ruam.

gatal2.

pergelangan tangan.

cis!

ada petua utk menghilangkan gatal2 pada tangan?

NUke

Salam.

Memang dah lama tak update blog ni! Rindu blog. Rindu jugak kat pembaca. Huhu. anyway, kali ni aku nak bincangkan pasal ketinggian. Yeah, aku tahu dan aku mengaku yg aku ni pendek. Tinggi pun tak (pernah) cecah 1.7 meter. Hak hak hak! Dan pada aku, ia nya dah ckup bagus, sebab kalo kat sekolah, tak perlu lah kena lap tingkap kat bhgn atas.. or else, kna padam papan hitam. Dan yang palin penting, org2 pendek ni takkan menjadi target utk diminta tolong utk amik barang atas almari.

Tapi tu semua persepsi tipu. Kat skolah dlu, aku yg pendek ni jugak kena padam papan hitam.

Normal utk lihat or tgk lelaki tinggi, and in some cases, ada yg menganggap ketinggian tu satu extra credits utk lelaki. Kiranya menambahkan lagi 'points' utk wanita (dan lelaki) jatuh cinta. Lumrah. Setiap lelaki sedikit sebanyak pasti ada rasa untuk memiliki ketinggian yg maksimum. Nyatanya, pada aku, dah tak mampu meninggi la kot. Gigi bongsu pun dah mula menonjolkan dirinya. Huhuhu.

Pelukis gambar ini adalah seorang perempuan. Dan beliau ni tinggi. Aku salute dia!

Camne lak dgn perempuan yg tinggi? Well, aku takdelah mendiskriminasi, walaupun aku jeles ngan perempuan yg tinggi nih. Hahaha, Jujur aku katakan yang aku memang jeles tgk perempuan tinggi daripada aku... Oh! ini tak termasuk kes wanita tinggi disebabkan high heels okay! Bukan apa, tipula kalau aku cakap takde rasa segan bila berjalan dgn perempuan yg lbh tinggi daripada lelaki.. tapi it all depends on how we look at the situation. Tak salah nk berkawan or bercinta dgn perempuan yg lebih tinggi drpd kita (lelaki), dan adakalanya, aku lihat kebanyakan psgn mcm ni agak sweet n romantic.

Romantik kah?

Entahlah. Ade juga aku dgr kata org2 tua; kalau beristerikan wanita yg lebih tinggi drpada kita (lelaki), hidupnya bahagia dan murah rezki.

Karutkah? Betulkah? Aku tak mahu menafi, jauh sekali mempercayainya... kerana itu urusan-Nya.

NUke


Siri 10

Asyraf bukanlah seperti Xyryll. Ya, jauh dalam hatinya sedikit sebanyak menyukai sahabatnya itu. Hanya menyukai. Bukan mencintai. Dan kini dia mengerti akan air mata dan senyuman yang terpancar dari bibir nipisnya itu. tak disangka selama belasan tahun perkenalannya dengan Xyryll, terluah rasa cinta oleh sahabat karibnya itu.

--

Pagi.

Kelibat Xyryll masih tidak kelihatan walaupun kuliah Matematik hampir bermula. Jason yang sedari tadi bersembang dengan Kimi, tiba-tiba menyapa Asyraf yang duduk berselahannya.

"Mana roomate kau, Asyraf? Kelas dah nak mula ni... Tak nampak-nampak pun lagi... Ponteng ke?"

"Entah. Pedulikan lah dia!"

Daripada intonasi itu, Jason seolah-olah mengerti untuk tidak bertanya lagi. Terus disambung perbualannya bersama Kimi yang sedari tadi mahukan teman bersembang.

Fikiran Asyraf melayang. Sedikit pun tidak terfokus kepada pengisian kuliah yang disampaikan oleh Dr. Samad. Segala huraian dan penjelasan oleh pensyarah itu seolah-olah bising cengkerik yang didengarinya pada malam kelmarin. Ya! Serentak dengan itu, Asyraf terkenang akan peristiwa yang berlaku antara dirinya dengan Xyryll. Senyum.

--

Hai awak! Lama s dgr kaba. Sht ke?
Hi. sht saja. awk? sori la. lately agak bz dgn assgnmnts. Ni pun byk x siap lg ni.
Oh! Kwn awk mana? Lama jga x dgr crita dr dia.

Mesej yang dihantar Alya' itu sedikit sebanyak mengganggu fikiran Asyraf. Terus dimatikan telefon bimbitnya sambil melangkah perlahan menuju ke bilik; setelah selesai menikmati makanan tengahari di kafeteria. Pintu dikuak; kasut ditanggalkan; baju kemeja putihnya dilucutkan dari tubuh yang sedikit berpeluh.

"Aku minta maaf...", tegur Xyryll yang dilihat berdiri di hadapan katilnya. Tanpa mempedulikan Asyraf yang terus-menerus tidak mengendahkannya, Xyryll berkali-kali memohon maaf sambil cuba menjelaskan situasi dirinya yang kononnya tidak stabil pada malam kejadian lepas. Asyraf hanya meneruskan rutinnya yakni mengunyah biskut sambil menghadap soalan-soalan tutorial.

2 minit.

"Dah sudah?"

Persoalan yan diajukan Asyraf mematikan butiran kata yang belum sempat terluah oleh Xyryll. Segera mulutnya dikatup. Asyraf bangun dan merapati tubuh Xyryll yang berdiri tinggi itu. Apa yang hanya mampu dilakukan oleh Xyryll hanyalah berdiri kaku tatkala menyedari dirinya dipeluk erat oleh Asyraf. Kuat pelukannya. Erat.

"Aku maafkan kau..."

"...tapi tak bermakna aku cintakan kau..."

--Bersambung...

NUke

Salam.


Alhamdulillah, ketika aku menulis ni, connection internet makin baik. Laju. Mungkinkah ada org2 dr company itu membaca aduan aku ini? Oh No!

Dulu kan, waktu aku kecik2, aku selalu wondering... 'kenapa la org laki tua2 ni pakai kain... bukan ke kain tu org pompuan je yg pakai??' Maklum je lah. budak hingusan, seluar pun suruh akak2 yg pakaikan. Haha. Crita lama. Okay lah. Untuk para pembaca sekalian, satu soalan untuk korang.. Sejak bila korang start pakai kain pelikat (utk lelaki) or kain batik (utk pompuan) ?

