It was Sunday when I decided to go back home a little bit early from an event. The sun was erected almost on the steep angle atop of my head. It wasn't really a favourite condition for most of the people out there. Traffic light. A T-junction. I noticed a motorcyclist turned in to the junction without acknowledging the red light in front of him. He then turned into another junction in that housing area, in which my family & I were staying. I decided to turn left, heading home. While he & his friend on the bike were in a complete 180 degree direction from where I heading. We're split.

Nobody's Home. No.. I don't mean the Avril Lavigne's song.

Nobody is home. Mom and dad were at a Kenduri Kahwin somewhere at the back of the housing area. My friend's brother is getting married on that afternoon. I don't bother coming & joining my parents to that occasion as I don't know my friend's brother. I decided to go to Kedai Jimat then. To buy a top-up card.

In which I noticed the two guys on the bike, those that I nearly hit as they didn't stop at the red light, were also there on the road. I felt quite pissed-off with them. I parked my bike, pull out the keys, and head to the counter after grabbing a bottle of Pepsi.

"Top up Maxis, Sepuluh Ringgit, ada?"
"Ada."
"Okay. Bagi 1"
"Alamak bang, 5 Ringgit je ada. Kalau bagi 2 boleh?"
"Hm, okay lah."

Pinnn!!! Pinn!!!

A car honked so loud that the guy at the counter ran off to the outside and screamed to someone. Remember the motorcyclist & his friend who nearly made me hit them? Yes. The friend stole a customer's bicycle parked in front of the shop. The counter guy, by the name of Faizal, son of the shop owner, who'd we called Abang Mat, who decided to turn back to the shop while he & his spouse are supposed to go to the Kenduri Kahwin; somehow managed to grab the motorcyclist & take the bike's key. They get caught red-handed.

Okay. The stories is so long, that the conclusion of it has been published in my previous entry; Kasih : Kecewa.

Back to the top up. As I was in my office attire, and it was Sunday, I knew that I need to rush off. So that I can do my laundry and all stuffs. Some more, the weather is so promising that it's not going to rain, at least until 8 pm.

Reached home. Undressed. Got naked beneath the towel. Laundry.

This morning, I was asking mom if she happened to see the top-up cards that I bought yesterday. I might have them misplace somewhere on top of the table in the living room. She said that she'll keep it for me if she found it. Well, it didn't take me 5 minutes to gain my memories back.

I head to my room, looking for the pants that I have already folded & put in the basket. I knew the cards are still in the left pocket.

And yes. You are right, it's already 'gone' by becoming a smaller piece of starch-like papers.

And I knew, I'd just waste my precious RM10. And it's end of month, and the salary is not in yet.


NUke




And if  I were the parents, I will definitely ashamed; embarrassed; with what had happened.
...with what will happen, next.


NUke

Kebanyakan daripada kita, bila tahu akan kenalan kita tu seorang anak bongsu; rata-rata akan memberikan satu persepsi. Tak pasti sama ada persepsi itu positif atau negatif, but we tend to give them a 'look' which literally means:

Kau anak manja!

Kejam kan? Tanpa bertanya akan kehidupan mereka, kita senang2 je meletakkan label kepada kawan kita tu. Aku tahu, setelah mendengar satu cerita daripada si tuan badan anak bongsu itu, aku yakin selepas ini aku tidak akan sewenang-wenangnya meletakkan satu label.

Ada antara anak-anak bongsu ini yang terpisah daripada keluarga, dibesarkan dalam kesusahan. Jauh sekali berwatak MANJA dalam hidupnya.


To all anak bongsu, mungkin anda tidak manja... mungkin anda .... hm, 'sedikit' manja?


Persepsi. Ia akan tetap menjadi persepsi.


NUke




Aku rasa la kan, aku nak remove la game ni daripada pc aku. Haih!!!

NUke









NUke

video



Disebabkan skrip terlalu panjang, maka aku malas dah nak buat sarikata. Pandai-pandailah korang dengar apa yang aku merepek tu.


