Berikut, 100 lagu yang paling kerap dimainkan sepanjang tahun ini.


100 Love Like This SS501
099 Only You Kang Ha Ni
098 Berlari Tomok
097 Dan Bila Esok Sofaz
096 Cowboy Casanova Carrie Underwood
095 Haley Disagree
094 Rude Boy Rihanna
093 Bingit Pesawat
092 Derita Merindu Ahli Fiqir
091 Solo Iyaz
090 Oh! Sizuka Pop Shuvit
089 Allahu Rabbi InTeam
088 Tak Seindah Cinta Yang Semestinya Naff
087 If It's Love Train
086 Masa Estranged
085 World Behind My Wall Tokio Hotel
084 Realiti Dewi Alyah
083 Cinta Aliff Aziz
082 You Found Me The Fray
081 Tika Masanya Mirwana ft Hujan
080 Automatic Tokio Hotel
079 Blah Blah Blah Ke$ha ft 3OH!3
078 Alice Avril Lavigne
077 Meet Me Halfway Black Eyed Peas
076 Hanyut Faizal Tahir
075 Teenage Dream Katy Perry
074 All Yours Metric
073 Lari The Fabulous Cats ft. Kombat
072 Neeruza Ozawa Modread
071 Baby Justin Bieber ft. Ludacris
070 Today Was A Fairytale Taylor Swift
069 Nadiku Sabhi Saddi
068 Whataya Want From Me Adam Lambert
067 Yang Terindah Dakmie
066 Too Late Dead By Sunrise
065 Life After You Daughtry
064 In My Head Jason Derulo
063 Dilema Cinta Ungu
062 Jahat Stacy
061 21 Guns Green Day
060 Hold My Hand Maher Zain
059 Nobody Wonder Girls
058 Jangan Pernah Berubah ST12
057 Lagu Cinta Untukmu Couple
056 Osaka Disagree
055 21st Century Breakdown Green Day
054 Mencari Konklusi Hujan
053 RSVP Maulana
052 Arjuna Tomok
051 Super Something Yuna
050 Two Is Better Than One Boys Like Girls ft Taylor Swift
049 Dia Muhammad InTeam
048 Susun Silang Kata Aizat
047 What You Waiting For Mizz Nina ft. Colby O'Donis
046 Cintailah Aku Sepenuh Hati Ari Lasso
045 Oh Juwita Nubhan
044 Need You Now Lady Antebellum
043 Nothin' On You B.o.B ft. Bruno Mars
042 Replay Iyaz
041 Let Down Dead By Sunrise
040 Ku Ada Kamu Adira
039 Alejandro Lady Gaga
038 Russian Roulette Rihanna
037 California Gurls Katy Perry ft. Snoop Dogg
036 Ku Bukan Aku Tilu
035 Ketika Cinta Bertasbih Melly Goeslow ft. Amee
034 Noktah Cinta Hafiz
033 Sang Mantan Nidji
032 Gadis Semasa Yuna
031 Mine Taylor Swift
030 Cinta Kosmik The Fabulous Cats
029 Airplanes B.o.B ft. Hayley Williams
028 Sungai Lui Aizat
027 Hey, Soul Sister Train
026 The Catalyst Linkin Park
025 Inilah Cinta Akim
024 The Chosen One Maher Zain
023 Sweet Dreams Beyonce
022 Love The Way You Lie Eminem ft. Rihanna
021 Live Like We're Dying Kris Allen
020 Ku Percaya Ada Cinta Siti Nurhaliza
019 Aku Wanita Biasa Krisdayanti
018 You Belong With Me Taylor Swift
017 Down Jay Sean ft. Lil' Wayne
016 Adrenalin Faizal Tahir
015 Amarah Siti Nurhaliza & Krisdayanti
014 Telephone Lady Gaga ft. Beyonce
013 Kau Harus Ada Hujan
012 Already Gone Kelly Clarkson
011 Fifteen Taylor Swift
010 Tik Tok Ke$ha
009 Hati Yang Kau Sakiti Rossa
008 Selamat Malam Faizal Tahir
007 Insha Allah Maher Zain
006 Drama King Meet Uncle Hussain ft. Black
005 Kebahagiaan Dalam Perpisahan Shahir
004 Ekstravaganza Bunkface
003 Cinta Sempurna Yuna
002 Bad Romance Lady Gaga

001 Fireflies Owl City

Lagu Fireflies by Owl City telah dimainkan sebanyak 221 kali tahun ini.

Selamat Tahun Baru 2011!

NUke

The secrets behind entries continue...