Aku percaya, kebanyakan kaum Hawa dah start pakai kain batik lagi awal berbanding lelaki ni. Maklumlah, zaman2 aku kecik dlu, yg lelaki ni kemain lasaknya, tiap2 petang wajib main ngan jejiran kat luar.. kotor satu badan. And basically, yang perempuan selalunya ptg2 kna lipat baju, or masak.. or sometimes temankan adik2 or join abg2 dorg main skali. Basically, aku hanya refer pada life kakak2 aku je lah. Dah itu je contoh yg terdekat. So, disebabkan perempuan byk mluangkan masa kat rumah.. so maybe lah diorg terdorong utk pakai kain batik kot.. Ceh! pepandai je aku ni wat teori.

Buat pertama kalinya aku pakai kain pelikat pada usia 11 tahun, yakni ketika aku Darjah 6. Aku ingat lagi, kain pelikat tu kaler biru and disebabkan aku pendek, aku kena lipat skit kain tu... bagi sesuai ngan kependekan aku tu. And of course, aku terdorong nk pakai ni sejak aku nengok abang aku yg sorg tu pakai.. Cam best je rasanya. And yeah, dialah yg menolong aku menggulung2 kepala kain tu.. Besar je bonjolannye.

Pakai kain pelikat membuatkan diri terasa bagai 'sudah dewasa'!! Esoknya, aku canang cerita kat kawan2 sekelas.. Bangga nih! Pakai kain beb!

Apa yg membuatkan kain pelikat selesa diapakai? Bagi aku, ianya satu kebebasan untuk ruang 'peribadi' sorg lelaki... Ye lah, kalo dah dari pagi sampai ke lewat petang asyik pakai seluar je, kadang2 boleh jadi rimas. So, bila pakai kain (especially time malam) and rileks2, terasa tenang la skit.

Selain daripada tujuan ke masjid dan menghadiri upacara keramaian, aku rasa jarang aku pakai underwr bila pakai kain ni! Hahaha! Tapi selalunya aku pakai shorts or boxer lah... Bukan apa, kot2 terlucut lak kain.. haa tak pasal je menjaja kejantanan diri. Malu beb! Overall, aku selesa bila pakai kain pelikat especially time tidur.. memang nikmat! Dan aku tahu, ada dikalangan kita ni masih x pernah or tak gemar pakai kain.. mungkin sebab terpaksa mengawal pergerakan once pakai kain ni.. which is true. But, boleh je kalau nk cuba2 kan?

Hm. Ko rasa kain pelikat kaler apa yg cantik eh? Aku suka kaler hijau.

NUke

Kau tahu...

Dah hampir 3 minggu rasanya ibu bekalkan aku makanan setiap pagi.
Sebab ibu tahu yg aku mesti tak sempat nak bersarapan di rumah.
Dan setiap bekalan yang ibu berikan itu, pasti aku jamah...
Walaupun ada kalanya tidak dapat aku habiskan.

Dan peristiwa ini mengingatkan aku ketika zaman sekolah.
Ibu selalu membekalkan adik-beradik dgn nasi goreng
Atau pun roti telur yang garing.
Nyatanya, aku memang tak suka nasi goreng utk dimakan waktu pagi
Ataupun sewaktu rehat.

Apa yang aku buat?
Aku sengaja tinggalkan bekal di dalam laci meja sekolah
Dan pulang; berkata lupa mahu membawa bekas pulang.
Esok pagi, sampai sekolah... Aku buang bekas tu dalam tong sampah besar!

Bukan bekas tupperware pun... Bekas murah. Mungkin tidak mengapa.
Semua itu kisah tahun 1997.

Dah 12 tahun berlalu.
Dan kini baru aku mahu menghargai setiap usaha murni ibu setiap pagi.
Kasihnya ibu memasakkan aku nasi goreng dan roti telur.
Yang mengenyangkan perut sewaktu diri kesejukan di dalam ofis.

Kalaulah 12 tahun lalu aku tahu dan mahu mengerti semua itu.
Aku yakin, aku pasti senang hati dan badanku pasti berisi.
Ibu, saya tak tahu sampai bila lagi saya dapat rasa bekalan yang ibu sediaka itu.
Mungkin sehingga 10 tahun lagi..

Atau mungkin tiada lagi bekal untuk esok pagi?

Terima kasih ibu.
Saya sayang ibu.

NUke

Okay.

Broadband cap ayam aku tu masih tak boleh pakai. Tak guna punya Majis (bukan nama sebenar)! Harap je mahal.. dan harap je line kaler biru. Tapi slow nak mampus! Nak load page blog aku ni pun amik masa nearly 2 jam. By the way, mak aku yang bayar broadband tu. Jangan nak complain!

By the way, definately aku tak update blog ni kat rumah. Mungkinkah aku di cc? Atau aku di sesuatu tempat yang sunyi? Haha. Semua itu tak penting. Yang penting, aku akan sentiasa balik lambat lepas2 ni dr ofis untuk menyiapkan kerja2 projek dan update blog! Dowh! Kantoi lah update blog kat ofis! hahaha.

Well, ada masa kita ni tak pernah bersyukur dgn apa yang kita ada. Tak pernah bersyukur dgn kejayaan yg kita kecapi selama ni. Dan tengah hari tadi, aku pun rasa tidak bersyukur kepada Nya. Meeting; department ku kena hentam ngan management, masing2 menggelabah nak cari jawapan yg boleh memuaskan semua pihak. Dari situ, timbul rasa nak resign (walaupun baru 3 bln kerja). Bila difikir2, aku bukanlah selemah itu, boleh tunduk dengan hentaman caci maki dan kutukan yang sebenarnya membina dan menguatkan diri ini.

Tak mengapa kawan2, biarlah kita dimarah sekarang... hmm.. best ke kena marah? Best kan?

Meeting sucks!

NUke

Geram! Connection internet slow! So, tak boleh nak update dengan proper. Will update soon!

NUke


Salam.

Untuk pengetahuan, aku menjadi seorang blogger bukanlah dengan paksaan. Tak pernah pun ada sesiapa memaksa aku untuk menjadi blogger. Dan ya, segala nukilan yang aku paparkan ini juga tidak aku lakukan dengan paksaan. Kesemua dilakukan menurut hati sendiri. Mungkin ada yang memaksa aku untuk menulis ttg sesuatu perkara... Mungkin ada. Dan tidak selalunya aku penuhi tuntutan itu. Aku harus memikirkan kesan dan akibat yang mungkin berlaku.

