salam, good day...

pertama2nya, aku nk wish birthday pada Ferdi, seorg sahabat yang kinda annoying, but funny to be with. haha, Bro, ko dah 21.. haha (ko da tua, dah xleh nk JAMBU lagi).. haha

meanwhile, this post isn't bout him.


die!

It is about a friendship yang sdah lama terjalin, n it's turning out not so good lately. Bahkan, bukan aku sorg je yg terasa ngan setiap tindakannya, malah, 4 5 org kwn aku yg lain pun terasa... Huhu, aku tak tau mana silap aku, or ape salah aku (kalau aku terbuat salah, maafkan aku, aku tak prasan). Yang aku tahu, Dia semakin jauh dgn aku + kwn2 lain, but getting close to the 1 person that once dia pnh "benci"?

haha, buddy, get a life, u're not the only one yg selalunya betul! Get real, dun juz ask ppl to do this n that for ya, U're kinda bossy lately... n we are sick of it.

you should knw why ppl keep getting away from u.


Thx for the FRIENDS#IT!



NUke

Salam.

Peer Madness.

When I was in Form 5


Any Comment?

NUKE

salam.

kadang2 kita rasa hidup kita ni penuh dgn individu yg baik. Kadang2 plak kita rasa mcm dunia ni kosong je. so, aku sarankan supaya korg semua utk menyayangi setiap insan yang sentiasa bersama2 dgn korg tak kira time senag atau susah.

Sebab nye, kita hanya akan merasai kehilangan dan menghargai seseorg itu apabila dia dah tiada di sisi.



NUke

salam,

sedar x sedar, semester ni dah pun sampai ke penghujungnya.. bgitulah aku menikmati semester 1 tahun 3 aku sbg seorg mahasiswa UKM. But, rite now, aku x nk crita xperience aku spnjg aku jd student,

aku just nk share jadual exam aku.. lalala


07 Nov 08 - 0830
VVVA 2513 : Bacaan & Penulisan Dalam Bahasa Arab 1

14 Nov 08 - 0830
STPD 2013 : Sejarah & Falsafah Sains

19 Nov 08 - 0830
STSN 3212 : Fizik Nuklear Lanjutan

20 Nov 08 - 1200
STKM 2512 : Pemakanan

21 Nov 08 - 0830
STSN 3512 : Radioekologi



Good luck Nuke!


NUke

courtesy of The Star online (21 October 2008)

Nuclear energy paper to be tabled by year-end

By SIM LEOI LEOI


PUTRAJAYA: The paper on nuclear energy as an alternative source of power generation for the country by 2020 will be tabled to the Cabinet by the end of this year.

Deputy Science, Technology and Innovation Minister Fadillah Yusof said the paper, which was worked on by both staff from his ministry and the Energy, Water and Communications Ministry, would also identify the criteria and sites suitable for the location of nuclear plants in the country.

“The Energy, Water and Communications Ministry is currently fine-tuning the paper. The sites must be on a rocky, stable base and close to water. We have a few potential areas in mind.

“Once the paper is approved as policy, then we can begin the next step,” he told reporters after launching the Asian Nuclear Safety Network Caravan at the Putrajaya International Convention Centre here on Monday.

“Although the initial investment for a nuclear plant is huge at around RM6bil or more, the power generation in the long run is more economical,” he added.

The Malaysia Nuclear Agency had looked at the possibility of 19 sites back in the 1970s and 1980s, but had abandoned these after the expansion of oil and gas industry in the country, he said.

“Some of these sites have now been developed so both Tenaga Malaysia and the agency will have to look at new locations,” said Fadillah, adding that the nuclear plant, if approved by the Cabinet, would be located in Peninsula Malaysia.

The development and building of a nuclear plant would be a 100-year investment because it would take some 20 years before this could even be constructed, he said.

“It will then take 60 years to operate it and another 20 years to decommission an old plant,” he said.

