It was not a very good start.
Neither the start. Nor the end. 

She is not happy at all.




*

24 months ago.

Amylea, a very beautiful young lady. She was one of the best architecture students in her batch. She was so sure that she will be a very good & prominent architect. And she will work very hard and smart towards it. She really, really mean it. She saw herself 5 years from then, whenever she looked into her own reflection in that piece of silver-layered mirror.

While on the other part of the globe; yet in the same hemisphere, there was a man. Young man. By the name of Haniff. A man, who will be a very well-known chef, someday. At least that is what his father always said. He's not really sure why he's learning those things that he did not like. Of course he didn't say it out loud. In front of his father.

*

Facebook was the only place for these two person spent most of their free times. They will simple browsing through profiles, looking for the good ones, view their hot pictures, sometimes dropping by at the walls just saying 'Hi'.

It was Haniff's profile. He spotted a comment on his Facebook's wall. It sounds something like this:

'Hi! You've got a very nice profile pic!'

And wasn't really sure whether he wants to keep it, or remove it. So, he quickly turned the browser shut, before heading back to the studies. He'll be having a test on the next day. He just thought of that.

*

Done with the drawings, Amylea decided to check on her Facebook. 2 unread messages.

'click'.

Oh, it was Roxanne Bytch. She's guessing it's a spambot, who's promoting and selling those viagra & penis enlargement products. Or it could be those people who'd love to sell themselves online. She quickly get rid off the message. Proceed.

Haniff.

'click'.

Who is this guy?

'Thanks. U got a nice profile pic too. I bet u like photography...'
In response to the wall comment posted 23 days ago. Haniff complimenting Amylea's profile picture. Showing a very nice view of steel bridges. Something that you can easily guess. It's the Golden Gates.

Smiled.

*

3 months ago.

I will be back to Kuala Lumpur this September. Maybe... we can meet up. Or hang around. I'm just saying... maybe. But of course, I hope you will say 'Yeah, no problem!' - He said.

Why not? I'll still be around that time. - She replied.

Cool. Don't you want anything from here? - He asked.

It's okay. But I would love if you can buy me a small snow globe... since I don't have any chance to play with the snow here. - She requested.

Snow globe? You sure? - He verified.

Yup! Snow globe! - She insisted. 

*

12 days ago.

Hey! I might not be able to meet you in KL, I guess. I have to join a study trip with my course mates to Italy. So, I'm sending you the snow globe first yea? I know you're going to love it! By the way, you can always reach me via Facebook. Sorry. But There's always time in the future, right?

She kept reading the message sent by Haniff. Repeat.
She kept reading the message sent by her friend. Repeat.
Amylea kept reading the message sent by that boy. Repeat.
Amylea kept reading the message sent by Haniff; the boyfriend. Proceed.

*

That was the last message from him. Ever. Haniff was killed while en route from Japan to Rome via Hong Kong in the Cathay Pacific incidents near the Chek Lap Kok Airport. His body perished and never been discovered, together with the other 37 passengers & crews.

Amylea had no tears to shed as if she was prepare for it. The first gift from the person she loves most is now becomes the only, and the last.

And she soon realise. She did not even have a picture of them, together. Something to be remembered.


She got no more reason to still be alive in that Facebook life.

-Deactivated-



Notes: My English is not very perfect, so I sincerely apologise for any grammatical errors occurred. Plus, this story is a reflection of my imagination.

NUke

Sedang sibuk.

Kalau siapa2 ada cadangan untuk kandungan blog ni pada masa akan datang,
seperti novel,
atau cerita2 mengarut...


Sila bagitau.

Ok, bye.

NUke



Yeah. Aku adalah bekas penuntut di Kolej Matrikulasi Melaka. Ataupun dikenali dengan nama KMM. Orang lain kata, budak2 KMM ni poyo. Sebab apa? Sebab results matrikulasi kitorang selalu gempak2. Ramai yang skor 4.00. Tapi, aku takdelah skor 4.oo pun. Jadi, aku tak poyo.

Orang kata budak2 KMM ni pandai2. Padahal semua tu terletak kepada pemikiran kita sendiri. Kalau kita rasa pandai, maka pandailah kita. Kalau rasa tak pandai, maka tak pandai juga jadinya.

