Salam.

Asalnya tajuk blog ni lain. Tiba2 datang pulak roomate aku kat belakang ni. Terus aku lost beberapa idea spontan. Oh ya, hikmah daripada tindakannya itu, tiba2 aku dapat idea baru tentang perkara yang ingin dikongsi.

Korang pernah tak rasa rindu kat ibu bapa? Or, at least rasa macam nak dakap je parents korang, especially time korang rasa down gila2?

Bagi aku yang not a family type ni, perkara sebegini agak jarang datang bermain dalam fikiran ni. Tapi, pagi tadi menyaksikan yang aku hampir nak menjerit dalam lab sorang2 and memaculkan ayat ini:

"Ibu... mana ibu ni? Orang nak sangat peluk ibu!"

Bukan lah nak membangga diri. Tapi sebenarnya aku baru sedar yang Parents tu orang yang sangat penting kan? Ya Nuke, penting! Kenapalah kau berat sangat nak mengakui yang kau merindui ibu bapa mu? Kenapa lah sukar untuk kau peluk ibu bapa mu yang semakin tua tu? Kenapalah kau tak mahu ambil kesempatan sementara mereka masih ada ni untuk kau ucapkan rasa sayang mu kepada ibu bapa mu?


Mungkin aku mementingkan kerjaya barangkali? Oh tidak! Aku cukup takut jika apa apa berlaku kepada keluargaku. Takutkah kamu seperti aku? Aku anak lelaki. Besar tanggungjawab yang menantiku. Ya, memang besar.

Aku rindu ibu bapa aku.









Tadi aku lepak-lepak. Merenung masa depan barangkali, ataupun membuang masa yang dikatakan emas oleh orang kebanyakan itu. Apa sajalah. Maaf sahabat. Maaf kan aku kalian. Entry ini lebih kepada mood expression. Barangkali kamu jelik kerana membaca luahan hati yang hina ini? Ya, mungkin ya. Sebab aku lelaki kah?

Apa? Lelaki tidak boleh merindui ibu bapanya kah?

Kejam nya pemikiran mu itu!







NUke

Salam. ini merupakan entry yang ke 100 semenjak aku start blogging menerusi blogger.

Kenapa aku letak silver? kenapa tak gold? Haha, sebabnya aku pun tak pasti sama ada entry yang ke 100 ni mmg membawa gemilau emas ke tak. Pada aku, dengan usia blog yang tak sampai 1 tahun lagi ni, memang terlalu muda bagi aku untuk menyatakan yang blog aku ni dah 'gold' edition. Kalau korang tengok pun, layout blog aku ni pun malap2 silver je kan? Haha.

Edisi ni mungkin panjang. Kalau nak baca, sila. Kalau taknak, xpe. Aku tak paksa.

Bukan senang nak blogging ni. Tak semua orang boleh terus curahkan idea on the spot and on the dot. Sometimes we need to read other peoples' blog to get ideas, and to get to know about what had happened around us.

According to my previous entry, yes i did mad at people yang suka guna phrases yang originally dtg drpada kita sendiri. So, jangan lah berterusan begitu. Kan lebih bermakna kalau kita buat identiti sendiri kan?

Dah 100 perkara dibincangkan (termasuk entry ni) oleh aku. Dan jujur aku katakan yang usaha memeras idea untuk menjadi bacaan umum adalah SUKAR. Aku tak pernah menafikan kepayahan dan kesusahan mana-mana pelajaran kejuruteraan, Islamiah, teknologi komputer, dan juga bahasa. Namun aku tak juga mengatakan bahawa bidang pelajaranku adalah 'Senang'. Masing2 equal. Dan sebagai student yang membesar dan belajar sains semenjak Darjah 5 lagi, aku lali dengan segala istilah saintifik dalam setiap penulisan yang aku utarakan.

Ya, pendapat tidak sama. Perlu dibincangkan. Tapi tidak perlu berlarutan. Cukup setakat kita mencapai kata sepakat. Entry ini tak menafikan mana2 individu, cuma pendapat yang ingin dikongsi bersama.

Benar aku kadang kala agak emosi. Namun, diri kamu itu lebih emosi. Sedarkah kamu bahawa rakan-rakanmu mula menjauhi mu. Tidak lagi ingin bersamamu. Bergelak ketawa dengan jenaka yang hanya 'syok sendiri'.?

Benar perilaku aku itu kadangkala lebih bersifat bongkak dan meninggi diri. Aku hanyalah manusia keji, yang berterusan melakukan dosa. Aku akui salahku itu. Tapi tidak bagimu, kamu elihat langkah dan tindakan mu adalah yang benar dan terbaik, tanpa mempedulikan pendapat sahabatmu yang kadangkala jauh lebih baik daripada kamu. Mengalah lah. Apakah erti membangkitkan budi yang lama, tapi mencari ungkapan kasih atas kerja yang tidak ikhlas?

Ah. Aku mungkin bodoh dalam berbahasa indah. Jauh sekali untuk membidas. Tidak malukah kamu pabila sudu melebihi kuah? Apakah kuah tidak seberapa, besi pun disuap juga? Bukan bidas katamu itu, cuma pendapat saja. Betulkan frasa mu itu ya!

Oh ya, aku menulis hal ini krn mual barangkali...?

Semalam, mungkin hari malang buat sahabatku - Nora. Namun aku mengharapkan hari2nya semakin dilimpahi sinar lembayung-Nya. Aku akui persahabatan antara aku, Nora dan Ferdi semakin rapat dan menjanjikan hiburan tatkala kami menghampiri saat2 akhir bergelar mahasiswa prasiswazah di UKM. Alangkah indahnya jika semua sahabatku dapat lepak bersama2 lagi.