NUke

Reference as RedMummy keluar paper, dan generates income up to thousands has somehow opened the public eyes on the power of blogging as 'mesin side-incomes'. Hence, makin ramai orang nak create blog as if semuanya akan berjaya mencipta nama dan kejayaan as RedMummy, aka Kak Red.

Well, itu semua sedikit sebanyak maklumat dan dialog yang aku dengar tatkala ada beberapa orang eager dan bersemangat utk ada blog sendiri. But, the main problemo is whether or not you know how to create one?

Maintaining them (as regular updates) is another Question that should follow the first one lah kan?

So, dengan berbekalkan ilmu yang tak berapa banyak ni, aku berkongsi cara aku dan perspektif aku tentang bagaimana nak mewujudkan 1 laman yang digembar-gemburkan sebagai 'popular' pada zaman skang ni! - BLOG.



Tips #1 : Know the purpose of Blogging.
Senang. Kalau kita dah tau apa tujuan kita berblogging, maka garis panduan itu dah kelihatan. Jadi, kita hanya perlu follow saja. Ada org, create blog as personal site, ada yang suka crita pasal makan, ada yang mixed - more into diaries & lifestyle, like mine.

Tips #2 : Choosing a Name
Kalau boleh, janganlah kerap tukar nama blog. Sebab tu, sebelum mendaftar nama blog, better difikirkan sebaiknya. Kalau blog tu crita pasal makanan, jadi lebih baik nama blog tu pun ada sikit related dengan makanan. Contohnya: "...A Drop-Out Chef!" mungkin nama blog yg sesuai utk someone yg suka invent resepi baru, eventhough dia tak abis belajar kursus memasak sewaktu kat kolej dulu. Itu cuma contoh saja ya. Nama yang dipilih, sebaiknya ringkas dan mudah diingati. So, kalau ada visitor yang datang for the 1st time, if they'd love to come again, senang nak ingat nama blognya. Kan? Korang suka ke kalau nama blog ni xoxosphisticatedguyinthehellyeahfuncityoxox.blogspot.com ? Pening nak baca, nak menaip website blog tu, apatah lagi. Ended up, yang datang blog korang hanyalah korang sendiri dan juga spammers.

Tips #3 : Layout & Design
Meletakkan widget dengan terlalu banyak boleh menyebabkan blog lambat loading, justeru menjauhkan pembaca daripada datang menyinggah. Layout yang tidak balance juga boleh menyebabkan sakit mata. Kalau boleh diarlah seimbang - penulisan & gambar. Kalau blog penuh dengan tulisan saja, boleh pening juga, dah macam baca buku teks! Pilih layout yang sederhana. Tak payah kot nak guna banyak2 sangat borders, partition, or custom cursors. Tapi kalau nak juga, biarlah bersederhana.

Tips #4 : Announcement!
Melainkan anda mahu menjadikan blog itu terlalu peribadi dan hanya org2 tertentu saja yang boleh membacanya, maka abaikan tips ini.

Hebahkan kepada orang ramai akan kelahiran blog anda! Singgah dan jadilah ahli laman-laman komuniti bloggers. Sebab kebanyakkan laman2 ni ada 'direktori' ahli-ahli kelab. So, why not? Blog anda takkan jadi famous dengan sekali klik. (Melainkan anda seorang artis, ataupun memang dah popular dalam alam realiti). So, feel the pain a little bit, gain the popularity with your own effort & writings! That's supposed to be the right way!

Tips #5 : Regular Updates & Catchy Headlines!
Rajin-rajinkan update blog! itu diperlukan bila anda baru berkecimpung dalam dunia blogging! Ni, kalau awal2 lagi dah 'sekejap ada, sekejap tiada'... camne? Tajuk entry perlu catchy & menarik. Kalu boleh selitkan perkataan2 yang ikonik! Contohnya "Kemalangan Ngeri Di Jalan Kuching", "Teori Kentut", "Menang Proton Saga" "Aku Merana Tidur Dengan Jeans Levi's". Nampak macam poyo, tapi ini adalah trick untuk menarik pembaca yang meng-Google information. Hence, contributes to traffic!