Sama juga dengan kau! Aku tak pernah memaksa kau utk membaca hasil nukilan aku. Dan sikit pun aku tak pernah memaksa kau utk meninggalkan komen pada setiap entry. Malah, sekali pun aku tak pernah paksa kau menjadi follower blog aku yang tak sbrapa ni.

Ini lah lumrah dunia blogging. Aku dan kamu berkongsi pembaca. Itu pilihan mereka. Mereka sudi membaca nukilan mu. Dan mereka juga sudi menjengah ke laman blog ku. Biarkan lah mereka. Hak itu mereka yang punya. Tak perlu lah timbul isu 'curi pembaca' atau aku yang memaksa mereka membaca mana2 blog! Dan aku juga tidak lah memaksa mereka utk tidak membaca blog kamu.

Welcome to the real world of blogging!

Hari pertama kau dihargai... Esok lusa, kau dicaci... (seperti mana yg pernah aku alami...)

NUke


Siri 9

Sedikit pun Xyryll tidak peduli akan persoalan yang diajukan Asyraf. Perlahan-lahan, rangkulannya naik dari bahagian pinggang, terus menjalar ke belakang tubuh Asyraf yang basah bajunya itu akibat peluh. Menyedari perihal itu, Asyraf dengan serta-merta menolak tubuh Xyryll ke arah pintu dengan kuat. Sekuat yang termampu olehnya yang terkejut dengan apa yang cuba dilakukan oleh Xyryll.

"Bodoh! Kau memang bodoh!"
"Kau sedar tak apa yang kau buat ni Ryll!!!?"

Jeritan Asyraf sekali lagi memecah kesunyian malam. Segera diseluk kocek seluarnya untuk mengambil telefon bimbit. Dipasang fungsi lampu suluh dan dihalakannya ke arah lelaki yang memeluknya sebentar tadi. Sah! Memang dia adalah Xyryll... Xyryll yang sedari tadi membisu, setelah menyedari perancangannya untuk memperlakukan sesuatu kepada sahabatnya itu gagal sama sekali. Tak mungkin lagi dia mampu menghadapi Asyraf yang sedang berang dengan tindakannya itu. Tak mungkin lagi dia mampu menghadap Asyraf yang duduk sebilik dengannya itu. Sesalnya dia yang bernafsukan sahabat karibnya itu. Ya! Xyryll menyedari kegopohan dirinya yang mencintai Asyraf kini hanya memberi padah kepada dirinya sendiri!

"I'm sorry Asyraf. Really sorry... Sebenarnya...", jelas Xyryll yang sedikit pun tidak menoleh. Sambil itu, disarungnya kembali bajunya, menutup sasa tubuhnya yang berpeluh itu.

"Sebenarnya apa? Apa lagi yang kau nak buat? Cakap Ryll... sebelum aku betul-betul hilang sabar!", jergah Asyraf yang masih kebengangan dengan tindakan Xyryll itu.

"Aku sayang kau! Dah lama dah! Aku minta maaf.", bicara Xyryll yang malu dengan apa yang telah dilakukannya terhadap Asyraf.

"Blah lah kau!"

Benci, geram, dan menyampah! Itu saja yang dirasai Asyraf yang terus keluar dari Dewan Kuliah 1 itu selepas pintunya dihempas kuat. Langsung saja dia melangkah laju meninggalkan perkarangan kompleks dewan kuliah. Tanpa menoleh, dia terus melangkah mengharung dingin malam; meninggalkan Xyryll keseorangan di dalam Dewan Kuliah 1 itu.

"Apa yang aku buat ni...? Astaghfirullah al' azim..."

Xyryll terduduk. Panjang istighfarnya, cuba memohon keampunan dariNya. Tidak disangka dia terlalu menurut kata hati yang memusnahkan ikatan dua orang sahabat yang akrab. Sambil mencangkung, kedua-dua tapak tangannya ditekup pada muka. Menyisir rambutnya sambil mata tidak berkelip merenung lantai. Cuba difikirkan tentang akibat perlakuannya itu, namun tiada apa yang mampu ditafsirkan. Xyryll mulai kecut dan takut dengan dirinya sendiri.

--
4.50 pagi.

Perlahan-lahan, Asyraf bangun dari baringnya dan duduk di sisi katil. Dia menoleh ke arah katil Xyryll. Kosong. Masih kosong seperti mana yang dijangkakannya. Asyraf kembali merebahkan tubuhnya sambil menyilangkan tangan di dahi. Masih belum dapat dilupakan apa yang cuba diperlakukan Xyryll ke atas dirinya. Mata semakin tajam merenung siling. Nafas mulai kencang apabila nama Xyryll muncul dalam fikirannya. Dia sedar, walaupun dia cuba membenci Xyryll, sebenarnya dia tidak mampu berbuat begitu.

Senyum! Sedikit mengalir air dari matanya yang mana dia sendiri pun tak pasti apa puncanya. Mungkin mengantuk, mungkin sedih... atau mungkin air mata gembira!

"Xyryll... Xyryll... Kau memang bodoh! Kenapa lah kau tak beritahu awal-awal...", bisik Asyraf perlahan sebelum memalingkan badan untuk menyambung tidurnya.

--Bersambung...

NUke

Salam.

Sejak dua menjak ni, aku dapat merasakan sesuatu yg tak kena pada seluar. ketat kah? seluar aku masih lagi longgar. Cuma ada segelintir saja yng mulai ketat pada bahagian pinggang. Hairan. Ketidak-selesaan tu kdg2 mmbuatkan kerja aku terganggu. Memandangkan di ofis aku tu, aku sorg saja lelaki dlm department tu, maka aku tak boleh lah bersuka hati nk meng-adjust seluar kan? kang apa pulak kata colleague aku yg berjantinakan perempuan tu... Huhuhu. Susah btul mnjadi seekor kumbang di kalangan bebunga! hahaha!

Anyway, aku tekad. masuk saja gaji bulan ni, aku nak beli boxer banyak2! Baru lah selesa! Skang kau tahu kan apa masalah aku?


