Cukuplah.


Mungkin akhirnya di sini.
Terima kasih kalian.

Terima kasih.

NUke

Salam.

Beberapa hari lepas, aku ada mention pasal rahsia yang tersimpan kemas di atas kepala. Ya! di ATAS kepala, bukan di dalam, di tepi, atau di bawah. Sebelum aku meneruskan perbincangan dan perkongsian cerita ni, marilah kita sama2 bergelak ketawa. Ha Ha Ha! Okay lah. Jujurnya, aku sudah pun menyedari akan hal ini, cuma sengaja untuk berpura2 dan buat2 tak tahu. Ya lah, makin difikir, makin runsing jugalah kepala ni. But aku yakin, setiap perkara ada hikmahnya.

Tertanya-tanya?

Ya. Sudah pasti lah. Aku harap, dengan pengurangan jumlah itu, mungkin akan menambahkan seri di wajah... dan menjadi semakin hensem? siapa tahu kan?

Masih tertanya-tanya?

Okay lah. Cukuplah berteka-teki tu. Rambut aku makin berkurangan di bahagian atas kepala. Mungkin masih belum kritikal. Tapi, 5 or 10 thn lagi mungkin ketara kesannya. Aku semakin botak!


NUke


Siri 6

Tiada apa yang melegakan apabila Xyryll turut bersetuju dan memberikan kebenaran untuk aku berkawan dengan Alya'. Secara tidak langsung, aku kini bebas untuk bercerita tentang perihal perempuan yang pernah membuatkan jantungku berdegup kencang dengan Xyryll secara terbuka, tanpa perlu ada syak dan rahsia disebaliknya. Xyryll memang sahabat yang baik. Aku sedikit pun tak pernah terlintas akan tindakannya yang beria-ia mahu melihat aku gembira. Memang dialah satu-satunya sahabat yang sejati.

Hubungan aku dan Alya' semakin rapat. Tidak sangka Alya' begitu ramah dan setiap perbualan menerusi telefon bagaikan perbualan di antara dua sahabat karib.

--

Rabu. 9.55 malam.
Tugasan dan latihan tutorial Fizik yang diberikan oleh Puan Azizah kali ini sedikit mencabar minda. Diskusi dan sesi meniru jawapan di antara Asyraf, Xyryll, dan Jason dijangka berlarutan sehingga lewat malam. Suasana hujan menambahkan tekanan dalam bilik konkrit itu. Bagi mengelakkan diri dan sahabat-sahabatnya mengantuk, Jason menawarkan diri untuk turun sebentar ke kafeteria untuk membeli minuman panas untuk dirinya dan dua orang sahabat sekuliahnya itu. Asyraf juga turun; menemani Jason ke kafe untuk membeli minuman. Tinggallah Xyryll yang dari tadi terkulat-kulat menyalin jawapan tutorial yang sukar itu.

"Macam mana kau dengan Alya'?", Jason mengejutkan Asyraf sebaik saja kaki kirinya menuruni anak tangga.

"Hah?". Tergamam. Soalan itu sememangnya tidak dijangka olehnya. Asyraf kemudiannya hanya menjeling sambil mengangkat kening kirinya. Sebelum kemudiannya tersenyum. Jason hanya tertawa kecil.

"Hebat aa sekarang! Dah ada amoi! Bila mau kenalkan dengan aku?", Jason menambah. Sengaja diusik sahabatnya itu. Geli hati Jason bila melihat gelagat Asyraf yang cuba-cuba mengelak untuk menjawab pertanyaan yang berkaitan dengan Alya'. Ketawa.

--

Biarpun semakin banyak jawapan yang disalin dan ditiru oleh Xyryll, dirinya masih tidak menampakkan kelegaan. Dia seolah-olah runsing akan sesuatu. Ternyatanya bukanlah perkara yang berkaitan dengan subjek Fizik, bukan juga memikirkan minuman apa yang mungkin dibeli Jason, malah kedinginan malam juga tidak sekali merunsingkan Xyryll yang bertubuh tegap itu. Pen diletak di atas kertas. Berhenti menulis buat seketika. Bilah kipas yang ligat berputar itu diperhatikan.

"Tak boleh jadi ni... Tak mungkin aku akan biarkan dia mendapatkannya..."

"Asyraf...", secara tidak sedar, nama itulah yang terpacul secara halus dari bibirnya.

-- Bersambung...

p/s: Minta maaf kerana sudah lama tidak update cerita ni. Mungkin ramai yang sudah lupa apa yg dah berlaku pada siri2 sebelum ni, kalau nak baca balik, boleh lah klik sini.