Aku tak bercadang pula nak berbahasa Inggeris secara penuh dalam entry ni.

Dengan jumlah lawatan sebanyak 6235 (stakat yang aku tgk ni), aku mahu sekali mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua sahabat yang setia membaca dan merespon dalam setiap entry yang aku paparkan ini.

Kepada sahabat2 kolejku, terima kasih. Sangat terima kasih. Sebab menyokong aku dalam setiap edisi entry yang aku paparkan. Sememangnya hasil yang original akan lebih menarik kan? Haha.

Oh ya, hari ni, aku habiskan masa ku di Lab di Agensi Nuklear, dan juga kuliah. Atas saranan dan prmintaan kebanyakan rakan kuliahku, ku uploadkan juga contoh soalan mid-sem subjek Elektronik Nuklear.


klik untuk besarkan

Oh ya, aku ingin merakamkan penghargaanku buat insan2 ini, kerana idea, sumbangan, dan juga perbincangan kreatif dalam menjanjikan sebuah entry yang menarik; Silvery 100.
  1. J
  2. Kamu
  3. Kamu
  4. Kamu
  5. Kamu
  6. Kamu; dan juga
  7. KAMU!

Kamu tahu siapa kamu kan? Sesungguhnya pengaruh kamu sememangnya kuat pada blog yang tak seberapa ini.




Ikhlas daripada aku;

NUke
author of http://nukerude.blogspot.com/

Salam

Malam tadi aku kuar makan kat SOHO. Makan nasik putih + Telur bungkus. Minum air limau ais. Semuanya berharga RM 6. Ok la. Standard makan kat mapley gak la. NAsib baik sedap. Kalo tak, rasa rugi. Oh ye, Aku kuar makan dgn Nora dan Ferdi.

Then, igt nak isi minyak kat Shell sebelah tu, tapi alih2 minyak habis lak kat petrol station tu. Then, langsung saja aku mengajar Nora camne nak isi angin dalam tayar kete kancil dia tu. Hasil daripada pengisian itu, perjalanan menjadi semakin lancar dan harmoni.

Then, kitorang ke Petronas berdekatan then isi minyak.

Balik UKM, kitorang kena tahan ngan pak guard bermisai yang poyo tu. Dia mintak kat matrix aku, then trus2 je suh aku park tepi. "Saman, xde pelekat kereta".. Vavi je rasanya. dah lah aku drive jer, kereta Nora. Tu aku x kisah sgt la.. tapi cara pak guard tu tahan aku.. cam siot jer.

Aku n Nora trun n ke pondok pengawal. Kena saman gak. Tapi bukan aku la.. Nora yang kena. Aku kesian kt Nora...tambah2 lak dia mmg tgh tension spanjang hari...

Bagi melepaskan tekanan yang memuncak. Kitorang lepak Pusanika jap. Amik2 gambar and dalam kul 10 tu, blah. Trus aku siapkan assignment Electronic Nuclear yang nak kena submit esok tu, and email kepada Faeezah.

Itu Aku!

Baca blog kawan2. And aku realized that some of my phrases being used by him. And i guess it is not good la kan... Not only my phrases, but my other friends' phrases too. When you want to write blog or something, it is better you do it in your own ways... Just be yourself. create your own identity... Then, people will respect you and actually 'read' your entry. And 1 more thing, it is good to gv ur credits to the person if u used his/her phrase, like what Ijan did. (haha, ko jgn kecik ati lak ijan)

Today's mood(s) : Sangat penat dan keji.






NUke

salam.

Emosi semakin stabil hari ini.

Pagi. BAngun pagi. but tak pergi class High Energy Physics. Kawan2 kata ada assignment baru. Nanti lah aku buat.

12.05 pm. Mesej Nora, tanya dia kat mana. Dia kat kafe UO, sekali dgn Nahar & Faeezah. Makan tengahari. Join diorg jap, before pergi Petronas, nak isi minyak motor aku (mnggunakan botol ya)
dengan Nora. (naik keta nora la)

Then. isi minyak dalam moto. Cuba start enjin skali lagi. Tak dapat start juga. Bengang. Nora memerhatikan aku dengan suram2 cuak! Aku tau dia cuak kalau aku melenting tiba2. Dia ada kelas, aku lepak bilik jap. Borak2 ngan Along thru YM, and laugh-laugh for a while. Hampir terlupa akan perihal motorsikal itu.

Motor itu diberikan oleh Abg Iparku - Mr. Z, bagi memudahkan aku ulang-alik ke UKM time kolej aku renovate dulu. Before that, motor tu duk berhabuk je kat rumah.

Petang, YM Ijan, minta pendapat dia. Dia kata maybe spark plug yang rosak or covered by oil. Okay. aku mengaku yang aku ni buta skit hal2 moto. Yang aku arif ialah bila nak isi minyak, isi angin, timing utk tukar spoket n rantai, and bila masanya nak tukar minyak hitam. Huhu..

Then, Ijan ngan aku gi check spark plug kat motor tu. Memang sah. Spark plug problem. Kebetulan Saleh baru balik dari lab, dia jenguk2, and aku minta tlg dia bawa kan aku ke bengkel kat Seksyen 15, bli spark plug. Aku beli 2. Stand-by utk masa2 mendatang. tak mahal RM10 je untuk 2 spark plugs.

Balik semula ke kolej after kluarkan duit kat Pusanika. Then, Ijan tolong pasangkan smula spark plug and motor kembali bernyawa. Sayang moto!