SEPTEMBER

  • Baju Melayu untuk raya kali ni merupakan warna hitam. Baju Melayu aku yang pertama kali dibeli setelah bekerja. Dan juga setelah 5 tahun aku memakai baju melayu warna merah.
  • Aku bagitau Along yang aku rasa macam sambutan Raya Aidilfitri tahun ni merupakan sambutan terakhir aku dengan seseorang.
  • Sehari lepas Hari Lahir aku yang ke-22, aku menyerahkan Resignation Letter aku.
  • Dari dulu lagi aku memang dah aimed Myvi SE warna Oren. Tapi, J kata, kalau aku pakai Myvi SE warna Putih lagi ok. Nampak macam professional!
OCTOBER
  • Vlog Face.Book tu dirakam sejurus aku sampai rumah daripada tempat kerja. Time tu, aku rasa betul2 rindu pada zaman sekolah asrama. Segala macam kerja gila dan entah apape yang aku & kawan2 buat. Kat dalam buku tu juga ada satu 'kod' rahsia.
  • Megi Claypot merupakan idea spontan. Semuanya bermula dgn aku yang sengaja meletakkan lesung batu itu atas stove. Kemudian ditegur oleh Alang "Kau ingat ni Claypot ke?". Dari situ, ia berkembang menjadi satu bahan lawak. Terima kasih kepada Angah.
  • Figura Batman dalam komik Monster itu merupakan hadiah pemberian Along. Aku simpan figura tu sejak tahun 1999. Even, aku pernah membawanya ke universiti dan meletakkannya di atas flat screen monitor aku ni. Dan tak ada orang berani curi! Soft toy Itik tu pulak diberi oleh Pe'us pada thn 2008.
  • Kerja ke-2. Aku kini bekerja sebagai 'Event Executive'.
NOVEMBER
  • Dalam KAC2 : F, huruf F itu bermaksud F**k.
  • Aku outstationed. Bukan lah jauh sangat. Cuma ke Serdang saja. Sebab ada event. Event apa? MAHA 2010.
DECEMBER
  • Aku telah menyenaraikan 100 lagu ini sejak tahun 2006. Utk tahun 2006 & 2007, aku pernah publishkan di blog Friendster aku dulu. Tahun 2006, lagu InTeam - Ratu Syahadah rank #1. Utk thn 2007, lagu Siti Nurhaliza - Destinasi Cinta pulak rank #1.
  • Sehingga aku membuat entry ini, ketahuilah bahawa nukilan aku bertajuk Anugerah Juara Lagu 25 : Finalist Review telah dibaca sebanyak 168 kali. Entry ini juga boleh dibaca di yoyooh.com.
  • Tiba-tiba semua ahli keluarga menggemari Nutella. Disebabkan itu, kitorang mesti membeli sebuku roti setiap 2 hari. Kadang2, sebuku roti tu boleh habis dalam masa beberapa jam saja.
  • Gambar dalam Poster rasmi untuk siri Ku Ampunkan Cintamu 2 itu sebenarnya diambil di Lumut, Perak.
  • Ramai yang bertanya, KAC & KAC2 itu merupakan adaptasi kisah benar atau rekaan semata. Jawapannya: REKAAN semata-mata. Watak-watak dalam cerita ini diambil daripada nama2 kawan2 aku. Kecuali Xyryll. Yang mana, Xyryll merupakan nama pilihan aku untuk anak lelaki aku kelak. (kalau ada anak lelaki lah). Nama Alya' pula diolah daripada nama seorang sahabat ketika di sekolah; 'Alyaa.

Dan pada kesempatan ini juga, aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kpd semua pembaca blog ini. Tahun 2010 ni menjadikan aku seorang blogger dengan pengalaman selama 8 tahun. Dan aku berharap aku akan terus saja menulis dan merepek dengan pelbagai isu; kalau masih diizinkan Allah. Andai kata sepanjang tahun ini aku ada terbuat salah secara sedar atau tidak, hanya Maaf yang aku pinta.







2 + 0 = 1 + 1



NUke

Sambungan daripada entry sebelum ini. The Hidden or Un-revealed stories behind the entries.