NUke


Salam.
Ha, tahun ni, aku beraya sakan sampai hari raya ke-4 saja. Hari ni, yakni raya ke-5, ak sudahpun masuk ofis. Yeay! (Gembira la sangat kan? Padahal pagi tadi sikit punya liat nak bangun pagi). Before aku proceed, aku nak wish kepada mereka yang senasib dgn aku ni; "Selamat Kembali Ke Workstation!"... Kerja, kerja, hujung bulan dapat duit gaji!

Usually, aku takdelah amik kisah sangat pasal baju-bajan time aidilfitri ni. Tapi this year, aku agak amik berat kot. Maybe sebab dah 21 tahun kot! takpun sebab dah kerja! hahaha. Korang lak? Apa koleksi baju-bajuan utk raya kali ni?

1st Day Raya : baju Melayu maroon since 2005. Dan aku memperbaharui rekod peribadi dengan memakai baju melayu lengkap bersamping sepanjang hari. Selalunya, thn2 sebelum ni, lepas je makan tghari, aku dah tukar ke baju biasa.

2nd Day Raya : baju Astro hadiah time menang Blogger Awards dulu. Tak sia2 dapat hadiah baju, boleh pakai time raya.

3rd Day Raya : Baju pemberian abangku; sempena hari lahir yg ke-21. Merangkap baju raya paling berharga la kot untuk tahun ni. Haha!! Sayang gak abang aku ni kat aku... Thanks bro! tak sia2 je aku jadi adik ko kan? Huhuhu.

4th Day Raya : The only one baju raya yng aku beli menggunakan duit sendiri! hak hak hak. Beli kat mana? Sik boleh gitau la. Tapi, aku beli bukan semata2 utk raya. Baju batik tu aku beli memandangkan ada good offer, dan maybe akan digunakan kalo2 ada event formal company nanti. Kiranya 2 in 1 la kan?

Anyway, raya tahun ni agak menarik dan penuh warna warni. Dan raya ini juga telah merungkai satu misteri yang selama ini tersimpan kemas di atas kepala. Apakah misteri itu? Nanti lah aku cerita.

NUke


Ini adalah Kisah Benar. Berlaku pada hari semalam.

2.45 am - Cubaan tidur selepas menyedari perut sudah buncit.
3.01 am - Rasa-rasanya time ni lah berjaya tidur.
7.09 am - Terbangun dr tidur akibat rasa penat dan letih.
9.04 am - Sarapan pagi nasi goreng (sesudah mandi dan bersiap)
11 am hingga 10 pm
- Makan kuih kapit, kuih bahulu, kuih cornflakes, almond london.
- Makan jugak kacang yang rasa pedas2 tu.
- Makan laksa.
- Makan nasi dagang.
- Makan kek hari jadi.
- Minum air sarsaparila, teh O, sirap, nescafe O.
- Minum jugak air Pepsi, air susu UHT Dutch Lady perasa Strawberi.
- Minum jugak air masak.
- Makan keropok Twisties & Cheezels.
- Makan Mi goreng.
11.00 pm - Bilik air; Berak! Dan kembali lapar.

Jadi, itulah kitaran dan pengumpulan makanan dalam perut, kemudiannya merentasi usus kecil dan besar, sebelum menghadapi pengakhirannya di lubang tahi!

Sekian.

NUke



2002 : Perasaannya bercambur baur. Lebihnya excited sebab 1st time raya di KL.
2006 : It's now become a new family tradition!
2007 : Unexpected. New family members. Just lots of fun!
2008 : What more to expect? Everyone's here, celebrating the day!
2009 : Personally, this is one of the best year! (I think so...)

NUke



Hah! penyimpan mohor Raja-Raja dahpun announce tarikh raya puasa. Esok Raya. Ramadhan dah pergi meninggalkan kita utk kesekian kalinya. Kini, Syawal pula menjelma. Seperti kebanyakan insan, saya, NUke_Rude ingin sekali memohon maaf atas ketelanjuran bicara dan kesilapan maklumat dan perilaku semasa menyampaikan ekspresi emosi lelaki dan juga semasa membalas komen2 yg kalian berikan. Sesungguhnya, saya tidak pasti sama ada dapat bertemu dgn kalian semua pada Syawal yg akan datang, dan diharap, sekiranya ini adalah Syawal terakhr untuk kita, ampunkanlah salah dan silap saya; sebagaimana saya sedia dan sudah pun melupakan dan memaafkan kesalahan yang kalian lakukan (sekiranya ada).