Fadillah said his ministry was also embarking on a programme to instill awareness in public about the advantages of nuclear energy in order not to meet up with resistance later.

“Many developed countries like France and Britain met with a lot of public resistance when they started on their nuclear energy programmes. But the development of third generation or even fourth generation technology, which is safe as long as one follows the protocols and guidelines, has managed to clear much of the fears,” he said.

Fadillah said the ministry was also in the process of getting input from international nuclear bodies on international standards and guidelines to set up nuclear plants.



-------------------------------------

NUke

Salam, goodday.

Isnin lepas, aku n beberapa org student sains nuklear UKM menghadiri dan menjadi urusetia bagi program ANSN yg pertama kali dianjurkan di Malaysia. Program ini bertempat di Putrajaya International Convention Centre (PICC), bermula jam 0830 sampai 1600.


Aku, ditugaskan menjadi usher VVIP yg mana Menteri Sains Tekno. & Inovasi yg spatutnya dtg, tapi, diwakilkan dengan Timbalan Menteri jer.

Alhamdulillah, ni satu peluang / pengalaman baru bagi aku... n aku harap, lpas2 ni, byk lagi peluang bagi aku dlm bidang2 ini terutamanya dlm event organising yg mlibatkan aktiviti / perbincangan nuklear di Malaysia.


courtesy http://mnsn.aelb.gov.my/default.asp

Selamat datang ke laman web Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Malaysia bagi Rangkaian Keselamatan Nuklear Asian (ANSN).

Objektif projek ANSN adalah untuk mengumpulkan dan berkongsi pengetahuan teknikal sedia ada dan baru serta pengalaman praktikal untuk meningkatkan lagi keselamatan instalasi nuklear di Asia.

Rangkaian komputer ANSN adalah beroperasi secara berpusat di 8 buah negara Asia di Cina , Indonesia, Jepun, Korea , Malaysia, Filipina , Thailand dan Vietnam. Melalui laman web yang di negara masing-masing (Pusat Kebangsaan ANSN) membolehkan pengguna mengakses
maklumat keselamatan nuklear di dalam portal ANSN negara lain. ANSN beroperasi di bawah kerangka Program Bajet Tambahan Untuk Keselamatan Instalasi Nuklear di dalam negara-negara Asia Tenggara, Asia Pasifik dan Timur Jauh.



-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
ANSN (Malaysia)

http://mnsn.aelb.gov.my/default.asp




Kat sni, aku ltakkan bbrapa gamba aku n bdak2 nuklear lain spnjg program tu.


Urusetia time rehearsal


Shyma, Nahar & Me


Dr. Faizal - The Master of Ceremony


The Environment


The participants @ Lunch


Banyak gambar aku removekan.. sebab ade yg tak puas hati!
NUke Rude

aku nak share video ni ngan korg.. best!





NUke

assalamualaikum.

1st, aku berasa tersgt amat geram lately, of coz la, dengan connection internet yang mcm siput dan lbh truk drpd itu. Bukan nak menunding jari kpd siapa2, cuma rasa terkilan dgn perkhidmatan yang diberikan.

Khidmat internet tanpa wayar (wireless la tu!) yg ditawarkan oleh Jaring kpd UKM smmngnya bagus, dan amat diperlukan. Namun, kualitinya agak kurg memuaskan. Tambahan pula, ada segelintir hotspot sj yg boleh akses masuk ke perkhidmatan wireless tu. Honestly, aku rs mcm... ntah! mmg la prkhdmatan tu dlm sesi percubaan sampai 5 Nov ni jer kan.. tapi.. ntah la.. ntah! bersyukur gak ade connection tenet ni, drpd xde langsung kan.. cuma, kualiti connection tu je yg x bgitu bagus. maybe Jaring leh tlg2 check kan apape yg patut... adekah ia disbbkan pemancar or, sambaran petir yg kuat tempoh hari. huhuhu.

akhirnya, setelah 3 hari bosan xde tenet, dapat gak connection pagi ni. Alhamdulillah.