Ya, spender makin ketat! Bodoh betul!

NUke

Salam.

Hari ni hari ahad. Dan esok hari Isnin. Walapun aku tak suka hari Isnin, tapi aku rasa lebih baik aku rasa menyampah pada hari Ahad! Sebab apa? mestilah sebab lepas saja hari Ahad, hari ISnin akan muncul. So, tak best lah hari Ahad ni.

Okay lah. Aku sebenarnya rindu pada suasana belajar. Damn it! The things that i missed most ttg being a university student are.. the lecture notes and doing lab thingy. Aku pernah berangan2 dlu bla dah habis blajar kat U, aku akan keja kat somewhere in the lab, doing nuclear related thingy... But, skang ni, or realiti utk masa ni, aku kerja di sebuah event management punya company! ha ha ha! Jauh lari bidang tu beb! Anyway, bukanlah aku tak suka dgn kerja aku skang ni. Jauh sekali mahu menyatakan yg kerja tu tak mencabar & seronok... cuma, ada ketika, aku terfikir. Dan aku merindui suasana berada di dalam laboratory! Hahaha! Nerd giler!

Okay lah. Memandangkan kerja idaman aku tu masih tak menampakkan bayang dan wajahnya, maka aku tekad dan perlu mengumpul sbrapa byk exerience! Hahaha (gelak hatiku yg tba2 tension sebab esok hari Isnin!).

p/s: Dowh! Sapa kata kerja tu best? Cakap? Cakap?

NUke

Salam.

Beberapa hari lepas, aku ada wat teka lirik lagu kat blog ni. Sebenarnya saja nak test market. And kalau ade yg jawab betul pun, mmg aku dah reserved kan hadiah. Tapi, memandangkan takde org jawab ngan betul. Maka hadiah tu aku forwardkan utk perkara yg akan datang. Anyway, nnti aku revealedkan jawapan kpd teka lirik tu.

Oh ya! Sebenarnya nak tanya pendapat korg, camni, aku igt bagi memeriahkan & menghargai skit masa2 korg membaca blog ni, why not aku blanja lebih skit utk wat peraduan. Peraduan yg aku terfikir camni ialah somethg yg kinda typical la. More or less like u guys hantar pendapat or cerita pasal some issues to me and the best opinion menang lah! lebih kurg cam tu la... Or korg ada idea lain? hahaha. Bukan apa, aku taknak la korg rasa cam mmbuang masa je baca blog aku nih (walopun aku tak suro) and mmg bnda ni dr dlu lagi aku da terpikir dah. Cuma masalah tak jumpa masa yg sesuai je.

Anyway, hadiah mmg dah ada. Don't worry... Apa hadiahnya? Ok lah, aku bocorkan skit hadiah2nya:-

1st prize: RM 30 Telco Credit (And or Or) 1 Limited Edition NukeGroup T-Shirt!
2nd prize: RM 30 Telco Credit
3rd prize: RM 10 telco Credit

Hadiah ni confirm as of 10 October 2009 lah. Kalau ada perubahan, aku bagitau la. Before aku open peraduan tu, so aku nak tanya lah, kalau aku buat ni, ada ke korang nak join? Kalo tak, malas la aku nak buat! sia2 je! hahaha...
--

Jawapan Teka Lirik:-

Lirik 1:
"To find myself again, my walls are closing in..."
Crawling - Linkin Park

Lirik 2:
"Hold me, love me, don't ever go..."
Hot - Avril Lavigne

Lirik 3:
"Ku pergi sebentar, bukan untuk curang..."
Jangan Nakal - Alif Satar

Lirik 4:
"Walau apapun caranya jua... engkau mendaki gunung yang tinggi...."
Iman Mutiara - Raihan

Lirik 5:
"That you were Romeo, I was the Scarlet Letter, and my daddy said..."
Love Story - Taylor Swift

By then, no winner utk contest Teka Lirik tempoh hari!

NUke

Okay la. aku ni kurus je. Mewarisi genetik Haji Mahmod tu. Sapa lagi kalau bukan ayah aku tu. Cikeding je dia. So, aku ni boleh la dikategorikan sbg anak bapak! hahaha!

Semalam (or 2 hari lepas), colleague aku, Sab ada beli pnimbang berat badan. Katanya sbg motivasi utk diri sendri & husbandnya di rumah utk mngurangkan berat badan! Harap2 berjayalah!

Sebelum2 balik tu, Sab ni suruh la aku timbang berat badan. Haha. Cuba teka berapa berat badan aku? teka la. teka la. teka la...
.
.
.
.
.
.
46 kg je.
aku rasa ini bukan dikelaskan sebagai berat... mungkinkah ringan? Aku dpt bayangkan situasi macam ni:-

Si penanya: "Berapakah berat badan encik Nuke?"
Aku: "Oh, salah tu.. sepatutnya 'Berapakah ringan encik Nuke?'"

Ok. Aku underweight. Cuma bahagian perut saja cantik! Hahaha!

NUke

Terima kasih.

kadang2 kita selalu overlook ttg perkara yang simple. Mudah je sebenarnya nk mengucapkan terima kasih. tak perlu mngambil masa selama 10 saat pun. Tapi, aku tetap heran, kenapa masih ramai lagi umat manusia kat luar sana tu cukup susah nk ucap terima kasih bila mmperoleh sesuatu.

Bukan lah mahu menyindir siapa2, cuma slot pantang larang kali ni nk membincangkan erti dan besarnya makna ungkpn terima kasih itu. Okay lah. Aku akui juga, kadang2 aku pun ter-miss nak say thank you bila seseorg tu blanje aku mkn. Bukan apa, time2 makan tu plak, kita tgh duk sembang2... sampai terlupa nk ucap terima kasih. Jenis dan faham aku, bila nasik dah habis makan, baru lah say thank you. Tapi sometimes, nasik dah habis.. layan sembang berjam2.. lpas tu masing2 blah... sampai terlupa nk ucap terima kasih. Tapi, selalunya, lepas tu aku akan call or mesej smula la org yg blanja aku tu and say thank you.