Ayah & Ibu, Adik-Beradik, Yang Tersayang, Sahabat, Blogger dan readers;

10 jari disusun, lembut salam disambut, senyuman manis tanda hormatku; semuanya ku tujukan kepada kalian; pembaca blogku.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf atas kesalahan yang zahir dan batin.

NUke

15 September lepas, ada satu majlis berbuka puasa di KLConvex, company bermurah hati pula nak menjemput staffs berbuka puasa bersama-sama. Banyak gila aku makan malam tu... kata diriku yg kuat melantak ni. Layan kan saja beberapa gambar yg aku ada ni.

Anyway, memandangkan aku raya di KL tahun ni, berkemungkinan besar aku akan update blog ni pada setiap hari kot. (Walaupun aku menyedari risiko untuk setiap entry itu tidak dibaca adalah tinggi...sebab masing2 da bz ngan Raya). Pesanan aku kepada semua, "Berayalah dengan sanak saudara dan rakan taulan, namun sebelum tidur, baca lah doa tidur..." (korang sure ingat aku nak suruh korg baca blog aku ni kan? Kan? Kan? Kalau nak baca blog ni, baca je lah sebelum tdo...

NUke

Salam.

Semalam (or kelmarin) ada seorg pembaca bertanyakan tentang usia aku dan bagaimana aku sudah berjaya mendapatkan degree aku. Seperti yg aku janjikan, entry kali ni aku akan terangkan serba sedikit ttg kekeliruan yg maybe berlaku itu.

Umum dah tahu yg aku baru je masuk 21 tahun, which means mendedahkan tahun kelahiran aku lah kan? 1988. So, kalau mngikut kenormalan teenagers lain, aku sepatutnya berada dalam tahun tiga di universiti. Or perhaps, in some situation, aku masih menuntut as a 2nd year student di universiti. Keliru? ye lah, umur 7 sampai 12, masuk sekolah rendah. 13 sampai 17 pulak, kat sekolah menengah, 18-19 di matrikulasi... dan 19-21 tahun adalah waktu tumbesaran di universiti. Tapi aku tak melalui sirkular (circular) yg sama. Aku sempat ada kat sekolah rendah utk 5 tahun saja, waktu umur aku 7 hingga 11 tahun. Sebab apa?

Rezki aku dpt lompat kelas. So, takde lah aku masuk Darjah 4. Aku tak sempat la nak blajar subjek Alam & Manusia. Tau2 je dah kena belajar Kajian Tempatan. Then, ada amali makmal subjek Sains pula. Dah la kena hafal nama2 planet Sistem Suria. Layan kan saja lah.

Alhamdulillah. Syukur pada Allah. Aku berjaya menggenggam degree aku pada usia 20 thn 11 bulan 4 hari. (roughly lah).

Malam ni dah masuk 27 Ramadhan. Sekejap je rasanya. Ada ilmuwan agama berpesan dalam tazkirah terawih kat surau; "10 malam terakhir Ramadhan ni adlh peluang kita untuk dijauhkan dari api neraka. Dan jgn dilupa malam Lailatul-Qadr. kalau tak berkelapangan utk beribadat pada malam2 ganjil, ambil lah peluang pada malam ke-27. Sebab ramai ulama' berpendapat, malam ke-27 lah (selalunya) dikatakan sbg malam lailatul-Qadr..."

Wallahu'alam.

p/s: Kepada mereka yg dah mula pulang ke kampung esok hari, aku doakan agar kalian selamat dalam perjalanan pergi dan pulang. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

NUke

Raya dah dekat.
Cuti dah apply.
Dah approved dah pun.

Oh ya, aku dah kerja, so takkan dapat lagi duit raya,
Sekarang ni giliran untuk memberi.

Berapakah nilai wang ringgit yg patut aku masukkan dalam setiap sampul duit raya berwarna hijau itu?

a. RM 1
b. RM 2
c. RM 5
d. RM 10
e. Lain2 : ____

aku igt nak bagi budak2 tu 50 sen je. Amacam?

p/s: Nak duit raya? Sila angkat tangan dengan penuh keyakinan.