Along ada bertanya: "Ko maki ke motor tu?"

Jujur aku katakan, mula2 aku dapat motor tu, macam2 hal jadi, and aku kerap maki. Tapi after dekat 3 tahun aku pakai motor tu, and pelaburan ratusan ringgit dilakukan ke atasnya... aku rasa tak sanggup nak maki motor tu. Kenapa?

Sebab motor tu la yang memberikan aku 'kaki' kat UKM ni. Thank you Mr. Z, for the bike.

Emosi makin stabil.

Meanwhile, Nora marah aku sebab tipu dia. Haha, tapi aku pelik, kenapa hari ni dia tak pukul aku ar?


Credits to :-
  • Epong
  • Saiful Izan
  • Saleh
  • Nora
  • Along
  • Suhaimi Jawa (for the tools)
And of course, my J; for making me feel better...



NUke

Salam.

Aku sangat emosi hari ini. Kenapa? Hahahahaharam! Please read below okay:-

This morning, I woke up at 7.45 am and lazy-lazy walk to bathroom to pee and bath. Then, 10 minutes later, i'd put on my black T-shirt and my blue jeans. Qada-ed the Subuh (as usual), and go to the class... eventhough my class start on 10am. Wondering why i woke up early? Because i have mid-semester exam.

Exam was great. Some of 'suspected' topics did came out and i was happy. But there is also un-answer-able questions that suddenly made my face looked like i-am-eating-shit.

Then, went to my Along's office in Sri Hartamas to take my motorbike's road tax. I hate government... why we need to pay a lot of taxes? Oh, got lots of goodies from my sis.

1.25 pm, we (Ferdi, Nora and I) were at Fakulti Pendidikan, waiting for our next lecture; Photography. It was great.

Later in the evening, I went online and read some new comments left by you. And still don't have any idea to update my blog. I feel very bad.

8.30pm, called Nora. Going to have my dinner in Zaba'. But suddenly i realized that my blue-dusty-bike could not start! it was like... SHIT! i'd already ordered nasi goreng ayam there, and i need to go there.

I asked Epong to drive me to Zaba. I felt sorry for him. I'd accidentally troubled him. But yet, he still drove me to Zaba eventhough he's having fever. Thank you Epong. I know i am such a burden. Huhuhu

the world was upside-downed


BKRS Meeting at 9.30pm. I took bus from Zaba (i'd lied to Nora - saying that my friend will fetch me up from zaba) and went to the meeting at 10.05pm.

I am really depressed as my bike still cannot start. I guess it must be something to do with fuel... (i guess)

Right now i still searching for some pic to be include in this entry but i fed up! I guess i want to put my naked pic here...but J surely will be MAD. And i know i dont want to do so. Haha.



sometimes.. the word SHIT is better than f*ck.



ntah ape aku mengarut ni. Emosi tak stabil.



NUke

Salam.

Hitam telah mengeluarkan dirinya (blackout) selama hampir 13 jam bermula 5 pagi tadi sehingga jam 7.30 petang. Akibat pengeluaran hitam ini, maka pelbagai aktiviti warga kampus terbantut. Antaranya ialah:-

  1. Tidur pagi sehingga melewati subuh.
  2. Ber-YM dan meng-update blog.
  3. Cuci-mencuci di kedai dobi.
  4. Masak-memasak lauk di dalam bilik.
  5. membuat assignments (ceh! dah hari ahad baru nak start buat assignment)
  6. Aktiviti2 yang memerlukan suhu rendah. (dek kerana kipas x berfungsi)

Namun, antara aktiviti yang tak terjejas akibat blackout ialah:-
  1. Makan secara solo mahupun berkumpulan.
  2. Mandi.
  3. Berak/Kencing.
  4. Kutuk mengutuk dan saling memaki.
  5. Keluar ke tempat2 mulia.
  6. Keluar ke tempat2 berdosa.
  7. Keluar ke tempat2 tak berfaedah.

Cause of this problem is said to be from a dysfunction switches at Fakulti Sains Teknologi. Affected area are as shown in diagram.

Known-affected area


Meanwhile, (tiba2 dalam English lak), my friends and I went to Panggung Seni to watch-watch and walk-walk at Karnival Premium Zaba (Kapreza). Topeq was 'hot' with Epong because he was the one who asked us to join him to the carnival at the very-very hot AFTERNOON. Topeq was sweating like he is burn in hell. I am pity of him. But i keep wondering why Epong and Din did not sweating... hurm...

Din-Lot, Topeq, and Epong


Panggung Seni

Later in the evening. the rain fall down heavily. Din-lot must be shivering alone in his room i guess.


Blackout. Tada!


NUke

Alhamdulillah, aku still hidup dan menghirup O2.

Yesterday. I went to Putrajaya with Nora. She is not my girlfriend ya. She is my coursemates. Although we were going out like we are couple, but we are not a couple. We might fight-fight with each other, and sometimes laugh-laugh together, but we are not a couple.

Back to yesterday,
It was 2.45 pm when i drove Nora's Kancil and went to Pasar Tani Mega at Presint 2. The objective of this trip were:-

  1. Take my medicine from my mom.
  2. Get some pocket money from my mom
  3. And ask for her advices on my life and studies.
Eventually, the 1st objective only achieved due to some technical errors. Meanwhile, my mom and my cousin-yet-we-treat-him-like-our-sibling, had some sales there. It's like i'm bringing luck eventhough i am such a burden i guess.

My mom said that she will bank in some money later. I am not hoping actually... but like Malay saying: "rezeki jangan ditolak"... i patiently wait until the time is come.