MAY

  • Entry Kerja Kosong ditulis setelah gerak hati aku kuat mengatakan yang aku mampu menggunakan banyak kemahiran yang aku ada di tempat lain. It's more like the sparks, to initiate the move to a new surroundings.
  • Bila dah fed-up dengan pandangan orang yang suka tak amik serius dengan apa yang aku suarakan, maka terhasillah entry ini.
  • Aku sangat tak sangka bila usia ni dah mencecah 2 tahun. And aku mmg tekad nak jadikan blog ni as laman peribadi aku, maybe sampai aku mati kot? Wallahua'lam.
  • Sebab ayah selalu denda kitorang, aku dan abang aku tak mengambil masa yang lama untuk khatam al-Quran. Ketika ini, aku sangat merindui jeritan2 ayah yang memarahi aku. Dan aku rasa, aku ni kategori... 'Anak Ayah'.
  • Aku rasa ramai yang terikut dengan emosi gembira aku dalam entry ini. Sampailah diorang tahu yang kemenangan Proton Saga itu cuma MIMPI!
JUNE
  • Lebih Panjang, Lebih Riang. Itu semua pendapat Lissa ketika kitorg tgh siapkan teks untuk diletakkan dalam satu website event! Entry ni salu disalahtafsir.
  • Aku selalu marah-marah member aku yang request game kat facebook. Ended up, aku pulak yang addicted dgn game kat FB. Not to forget, whenever aku cerita pasal FB, ayat terakhir aku selalunya akan berakhir dengan "Aku takde facebook!".
JULY
  • Malam sebelum rumah aku dibanci, aku dah bermimpi didatangi perempuan bertudung, berkasut sukan. Tak sangka pulak pembanci yang datang keesokkannya itu sebetulnya seorang perempuan yang memakai tudung dan berkasut sukan.
  • Nearly mengambil ubat tidur, aku sebenarnya mengalami tekanan yang teramat sangat. Akibatnya, entry ini.
AUGUST
  • Macamana aku boleh minat kat J? Jawapannya: Setelah aku dapati dia seorang yang mampu menjawab pelbagai soalan yang aku rasakan tak semua orang boleh jawab.
  • Watak Anuar dalam KAC2 itu digambarkan sebagai seorang yang berjanggut lebat di bhgn bawah dagu, bertubuh sasa & pendek. Sama gambarannya seperti member aku yg duduk berdepan dengan bilik aku time kat kolej dulu.
  • Disebabkan niat hati untuk membazir, aku kena marah teruk dengan J. Dia merajuk dengan aku lama la jugak. Sebab dia kata, daripada membazir beli benda yang bukan2, lebih baik simpan duit tu and beli hadiah untuk dia.





Panjang la pulak. Tunggu part 3 lak esok.

NUke

Hujung tahun tiba lagi, dan seperti kebiasaannya, aku pun akan membuat story-telling, meringkaskan suka duka hidup aku sepanjang tahun ini. Bungkusan Tahunan edisi 2010 tahun ini merungkaikan the hidden things behind (some selected) entries yang aku bebelkan dalam blog ini. Alhamdulillah, tuhan memberikan nikmatNya kepada aku untuk terus hidup di Bumi Nya, untuk melakukan amal dan juga melakukan dosa, yang akhirnya aku sangat berharap agar aku dapat belajar sesuatu daripada setiap kesilapan yang berlaku!

JANUARY

  • Ketika entry 'Promo New Series' ditulis, aku masih tak ada idea untuk menyambung kisah lanjutan KAC yang tamat tahun lalu.
  • Entry Empty Minded paling banyak menerima komen 'spam' produk viagra. Nasib baik aku filter dulu...
  • Nama untuk series 'Pe'us' sebenarnya diambil daripada nickname seorang sahabat karib aku. Dan salah satu watak perempuan dalam siri itu merupakan nama bekas teman istimewa penulis.
  • Handphone Samsung Steel (slide) aku yang rosak akibat hujan dan rosak ribbon itu sebenarnya tidak boleh dijumpai di pasaran Malaysia.
  • Ketika reunion pelajar maktab, berlangsungnya sesi bermain bowling. Ketahuilah aku mendapat tempat ke 2 daripada bawah!
FEBRUARY
MARCH
  • Secara purata, ramai yang beranggapan aku berusia 26 - 28 tahun bila aku memakai kemeja lengkap or bussiness attire. Aku macam... speechless...
  • Tiada skrip disediakan terlebih awal dalam setiap penghasilan Vlog. Vlog#3 merupakan cubaan yang paling berjaya stakat ni.
  • Ketika motor aku rosak di pagi Isnin, aku tak dapat buat phone calls sebab bateri handphone habis. Yang ada cuma 60sen di dalam poket. Cuma 2 panggilan hanya berjaya dibuat mnggunakan public phone yang mana panggilan pertama tu dgn tragisnya tak berjaya sebab masuk voicemail.
  • Komik monster yang aku hasilkan itu merupakan idea spontan dan dihasilkan dalam masa kira-kira 3 jam.
APRIL
  • Kisah 'DeaR Boss...' merupakan kisah benar yang berlaku di ofis. Sehingga tamat waktu bekerja, aku tak berani menegur boss aku tu walaupun dengan ucapan 'bye & see you tomorrow' yang salu je aku wish pada semua org!
  • Aku sayang sangat pada dia.
  • Aku sangat kagum bila ramai orang suka search "singlet lelaki" dan ianya directed terus ke entry ini.

More hidden & unwritten stories will be revealed... 





To be continued.