NUke

Salam.

terima kasih kepada Allah sebab memberi peluang untuk aku terus hidup.
terima kasih ayah dan ibu kerana menjaga aku sehingga ke saat ini.
terima kasih kakak, abang dan adik ku yang sentiasa mewarnai hidupku.
terima kasih J kerana senantiasa ada di hati ku.
terima kasih sahabat2 yang masih mengingatiku.
terima kasih majikanku yang kebetulan berkongsi tarikh lahir yang sama.
terima kasih rakan sekerjaku yang tidak jemu memberi tunjuk ajar kepada ku.
terima kasih rakan blogger yang sentiasa menyokong diriku.
terima kasih kamu, si pembaca blog ku!

Aku sayang kamu!

21 tahun, dan (harap2lah) menjadi semakin kacak!

21 tahun. Dewasa kah aku? Menurut undang2 dan perlembagaan, aku kini dah bebas utk masuk kelab malam, menukar agama, dan macam2 lagi. Semuanya menjurus ke arah negatif kan? Tapi tak perlu menunggu umur 21 untuk memikirkan semua itu, sejak mumayiz lagi dah boleh terfikir baik buruknya. Pilih saja jalan yang mana.

Terima kasih kalian, atas segala nasihat, amarah, dendam, tipu muslihat, dan juga godaan yang diberikan. Semua itu mematangkan aku seperti mana aku sedia ada masa kini. aku tidak meminta hadiah snowboard yg beratusan ringgit, walaupun itu adalah hadiah idamanku, aku cuma minta kalian mendoakan kesejahteraanku dan keselamatanku di dunia, dan di akhirat. Terima kasih. :)

NUke


Hari ni, Malam ni, Ketika ni, aku sedang menikmati saat2 terakhir aku berusia 20 tahun. Dan itu bermakna, dah macam2 perkara aku lakukan. Baik yang memberikan ganjaran pahala dan juga dosa. Semua itu penting kan? Tapi, aku sebagai manusia hanya mampu belajar dan membuat kesilapan berulang2. Ada usaha untuk berubah, tapi sekadar niat yang tidak terlaksana.

Kepada diriku,

Ketahuilah bahawa dirimu sudah dewasa. Esok, jam 1.54 pagi, genaplah kau berusia 21 tahun hidup di muka Bumi ni. Sedarkah engkau apa yg sudah kau lakukan dalam hidupmu selama ni? Ya! Bersyukurlah kepadaNya yg memberikan dirimu keupayaan mengharungi hari2 mendatang.

dah 7670 hari dah aku hidup.

NUke


kalau diikutkan, memang tak elok nak bercerita pasal bad words during fasting month ni, tapi, dah itu je idea yang terlintas, maka ku turutkan jua. Haha. Aku percaya, semua pernah memaki hamun org lain. Tak kisah lah time memandu ke, dianiaya, or tertipu. Hm, usually, apekah word yang korang lemparkan as cacian?

The 8 kali ini menyenaraikan lapan perkataan yang sering digunakan untuk memaki hamun.

#8 : Bengong / Bangang
Well, perkataan ni selalunya terpacul kalau kita tersilap teka or kita tertipu dgn soalan teka-teki yang rendah tahapnya. Oleh itu, perkataan yg sesuai digunakan sama ada utk mengeji soalan itu or kebodohan diri sendiri adalah "Bengong". Sometimes, ada juga yang menggunakan "Bangang". Quite famous until managed to be listed in the top 8.

#7 : Pant_t
Demi menjaga kesucian blog ni, aku terpaksa mencensored skit word tu. Bukan lah mahu berlagak suci, tapi aku kena konsider gak sensitiviti readers yg lain. Berbeza ngan Bangang, word keji ni lagi famous sebab ia mmpunyai 2 suku kata dan mudah disebut. Lazimnya, ia digunakan dalam pelbagai situasi yg mengundang caci maki. Sometimes, bila melatah pun tak semena2 keluar carutan ni. Oleh itu, ia berada di kedudukan nombor 7.

#6 : Sengal
Sengal merupakan 1 perkataan yg berunsurkan kejian scara halus dan sdikit terlapik. Jadi, penggunaannya tak selalu mengundang kemarahan yg melampau. Camnepun, kita kena akui yg perkataan ni semakin famous sejak kblakangan ni. "Sengal lah kau" or "Kau memang sengal..!" memang dah lali didengari dan menjadi satu trend skang ni. Syabas!

#5 : Sial / Lahanat
Ungkapan "perangai macam sial...", or "Lahanat punya budak!" selalunya dgunakan oleh kaum lelaki. Tapi, jgn terkejut pula kalo words ni kuar dr mulut perempuan. Bila dah terlalu geram dan marah, perkataan feveret adalah 'sial'. Siapa je yg tak pernah menyumpah seranah org lain dgn word ni? Ada? Ada?