Then, before we say bai-bai to mom n my cousin-yet-we-treat-him-like-our-sibling, i asked my mom about this 1 antique-yet-must-be-expensive-I-guess... box. Then my mom said that i can have it...for free.. wee... i was like.. thank you mom, for this precious gift. i love you...

antique box; a gift from my mom

Today's story...(eventhough today is not over yet..)

There's replacement class on 10 am til 1145 am. i woke up at 8.15 am. feeling lazy to take my bath and then, when i already got dressed, i qada-ed my subuh prayer since i missed it accidentally.

Picked Ferdi from his place and went to class.

After class, we asked Nora to join us walk-walk to somewhere out of campus, and like hell, Nora agreed since we're already 'lost' our 3 close friends... Lately, Ferdi, Nora and I were very close.

We went to Hardnet Kajang where Ferdi bought his printer's milk (ink), and went to Pizza Hut and eat there. Oh. Ferdi 'belanja' we.

Ferdi seems to be very happy to 'belanja' we


After walk-walk and drive, we went to Fern Park in UKM and snapped some photos so that when we are old, we can laugh-laugh together.

at Fern Park (i dont know the name)

Then, Ferdi went back to his place and rest in peace and harmony in his room. He is currently online on YM.

Then, I go to my room. do some laundry.. watching porn (this is untrue!), and update my blog.

Oh, I miss J too.



NUke

Salam.

Quite horny malam ni (wah! apekah?!)

Oh ya, semalam setelah kerimasan akibat kepanjangan rambut memuncak, aku pergi lah ke kedai gunting rambut di Seksyen 16. Maka akibat daripada tindakan itu, pendeklah sudah rambut ku ini. Kemungkinan untuk menjumpai kelemumur (atau ketombe bak kata kawan aku) kat kepala aku akan semakin berkurangan la possibilities nya.

kucing. Sekadar hiasan sahaja ya!


Korang for sure pernah menyenaraikan .. hm ok lah, ada ciri2 GF or BF idaman kan... Sama gak dengan aku. Ada 3 4 orang je kawan aku yang tau ciri-ciri GF idaman aku... Selalunya, bila soalan macam ni ditujukan kepada aku... aku kerap mengelak, dan kalau tak pun, aku bagi 1 je ciri wanita idaman aku (untuk dijadikan isteri ok...)...

Dek kerana aku ni xde la memilih sgt (eleh, ye ye je kau ni Nuke!) maka lihatlah ciri-ciri wanita idaman aku.

namun, apabila ciri2 yang disenaraikan ini menepati sifat2 dan personaliti kamu... itu tak menjanjikan yang aku akan terus meminati kamu ya... Ingat saya sudah berpunya~

  1. Beragama Islam
  2. Rupa Cina or dlm English : Chinese-look. kalau pure chinese lagi aku suka. Sebab aku nak anak aku mata sepet!
  3. Pandai mengaji dan solat. Ternyata penting kan?
  4. Pandai masak. Sebab aku kuat makan.
  5. Pandai kemas. Sebab aku suka sepahkan rumah.
  6. Pandai bawak keta. Supaya kalau aku dah mati nanti, dia still leh gi jalan2 cari teman baru...
  7. Menghormati org tua. Sebab org tua tu penting kan?
  8. Pandai buat anak. Sebab aku nak anak aku mata sepet la.. hahaha
  9. lain2. termasukla pandai serba-serbi but not negative attitudes.

Sembilan jer kan? sikit ape. tapi the first 2 ciri tu mmg aku nak la.. hahahu..



ok lah.

Takde mood nak mengarut lagi.

(ntah pape la aku ni~)


NUke

salam.
.
17 Feb. Malam.
.
Keluar dengan Ferdi dan Nora.
Masing2 bertanya:
.
"Nak Pergi Mana?"
.
Dan masing2 merespon:
.
"Tak kisah"
"Ikut kau la..."

.
.
Dalam hal ni, seorang perlu memainkan peranan.
.
Aku drive keta Kancil Nora
Aku trus bawak ke Kajang.
masuk PLUS, menghala ke Sungai Besi.
Singgah McDonald's kat Petronas Sg Besi.
ferdi & Nora makan.
.
Trus lepas tu pergi jalan2 kat KL.
Pusing2 carik parking kat KLCC.
Tak jumpa.
.
Pergi ke satu tempat.
Titiwangsa.
.
Behenti amik2 gamba,
borak borak,
makan.
panjat2 tiang.
.
Balik.
.
ni lah hasil rayauan kami...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NUke

salam.

lately, aku dihujani ngan beberapa soalan yang merimaskan. Dan aku menjadi tempat luahan perasaan yang bercampur baur yakni gembira, kecewa, dan keliru. Namun, aku hanyalah manusia biasa yang biasa (apa kah?)

Jadi, entry ni aku wat dengan tidak memikirkan siapa2, dan tidak ada kena mengena dengan siapa2 pun. hanya aku. So, kau tanya kat aku.. dan ini jawapan drpd aku.

Q1 : Kau single lagi?
A1 : Aku macam nak percaya yang aku single. But reality nya, tak.

Q2 : Kau kurus. Kenapa?
A2 : Yup, aku kurus. dan berat aku tak pernah cecah 60 kilo.. (so what?), and aku kurus maybe sebab ikut gen ayah aku kot. Ayah aku kurus jer.

Q3 : Kau amik sains nuklear. nanti kau kerja apa eyh?
A3 : Yer, aku amik sains Nuklear. macam2 kerja. tapi, aku nak kerja ngan transportation industry. Ko tau mana2 ada keja kosong?