Grrr...

Oh yer, berkenaan connection internet ni, aku rasa, rata2 budak UKM ni mmg totally depends on JARING, n wireless 'tetamu-ukm'.. and, ade lagi ke yg mengharapkan connection LAN?? to be hinest, aku yg ad 2 sambungsn tenet - JAring, n LAN - pun x leh nk depends on LAN. Sebabnya, LAN ukm ni mmg xleh harap. aku x tau nape. konon2 nye 100 Mbps... alih2 nk bukak yahoo! pun kna tgu dkt 15 menet, tu pun kalo ade connection. kalo takde, alamatnye.. kuarla pade "the connection was rest" la.. mcm2 lagi.


Talking about thesis, alhamdulillah, Jumaat lepas, jam 1535, aku dpt submit Chapter 1 - 3 thesis aku, dan petang Sabtu ni, aku ade presentation subjek Falsafah Sains. huhu. Ntah knape subjek ni wujud, aku pun xtau. Haha!

Midsem Arab aku berlalu dgn teruk sekali. Yang aku btul2 yakin leh score ialah soalan di mukasurat belakang skali. huhu.


Nway, exam final dah makin dekat. aku harap, semua akn bjaya dgn flying colors.


Til Next time.


NUke

salam.

seperti yg aku janjikan dlm entry yg lepas.. kat sni aku update la pasal open house.

Oh ye, mengikut plan asal, ramai gak member aku nk join. Tp, ntah mcm mana pagi ahad tu, aku call shark, dia kata dia demam (too bad!), lalu disebabkan syark ade keta, maka si Mira, n dazwan skali x dpt join. Maka bergeraklah kami (aku, Nahar, Shyma, Nora, Meow) ke rumahku.

Awal gak ktorg sampai.. dlm kul 1145 pg laa. Then, si Nora g tlg potong lemang kat dapo, the rest, duk dpan mkn kueh n baca newspaper...sambil2 mengenakan Meow.. (Meow takut kucing!) Aku lak kna dukung anak buah aku jap, sementara akak aku masakkan bubur nasik feveret dia tuh.




Than, dlm kul 12 lbh, mak aku suh kwn2 aku mkn.. maka, makanlah mereka bersam2 diriku. Macam2 mknn ade.. nasi impit, kua kcg, kuah lode, laksa, roti jala.. n ade gak kek coklat (ktorg x smpat makan...) huhu.

Alhamdulillah, sumenyer kenyang. Lpas tu, dlm kul 1 lbih ktorg grak.. Mula2 plan saja2 je.. nak ke Kuantan, rumah si Meow... tapi, femly si Meow lak takde kat rumah. so, cancel la. Then, trus ktorg balik Bangi. Didi pun wat open house gak kul 3. so, memandangkan ktorg sampai awal kat UKM, maka singgah solat zoho kat zaba' jap, b4 g rmh didi dlm kul 3 lbh.

kat rumah didi, ktorg mkn lagi.. kuih2.. spaghetti. sdap.

pastu balik. then, mula rasa tension sbb hari isnin tu aku, naha, n Ferdi ad exam bahasa arab. uhuhuh.




Nahar drive.. konon2 nk g Kuantan



Ape saje la kat blakang tu...


The author.. kat zaba, b4 g rmh didi


Sekian. tu jer.

Ni pun ade aku remove2kan beberapa gambar. Ade org complaint!

NUke

Salam.

Hm, pertama2nya, aku nk ucapkan trima kasih byk2 kpd kawan2 ku yg sudi dtg ke open house rumah aku tu. Gamba2 nanti aku update kan (walopun xbyk).

Seringkali aku dengar persoalan2 tentang J. Siapa J tu? Hm, untuk pengetahuan korg sumer, aku mmg xde niat nak merahsiakan apape drpd korg. tapi, yang sebetulnya, aku masih blum sedia untuk memperkenalkan korg dengan J.