#4 : Puk_m_k
Maknanya sama je dengan yg nombor 7 tu. Tapi cara penyampaiannya lagi menarik kan? perlukah aku explain ttg pnggunaan perkataan ni dgn lbh lanjut? Mungkin tidak, sebab semua org tahu dan pernah (malah sentiasa) menggunakannya. Dan ianya sgt kerap digunakan bila seseorg tu berada dlm keadaan sgt MARAH dan EMOSI!

#3 : Fu*k
Jujurnya, dr aku darjah 6 aku dah tau guna word ni. Cuma tak tau meaning saja. So, bila dah besar ni baru lah tau. hahaha! One of people's choice jugak word ni. Especially bila masing2 dah besar dan matang. Suka je guna perkataan ni. Dan ianya tak terhad ketika someone tu tgh marah. Fu*k juga selalu terpacul dr mulut bila kita tersalah send mesej kat org lain, kalah main game dlm handphone, juga bila sos cili tertumpah pada baju. Tak heranlah kalau skang ni ramai je fu*ker...kat mana2 boleh jumpa. Huhu.

#2 : Bodoh!
"kau ni bodoh ke?", "Bodoh sial!", "Ape lah bodoh sangat kau ni" or "wei! tepi lah bodoh!". Tu antara contoh makian yg mnggunakan pkataan bodoh. Bodoh sangat ke seseorg itu sampai dia dimaki sebegitu rupa? Adakah aku terlalu bodoh sampai tak berupaya nak menerangkan cacian yg mnggunakan perkataan ini? Atau kalian yg terbodoh sikit nak faham? Entah lah. Bodoh Bodoh Bodoh! Kan best kalau tukar jadi Pandai Pandai Pandai!!!

#1 : BABI!!!
Hahaha! Mungkin ramai yg menyangka perkataan Babi menjadi juara dlm kategori ni. bagus2! Yeap, sedar tak sedar, binatang haram ni jugak lah yg menjadi kesayangan kita tatkala hati panas membara! Betul tak? mengaku saja... Semua benda nak kita diBABIkan. kenapa ya? tapi, apape pun, memang aku akui, aku juga sering memaki hamun dgn perkataan ni. Sebab apa? Sebab semuanya macam Babiiii.....! (tak semua lah!). Oleh tu, aku rasa ia memang layak di-ranking kan pada kedudukan nombor 1! Tahniah Babi!

Overall, ia hanya pendapat peribadi dan segelintir individu saja. Tak elok memaki hamun sebenarnya ni. But sometimes, kita terlepas cakap juga. Dalam masa yg sama, kita kna cuba mnahan diri dan bykkan bersabar. Kan?

NUke


Salam.

Mungkin tindakan aku menyatakan hasrat untuk berhenti blogging tu adalah kirang bijak. seolah2 menampakkan aku menyerah kalah dengan bebanan kerja dan keperluan 'sosial'. Dan itu seperti menunjukkan ketidak matangan aku dan kelemahan aku membahagi masa untuk berblogging dengan masa2 yg lain.

Sungguh memalukan!

By the way, terima kasih aku ucapkan kepada mereka yang concern. Entry kali ni nak bercerita tentang September 09, 09. Ramai yang ckp (mostly Chinese la) yang angka 9 tu membawa makna yang baik. Lebih kurg dengan nombor 8, angka 9 ni lebih mmbawa maksud kebahagian (or somethg la). Tapi, mereka lagi percaya dngan 'Ong' yang ada pada nombor 8. Prosperity bak kata dorg la! hahaha... Wallahualam.

Pagi tadi, sementara menunggu server kembali pulih, aku baca la online news. And the most attractive news yang aku baca ialah kesungguhan beberapa rakyat Indonesia mengadakan sekatan jalan somewhere in Jakarta (kot). Misi mereka adalah utk men'sweeping' rakyat Malaysia yang ada di situ. What is actually happening right now? Isu & provokasi yg cuba dilakukan oleh media Indonesia seperti menunjukkan tiada penghabisan. Ya, aku ada juga baca forum detikcom yg membincangkan tentang isu ni. Surprisingly, most of the commentors are from Indonesia. And yes, mereka sendiri mengutuk dan menentang operasi Ganyang Malaysia yang cuba dilaung2kan pihak tertentu. And ada juga yang berkata "tidak semua rakyat Indonesia berfikiran kolot dan mempunyai mentaliti dan pemikiran dunia ke3.."