Well, memang ada org yg amik ringan pasal ungkapan ni. For them, it's a common sense yg mana tak perlu buat pun tak mngapa. Grab and go. Never say thank you. Yeah! Maybe org tu terlupa, or else, mmg dia tu selfish! Aku dah jumpa ramai org yg mcm ni. Sejak2 kerja ni, lagi ramai aku jumpa. Kerja aku memerlukan aku berhubung dgn ramai org, so PR kena superb. Dalam usaha aku belajar utk improve ni, aku sedar... perkataan 'terima kasih' itu mmg sangat penting dalam communication, especially with clients.

So everyone, ringan2kan la mulut nk berterima kasih kpd org lain. Tak susah pun. Cuba kalau ko bg somethg kat org, pastu org tu wat dono je. tak say thank you pun... apa kau rasa?


Terima kasih sebab sudi baca.

NUke


Hari ini, ibu membekalkan aku lemang, nasi himpit, rendang ayam dan daging untuk dikongsi bersama rakan2 sekerja. Ya, bersempena Aidilfitri, apa salahnya sesekali berbelanja untuk kawan2 kan? Tambah2 plak ada sorg officemate aku ni dari dulu mengidamkan rendang daging. Favourite katanya. And oh, she's a chinese ya!

Tak sampai waktu lunch lagi, rendang ayam dah habis licin. kecik jer office aku tu. And kebetulan plak tak berapa ramai yg dtg ofis sebab ada yg kna pergi ke KLCC utk event, so supposedly masing2 yg ada dlm office tu dapat la mrasa sorg skit lemang, dan rendang yg aku bawa tu. Alhamdulillah, ramai yg memuji rendang ibu ku itu sedap. terima kasih.

Persoalan.

Ibu memang sntiasa sibuk dgn hal2 rumahtangga dan mcm2 hal lagi. Bayar bil la.. hantar brg org. buat itu, buat ini. But still, request aku utk buatkan rendang tu tetap ibu penuhi. kadang2 aku malu dgn ibu. Ibu. Segala permintaan anaknya, akan sdaya upaya dipenuhi. Tapi tak macam si anaknya ni. Kadang2tu bukan main liat lagi nak pergi buang sampah ke luar pagar. kalau diminta tlg pergi ke kedai pun..sambil buat muka pelik. Haih! Macam mana nak masuk syurga ni. Mungkin, mendekati pun jauh sekali.

Ibu dah tua. Spatutnya, kami yg sibuk masak2 utk ibu. Ibu rehat je. Tapi, sampai skang ni, ibu yg btungkus lumus masak utk anak2 bujang ibu ni. Haha. Gembira, penat lelah ibu... Tuhan saja yang tahu. Ibu nak tahu? Bila setiap org di ofis tadi memuji rendang ibu, akulah org yang plg gembira. Jelas terbukti keikhlasan ibu menyiapkan rendang2 tu ibu! Ya, memang ada yg bertanya akan resepi rendang ibu, dan aku hanya mampu tersenyum. Sedapnya rendang ibu itu adalah disebabkan keikhlasan ibu membuatnya.

Terima kasih ibu. Harap2 ibu boleh masak rendang lagi utk kita sekeluarga lain kali.

p/s: hmm.. xde org teka lirik2 lgu tu dgn tepat lg la...

NUke


Siri 8

Dengan senyuman jahat masih dilemparkan, Xyryll terus menerus mendahului Asyraf ke dewan kuliah. Taktik dan perancangan jahatnya mula diingati satu per satu, supaya setiap yang dirancang berjalan lancar. Asyraf yang mengantuk itu hanya membisu seribu bahasa. Diam dan hanya mengekori si Xyryll yang semakin laju langkahnya.

Xyryll yang terlebih dahulu tiba di bangunan Dewan Kuliah 1 itu terus saja masuk. Kelibatnya hilang dalam gelap malam yang memenuhi segenap dewan. Asyraf menunggu di luar. Fikirnya, sudah tentu sekejap saja masa yang akan diambil Xyryll. Tambahan pula, kuyu matanya semakin mendesak dirinya untuk lelap seketika.

Seminit.
Tiga minit.
Tujuh minit.
Dua belas minit.

"Lama lagi ke weh? Cepatlah! Aku dah mengantuk ni!!!", teriak Asyraf yang semakin geram. Mengantuknya sudah tak tertahan lagi. Namun balasan yang diterimanya hanyalah bunyi bising cengkerik di celahan daun rumput berhampiran longkang di bangunan dewan kuliah. Hairan. Kerana risaukan sesuatu yang tak kena berlaku ke atas Xyryll, Asyraf pantas meluru masuk ke dalam dewan kuliah itu.

"Xyryll?"

"PAANNGG!!!"

Dengan segera, pintu ditutup kuat oleh seseorang. Peluh dingin terus membasahi dahi Asyraf yang luas itu. Perlahan, dia cuba melangkah menuju ke arah pintu. Tujuannya hanya satu; buka pintu dan duduk saja diluar... paling teruk pun, lari saja ke asrama. Dalam masa yang sama, tidak sanggup pula dirinya membiarkan Xyryll keseorangan. Risau jika berlaku apa-apa.

Cuba menggapai tombol pintu dalam kegelapan... tapi apa yang berjaya digapainya adalah satu lengan tangan! Terkejut! Lalu dilepaskan segera sambil bertanya, "Xyryll? Kau kan?". Dalam hatinya, Tuhan saja yang tahu. Kecut perutnya. Laju degup jantungnya. Mengalir setiap peluh jantan dari dahi, turun ke pipi, sebelum jatuh dari dagunya yang berjanggut itu. Seketika sepi. "Xyryll... kau ke tu?"

"Ya! Aku Xyryll." Serentak dengan itu, badan Asyraf dirangkul erat. Menemukan dada masing-masing. Perut dengan perut, dan lutut bertemu lutut! Asyraf yang tergamam dengan situasi itu, cuma mampu berpeluh. Berterusan berpeluh tanpa sedikit pun cuba menolak Xyryll yang merangkulnya dengan kuat.

"A.. a.. apa yang kau cuba buat ni Xy.. Xyryll..?", soalan itu diajukan Asyraf yang tiba-tiba memecahkan kebisuan dua sahabat itu. Sambil itu, dia cuba menolak Xyryll yang melonggarkan rangkulan pada pinggangnya. Basah! Basah tangannya apabila dia menolak tubuh Xyryll yang sudahpun tidak berbaju itu.

--Bersambung...

p/s: fikir jap. mungkinkah siri2 seterusnya akan ku publishkan pada laman ini?