Q4 : Sapa nama kekasih kau aa?
A4 : Sorry, aku tak bagitau sapa2 pun psl kekasih aku. Cukuplah kau tau aku dah berpunya.

Q5 : Kau suka ke org negeri X ?
A5 : aku kawan je ngan semua org, tapi kalau dia buat taik ngan aku, aku bengang. Aku ni xde la diskriminasi negeri sangat...

Q6 : Kau suka aku x?
A6 : Aku tak suka kau tanya soalan tu.

Q7 : Aku salu nampak kau.. Aku tengok kau macam lagak org kaya je.. Kau kaya kan?
A7 : Soalan ni paling aku tak suka. dan jangan sekali2 kau tanya lagi. Aku tak kaya. just nice. Kalau aku banyak duit sekalipun, tu duit mak ayah aku.. bukan duit aku.

Q8 : Kau cepat melenting kan?
A8 : Dulu ya... sekarang pun ya. Aku tak suka orang yang keep begging for something.

Q9 : Kau ni sombong kan? Jumpa aku pun tak tegur...
A9 : Ya... kadang2 tu bersebab. Sebabnya, kadang2 tu aku tak suka tengok kau... tapi, most of the time... aku tak perasan or maybe muka kau dah makin cantik...

Q10 : Kau basuh berak guna tgn ape ea?
A10 : Guna tangan kau la!



# Q - question, A - answer




NUke

salam.

Semalam, lepak2 dgn Apis dan Din; gi Kolej Keris Mas sebab diorg ada festival (lbey kurg cam family day gak la), so, memandangkan time tu da lapa.. maka aku makan nasi ayam madu~... ceh! madu la sangat.. tawar je rasanya.. sib baik sambal dia sedap. Makan benda ni ngan minum air limau ais.. semua skali RM5.

Pastu jalan2 tgk battle of the band... ada 35 band masuk bertanding dan petang tu peringkat saringan. 10 yang terbaik layak masuk final malam tu.

Some notable performance are 'Itu Kamu' nyanyian kumpulan mana ntah. And ada juga kumpulan yang nyanyi lagu jawa.

Yang paling aku takleh lupa ada satu band ni... Namanya Ramli's Neighbourhood... bak kata vokalis dia, nama bapak diorg ni semuanya Ramli... (tah betul ke tak, aku tatau)

Then, balik kolej jap (sbb x pergi taklimat kat DG tu..) makan2 roti ngan mentega.. pastu malam, ajak apis ke Keris Mas pulak, tapi dia ada keja. So, aku ajak Nora - my coursemate and dia On je. Sorry ah Din.. ko lambat ajak aku la.. time tu aku da dalam kete.

Then, malam tu, lpas tgk persembahan2 band yang bertanding. Seluruh keris mas tu haru biru jap sebab BunkFace datang. Layan jer... walaupun bak kata Semah (bukan nama sebenar) "weyh~ aku tau lagu dorg ni pun 1 je.. tu pun sebab salu dengar kat radio"... berdasarkan firasat aku, ternyata Semah ni tau lagu Situasi je. hahahu!

Teka, yang mana Semah?


Huhu, nak kata aku ni minat gila kat BunkFace tu, xdela.. biasa je. aku suka muzik dorg, especially 'Revolusi' huhu. Ni gegambor diorg. Tgk je la...

bunkface; sperti yang diuar2kan oleh penulis...

Meanwhile, dalam perkembangan yang lain, visitor yang masuk melawat ke blog aku ni dah cecah 5000. aku sangat berterima kasih di atas kesudian anda semua yang masuk melawat blog ni sama ada secara sengaja atau pun tak sengaja... mahupun dengan rasa benci yang menghina dan juga suka membaca.

aku tau korg mmg saja buat2 tak nampak angka 5000 tu kan?


Akan aku pastikan yang material di blog ni akan lebih berjaya dan jaya dan jaya dan jaya dan jaya... haha!

Ok lah. Hari dah hujan. Nak angkat tuala. kang tak pasal2 aku mandi bogel!


NUke

Oh, aku baru sedar... ini entry yang ke 90 aku sejak aku wat blog ni since May 08.

Slot pantang Larang kali ni nak membicarakan tentang penggunaan lampu isyarat kenderaan @ Signal.


Contoh lampu signal kereta kancil


Kita bawak keta. Aku bawak moto. Dia bawak lori. Mereka jalan kaki.

Aku jadi driver. Aku tunggu nak keluar simpang...
Ko pun driver... nak masuk simpang.
Ko masuk simpang sambil korek hidung.
Ko masuk simpang dgn muka bangga
Ko masuk simpang tak bagi signal...

Aku yang tertunggu2 ni berkata:
"macam haram!.. bagi la signal weyh!"

Co-driver kat sebelah pun menambah:
"Vavi!... dah la korek hidung..."

Situasi tu pun berlalu dengan penuh makian...

---

Aku rasa korg mesti penah menghadapi situasi tu kan?
Tipu la kalau kata tak, melainkan ko mmg xde lesen kete n tak bawak keta or apape kenderaan.

Kadang2 tu, mungkin sebab kita terlalu leka beborak ngan kawan dlm keta, kita pun terlupa nak bagi signal... dan apabila menyedari kesalahan tu, harus lah kita mengangkat tangan tanda minta maaf. Bukan berat sgt pun tgn tu kan? (lain la kalo tgn ko tu bersimen)

Sekiranya amalan tidak memberi signal ni merupakan bad habit yang susah nk dikikiskan, saya cadangkan agar anda tidak perlu membawa apape kenderaan... elok saja berjalan kaki. hebat bukan?

jadi, hormati lah pengguna jalan raya yang lain... sama ada pengguna yang mahu keluar/masuk simpang, dan juga pemandu kenderaan di belakang anda.