Dan ini membuatkn aku terfikir dan tersedar, adakah aku juga dikelaskan dalam golongan sebegitu? Korang pula bagaimana? okay, enough provokasi and what so ever.

Raya semakin hampir, dan sehingga kini, aku tetap tak rasa ghairah untuk beraya. Kalau betullah terjadi, maka tahun ini menyaksikan tahun ke-5 aku akan beraya di kota metropolitan yang banyak maksiat dicelah2 kota batu... mana lagi kalau bukan KUALA LUMPUR. Dari nama saja sudah menceritakan segala2nya... haih!

Semoga 9 September akan muncul lagi... mungkin pada 1000 tahun lagi.

:)

NUke


Salam.

Asalnya, niat aku blogging ni sekadar suka2 saja. Tak pernah sikit pun aku terfikir nak jadi famous ke ape. After all, aku bukannya famous pun. But aku percaya, ada segelintir bloggers yang famous disebabkan setiap nukilan yang di paparkan dalam blognya. Ok, back to the past. Technically, aku dah ada dalam dunia blogging ni since 2003. Tapi, awal2 aku blogging ni takdelah hebat pun. Aku rasa kalau ada yang vw page aku tu pun, maybe disebabkan dia sesat. haha.

tadi, kat ofis aku agak bosan. Sebab kerja tak jalan. Semua gara2 server yang down. Maybe tak cukup tenaga time bulan puasa ni kot. Tuhan saja yang tahu. So, aku merajinkan diri men'search' nama nukerude kat google. hahah. Obviously, dah takde kerja sangat kan? Or, maybe syok sendiri. Then, macam2 result aku jumpa. Gigih aku mem'view' 23 search pages out of brape pages ntah. Haha, n kebanyakan results tu adalah snipets yang ada kat blog korang.

No big deal. But then, aku terjumpa satu blog ni. Dalam blog tu, penulisnya ada sebut pasal blog NUke Rude nih. Walaupun ayatnya hanya beberapa baris, tapi aku tetap terharu. Boleh tak? Ni antara kandungan blog itu.

"Kte suke wat blog walking ble bosan on9 n xtau nak watpe..
Usya blog2 orang,artis ke? Dorang suke wat cam 1entri wajib..
Contoh die cam blog Nukerude, mesti de entri Pantang Larang: ???
N die akan bagi opinion die.."

Bukan lah mahu menjadi poyo time bulan puasa ni, tapi, aku mahu kalian tahu yg aku menghargai setiap word yang korg quotekan or rujuk via blog aku yang tak seberapa nih. Aku tahu, ada juga blogger friends aku yg buat camtu... macam mana aku tahu? Sebab aku pun slalu quote ayat2 diorg ni dalam blog aku. Tapi takde lah selalu, kang dituduh plagiat lak kan?

Hm, aku baru tahu tentang satu perkara. The more you ignore, the more ideas you get.

Kenapa aku cakap macam tu? Hm, sebab aku berkira2 untuk berhenti blogging. Mungkin sudah penat barangkali...

NUke

Ramadhan 17 pun tiba lagi. Tapi, kita hanya meraikannya dengan cuti. Tu pun di sesetengah negeri sahaja. Sikit pun kita tak mengerti Ramadhan 17 itu. Sikit pun kita tak menghayati mukjizat yang diturunkan olehNya kepada Baginda. Dan dalam masa yang sama adakah kita menghayati dan mengikuti semua ajaran Tuhan yang terkandung di dalamnya?


Ramadhan 17,
Nuzul Quran.
:)


NUke

Sebenarnya, dah lama aku mahu menulis pasal hal ni, tapi cuma kekurangan waktu lapang saja. Tapi, malam ni, aku mengorbankan tarawihku semata2 mahu mengalpakan diri pada hujung minggu.

Ramai yang cakap lelaki ni kalau mandi sekadar membasahkan badan ngan air je. Tak sabun, and tak syampu pun! Mandi kerbau lah, ringkasnya. Ya, dan kebanyakan yang cakap macam tu adalah perempuan. Ada sekali tu, aku cakap lah balik kat dia; Ha...perempuan pun sama la juga, mandi tak sabun, tak syampu..mandi kerbau! Alih2 dia melenting pula! Apahal pulak kan? Salah ke kalau aku repeat balik statement yang dia bagi kat aku tu semula? Salah ke tindakan aku tu? Tak lama pastu, perempuan tu pun terus blah n meninggalkan aku dan beberapa kwn2 aku yg lain kat situ.