Hm, mungkin banyak lagi tips2 yang boleh dicari kat blog lain. Tapi, secara peribadi, itu saja yang aku boleh fikirkan dan kongsi bersama-sama mereka yang baru nak buat blog ni. Takpa, jangan pentingkan komen sangat. Tak semudah itu kita nak dapatkan loyal readers. Alhamdulillah, setelah beberapa bulan berblogging, blog ni dah mencatat rekod peribadi dengan 561 streak entry dengan komen. :)

NUke

Kalau aku ditakdirkan menjadi seorang guru di tanah air ini, maka...

Aku mahu mengajar subjek Bahasa Melayu & Pendidikan Seni.
Sebab ketika di menengah atas, kerja rumah karangan yang diberikan cikgu, sangat aku gemari. Selalunya paling kurang pun mesti 6 muka surat berkapasiti 12 perenggan yang setiap satunya terdiri daripada 8 baris. Aku mahu anak-anak didikku belajar akan bahasa kebangsaan ini dan menggunakannya sebaik mungkin.
Juga, aku mahu setiap anak didikku pandai melukis. Sebab belajar seni bukan saja untuk menjadi arkitek, pelukis, dan penggiat seni2. Nak jadi doktor, jurutera, dan pakar nuklear juga kena tahu asas dan skill melukis. Percayalah!

Aku pasti rambut aku akan disisir tepi.
Sebab aku tak pasti imej rambut tercacak atau spike itu sesuai dengan status sorang 'pengajar'.

Aku mahu anak didikku tidak memakai seragam sekolah.
Sebaliknya mereka bebas mengenakan pakaian sopan yang selesa ketika berada dalam kelas.

Aku mahu mereka menghadiahkan aku Digimon!
Sebab aku punya digimon dulu-dulu dah kena curi! Tak puas main!


Selamat Hari Guru, untuk cikgu-cikgu!
Cikgu Tadika
Darjah 1 Cempaka . Darjah 2 Anggerik . Darjah 3 Anggerik
Darjah 5 Bakawali . Darjah 6 Ros
Tingkatan 1 Cekap . Tingkatan 2 Bakti . Tingkatan 3 Bakti
Tingkatan 4 Beta . Tingkatan 5 Beta
Praktikum F1P4
Sains Nuklear Batch '06/'09


NUke

... is currently working on a new project.

A new way of writing, sharing a story.







NUke

Waktu Tingkatan 2, dalam kelas Matematik, Cikgu Norliah telah mengajar kami akan satu perkara yang ketika itu dirasakan sangat logik. Apakah ia? Teori Kentut. Despite of her kegarangan di dalam kelas, Cikgu Norliah ini juga terkenal dengan sikap suka memberi kerja rumah dengan banyak. Dari situ, aku telah berjaya dalam subjek Matematik ketika di Menengah Rendah.

Jadi, back to the theory, semuanya bermula bila one of the classmate bertanya kenapa bila kentut kuat, tiada bau. Tapi bila kentut tu perlahan.. bau busuk dia memang macam durjana?

Cikgu Norliah explains... (kalau tak jelas, klik untuk besarkan eh!)







Sampai sekarang aku ikut teori ni. Dan selalu aku ceritakan kepada kawan-kawan. Sebab ianya kelihatan logik. Haha!


NUke

Jumaat lepas, aku ke Rawang, berjumpa dengan sepupu untuk mengambil barang yang dipesan ibu. Sepupu itu 4 tahun lebih muda daripada aku. At the moment, dia kerja part time sebagai penjaga tol di LDP. Plaza tol yang mana? Antara itu atau ini. Haha!



So, amik kesempatan untuk lepak2 sekejap kat McDonald's sambil makan naget ayam 9 ketul. Dan 2 air Coke bersaiz medium. Bertanya-tanya khabar dan apa benda yang dilakukan. Then, aku saja tanya soalan yang macam2. Maklumlah, curious. Camne perasaan duduk dalam kotak kecik kat tol tu? Ada apa kat dalam tu? Habis macam2 benda aku tanya. Antara soalan2nya:-

Ada tak orang yang langsi?
- Ada. Banyak juga. Depends la. Ada yang jenis main campak je duit syiling. So, tangan memang kena standby dan cepat nak tangkap duit2 syiling tu. Ada yang bagi duit 5 sen.