Kan bagus kalau kita semua ni baik hati~



NUke

salam.

aku ada kawan.
Kawan2 ada aku.

aku ada roomate.
Roomate ada aku.

Roomate aku tak sama dgn roomate kamu.
Roomate kamu tak sama dengan roomate aku.

Roomate = masalah.
Masalah = bersepah2.

Roomate = menyusahkan
Menyusahkan = sakit hati

Roomate = kadang2 baik
Kadang2 baik = pijak kepala pulak

Roomate = malas aku nak layan
Malas aku nak layan = terpekik2 si roomate aku ni

Roomate = xde awek
xde awek = gi la cari sendiri kan?

Roomate = malas tutup lampu
Malas tutup lampu = menyusahkan aku!

Roomate...
Kalau kau baca...
Inilah luahan hati aku
Yang menjadi roomate mu
Selama 2 tahun tidak berturut

Roomate...
Kau seorg yang bijak
Bijak kah kau menjaga hati orang di sekeliling mu?

Roomate...
Kau ingin ada awek
Tapi, makan ngan kwn sendiri pun...
ko boleh balik bilik dulu...
Sape lah yang boleh terima kau nanti?

Roomate...
Dah nak habis stadi ni
Dah naik bosan layan kau ni...
Semoga semester terakhir ini
Semester terakhir aku jadi roomatemu.

Babai!






NUke

ek el le..

pasal new template pun nak keco kan?
haha

by the way

aku x suka template ni!

haha

tapi.. nk wat camne

sebab da tersalah tekan button.. (supposed nk klik cancel.., ter klik save edit lak)

vavi betul!

ni lah hasilnya

padan muka aku

NUke

salam,

entry ni lebih kepada extended-version of Epong's 'Nothing' .. dan aku turut bersetuju dgn pendapatnya yang semakin gerun dan takut mengenangkan keadaan politik semasa yang berlaku di Perak, Kedah, dan Malaysia amnya.

justeru, aku mempelbagaikan bacaan ilmiah. Dan kali ini, instead of reading 1-side punya news, aku baca kedua2 sides. Reason? so that aku mendapat gambaran yang sebenar terhadap perkara sebenar yang berlaku dalam negara kita ni.

Enclosed here some online-news links that YOU should read (click the title ok):-


Baca dan nilai la sendiri. Aku dah naik fed-up ngan kerenah birokrasi dan gila kuasa sesetengah pihak ni. Please Malaysians, regarding on the upcoming PilihanRaya Kecil ni (bg kawasan yang terlibat), sila lah buat pilihan terbaik.

Aku tak rasa entry ni akan ada comments or feedbacks... tapi kpd siapa2 yg baca entry ni, please.. baca artikel suratkhabar yang disenaraikan tu, and nilai sendiri.

Thank You.


NUke

ni yang aku malas hidup bermasyarakat sangat ni. sebenarnya dah lama nak post entry ni, cuma tak berkesempatan & ketandusan vocabulary je. So, skang ni aku post entry ni.

Aku agak geram kalo pergi toilet sebab nak kencing and tengok2 kat mangkuk tandas tu ade percikan2 kuning yang ditinggalkan oleh pengguna terdahulu. Weh! come on la... kencing pandai, cuci tarak reti ka? Aku tau lah korg ni lelaki... and aku ni lelaki gak! dasar kencing berdiri, shoot la trus kat dalam mangkuk tandas tu, jgn la ko nak attack tebing2 pulak! apa ko ingat ni main dart ke? suka2 ko je nak shoot mana2?

kalo dah tau ko nye Mr.Zak tu jenis suke kencing lencong2, pandai2 la cuci mangkuk tandas tu. Lagi satu, tolong la flush, even ko hanya kencing atau bahasa murninya 'buang air kecil'... respect la org lain skit. and respect la makcik cleaner... Hina sangat ke dorg tu, sampai kencing ko pun dia kena jiruskan? Kalo kena kat korg, tau nak melenting...

Duk kat asrama ni, pandai2 la bawa diri... harta asrama tu bukan ko sorg je yang guna.. Aku pun bayar yuran gak la!

the same thing goes with public toilet.





* sib baik kencing je berdiri.. kalo berak pun berdiri.. tak tau lah aku mcm mana rupa toilet tu nanti...




NUke





Dah Setahun!

NUke

salam,

petang tadi lepas gi teman Khidir gi photostat assignment dia, aku gi Pesta IT kat Dewan Gemilang UKM.

Hasilnya, aku menang 1 baju Celcom hasil dr game 'Match & Win'. Credits to Hamid.

Ni gamba2 sekitar Pesta IT yang aku rajin captured.




NUke


Keselesaan dan kesesuaian diutamakan Rubby semasa menyusun perabot.


MEMBESAR bersama barangan antik sehingga lama kelamaan menanamkan rasa kecintaan Rubby Mahmod, 34, kepada barangan tersebut.

Katanya, sejak kecil mereka adik- beradik seramai enam orang telah didedahkan dengan barangan antik kerana ibunya membuka sebuah kedai antik. Sementara itu, bapanya pula melakukan kerja-kerja membaik pulih dan membersihkan barangan antik yang berusia hingga ratusan tahun.