NUke

Yeah! Selepas dikeluarkan senarai lapan vokal terhebat artis wanita tempatan.. ada sesetengah yang tak sabar nak tahu senarai untuk artis lelaki pula. Ye lah, kalau dah ada wanita, kena la lengkapkan dengan lelaki. Okay! Alasan diterima. The 8 kali ini menyenaraikan lapan vokal terhebat bagi artis lelaki tempatan. Sedia?
--

#8 : Kaer Azami
Penyanyi lagu ‘Izinku Pergi’ ni memang mempunyai suara yang unik. ‘Lelehan’ dan lenggok yang dipersembahkan menjadikan sesetengah lagu nyanyiannya itu SEDAP! Well, aku ni takdelah minat sangat Kaer ni. Tapi, realitinya, kita semua harus memperakui kekuatan dan kelunakan vokal yang dimilikinya. Atas sebab itu, aku letaklah dia ni pada kedudukan ke-8.

#7 : Aizat
Tak sangka vokal Aizat mampu menewaskan vokal-vokal artis senior yang lain pada AIM16 tempoh hari. Nyatanya, selain berbakat besar dalam penghasilan lagu, Aizat memiliki vokal yang mantap! Dia ni berjaya jugak la membuktikan pada masyarakat yg generasi baru dalam industry muzik juga ada kualiti! Kalau korang nak pandang rendah pada artis2 baru yang lain.. mungkin boleh lah.. tapi bukan pada Aizat okay!

#6 : Faizal Tahir
Disebabkan keupayaan FT menyanyikan lagu2 yg tinggi dan lebih terfokus kepada genre rock, maka The 8 meletakkan kedudukannya sedikit tinggi berbanding Kaer dan Aizat! Tak puas hati? Okay lah. First, cuba ko dngar semula lagu “Aku Tanpa Cintamu” nyanyian kumpulan Mirwana bersama Jay Jay… Ko dengar dgn teliti part FT nyanyi. Nyaring dan tinggi. Done? Ko dengar pulak lagu ‘Kerna Kamu’, dapat didengar ke'garauan' dan ke'kasaran' suara si FT ni. Tak cukup dengan tu… sila lah nikmati lagu ‘Sampai Syurga’ dan ‘Bencinta’. Vokal mamat ni memang mantap! No wonder dia ni boleh sapu award Vokal Lelaki Terbaik dan Vokal Terbaik time AIM15 and AJL23 awl thn ni.. tahniah superman!

#5 : Ustaz Asri (Rabbani)
Pemergian Ustaz Asri merupakan satu kehilangan besar pada industry muzik tanah air. Berbakat besar dan bersuara lunak, semestinya setiap lagu nyanyian Allahyarham sangat padan dengan vokalnya lalu menyentuh hati kita si pendengar. Perlukah aku mengurai panjang kelunakan vokal penyanyi ‘Pergi Tak Kembali’ ini? Aku rasa, semua bersetuju untuk meletakkan Ustaz Asri di tempat ke-5.

#4 : Reshmonu
Salah satu artis tempatan yang memiliki vokal mantap! Reshmonu membuktikan yg vokalnya bukanlah ‘calang-calang’ dan seperti kebanyakan vokal yg lain. Pernah memenangi Anugerah Vokal Lelaki Terbaik AIM sebanyak 2 kali, dan dia ni terus unggul member ancaman dan saingan kepada artis2 lain di luar sana. AIM16 menyaksikan 2 lagunya dicalonkan dalam kategori Vokal Lelaki Terbaik. Reshmonu.. mungkin rambutnya pelik, tetapi itu Cuma penampilan saja… vokalnya… tetap unggul dalam kelas yg tersendiri! Syabas!

#3 : Jamal Abdillah
Suara Jamal yang garau tak garau.. besar tak besar… itu yang membuatkan dia ni unik! Bila dengar je suara dia, on the spot kita tahu, yang itu adalah Jamal! Walaupun imejnya tercalar dengan kes2 dadah n what so ever, namun suaranya tetap merdu dan sedap! Bak kata orang tak dimamah usia.. at least sehingga senarai ni dikeluarkan la! Jamal juga pernah memenangi Vokal Lelaki Terbaik pada AIM1, dan dia sentiasa menerima pencalonan bila saja albumnya dikeluarkan. Aku rasa tak ada (atau tak ramai) yang ada vokal yg pure and versatile macam Jamal ni. Kan?

#2 : M. Nasir
Nama yang besar dalam industry muzik tempatan. Komposer. Penulis lirik. Malah penyanyi. Kalu nak dibilang, dah banyak award dah dia ni menang, baik menerusi AJL, AIM, atau apa2 lagi lah! Vokal Terbaik AIM pun pernah menang. Memang superb! M. Nasir memang every right a sifu! Baik dalam penghasilan lagu.. ataupun kemahiran mengawal vokal! Tapi.. still tak berjaya menduduki tempat teratas senarai ni.. Huhuhu..

#1 : Anuar Zain
Yes! Ramai gadis2.. makcik2 yang suka kat AZ ni. Jejaka Idaman Malaysia kata mereka? Entahlah. Tapia pa yg nyatanya, dialah pemilik vokal emas bagi penyanyi lelaki kat Malaysia ni. Kalau tak disebabkan album 2007 dia dlu tu tak lepas syarat masuk bertanding, aku rasa for sure Vokal Terbaik AIM tahun tu dia yang sapu. Masakan tidak, 2 album terawalnya dulu pernah membolot Vokal Terbaik. Ko jgn main2 ngan Anuar Zain ni! Walopun lagu2nya style jiwang2 , tapi bukan senang nak nyanyi. His best ever vocal performance adalah mnerusi lagu ‘Keabadian Cinta’.. part yang dia tariiiikkkkk tinggi2 tu! Overall! Syabas Anuar sebab berjaya berada pada kedudukan #1!


--
Sekali lagi aku tekankan, aku tak membuat sebarang kajian akademik untuk menyiapkan senarai The 8 ini. Overall, ianya cuma pendapat peribadi dan beberapa individu saja. Dan ianya bukanlah bertujuan untuk menaikkan atau menjatuhkan mana2 pihak. Sebarang kerugian akibat merujuk senarai The 8 ini tidak akan aku tanggung! Hahaha! Oh. Kenapa aku keluarkan senarai artis wanita dulu? Sebab nk siapkan senarai artis lelaki ni cukup susah! Kat sini aku bagi skit other shortlisted artist:-
Hazami, Akill Hay, Bob AF, dan Nazrey Johani.