Takdelah. Pada aku, tuduhan tu mungkin valid pada waktu2 tertentu saja. Ye lah, tak semua dan tak semestinya sorg lelaki tu masuk bilik air utk mandi, sure dia mandi kerbau! Aku admit juga lah, in some cases, aku hanya mandi sekadar syarat. Asal basah rambut, ketiak, dan badan. Alasannya, sama ada aku nak cepat, ataupun aku dah mandi proper sebelum tu. Tu je. Takdelah pulak aku mandi kerbau setiap hari; 24/7.

Mandi. Bagi aku, mandi tu satu perilaku membersihkan diri dengan sabun, dan menggosok gigi. Ya. kenapa aku hanya cakap 2 benda tu saja? Sebab, aku takkan syampu rambut aku setiap kali aku mandi. Dan aku takkan cuci muka aku setiap kali aku mandi juga. Honestly, aku cuma syampu rambut 2 hari sekali. Cuci muka pulak waktu mandi petang or sebelum nak tido...

jadi, apa bukti yang si perempuan tu ada untuk menjatuhkan HUKUM bhwa semua lelaki hanya mandi kerbau? Adakah disebabkan keadaan tuala si lelaki yang kusam dan kadang2 tu bertahi-lalat? Or, mungkinkah disebabkan dia tak nampak lelaki tu bawak shower gel, syampu, apabagai.. time nak masuk bilik air utk mandi? Ataupun dia terperasan bhw lelaki tu masuk dan keluar bilik air dlm satu tempoh msa yang sngt singkat?

Tepuk perut masing2 dan silalah jawab.

NUke

The 8 merupakan satu slot baru dalam NUke Rude Blog. Slot ini menyenaraikan 8 perkara terbaik mengikut kategori yg dibincangkan. Jadi, untuk episod 1; penulis memilih untuk menyenaraikan 8 items yg boleh dijadikan ikon bulan Ramadhan. :D

---

Apa kah benda yang selalu dikaitkan dengan ramadhan? Dan bila anda ditanya dengan persoalan itu.. apekah jawapannya? Slot The 8 Episod 1 menyenaraikan LAPAN perkara/benda2 yang terlintas secara spontan dalam kpala bila word Ramadhan kedengaran!

#8: Sirap

Minuman ringkas dan mempersonakan. Sirap memang dapat memuaskan nafsu haus manusia. Ya, ia mampu menghilangkan dahaga yang sejak dari pagi mengganggu diri. ‘Ikonik’ tapi masih tidak berapa uumph! Oleh itu, ia berada di kedudukan ke 8.

#7: Kuih Tepung Pelita

Dibalut dengan daun pisang, kombinasi rasa kelat santan di bhgn atas dan manis di bhgn bawah pula mnjadikan kuih ni satu sajian istimewa bulan Ramadhan. Tidak seperti kuih-muih lain, kita leh tgk kehadiran kuih tepung pelita ni dgn banyak (sangat gila!)di mana2 bazaar during Ramadhan. Atas keunggulan dan pencapaian yg cemerlang, Nuke Rude Blog meletakkan Kuih Tepung Pelita ini pada kedudukan #7.

#6: Ayam Percik

Kalau diikutkan, kat pasar malam time bulan tak puasa pun ada dijual ayam percik. Tapi sambutannya taklah sehebat waktu bulan puasa. Rakyat Malaysia yang sedia maklum kuat makan ayam ni memang suka menjadikan ayam percik sbg makanan ringan sesudah berbuka. Tak kurang juga ada yang menjadikan ayam percik sebagai menu utama berbuka puasa. Syabas ayam percik kerana mendapat ranking nombor 6.

#5: Air Tebu

Dengan tak semena2, ramai pulak peniaga yang menjual air tebu di bazaar Ramadhan. Apa dia orang tak takut persaingan ke? Kalau time bulan2 biasa, harga satu jag air tebu adalah sekitar RM2 ke RM3 (mengikut lokasi pasar malam), tetapi tiba2 je harganya sikit naik time bulan puasa. Ada sesetengah tempat, harga satu jag air tebu mencecah RM6. Satu lagi ikon ramadhan yang berjaya dicungkil bakatnya oleh anak2 tempatan. Air Tebu berada di tangga ke 5.