''Ketika cuti sekolah atau cuti semester, kami akan ke kedai ibu dan menolong menggosok atau mengilatkan barangan antik. Dari situ saya mulai tahu mengenai keistimewaan barangan antik.

''Saya memang tidak berminat dengan barangan baru contohnya, perabot baru yang meniru rekaan antik,'' kata Rubby semasa ditemui di rumahnya di Jalan Sungai Besi, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Sekarang setelah mendirikan rumahtangga dan mempunyai tiga cahayamata, minatnya terhadap barangan antik semakin menebal dan satu demi satu menjadi koleksinya di rumah.

Walaupun tinggal di kuarters kerajaan dan bukan rumah sendiri namun itu tidak menjadi halangan kepada Rubby bagi menghias kediamannya dengan perabot dan barangan perhiasan antik.

Rumah dua tingkat berkembar empat bilik ini dimanfaatkan dengan sebaik mungkin bagi meletak dan menyusun atur perabot antik kesayangannya.

Menurut Pengurus Persatuan Air Malaysia ini, walaupun menyukai konsep oriental bagi hiasan rumahnya namun beliau tidak mahu berpegang kepada konsep yang satu itu sahaja. Lantas beliau mencampurkan konsep hiasan asalkan ada kesesuaian, selesa dan kena pada tempatnya.

Di ruang tamu, Rubby memilih konsep moden dengan meletakkan set sofa ala Inggeris dua dudukan dengan corak bunga serta dua buah sofa merah tanpa corak. Ini disesuaikan dengan langsir padanan fabrik bercorak bunga dan polos.

Agar ruang dinding tidak nampak kosong, hiasan kain pua kumbu digantung di dinding mengapit potret anak kembar Rubby ketika masih bayi.

Merah yang menjadi warna kesukaan Rubby diterapkan pada sebahagian dinding rumah, iaitu di ruang makan dan menuju ke dapur.

Di tepi dinding di antara ruang tamu dan ruang makan ini, Rubby meletakkan sebuah kabinet nyonya yang dibuat daripada kayu nam berusia lebih 100 tahun yang dibelinya daripada ibunya. Keistimewaan kabinet ini ialah cara pembuatannya yang dipasak dan tidak menggunakan sebatang paku pun.

''Saya memang suka sangat dengan kabinet ini. Lihatlah ukirannya yang halus dan tidak terdapat lagi pada hari ini. Kalau ada pun, harganya terlalu mahal dan tidak mampu dibeli. Saya beruntung kerana ibu sendiri menjual perabot dan barangan antik, dapatlah saya mengumpul sedikit demi sedikit,'' kata Rubby.

Di tepi dinding di satu sudut di ruang makan, Rubby meletakkan sebuah kabinet hiasan, juga daripada kayu jati yang berusia 100 tahun.

Sebuah meja makan enam kerusi daripada kayu cengal berusia 80 tahun menghiasi ruang ini. Kerusi makan berwarna coklat gelap ini dilapisi dengan kusyen berwarna merah terang agar ruang nampak berseri.

Dua buah kotak makanan nelayan antik daripada kayu berukir diletakkan di atas meja makan sebagai hiasan.

Di tepi meja makan ini turut kelihatan sebuah kukur kelapa antik yang dihadiahkan oleh ibunya pada hari lahirnya tahun lepas.

Melihat pada kecenderungan Rubby mengumpul barangan antik, ibunya turut menghadiahkan beberapa barangan seperti almari baju Belanda, meja bulat kopitiam daripada kayu jati dengan permukaan marmar berusia lebih 100 tahun dan katil.

Rubby bukan setakat menghias di ruang tamu sahaja malah beliau turut menghias di tingkat atas rumah dengan beberapa lagi koleksi antiknya. Di tengah ruang televisyen keluarga, Rubby meletakkan meja kopitiam dengan tiga buah bangku.

Di bilik bersebelahan, buku-buku tersusun kemas di kabinet buku yang juga antik. Deretan piala daripada tembaga berusia puluhan tahun tersusun di atas kabinet. Kata Rubby, piala-piala ini dibeli daripada ibunya kerana pada masa kini sukar hendak mencari piala seperti ini.





text and image courtesy of Utusan Malaysia online

Raby Antiques Sdn Bhd
4A Jalan Pinggiran 2
Medan Damai Ukay
68000 Ampang
Selangor
016 335 0955


NUke

Salam,

semalam merupakan hari yang terindah bagi aku (hahahahahahhahahahahahah!) sebab macam2 perkara berlaku, dan kekusutan makin menjadi2.

mood sakit hati


boleh la pulak PC aku kena attack ngan virus (kot!).. habis jahanam! kena format driver C:/ yang mana kat situ la terdapatnya aku punya:
  1. Thesis
  2. Gambar2
  3. Software2 berguna
  4. Semua Installer
  5. kerja2 tak berfaedah
  6. game Hangaroo

aku sangat tekanan ketika itu... kejadian yang berlaku pada jam kira2 4.30 petang itu menyebabkan segala aktiviti normal aku menjadi kelam kabut di samping terpakasa membatalkan hajat untuk bersuka ria bersama kawan2 di kolej tercinta ini (ceh!)

jam 5.55 petang, aku tekad... ye, aku tekad untuk balik ke rumah untuk mengambil CD driver PC aku n beberapa CD driver yang lain, include wireless n phone tools, huhu.. aku pecut dekat 150km/j di lebuhraya PLUS tu menghala ke rumah... perjalanan yang sepatutnya mengambil masa selama 1 jam menjadi 45 minit!