Ada ke orang yang tak nak bayar?
- Ada. Macam2 alasan diorang bagi. Tak cukup duit. Tak ada duit, bagi duit Indonesia pun ada.

Then, korang bagi lepas kah?
- Bagi. Tapi ambil nombor plat dulu, then bagi resit. For sure, lepas tu diorang akan bayar balik nanti.

Camne lak?
- Diorang nanti kena kompaun. Pilih lah sama ada nak bayar duit tol RM1.60 atau RM 20,000.00.

Cool! Kalau diorang bagi no plat palsu?
- Kita pun takdelah bodoh. Kita akan tengok semula no plat. Dan jangan lupa, ada cctv.

Kalau kes-kes emergency? 
- For example, ada kereta polis, bomba atau ambulans, ada button khas untuk inform kat orang atas (dalam kompleks).

Kes-kes pelik?
- Ada juga orang yg rush nak ke hospital sebab bini nak bersalin dah. Lepas tu, bagi duit tak cukup. Kita lepas kan juga, ada button khas.

Then?
- Ada yang jenis baik. The next day, dia bayar semula balance yang tak cukup tu.

How about Raya?
- Kadang-kadang ada pengguna bagi ang pow. Artis-artis pun ada bagi juga.

Boring tak?
- Kalau banyak kereta, tak lah. Dalam tu tak boleh bawa handphone dan wallet. Takut leka & nak elakkan staff curi duit.


Then, dari situ macam2 benda aku belajar. Antaranya, pekerjaan menjaga tol ni memerlukan kesabaran yang tinggi. Sebab diorang tak boleh marah pada pengguna, kena tahu pasal selok-belok jalan, sebab akan ada orang yang akan bertanya arah jalan. Dan yang penting, aku juga tahu yang rakyat kita ni memang ada yang jenis kurang ajar. Memandang rendah pada orang2 yg bekerja macamni.

p/s: Gambar ihsan google.

NUke



Dah 3 Tahun!


J, kerana setia di sisi, menyokong, walaupun tidak menggemari.
Skin, kerana mendorong aku menggunakan platform blogspot.
Kawan-kawan universiti, kerana peristiwa dan kenangan yang dikongsi.
Kawan-kawan realiti, kerana setiap perkhabaran itu menyumbang idea untuk dikongsi.
Kawan-kawan bloggers, kerana masa dan usaha untuk memahami.

Pembaca, kerana anda membaca.

NUke


Even though we didn't make it through
I am always here for you.
You're so beautiful,
But that's not why I love you.
I'm not sure you know
That the reason I love you is you,
Being you. Just you.
Yeah the reason I love you
Is all that we've been through.
And that's why I love you.
- I Love You; Avril Lavigne

Dan kembali ke alam realiti. Hafiz sedikit terkejut pabila ditegur Hizami yang dari tadi terperasan akan Hafiz yang tidak banyak bersuara, dan begitu asyik melihat kelibat Jasmyn yang mendampingi Zack. Dia segera menoleh dan memberi satu senyuman dengan spontan. Disapanya Farah pada bahu kiri, memberi isyarat kepadanya untuk mengambil gambar kedua mempelai itu.

Okay. Where's your camera? Or you nak I ambil guna my camera dulu?
Tu, atas meja tu. You tolong eh. Tangan I kotor ni, tengah makan nasi.
Okay.

Farah menghampiri pasangan mempelai itu bersama-sama dengan kenalan perempuan yang turut mahu merakamkan gambar sebagai tanda kenang-kenangan.

-

Setelah usai semua sesi menepung tawar dan bergambar, masing-masing mengambil giliran untuk bersalaman dan mengucapkan tahniah kepada Jasmyn dan Zack. Dan sudah tentu Hafiz adalah antara yang terakhir untuk bertentang mata dengan pasangan raja sehari itu.

Congratulation Jasmyn!
Thanks.
You too, Zack. Congrats.
Thank you Hafiz. Thanks for coming, ya.
No problem. We're friends, right?
Hahaha. Masing-masing tergelak. Tiada apa yang pasti akan makna tawa kecil itu.