NUke

Hebat? Cuba teka lirik lagu2 ni...

Lirik 1:
"To find myself again, my walls are closing in..."

Lirik 2:
"Hold me, love me, don't ever go..."

Lirik 3:
"Ku pergi sebentar, bukan untuk curang..."

Lirik 4:
"Walau apapun caranya jua... engkau mendaki gunung yang tinggi...."

Lirik 5:
"That you were Romeo, I was the Scarlet Letter, and my daddy said..."

5 je. Bagi sekali dengan nama penyanyinya. Sapa jwb dgn betul n terpantas... ada ganjaran. laalalala. Sebagai tanda penghargaan NUke Rude Blog kepada anda semua.

NUke

Setelah perbincangan dan pendapat dikumpul, maka The8 kali ini menyenaraikan lapan penyanyi wanita tempatan yang mempunyai kualiti dan pengaruh vokal yang baik dlm setiap penyampaian lagu. Nyatanya, mmg ramai lagi penyanyi di Malaysia ni yg mmpunyai vokal hebat dan mantap, tapi apakan daya, aku cuma mampu menyenaraikan lapan saja, bukan lah 80, 800, ataupun 8000. Dan mereka yg tersenarai ni masih bergiat aktif dalam industri muzik kini.

--
#8 : Misha Omar
Single debutnya memang meletup habis! Malah suatu ketika dulu, Misha Omar pernah dikatakan ‘the one yang boleh meruntuhkan dominasi Siti (Nurhaliza) dlm industri muzik” sewaktu kemunculan pertamanya. ‘Bunga-Bunga Cinta’ diangkat sbg Juara Lagu 18. Memonopoli malam itu dgn kemenangan Vokal Terbaik. Thn berikutnya, Misha menang lagi utk kategori Vokal Terbaik menerusi ‘Pulangkan’. Nyatanya, vokal Misha memang ber’hantu’ dan mmg sesuai utk lagu2 key rendah & tinggi secara tiba2 spt dalam lagu 'Cinta Adam Dan Hawa'.

#7 : Noraniza Idris
Well, she is a must in the list! Sebab apa? Dia adalah Ratu Pop Etnik! Bukan nak kata artis lain tak boleh nyanyi lagu tradisional dengan baik, cuma ianya lebih baik dan sedap didengari kalau Noraniza Idris yang menyanyi. Suara dia ni kalau diamati, sebenarnya sedap! Best gak! Ada alunan dan vibration pada setiap penghujung baris ayat yang dihabiskan... betul.. sedap suara dia ni!

#6 : Adibah Noor
Semua tahu time AJL 21, Adibah Noor sapu bersih 3 awards termasuk Vokal Terbaik. Yes! She deserved to be on the list. Tak sabar menanti buah tangan terbaru drpd Adibah lagi. Ternyata lagu ‘Terlalu Istimewa’ itu sememangnya terlalu istimewa bagi Adibah Noor…

#5 : Dayang Nurfaizah
Mendapat jolokan 'Beyonce Malaysia', penyanyi coklat manis ini sememangnya mempunyai vokal yang hebat. Tak semua org ada suara sehebat Dayang. Sedikit edgy dan tajam, namun still maintain merdu. Boleh kata, semua lagu dia ni mosstly match dengan suaranya. Oleh itu, Dayang berada pada kedudukan ke-5.

#4 : Jaclyn Victor
Jaclyn Victor mengejutkan rakyat Malaysia apabila memenangi Malaysian Idol, yg mana dia mmg layak utk bergelar juara. Pastu, berjaya pulak menggondol anugerah Juara Lagu menerusi ‘Gemilang’ yang sememangnya nyaring! Then, terkejut beruk kita dibuatnya bila dia berjaya mnumpaskan dominasi 8 tahun Siti pada AIM2006 dengan memenangi Vokal Terbaik! Ha… bru kau tahu power tak power vocal Jac!

#3 : Ning Baizura
Kau boleh tiru suara Ning Baizura? Cuba buat skit, aku nak dengar! Hm, unik dan versatile. Itu yang ada pada vokal Ning. Tak ramai artis kat Malaysia ni bersuara macam Ning Baizura. Kalau tak caya, cuba korg dengar lagu ‘Selagi Ada Cinta’ dan ‘Awan Yang Terpilu’ tu guna headset… meremang juga lah bulu roma!

#2 : Ziana Zain
"...Hebatkah Cintaaaaaa............"
Kalau kategori Vokal Terbaik diwujudkan sejak awal penyiaran Juara Lagu, rasanya Ziana Zain mungkin mengunggulinya. Paling tak dapat dilupakan bila Ziana membawakan lagu ‘Puncak Kasih’, yang sememangnya bukan calang2 org boleh nyanyi. Last year, 'Dingin' sekali lagi membuktikan keupayaan Ziana utk membawa lagu yg tinggi nadanya.. dengan jayanya! Tahniah Ziana!


#1 : Siti Nurhaliza
Perlukah aku mengurai panjang lagi dengan kekuatan lontaran vokal Siti Nurhaliza? Kelunakan suaranya diperakui ramai dan diiktiraf oleh industry muzik tempatan dan antarabangsa. Cukuplah dengan keupayaan mendapat jolokan ‘Voice of Asia’, dan ‘Asia’s Celine Dion’ yang mana kemudiannya tersenarai dalam senarai Top10 ‘Artis Asia Terbesar (Terhebat)’ dan ‘Artis Muzikal Serantau Terbaik’ masing2 menerusi Channel V dan MTV Asia. Malah, vokal Siti masih maintain hingga kini. Tahniah Siti!

--

Seperti biasa, ia nya cuma pendapat peribadi dan segelintir individu saja. Aku tak buat kajian akademik dan terperinci untuk membuat senarai The 8 ni. Ya! semestinya menyusul selepas ini adalah senarai lapan vokal lelaki terbaik utk artis tempatan kita. Percayalah... muzik2 kita ni sebenarnya best n jauh lagi sedap drpd muzik lain (well... ada jugalah yg tak berapa nak sedap!), kalau kita asyik suka n minat kat produk luaran je, sapa nk menghargai muzik tempatan? Nak harap org luar? haram!

p/s: gambar trofi AIM tu aku amik dr google. Ntah dari website mana ntah. kalau pemiliknya sdg membaca, ingin skali aku ucapkan thank you!