Orang kata budak2 KMM ni cantik2 dan hensem2. Yang itu, aku setuju lah kot. haha.

Haritu, pergi kenduri kahwin budak ofis kat Melaka. Kebetulan pula dekat dengan Masjid Tanah, maka aku ajak member aku sorang tu singgah kat KMM kejap. Amik-amik gambar. Dah lain dah KMM ni. Tak macam zaman aku dulu. Hm.

Terkenang pula cluster C yang jauh di belakang sana. Terkenang pula peristiwa mandi di tandas dewan kuliah sebab takde air. Terkenang pula lambakan ulat gonggok kat KMM tu. Terkenang pula mesin ATM yang terletak kat sebelah pondok guard.

Terkenang pula kenangan dengan arwah roommate yang dipanggil Ustaz.

Terkenang pula kisah perpisahan cinta, dan bermulanya tabiat dan hobi baru iaitu bermain skuasy.


NUke




NUke

Untuk senarai pemenang; klik sini.






Anugerah Industri Muzik ke-18 (AIM18) yang diberi sentuhan baru tahun ini sekali lagi bakal menyaksikan perebutan gelaran 'Terbaik' di antara yang terbaik dalam arena muzik tanah air. AIM yang sama levelnya dengan Grammy di Malaysia ni menghimpunkan karya-karya sepanjang 18 bulan lalu (Jan 2010 - Jun 2011) bakal berlangsung pada November akan datang. Berikut merupakan finalis / calon-calon bagi Anugerah Industri Muzik kali ini (AIM18):-

* Jangkaan pemenang

ARTIS BARU TERBAIK
1. James Baum
2. Kyoto Protocol
3. Najwa *
4. Project Pistol
5. Reza Salleh

PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (LELAKI)
1. Anuar Zain - Sedetik Lebih *
2. Azlan & the Typewriter - Jeritan Batinku
3. Black - Sofea Jane
4. Reza Salleh - What The Hell Just Happened I'm Not Really Sure
5. Tam Spider - Kitasatu

PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (WANITA)
1. Anita Sarawak - Asmara
2. Jaclyn Victor - Noel
3. Najwa - How Long Must I Wait
4. Yuna - Penakut *
5. Yuna - Gelora Jiwa

PERSEMBAHAN VOKAL DUO/BERKUMPULAN TERBAIK DI DALAM LAGU
1. Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah - Beribu Sesalan *
2. A.P.I. - Pelita
3. Caipifruta - Menceceh Bujang Lapok
4. Dayang Nurfaizah & Marcell -Sayang
5. Inteam - Salamun Salam 2

KULIT ALBUM TERBAIK - Pereka
1. Urusan Aizat Amdan (Aizat) - Kasi Gegar Entertainment
2. Lonely Soldier Boy (Hujan) - Aidi Idham
3. Bumi Akhir Usia (Mirwana) - Subky Hj Bebit & Hafiz Mohtar
4. Cherry Blossom Love (Pop Shuvit) - Martojaks
5. Decorate (Yuna) - Zel Atif *

RAKAMAN ALBUM TERBAIK - Jururakam
1. Urusan Aizat Amdan (Aizat) - Keith Yong & Nick Lee
2. Indah (Atilia) - Adam Sofian
3. Lonely Soldier Boy (Hujan) - Ully Muhammad
4. Dewa (Ning Baizura) - Audi Mok
5. Realize (Reza Salleh) - Keith Yong

VIDEO MUZIK TERBAIK - Pengarah
1. Susun Silang Kata (Aizat) - Ahmad Farish
2. Kotarayaku (Altimet feat Noh Hujan) - DJ CZA
3. Sedetik Lebih (Anuar Zain) - Yusry KRU
4. Karma (Faizal Tahir) - Tan Chee Meng
5. Inspektor Remos (Hujan) - Ahmad Farish

LAGU POP ETNIK TERBAIK
1. Adibah Noor - Joget Tak Senang Hati
2. Amirah Ali - Katakanlah
3. Castury feat Ayati Tasrip - Santun Berpesan
4. Mawi & Akhil Hayy - Hambamu
5. Zalee Redang - Falsafah Laksamana