#4: Bazaar Ramadhan

Hah! Memang inilah yang dinanti2kan oleh semua orang time bulan Ramadhan. Even puasa tak start lagi, kita dah sibuk2 carik info pasal bazaar ramadhan. Kat surat khabar pun dah ada iklan awal2 utk booking tapak bazaar. Mengalahkan nak mengejar malam lailatul-qadr kadang2 tu. Hahahah. Disebabkan kejayaan bazaar ramadhan itu, pihak Nuke Rude Blog me-ranking-kan nya di kedudukan #4.

#3: Malam Lailatul-Qadr

Jangan lah tiba2 nak menipu! Tak payah.. Tak payah. Jujurnya, berapa orang je yang terlintas di fikirannya tentang malam Lailatul Qadr bila korang dengar perkataan Ramadhan? Daripada 20 orang tu, maybe 3 org je kot yang terfikir. Haha. Aku? Mestilah tak termasuk dalam 3 org tu. Tapi, malam lailatul-Qadr ni memang salah satu ikon bulan Ramadhan, sebab tu ia berada di kedudukan nombor 3. Sementara berbakikan belasan hari saja lagi, apa kata kita beramal banyak2 semoga kita diampunkan-Nya. Kejarlah fadhilat malam Lailatul-Qadr ni.

#2: Solat Tarawih

Ramai yang akan terfikir pasal Solat Tarawih terlebih dahulu, lepas tu barulah benda2 lain. Alhamdulillah, sekurang2nya kalian masih ingat keistimewaan Ramadhan. Solat Sunat Tarawih smemangnya layak untuk berada di tempat ke-2. Masa ni lah kita dpt tengok masjid2 n surau2 tu penuh. Dan harap2nya ianya akan berterusan bila Ramadhan pergi meninggalkan kita lagi. Tinggi rankingnya, tapi tak berupaya menduduki tempat pertama. Haih!

#1: Bubur Lambuk

Ramadhan dah dekat ni…

Ye lah! Kena keluar ofis awal ni.. Nak gi Kg. Baru, amik bubur lambuk!


Skang ni, bukan takat kat Kg. Baru je, mostly kat semua surau2 or masjid2 skang ni ada sediakan bubur lambuk secara percuma untuk diagih2kan kepada orang ramai. The question is, tak leh ke bagi benda lain ke?? No No No.. BUBUR LAMBUK is THE ONE! Pilihan ramai dan ada time bulan puasa saja. Hah! Baru kau tahu penangan Bubur Lambuk!? Sampai mnjadi perkara yang come straight forward dlm fikiran bila Ramadhan mengunjung tiba! Kdg2 tu, ada yg sanggup amik half day leave just smata2 nk beratur utk amik bubur lambuk. Tahniah bubur lambuk!

p/s: Sila ambil perhatian ya! Senarai The 8 ini tak mewakili keseluruhan pendapat masykt Malaysia tentang Bulan Ramadhan. Jangan gatal2 tangan nak rujuk The 8 ni dalam kajian tesis korang eh! Aku x btggjawab ngan sgala kerugian.

# Image Bubur Lambuk is courtesy of [r][a][y] eusouff.

NUke

Salam.

Hari ni, dah masuk bulan September. Nyatanya, aku memang kehabisan idea untuk menulis entry kali ni. Mungkin kah ia petanda dan penunjuk kepada aku untuk berhenti daripada dunia blogging. Setelah hampir 7 tahun bergelumang dgn dunia blogging, aku rasa aku dah paparkan perasaan dan emosi lelaki aku. Ya. Hampir 7 tahun. Mungkin ramai yang tak tahu, tapi itulah realiti. Cuma sebelum ni, nukilan aku tidaklah dipaparkan di laman ni. Entah di mana, aku pun dah lupa.

Lelaki September. Mungkin tu satu gelaran baru yang aku ciptakan sendiri untuk aku. Selain gembira dan tak sabar menantikan ulangtahun yang ke 21, bulan September gak banyak mmpngaruhi emosi lelaki diri. Persediaan untuk diasingkan dan dipisahkan. Perubahan emosi yang terkesan akibat status kewangan. Dan macam2 lagi. Most of it happened in September. Dan oh, sudah tentu September kali ni akan menyerikan lagi hidup kalian kan? Ya lah, Aidilfitri maa.. Raya Raya!

Raya kali ni mungkin tak mmberi banyak makna kot untuk aku. Biasalah, aku lelaki September. Ceh! poyo! Apa kaitannya. Tak de lah, cuma aku semakin bosan kot ngan Raya. Nanti lah aku bagitahu kenapa aku makin tidak menggemari Hari Raya...

Ingat senang ke nak jadi Lelaki September?

NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.