NUke



Salam.

Suatu ketika dulu, ada seorang sahabat. Dia akan sentiasa bertanyakan khabar. Baikkah diri aku ni? Bagaimana keadaan keluarga di rumah. Dan dia juga sering mengambil berat akan makan minum ku. Walaupun jauh dari mata, setiap persoalannya itu memberi makna kepada diri.. diri yang sepi dan keseorangan.

Tapi sayang, setiap persoalan dan sifat kasih & sygnya itu tak selalunya disambut baik oleh aku. Aku ego, berlagak dan slalu mengetepikan dia. Segala perilaku aku terhdp dia ibarat langit dengan bumi. Baik layanan yang diberikan olehnya.. tapi akhirnya dibalas dengan kata2 kesat oleh aku. Biasalah. Alasan lapuk; "darah muda". Amarah aku sering tak terkawal. Pantang ditegur, pantang bergurau lebih2an.

Dah hampir 3 thn mengenali budi pekerti itu.. tapi apa yg selalu aku balas kepadanya ialah tipu helah, yang cuma meningkatkan rasa sangsi terhadap aku. Biarlah. Padan muka dgn aku. Aku tau semuanya berpunca drpda aku. Dan tiada satu pun salah kamu. Dan kini, bila kau sudah pergi... satu persatu sapaan dan geselan kulit tgn yang bersalaman itu aku rindui. Kau kembali pergi menjauhi aku.

Maafkan aku yang naif dan tak mampu menampakkan perbezaan antara kawan dan lawan. Dan aku mahu kau tahu satu; kamu bukanlah sahabat aku. Malah lebih daripada itu. Best friend yang tak mungkin aku dapat galang gantinya.

Dan ketika ini, mungkin kau tak membacanya, dan itu tak mengapa bagiku. Siapalah aku untuk mendapatkan perhatian daripada kamu lagi. Sesal aku kini tak berguna kan? Baru kini merindui gelak tawa, raut wajah, dan teguran yg sebenarnya menjauhkan aku dari lubang bahana.

Terima kasih kawan. Jumpa lagi lain kali.

p/s: commenting is now open for all.


NUke


Siri 7

Pintu diketuk dan dikuak perlahan oleh Jason. Kelihatan Asyraf menuruti di belakangnya. Satu bungkusan air Nescafe ais dihulurkan kepada Xyryll yang dari tadi cuba menghabiskan soalan tuturial terakhir bagi topik Kinematics. Masih ada 2 topik yang perlu dihabiskan oleh tiga sekawan ini. Walaupun malam semakin pekat, dingin bayu menggigit tulang-temulang mereka yang kurus, namun kepanasan air kopi yang diminum Asyraf jelas membuatkan dirinya tidak selesa. Dan hal ini disedari Xyryll.

"Kau ni kenapa? Kalau panas, buka sajalah baju tu."

"Takpe lah!", balas Asyraf. Ringkas.

"Alah! Takkan dengan aku pun nak malu... Haha!", sampuk Jason yang kemudiannya dituruti dengan hilai tawa semua.

--

Kesemua rakan sebilik Jason sudah pun lena dan barangkali sedang asyik dibuai mimpi. Jason pun sudah mula menampakkan kemengantukkan. Asyraf menyiku Xyryll; memberi isyarat untuk beredar dari bilik Jason. Xyryll mengangguk tanda setuju. Setelah pintu ditutup rapat, Asyraf memulakan langkah mendahului Xyryll untuk turun ke tingkat bawah menuju ke bilik. Baginya, latihan tutorial yang diberikan Puan Azizah itu sangat membebankan. Penat kepalanya sudah tak terbendung; mahukan rehat yang sempurna. Sampai saja di muka pintu, telefon bimbitnya berdering. Hatinya sedikit gembira kerana menyangkakan ianya panggilan daripada Alya'. Pantas saja tangan kirinya menyelok poket seluar bermuda, mencapai telefon, dan nyata nama yang terpampang pada skrin bukanlah nama si gadis jelita itu...

"Xyryll..?", bisiknya perlahan. Hairan. Pelik, setelah menyedari Xyryll tidak mengekorinya menuju bilik.

"Hello. Kau kat mana ni?... Ha?... Ada apa?.. Ha! yelah. Japgi aku sampai situ, aku nak letak buku jap!", ringkas saja perbualan yang tidak sampai 30 saat antara Asyraf dan Xyryll. Pelik. Mengapa tiba-tiba saja Xyryll mahu berjumpa? Bukankah duduk sebilik? Sudah tu, mahu berjumpa di pili bomba berhampiran dengan kafeterria pula. Dek kerana kawan karib, Asyraf turutkan saja permintaan sahabatnya itu, walaupun matanya sudah kuyu, mahukan tidur.

--

"Asyraf! Jom temankan aku kejap. Aku nak ke dewan kuliah...!", teriak Xyryll setelah kelibat Asyraf muncul dari kelam malam. Tiada sesiapa di kafeteria itu. Ya lah, ketika itu waktu sudah menghampiri 2.30 pagi. Kebanyakan pelajar lain sudah berada di bilik masing-masing. Namun, ada juga kelibat pelajar kelihatan di perkarangan surau. Mungkin mencari keberkatan malam.

"Apahal pulak lah nak pergi dewan kuliah malam-malam ni... Pergi esok pagi je lah!", balas Asyraf dengan sedikit tinggi nada suaranya. Malas langkah mengantuknya, tetapi mengekori juga si Xyryll yang mendahuluinya.

"Aku rasa nota Matematik Maisarah yang aku pinjam tu tertinggallah petang tadi. Habislah aku...", perbualan spontan yang dibalas oleh Xyryll sedikit pun tidak menampakkan keraguan. Langkah diperkemaskan, sebagaimana iris mata diperbesarkan bagi mencari laluan yang tidak berlampu itu.

Xyryll tersenyum puas, menyedari rancangannya untuk mengajak Asyraf ke dewan kuliah pada tengah-tengah malam buta itu menjadi.

--Bersambung...

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.