LAGU NASYID TERBAIK
1. Devotees - Hadirnya Cahaya S.A.W.
2. Nazrey Johani - Permata Hati
3. Nora feat. VOU - Pedoman
4. Rabbani, Inteam, Saujana & Nowseeheart - Bebas Palestin
5. Saujana - Pahlawan Gaza

LAGU ROCK TERBAIK
1. A.P.I. - Pelita
2. Bunkface - Ekstravaganza *
3. Meet Uncle Hussain feat. Hazama - Pokok
4. Project Pistol - Wanita Seluruh Dunia
5. Spider - Kitasatu


LAGU POP TERBAIK
1. Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah - Beribu Sesalan *
2. Aizat Amdan - Sungai Lui
3. Anuar Zain - Sedetik Lebih
4. Sheila Majid - Dengarkanlah
5. Yuna - Penakut

LAGU INGGERIS TEMPATAN TERBAIK
1. Aizat Amdan - Years From Now
2. Najwa - Innocent Soul *
3. Najwa - Go To Go
4. Reza Salleh - What The Hell Just Happened I'm Not Really Sure
5. Reza Salleh - Stracciatella

LAGU BAHASA MELAYU TERBAIK YANG DIPERSEMBAHKAN OLEH ARTIS LUAR NEGARA
1. Maher Zain - Insha Allah *
2. Nidji - Indahnya Cinta
3. Padi - Sahabat Selamanya
4. Rossa - Ku Menunggu
5. Sandhy Sondoro - Bunga Mimpi

SUSUNAN MUZIK TERBAIK DI DALAM LAGU - Penggubah
1. Asmara (Anita Sarawak) - Helen Yap
2. Sedetik Lebih (Anuar Zain) - Edry KRU
3. Jeritan Batinku (Azlan & the Typewriter) - AG
4. Jeritan Batinku (Sheila Majid) - Syed Shahir Faizal
5. Ku Mohon (Sheila Majid) - Jenny Chin

ALBUM TERBAIK
1. 3 Suara - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah
2. Urusan Aizat Amdan - Aizat Amdan
3. Sayang & Cahaya - Dayang Nurfaizah
4. Dewa - Ning Baizura
5. The MPO Celebrates 25 Years of Sheila Majid - Sheila Majid



NUke



Confidence. This things ada kalanya dapat menentukan dan membezakan perwatakan seorang lelaki dan seorang wanita. Setuju? Not to point out kelemahan siapa-siapa, tetapi umum pandangannya bersetuju mengatakan bahawa Lelaki lebih confidence dalam melakukan apa saja perkara yang dibuatnya, manakala kaum wanita selalunya dikaitkan dengan goyah, dan takut untuk mencuba.

But hey! Wanita seperti ibu aku tu confident je masak bubur cha cha! Rasanya pun sedap. Kalau aku? Alamatnya, bubur cha cha tu akan menjadi bubur ayam McD. Sebab apa? Sebab bubur tu akan jadi rosak, lantas sebagai pengganti, aku akan membeli bubur ayam McD.

Wanita ada tahap keyakinannya yang berbeza dengan lelaki. Setuju?

Ada perkara yang wanita kurang confidence-nya. Seperti mengambil selekoh tajam tanpa mengurangkan kelajuan kereta. Atau, mahu mengundurkan kereta di tempat parkir yang sempit. Kurang keyakinan untuk memotong kereta / lori di jalan raya. Dan banyak lagi perkara lain yang dirasakan mudah oleh kaum lelaki.

Lelaki pula, ada masanya sangat konfiden. Kadang-kadang rasa teragak-agak. But bila saja keyakinan itu datang, benang yang basah pun mampu ditegakkan juga.

Ya. Itu lelaki.

p/s: Gambar itu memang cantik. Terima kasih.


NUke

As most of you have been informed, early last week I was away from KL to the northern part of Malaysia for a media trip. Thanks to the Northern Corridor Implementation Authority (NCIA), the media got a chance to visit, see, and experience their initiatives in the Northern Corridor Economic Region (NCER).