J - seorg insan yang aku sayang. byk ilmu pasal khidupan aku belajar drpd J. aku rasa, tak mungkin begitu mudah bagi aku nak melupakan J. Buat masa skrg ni pun, aku ttp xleh nak lupakan dia. tak tau kenapa setiap mlm aku asyk terigt2 n trbayang2 kat J.

J mmg special pd aku. dan dia juga byk berkorban untuk aku. kdg2 aku terasa yg diriku kejam sbb membiarkan pengorbanan J tak berbalas. Kdg2 tu, aku mmg sngaja mlihat pngorbanan yg dia sanggup lakukan utk aku.

Jadi, kat sini aku nk wat confessions, bahawasanya aku sudah berpunya, dan aku rasa buat masa ni, aku tak berminat utk membuka pintu hatiku kpd org lain selain J.

J, sememangnya kau dah tahu bhw aku sayang kau kan?



NUke

NUKE_RUDE invites you to the Open House. Details as Below:


Date : October 12, 2008 [Sunday]
Time : 11 am - 6 pm
Venue : Jln Jasa 2, Tmn Jasa.



NUke

Introducing nukegroup ; nuclear science club | u.k.m


Created on : 10 February 2008
Founder(s) : Amier Mahmod & Nahar Adam

Supporting Members:

Aisyah
Syakeera
Amira
Faeezah
Firdauz
Shaima
Noraniza
Salimin


Official Logo by: Amier Mahmod & Nahar Adam
Tag : nuclear science club | U.K.M


salam,

hm, kali ni aku nak cite pasal Hari Raya lak.

untuk tahun ke 4, aku n femli aku raya di KL - satu tempat yang mmg tak best kalo raya. sebab ape? sebab time2 raya KL xde ape.

memasak rendang dan kuah kacang untuk pertama kali, hm.. sat pengalaman yg istimewa bagi aku. oh ye, bukan la aku sorg je yg masak.. skali ngan akak aku sorg. dia pun first time gak wat preparation raya (masak la).

Malam raya, parents aku baru balik dr Singapore atas urusan melawat saudara mara di Johor dan di republik kecil tu.

honestly, aku miss kat J. aku nak sangat dia beraya ngan aku tahun ni, tapi, dia xdpt join. xpe la.

dan ape yg membuatkan raya aku tahun ni bersifat biasa2 saja adelah ketidakdapatan aku memakan lemang yang enak. haha, aku leh tak prasan yg abg aku ade bli lemang haritu.

Along aku raya di Kelantan tahun ni. Angah aku, ade ngan kitorg, pastu dia g rumah mertua dia kat Kuala Selangor. dekat jer. akak aku yg sorg lagi tu x kawen lagi. so, ade la time raya tu.

selebihnya, abg aku, aku, dan adikku. tu jer.

raya rumah makcik ni, kang kejap lagi diorg lak raya rumah kitorg,... raya rumah pakcik tu, esoknya, alih2 bgn je tdo, diorg da ade kat ruang tamu. bosan tul.

tak byk gamba yg diambil tahun ni. gamba femli duk ramai2 pun xde dsebabkan x ckup qorum.

ntah.

dah la bz ngan thesis yg tak siap2 lagi ni.

aku da pening.

nanti la aku sambung lagi.



ni sesi berjalan2 time puasa.



ni plak sesi pura2 tdo...


bye


NUke

Segala kenyataan yang terdapat di dalam laman ini hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja; dan tidak wajar dijadikan rujukan ilmiah. Semua nukilan adalah karya asli NUke_Rude MELAINKAN setiap perkara yang telah diperjelaskan sumber-sumbernya. Sebarang paparan semula adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis. Penulis tidak bertanggungjawab atas kesan daripada salah laku yang disebabkan oleh tindakan pembaca itu sendiri.

 

K2 Modify and NUke Rude Blog 2010 | Use it. But don't abuse it.