Sampai kat rumah, aku trus meluru ke bilik aku, mencari CD2 itu. dan CD driver wireless tu takde la pulak!!!!! aargh! TAHI betul! uurgh! xpe, memandangkan waktu tu pun da senja n aku pun tba2 lapar, maka aku pun tunggu la mak ayah aku balik rumah n makan.

Angah aku balik rumah jap. amik barang2 dia sbb dia da nak pindah rumah dia... then, aku wish dia birthday! dan aku dapat duit! hahaha

tpat jam 9.05 mlm aku balik ke UKM semula. tapi xde la laju sgt... aku speed around 100 - 120 km/j je (ko nak mampos ke..?) ...

lastly, aku sampai UKM kul 10.15 mlm n start godek2 smula PC and install apape yg patut.

Need help... sapa2 ada installer software2 berikut.. aku nak boleh?? :(
  1. Adobe Photoshop 7.0 or yg lg update
  2. Real Player 11
  3. Chicken Invaders 3 (ceh!)
  4. Lemonade Tycoon2 (ni pun ko nak jugak?)
  5. K-Lite Codec Pack
  6. TuneUp Utilities

Terima kasih

Daripada aku:
NUke

happy birthday to my sis, Angah!! Da 28 tahun da!

semoga panjang umur, dimurahkan rezki dan bahagia ngan family sampai akhir hayat. :D



NUke


Ezan or Ijan yang juga dikenali sebagai Misai (dan sebagainya) menyambut birthdaynya yang ke 22 hari ni..

Fakta menarik tentang Ijan:

  • Dulu dia ada misai, tapi start thn 3 ni, dia xde misai
  • Kalo org kutuk depan2 dia, dia join gelak skali (apekah makhluk ini?)
  • aku kenal dia since 1st year kat UKM
  • Dia amik Bio dulu.. skang ni dalam usaha menjadi akauntan yang berjaya
  • Apish dan Razi pernah jadi roomate dia kat UKM
  • Oh ye, aku pnah ikut dia balik T. Intan naik moto.. (ntah mcmane aku leh terikut dia ntah!)
  • Dia anak sulung (yeke?)
  • Suka main game?
  • Ade 2 blog.. (gi carik kat site list aku..)
  • Pakai Spek
  • Poyo (haha, manade.. ko ceria beb!)
  • Oh.. dia ni pelat skit (haha!)
  • Dia pendek (haha, topeq yang suh aku ltak info ni!)
tu je.

Aku doakan ko berjaya dlm hidup and tercapai segala cita2..



NUke

Salam,

Semalam (Selasa), waktu kelas Fizik Tenaga Tinggi, Prof Shahidan ada sebut pasal ekonomi semasa dan lampau... bagaimana kejatuhan ekonomi sekarang dan sedekad yang lalu, serta kemuncak ekonomi yang pernah dikecapi.

Katanya, skang ni, ekonomi dunia mcm tgh down, and last 2 days, aku ada terbaca paper (BHarian kalo x silap), yang mana ada 1 artikel yg tajuknya gempak gak la.."32 000 bakal kehilangan kerja"
gila ah!

Then, tiba2 aku terpikir pasal diri aku ni, mcm mana la agaknya peluang aku untuk dpt keja lpas abis blaja kat UKM ni? Or, better aku sambung Master dulu?

Aku sekarang ialah seorg student tahun 3 Sains Nuklear di UKM, dan seorg student yang tak habis2 dgn blognya, berfantasi, bermain futsal ngan kawan2, lepak2 sambil tenung siling, dan makan...time keja dulu2...

Aku yang akan datang pulak?
Ntah, blum ada concrete answer lagi. But apa yang aku impikan is to be in transportation industry or field. Sebab apa? aku minat sgt ngan transportation. Aku pernah bercita2 utk buat 1 carriage dlm flight utk carry nuclear-thingy. Of course the one equip wth safety properties...
aku realise yg aku ska kja dgn shipping and plane thingy... hmm, maybe sbb aku nak berada jauh... sangat jauh drpd org yang aku pernah kenal (kot) but itu tak bermakna aku meninggalkan family dan kwn2 aku mcm tu saja kan...?

aku perlu berada dlm industri trnsportation bila tiba masanya nanti...



NUke

(this entry is dedicated to my Mug : Star)



salam.

sebenarnya nak wat entry ni semalam since kejadian ni berlaku semalam... tapi disebabkan kemalasan berganda dan banyak nak setelkan benda lain yang lebih utama, maka terlewatla aku mengupdate blog n kemas2 apa yang patut kat blog ni.

Kisah bermula apabila aku meninggalkan bilik untuk menemani Epong ke MINES atas urusan handphone barunya yang bermasalah kecil. Then, lpas tu aku balik bilik dan online. Sedang2 aku online, aku terbau something yang kurang enak baunya, apekan taknya, lupa nak basuh tupperware... hahahahu

Niat suci ni ku teruskan dengan mengambil sponge hijau dan pencuci pinggan mangkuk jenama 'TESCO Choice' yang dibeli pada semester lpas tatkala kita masih belum memboikot jenama yahudi ni.

Pastu, sedar2 je mug star aku tu ad skit sumbing la!!!! alamaaaaaaaaaaakk.. tekanan je aku rasa. dah la tu 1 je mug aku kat bilik ni, macamana nak minum nescafe pasni.


Memang la sumbing skit je, tapi.. bahaya la kalo guna gak mug tu, boleh je kalo nak pakai.. pastu berdarah la bibir.... Yang paling aku kesah... Mug tu akak aku yang bagi sempena besday aku dulu.. hand-made lak tu. AArgh!.. sapa yang pecahkan mug aku ni.....



NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.