Anyway... Zack.
Hafiz tiba-tiba menoleh ke belakang semula ke arah Zack. Ayatnya tergantung. Berkira-kira sama ada untuk dihabiskan atau tidak.

Yeah, Hafiz?
Hm... It's okay. Nothing.

I know. I'll take care of her.
Yes. You better take a good care of Jasmyn.

Jasmyn tersenyum. Kepada Zack. Kepada Hafiz.

Persis ketika itu, dia mahu saja kembali mencari cinta yang hilang antara dia dan Hafiz. Seseorang yang pernah melukai hatinya. Mahu saja dia menjahit segala luka dan membuang segala silam yang bernanah di minda dan benaknya. Mahu saja dia berlari dalam persalinan indah itu bersama cinta pertamanya itu. Mahu saja dia lakukan segala macam dongeng yang biasanya ditonton dalam filem dan TV. Mahu saja...

Jom, Sayang!
Ajakan Zack menemui saudara-mara lain itu menghentikan segala apa yang difikirkan Jasmyn. Dia kini sedar, dirinya kini dimiliki Zack. Hatinya kini untuk seorang lelaki yang dipanggil suami. Dia tahu, taatnya kini kepada suami, asalkan tidak melanggar perintah dan suruhan agama. Zack, lelaki yang berjaya membuatkan dirinya terhibur dan menjauhi segala murung yang diberi Hafiz suatu ketika dulu. Dia sedar, cinta sucinya kini perlu dikongsi bersama Zack.

Dan tatkala menyedari hakikat itulah, mindanya bertanya,

"Jasmyn... antara cinta pertama dan jinjang pelamin..."

"Mana yang akan kau pilih...?"


Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Inginku memiliki lebih darimu.
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini.
- Perpisahan Ini; 1st Edition ft. Aizat

- End of Part 8 - 



Nota: Hati wanita itu kadangkala sangat kental. Ada kala sangat rapuh. Dia memerlukan kasih dan sayang yang berterusan daripada insan di sekelilingnya. Bagi lelaki, ada kala perilaku baik membawa erti yang tidak disangka, ada kala suatu budi itu membinasakan suatu yang mulia. Perilaku, tutur kata, segala tanda yang ditunjukkan perlu kena pada situasi dan masa. Agar tidak disalah ertikan.

Lalu mengelirukan hati wanita yang tidak bermata.

Hati semua yang tidak bermata.

- End of Jasmyn - 
- - -

NUke

Mesti korang tak pelik sebab aku jarang update blog. Sebab alasan tipikal yang aku selalu bagi ialah:-

Gaji tak masuk lagi, so tak boleh bayar bil broadband.

Tapi itu dulu. Time hujung-hujung bulan. Walhal, sekarang ni masih lagi di peringkat awal bulan. Jadi, kenapakah aku tidak kerap online justeru mengupdate blog? Ceritanya begini. Awal Februari lalu, aku ada mengalami satu permasalahan dengan mata kanan. Terasa seperti diraba oleh debu-debu dan habuk. Sesekali terasa bagaikan ada bulu mata yang masuk. Jadi, sebagai penyelesaian yang mudah, tentulah aku kerap menggosok-gosok mata. Kadang-kala aku menggunakan Eye-Mo. Kadang-kadang aku pakai Eye-Mo Moist. Jangan tak tahu, ada beza antara kedua-dua produk itu. Eye-Mo Moist lebih mahal daripada Eye-Mo.

Keperitan mata itu berlarutan sehingga ke bulan Mac dan April. So, kawan-kawan office selalu assume yang aku tak cukup tidur atau pun menangis on the way datang kerja. Mungkin menangis terharu sebab bersemangat nak pergi kerja. Tapi itu semua tipu. Mata kanan aku sakit dan pedih. Until a point that bubuh Eye-Mo Moist kat mata pun jadi pedih. Apatah lagi bubuh Eye-Mo yang harganya murah. So, aku stop lah bubuh Eye-Mo.

A friend of mine then secara tak sengaja 'membuka mata hati' aku dengan satu statement.

"Kau asyik mengadap komputer, tak berkelip."

