shout Awards 2010

Rancangan Bual Bicara Terbaik
Selami Jiwa : Dato' Fadzillah Kamsah

Pelakon Wanita Terbaik (Filem)
Siti Shahrizah (Janin)

Pelakon Lelaki Terbaik (Filem)
Remy Ishak (Cun)

Artis Harapan Pantene
Fazli Daniel Ali (Yang Terpuji)

Pelakon Wanita Terbaik (Drama)
Datin Paduka Umie Aida (Airmata Nur Salina)

Pelakon Lelaki Terbaik (Drama)
Eman Manan (Janji Syurga)

Pengarah Terbaik Filem
Osman Ali (Cun)

Pengarah Terbaik Drama
Sabri Yunus (Sanggul Beracun)

Anugerah Yasmin Ahmad
Shamsul Yusof

Drama Rantaian Terbaik
Juvana (Filmscape Sdn Bhd)

Filem Terbaik
Magika (KRU Studios)

Drama Terbaik
Sanggul Beracun (Balang Rimbun Sdn Bhd)


Tahniah kepada pemenang.

NUke

Thank you so much to those people who had wish me 'good luck' etc etc in the past few days. Just for your information, I was away to Kemaman, attending PAC. If you didn't know what PAC is; you may 'google' it anyway.

Being away from the hectic and busy-ness of KL is such a blessing. Some more has inspired me to 'back to basic'. It is just nice there, with minimum hassle, less traffic jam, low cost of living; eventhough one's will be surprised that meals+drinks for 2 person will cost you RM9 at average.

Another reason to be away from big city (as for now, I am referring to KL) is the hardworking & efforts that we put onto some projects seem not to be recognised. So, why bother?

Yeap, it is quite frustrating knowing it; some more when you're away from work with such a reluctant feeling to do so; but at the same time you know that you have to be 'away' in order to get and find a better position; living; and earning, maybe?

The doctor that I met when I was having 'pre-hypertension' may be right;

"Are you sure this is what do you want to do? Perhaps, it's now (a sign) that you have to do the right things."
- referring to my previous research that I've done during my university's time. That doctor encourage(d) me (at that time) to pursue my studies.

And now, sitting in a cafe surrounded by university's students; I have this perception.
Students; they don't really know what is happening out there - in the real fuc*ing corporate-working world.

And now, I am not quite sure; should I become a student again; or just continue living as a workman.


NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.