Malas nak cerita panjang, overall trip itu memang penuh dengan aktiviti dan of course (penat juga lah) since kena bergerak ke satu tempat ke satu tempat yang lain dengan cepat. Tapi, yang pasti, ianya adalah sesuatu yang akan dikenang.

Aku malas nak letak pictures yang formal-formal sangat ni. Jadi, aku letakkan la random pics yang bersahaja okay.

Enjoy the pics.







Oh! Keadaan agak panas dan berjerebu sepanjang aku berada di Utara. Cuma hari kedua saja ada sedikit mendung dan hujan.


NUke

Cinta yang terluka sudah lama pulih dan terubat. Parut yang lama mencacatkan rupa, juga telah lama pulih. Memori pahit yang bertemankan hujan sebelum ini sudah lama disorokkan disebalik peristiwa-peristiwa yang menggembirakan diri kebelakangan ini.

Lima tahun sudah.

.

NUke


video



If you love me,
If you hate me,
You can't save me, baby baby

All my life I've been good, but now
Oh oh oh oh oh oh oh oh
What the Hell.


NUke




Years ago.

Before I adopted and known as 'nukerude'.

I have a very not-so-cool nickname.

That I use to communicate and network among friends around the globe.

hypermike.




NUke



Harapnya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan

Salam Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Andaikata ini Aidilfitri terakhir aku, ampunkan segala salah silapku sedari dulu.



NUke




BATANG PADANG, 29 Ramadhan 1432H - Setelah pasrah dengan keadaan siaran televisyen yang tak seberapa itu, Rabiah meneruskan rutin hariannya sebagai seorang ibu, isteri, dan menantu di kampung Wan Ngah Bedah itu. Dalam perkembangan lain, NUke Rude yang bergembira dengan butang baju melayu itu tersentak daripada lamunan dan keselesaan.

Semuanya gara-gara dirinya yang baru sahaja tersedar yang dia masih tidak memiliki Songkok! Hal ini dipanjangkan kepada Noorsyakimah dan Noorjehan. Sama seperti sebelumnya, Noorsyakimah sekali lagi berang dengan kecuaian adiknya itu. Dia menambah, "...Hish! kau ni memang macam-macam la! Semalam butang baju melayu, hari ni songkok pula!"

Mereka kemudiannya bercadang untuk ke TESCO Kampar, dengan harapan dapat menemui songkok pilihan. Perjalanan menaiki Myvi Biru itu turut disertai oleh Nurhidayah (bukan nama sebenar), Noorjehan, dan juga Faris Rezky (bukan nama sebenar). Sejurus tiba di TESCO, mata melilau mencari songkok, namun apa yang ditemui hanyalah kordial RutBir F&N yang berharga RM6.99. Noorsyakimah & Nurhidayah kemudiannya leka memilih produk kecantikan, bagi menghilangkan kesan parut jerawat; sungguhpun muka mereka tidak nampak celanya.

Songkok Dijual di Tapah?

NUke Rude ketika ditemui di sini berkata, "Kami terpaksa singgah sebentar di Tapah untuk mencari songkok. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan juga hikmah bulan Ramadhan, saya temui songkok di sebuah kedai buku Islamiah berhampiran dengan Maxis Center; bertentangan dengan bank CIMB."

Dia yang berbaju robot bersaiz sedikit ketat dan berseluar 3-suku bagaimanapun sempat melondehkan sedikit seluarnya sehingga menutupi lutut sebelum masuk ke kedai songkok tersebut. Dan bila ditanya berkenaan dengan hal itu, dia enggan mengulas lanjut.

Malam Raya Menjadi Huru Hara?

Suasana malam raya menjadi kelam kabut setelah Rabiah menyedari akan baju melayu suaminya, Mahmod tidak berada di dalam almari di kampung. Dia yang cemas dengan situasi itu segera menelefon anak lelakinya yang masih di Kuala Lumpur, Mohd Ridzwan (bukan nama sebenar) untuk sama-sama memeriksa baju melayu itu di bilik persalinan. Semua ini berlaku gara-gara Mahmod yang begitu yakin akan baju melayunya itu berada di rumah kampung.

Mahmod ketika diminta mengulas lanjut mengenai perkara ini hanya mampu tersengih.

Bersambung...

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.