Dan dari situ, aku mula untuk tidak mengadap skrin komputer dengan lama. So, bila sampai di rumah, aku decide untuk jarang2kan diri untuk online. Kalau tak, nanti aku sure tengok blue online sampai tak ingat dunia.

Okay? Best tak cerita aku kali ni?


NUke

Aku tak pasti sama ada korang pun mempunyai pendapat yang sama, tetapi aku tahu, seorang rakan sepejabat aku juga bersependapat dengan aku tentang perkara ini. Machines pandai merajuk dengan tuannya. Why did I say machines? Sebab machines can be a radio, computer, hard disk, kereta, motor... to name a few.

Acapkali korang akan dengar teguran daripada orang-orang yang lebih tua atau sahabat korang sendiri bila saja korang menegur keadaan mesin yang semakin rosak dimamah usia. Tak faham apa yang aku bebelkan? Mari kita ikuti contoh situasi berikut:-

Mustapha cuba menghidupkan enjin motornya sedari tadi. Dah 10 minit berlalu, tetapi enjin motornya itu tidak juga berjaya dihidupkan. Turut berada di situ adalah Ray Eusouff, seorang kenalannya yang mahu menumpang Mustapha ke kedai top-up.

Mustapha: Heeiii lah motor ni!! Aku dah lah nak cepat ni! Time ni lah dia nak buat hal!
Ray: Cool bro! Biasalah tu, motor dah tak berapa nak baru, adalah ragam sikit..
Mustapha: Hah! Sebab tu lah aku nak tukar motor baru... tunggulah hujung bulan ni! Dapat gaji je, aku beli motor Honda Icon yang ada Lisa Surihani dalam iklan tu.

(Ketika saat ini, enjin motornya terus berjaya dihidupkan. Mereka bergembira dan terus ke kedai top-up. Dan ketika mahu pulang dari kedai top-up, Mustapha kembali ingin menghidupkan enjin motornya semula...)

Prrr.. prrr...
prr.. prrr.....

Mustapha: Heiiiii lah motor ni! Aku dah lah nak balik ni! Time ni lah dia nak buat hal!
Ray: Tu lah bro, ni semua kau punya pasal!
Mustapha: Eh?! Apasal lak?
Ray: Motor kau merajuk lah tu. Dia tahu nanti kau nak beli motor Honda Icon yang ada Lisa Surihani dalam iklan tu!
Mustapha: Ehh? Motor boleh merajuk ke?



Boleh ke? Entah. Aku tak mahu percaya benda-benda karut ni. Tapi aku juga tidak mahu menafikan. Sebab perkara sedemikian pernah terjadi pada aku. Cuma... itu lah. Cuba kau bayangkan, kalau mesin jahit boleh merajuk? Agak-agak dia boleh tikam jari-jemari kita tak, tanda protes?


Gambar ihsan Google

NUke

video

Baju Berbasuh vs Baju Tak Berbasuh

NUke

Ingat lagi akan perihal ayah yang ditahan wad? Okay. Dalam pada sibuk ibu ke sana ke mari, menguruskan dan menjenguk ayah di Wad, sesekali di rumah dia sempat menggentel tepung dan membuat kuih siput. Asalnya, dia buat untuk suka-suka saja. Alih-alih, dah ada kat Kedai Jimat kat belakang rumah... Sepeket, Dua Ringgit! Hebat!

Dan disebabkan itu juga lah, ibu telah melakukan kerahan tenaga kepada anak-anaknya yang ada di ruah semasa proses penggentelan berlaku. Nak dijadikan cerita, time tu, ofis aku memang tutup seminggu sempena akhir tahun. Dan peluang itu (yang mana sepatutnya aku dapat berehat-rehat) dimanfaatkan ibu untuk merealisasikan impian bisnes kuih siputnya tu.

Maka, terpaksalah kami membantu ibu menggentel adunan teung a.k.a doh itu pada papan bergaris membentuk gumpalan siput yang kecil.



Oh, for those who did not know what is Kuih Siput, don't worry... ianya Halal dan tidak mengandungi Siput yang sebenar.

Dan oh! Disebabkan itu, aku da expert dah gentel-gentel tepung ni! heh!


NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.