NUke


Siri 11 (Akhir)

Membisu seribu bahasa. Asyraf masih tak pasti akan muslihat Meor mengajukan soalan itu kepadanya. Dia cuba berlagak biasa namun gementarnya jelas kelihatan daripada gerak gerinya yang tidak selesa. Meor yang sedari tadi duduk bersebelahan dan rapat dengannya meletakkan tangan di belakang tubuh Asyraf. Digosok belakang bahunya perlahan.

"Come on, Asyraf..."
"What is so special about Xyryll, tu?"

"Apa maksud kau ni, Meor?"

"I know lah yang korang berdua ni more than just a roomate..."
"...more than a best friend..."
"... you guys keep your secrets very well."

Panjang nafas yang ditarik Asyraf, sebelum menghembus. Dia buntu. Tidak mampu berfikir bagaimana untuk bertidak, apatah lagi untuk keluar daripada perangkap perbualan yang dipasang oleh Meor. Fikirannya bercelaru dan berbelah bagi; sama ada untuk terus meluahkan situasi yang sebenar ataupun terus berlakon dan menidakkan segala macam fakta yang berkemungkinan akan terungkai.

Pun begitu, dia juga tidak pasti akan risiko dan bahana yang menantinya jika dia berterus terang dan berhenti menipu perasaannya.

Dan dia mengambil keputusan untuk mengambil risiko itu.

"Meor."
"Aku mungkin tak perlu bercerita banyak dengan kau..."
"...since kau pun dah boleh agak keadaan aku yang sebenar."

"Maksud kau?", Meor memberikan respon, supaya Asyraf terus bercerita.

"Maksud aku, the relationship between aku dengan Xyryll."
"True.We are more than just a good friend."
"We are more than what you may call 'Bromance'..."
"I think aku dan Xyryll are more than just what we call brothers."

Meor menepuk perlahan bahu kiri Asyraf, dan menggosok pelahan belakang tubuh sahabatnya itu.Dia sememangnya faham dengan situasi dan apa yang dirasai Asyraf. Meor mengerti semua itu. Meor memahami semua perkara itu.

"Aku faham, Asyraf."
"Dan aku dari dulu lagi dah agak yang ada something between korang berdua."
"Dari dulu lagi..."

Pin-drop silence.
3 minit.
7 minit.

"Asyraf..."

"Ya?"

"Kenapa kau pilih Xyryll?"

"Sebab aku rasa selamat dengan dia."

"Selamat? Bukan dengan dia sepatutnya, Asyraf..."

"Kenapa tidak? Yang penting dia setia."

"Jangan jadi bodoh. Mana ada rasa kesetiaan dalam Xyryll tu!"

"Aku mungkin belum bodoh lagi. Kalau betul tuduhan kau tu, what proof do you have?"

"See this... These are all the SMS yang Xyryll hantar pada aku, malam lepas kita discuss assignment."
"He's flirting with me..."
"...behind you!"
"And to make it more worst, dia bagi respon bila aku kenyit mata pada dia malam tu."

"Fuck Xyryll..."
"Why are you telling me all this, Meor?"
"Why...?"

"Sebab aku dari dulu cuba menyayangi kau, Asyraf!"
"Sejak first day kita duduk dalam satu kelas tutorial..."
"...sejak mula-mula aku nampak kau."
"Dan sejak tu, aku cuba merapatkan diri dan cuba mengenali kau."

"Fuck Xyryll..."

"So, tell me now!"
"What is so special about Xyryll?"

"Aku tak tahu."
"Aku still sayang dia."
"Damn!"
"Fuck Xyryll!"

"Asyraf... kenapa Xyryll? Bukan aku?"

"Sebab kau lambat sangat, Meor..."
"Kau lambat sangat..."

--TAMAT--

Footnote: Not everyone will have the great-same instinct & feelings about something. Thus, not everything should be spoken. Sometimes, it's better left unspoken as we know that the real fact will only hurt someone's feeling...

...and it will change everything.
--

FaizalSulaiman said:
aku melihat KAC season 2 ni lebih telus penceritaannya. kalau KAC season 1 lebih bersifat linear, season 2 ni merungkai kisah yg lebih dekat khususnya kepada ahem..lelaki 'itu' (gay lah)

sebenarnya setting citer ni lebih kepada budak asrama kan, nuke? so no wonder depa (sama lelaki) will fall in love sebab hormone tak berapa nak stabil besides sometimes nak suka2 each other.

citer ni ada moralnya..bukan bermakna aku menyokong gay tetapi setiap manusia tu dikurniakan perasaan sayang..tp seharusnya di dalam Islam, perasaan sayang itu haruslah di berikan kepada yang hak (lelaki sama perempuan), etc.

heh nuke, kalau ko betul2 concentrate pada citer ni, boleh jadi epik cinta woo.hehehe.

sekadar meluah pandangan sebab aku selalu tinggalkan komen seciput cuma.lalalala


--
Terima kasih sebab sabar menanti & rajin membaca.

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.